| Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
| Autor |
Mesaj |
Khristiansen Membru

Data inscrierii: 14 Mar 2012 Mesaje: 79
|
Trimis: 01 Ian 2013 14:02 Download mesaj |
| Titlul subiectului: HEQ5 SynTrek sau EQ6 SynTrek |
|
|
|
Salutare.
Luna asta urmeaza sa achizitionez o montura noua. Va fi dedicata pentru astrofoto. Greutatea maxima care va fi pusa pe montura (telescopul si tot ce tine de ghidaj) nu va depasi 8,5Kg.
Am de ales intre HEQ5 SynTrek sau EQ6 SynTrek.
As vrea sa intreb pe cei care au avut de-a face cu cele 2 monturi care ar fi recomandarea voastra. Daca se poate argumentata. Nu as vrea sa cheltui 1000 de lei in plus pentru EQ6 SynTrek daca nu e neaparat nevoie.
Pentru ambele monturi exista un belt drive upgrade kit: http://www.tavcso.hu/?o=termek&te=HEQ5bord&n=en
In acest moment nu ma intereseaza portabilitatea.
Multumesc,
astept pareri.
|
|
| Sus |
|
 |
auriga Membru

Data inscrierii: 22 Dec 2008 Mesaje: 2153
|
Trimis: 01 Ian 2013 15:21 Download mesaj |
| Titlul subiectului: Re: HEQ5 SynTrek sau EQ6 SynTrek |
|
|
|
daca postai mai repede ma scuteai de ceva drumuri pe la strungar (belt-drive kit).
eq6 e de preferat, fiind (mult) mai solida, daca le compari heq5 iti pare de jucarie. insa heq5 se va descurca onorabil, e o montura buna. mie mi-a mers cu sarcina de aprox 9kg (newton 7kg + camere/luneta ghidaj). daca banii nu sunt o problema foarte mare, recomand eq6.
|
|
| Sus |
|
 |
jimao22 Moderator

Data inscrierii: 12 Apr 2010 Mesaje: 2932
Motto: [descopera lumina] Localitate: Ploiesti
|
Trimis: 01 Ian 2013 21:34 Download mesaj |
| Titlul subiectului: |
|
|
|
Si eu iti recomand un EQ6 si daca vrei belt drive, iti spun eu de unde sa iei la 1/3 din pretul celor din Ungaria, ca sa mai recuperezi din diferenta de la monturi.
Pare tentant sa faci o economie de 1000 de lei acum dar pe termen mediu si lung, pierderea este mult mai mare, cand vei constata ca ti-ar fi mult mai utila o montura mai solida si va trebui sa vinzi EQ5-ul la 50...70% din banii pe care i-ai cheltuit ca sa-ti iei apoi un EQ6.
|
|
| Sus |
|
 |
Khristiansen Membru

|
Trimis: 02 Ian 2013 20:45 Download mesaj |
|
|
|
OK, cum nimeni nu si-a mai dat cu parerea, o sa urmez recomandarile.
Cel mai probabil o sa mai aman putin achizitia pana apar si restul de bani.
Multumesc auriga si jimao22 pentru sfaturile voastre.
|
|
| Sus |
|
 |
ursamajor Membru exclus

Data inscrierii: 08 Oct 2010 Mesaje: 2796
Motto: Start spre viitor... Localitate: Brăila
|
Trimis: 02 Ian 2013 20:54 Download mesaj |
|
|
|
[MESAJ SISTEM]: Acest mesaj nu este vizibil public, datorita statutului utilizatorului care a scris mesajul.
_________________ Nu te teme de umbre: ele doar arată că există lumină în apropiere. |
|
| Sus |
|
 |
Khristiansen Membru

|
Trimis: 02 Ian 2013 21:59 Download mesaj |
|
|
|
ursa, 200-le are 7,2Kg. Cu dslr-ul si off axis guider plus guiding camera ajung pana in 8,5Kg. Din punct de verdere greutate ma incadrez in 2/3 din maxim suportat de montura.
Dar m-ar fi interesat si cