| Index |
Index forum |
Autentificare |
Inregistrare
|
Cine este online |
Galerie imagini
|
Calendar evenim. |
Cautare detaliata |
Ghid forum |
Colaboratori
Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.
| Statistici forum |
| |
Numar total de mesaje in forum: 239629 |
| |
Numar de utilizatori inregistrati: 2917 |
| |
Cel mai nou utilizator inregistrat: StefanGr |
| |
|
| |
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 1438 la data de Sam Oct 25, 2025 |
| |
|
| |
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat
|
| |
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute |
|
| Legenda |
 |
Mesaje noi |
 |
Nu sunt mesaje noi |
 |
Forumul este inchis |
|
|
| Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
| Autor |
Mesaj |
Tim3a Membru

Data inscrierii: 30 Dec 2012 Mesaje: 13
|
Trimis: 31 Dec 2012 18:38 Download mesaj |
| Titlul subiectului: |
|
|
|
| ursamajor a scris: | Piratule, vis-a-vis de vehemența ta,vezi că e un topic de recomandări celor ce fac... recomandări: http://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php?p=106594#106594
Ai face bine să-l citești.
Cât despre treaba aclimatizării și colimării, lucrurile stau cam așa: dacă faci observațiile undeva departe de casă, poți sta la aclimatizat și colimat până se duce seeingul sau cheful pe apa sâmbetei. Și ți-o spun din proprie experiență. În plus, aspirantul e o... domnișoară. Alta e când ai telescopul în curte și-l ții la aer și tot de acolo faci și observațiile. Trebuie luați toți factorii în calcul, dar înainte de toate, ceea ce dorește candidatul de la un instrument și ce tip de observații va efectua. De la asta trebuia plecat, fiindcă domnișoara n-a specificat ce tip de astronomie va dori să facă: planete, DSO etc. etc. Vechea poveste. Bugetul e abia mai apoi important. |
off topic: are ceva daca "aspirantul e o domnisoara"?
on topic: cu telescopul imi doresc sa vad tot ceea ce ar trebui sa vada un incepator |
|
| Sus |
|
 |
ursamajor Membru exclus

Data inscrierii: 08 Oct 2010 Mesaje: 2796
Motto: Start spre viitor... Localitate: Brăila
|
Trimis: 31 Dec 2012 21:36 Download mesaj |
|
|
|
[MESAJ SISTEM]: Acest mesaj nu este vizibil public, datorita statutului utilizatorului care a scris mesajul. _________________ Nu te teme de umbre: ele doar arată că există lumină în apropiere. |
|
| Sus |
|
 |
dragos.n Membru

Data inscrierii: 20 Dec 2007 Mesaje: 7061
Motto: Iisus a spus: Aveti ochi sa vedeti dar sunteti orbi, aveti urechi sa auziti dar sunteti surzi Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 31 Dec 2012 22:12 Download mesaj |
|
|
|
Timeea, bine ai venit pe forum.
In legatura cu aceasta achizitie. pot sa-ti spun ce as lua eu, daca as fi incepator. Un dobson de 150mm. Chiar si second, pentru ca la telescoape sunt putine piese care se pot strica, si defectele sunt usor vizibile, daca sunt. Nu as lua un binoclu, pentru ca dintre toate instrumentele mele, cele mai putin utilizate sunt binoclurile. Si o luneta de 90-900 e bunicica.
Un aspect care trebuie subliniat este dimensiunea. Telescoapele sunt in general mari si grele. Asa ca e bine sa te duci la magazin, sa le vezi in realitate. Nu stiu daca stai la casa sau la bloc, dar e bine sa stii ce ai de carat cand faci observatii, sa nu stai cu telescopul nefolosit ca e prea mare si prea greu, lucru care se intampla mult mai des decat ai crede printre astronomi. De fapt, daca iti vei face timp sa te uiti prin forum, o sa vezi si asta. _________________ Dragos N |
|
| Sus |
|
 |
sternchen Membru

Data inscrierii: 02 Iun 2012 Mesaje: 1005
Motto: unde o fi luminita din capatu' tunelului?! Localitate: austria
|
Trimis: 01 Ian 2013 22:04 Download mesaj |
|
|
|
| ursamajor a scris: | | Deși sunt un adept al telescoapelor cu oglinzi, aș recomanda și eu o lunetă. |
sper sa nu se supere ursa pe mine ,dar nu m-am putut abtine sa nu-l citez..
o mica completare-o luneta de 90/1000 poate fi superioara celei de 90/900.dezavantaju ar fi ca-i mai lunga cu 10cm,dar poate tocmai aici este superioritatea optica
La multi ani si cer senin in noul an! |
|
| Sus |
|
 |
Tim3a Membru

|
Trimis: 03 Ian 2013 11:32 Download mesaj |
|
|
|
In primul rand va doresc un calduros "La Multi Ani"!!!
Ma bucur ca sunt multe persoane dispuse sa ajute un incepator!
Ma mai documentez si cer sfaturi dar 99% m-am hotarat sa-mi cumpar un Skywatcher 90/900 EQ2.
Sper ca sapt viitoare sa fiu 100% sigura si sa fac comanda abia astept!!!
Am gasit prin casa zilele astea un binoclu mai slabut si am inceput sa ma uit la stele cateva minute ca era foarteeeee frig
Stiu ca nu e mare lucru, dar am reusit sa identific Jupiter si Pleiadele  |
|
| Sus |
|
 |
MrMxyzptlk Membru

Data inscrierii: 02 Mai 2012 Mesaje: 745
|
Trimis: 03 Ian 2013 11:47 Download mesaj |
|
|
|
Incearca sa identific daca ai posibilitatea si nebuloasa din Orion (M42), usor identificabil, si Galaxia Andromeda (M31) _________________ SkyWatcher 150/750 EQ6-R; Oculare: Gold Line 6mm, Celestron Omni 32mm, 10mm, 25mm, GSO SuperView 30mm pe 2"; Filtre: Green #58A, ND 0.6, O-III Castell, Solar. CLS CCD; Barlow 2x, 3x; Canon 1100Da |
|
| Sus |
|
 |
Tim3a Membru

|
Trimis: 03 Ian 2013 11:55 Download mesaj |
|
|
|
| MrMxyzptlk a scris: | | Incearca sa identific daca ai posibilitatea si nebuloasa din Orion (M42), usor identificabil, si Galaxia Andromeda (M31) |
se vad si cu binoclu? |
|
| Sus |
|
 |
MrMxyzptlk Membru

|
Trimis: 03 Ian 2013 12:08 Download mesaj |
|
|
|
Da. Nebuloasa Orion ca o pata micuta, iar la galaxia Andromeda: miezul fara nicio problema, iar structura in caz de seeing bun. _________________ SkyWatcher 150/750 EQ6-R; Oculare: Gold Line 6mm, Celestron Omni 32mm, 10mm, 25mm, GSO SuperView 30mm pe 2"; Filtre: Green #58A, ND 0.6, O-III Castell, Solar. CLS CCD; Barlow 2x, 3x; Canon 1100Da |
|
| Sus |
|
 |
Daniyyel Membru

Data inscrierii: 21 Mai 2011 Mesaje: 234
|
Trimis: 03 Ian 2013 12:34 Download mesaj |
|
|
|
Buna Tim3a si bine ai venit pe forum!
Din proprie experienta iti dau si eu un sfat!
Nu demult eram si eu in locul tau prins in febra telescoapelor cu un buget asemanator cu al tau. M-am documentat, am stabilit ce vreau sa vad si am optat (din lipsa de fonduri mari) pentru un reflector Omegon 150/750 pe EQ3 - un telescop mediocru spre slab.
Pentruca am asteptat 3 saptamani si telescopul nu venise inca in stocul magazinului, am inceput sa mai caut si alte optiuni. Si am gasit o bijuterie de telescop sh intr-un anunt pe internet. Sky-Watcher 150/750 Black Diamond si cu montura imbunatatita eq3-2 la acelasi pret ca Omegonul.
Telescopul era in perfecta stare cu o optica ireprosabila. Asa ca poti opta in siguranta si pentru unul second. Asa ca la aceiasi bani pe care i-ai da pe un telescop mediocru nou, iti poti lua unul de o calitate superioara - asta a fost cazul meu. Acum fiecare face in functie de cum se simte comfortabil.
Iar cu privire la binocluri sunt de acord cu Teo si Dragos. Sunt niste instrumente foarte utile, dar complementar, pe langa telescop. Dupa ce ai un telescop bunicel iti poti lua cate binocluri vrei. Si e si util in cazul in care ti-e lene sa scoti si sa montezi telescopul.
Astea fiind zise iti urez succes in decizia de achizitie pe care o vei lua si cel mai important e sa fii multumita de alegerea pe care o faci.
Cer senin! _________________ Telescop: Skywatcher 150/750 NEQ3-2 Black Diamond
Binoclu: Auriol 10x50
Accesorii: Super 25mm, Barlow 2x, SkyWatcher UWA 6mm Gold Line, Baader Solar Filter ND5 full aperture.
Camera: QHY5L-II MONO, Canon 450D, Orion StarShoot.
Ultima modificare efectuata de catre Daniyyel la 03 Ian 2013 12:37, modificat de 1 data in total |
|
| Sus |
|
 |
Tim3a Membru

|
Trimis: 03 Ian 2013 12:37 Download mesaj |
|
|
|
Mersi de idee MrMxyzptlk. Am sa incerc cat de curand  |
|
| Sus |
|
 |
Tim3a Membru

|
Trimis: 03 Ian 2013 13:58 Download mesaj |
|
|
|
| Inca o intrebare: este recomandat sa cumpar filtru lunar? |
|
| Sus |
|
 |
MrMxyzptlk Membru

|
Trimis: 03 Ian 2013 14:21 Download mesaj |
|
|
|
Cu telescoapele second hand poate sa ai o problema, la reflectoare mai ales: oglinda muradara. Insa sunt firme care rezolva aceasta problema, fac o curatare serioasa. Eu nu de mult am trimis telescopul meu la Telescop Expert din M Ciuc si mi-au curatat oglinda ca mi-a ramas gura cascata. Credeam ca nu am prea multe probleme cu oglinda muradara, e, am gresit profund, se vede diferenta chiar si la fotografiere planetara.
Iar cu filtru lunar: depinde. Luna plina va fi intotdeauna deranjant la ochi, insa nu este ca la Soare, ca te orbesti (mare grija la Soare !!! Daca te uiti fara filtru solar inseamna orbire instanta). Insa oricum repede o sa descoperi ca Luna este mai frumosa in fazele partiale decat in faza plina. Daca esti sensibila la lumina, atunci neaparat sa ai filtru lunar, dar nu este ceva musai, deci poti sa astepti pana cand iti vine telescopul, sa te uiti la Luna si sa vezi cat de tare te deranjeaza. _________________ SkyWatcher 150/750 EQ6-R; Oculare: Gold Line 6mm, Celestron Omni 32mm, 10mm, 25mm, GSO SuperView 30mm pe 2"; Filtre: Green #58A, ND 0.6, O-III Castell, Solar. CLS CCD; Barlow 2x, 3x; Canon 1100Da |
|
| Sus |
|
 |
mircear Membru

Data inscrierii: 05 Aug 2005 Mesaje: 428
|
Trimis: 03 Ian 2013 15:24 Download mesaj |
|
|
|
| Citat: | | Cu telescoapele second hand poate sa ai o problema, la reflectoare mai ales: oglinda muradara. Insa sunt firme care rezolva aceasta problema, fac o curatare serioasa. |
Curatarea unei primare (si, de ce nu, si secundare) e o joaca de copii, o poate face oricine suficient de abil sa utilizeze un telescop. Ai nevoie de niste apa distilata si demineralizata si fie niste alcool isopropilic pentru o solutie 40-60%, fie de un sapun lichid cu pH neutru, din care se utilieaza pentru solutia de curatare in proportia de ~o picatura la un pahar cu apa. Si o bucata de material textil moale si care nu lasa scame. Aditional, o pompa (para) de mana cu care se sufla picaturile rebele ramase de la limpezire.
Acum depinde si de cantitatea si calitatea mizeriei de pe oglinzi. |
|
| Sus |
|
 |
Stanescu Octavian Membru

Data inscrierii: 02 Apr 2006 Mesaje: 3721
|
Trimis: 03 Ian 2013 16:08 Download mesaj |
|
|
|
MrMxyzptlk : sper sa nu mai indemni amatorii sa trimita oglinzile la firme sa curete oglinzile sau doar cei ce nu au ce face cu banii pot face acest lucru .
s-a mai vorbit pe aici de multe ori de spalarea oglinzilor o procedura simpla ca spalarea vaselor la bucatarie . dai cu apa jet puternic pui detergent de vase lichid si cu servetel moale freci usor dai iar cu apa de clatire jet si freci sub jet tot cu servetel moale . lasi sa se scurga apa juma de minut cu og verticala si apoi stergi apa ramasa cu servetel (batistute Zewa din cutie ). impaturite frumos patrat. posibile dare ramase se scot la aburire cu gura si stergerea aburului cu servetele mentionate. |
|
| Sus |
|
 |
MrMxyzptlk Membru

|
Trimis: 03 Ian 2013 16:48 Download mesaj |
|
|
|
Octavian si mircear: nu am trimis pe nimeni nicaieri, am dat o idee. Eu oricum mai bine dau bani pentru curatare in conditii optime decat sa ma aventurez intr-o zona unde neindemnarea ar duce la defectarea sau, chiar mai mult, distrugerea onglizii principale ... Poate cu timpul o sa ma aventurez in zona asta insa pentru moment nu am vrut sa risc. Fiecare cu decizia proprie. Am dat o idee. Insa daca Tim3a cumpara un Newtonian second hand, si oglinda sa spunem este prafuita de la folosire, chiar crezi ca ca incepator va demonta telesopul pentru curatat? Eu nu m-am aventurat in aceasta zona, insa in principiu aveti dreptate, nu este chiar atat de greu sa curati o primara. _________________ SkyWatcher 150/750 EQ6-R; Oculare: Gold Line 6mm, Celestron Omni 32mm, 10mm, 25mm, GSO SuperView 30mm pe 2"; Filtre: Green #58A, ND 0.6, O-III Castell, Solar. CLS CCD; Barlow 2x, 3x; Canon 1100Da |
|
| Sus |
|
 |
|
|
| |
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum Nu puteti vota in chestionarele din acest forum Nu puteti atasa fisiere in acest forum Puteti descarca fisiere in acest forum
|
|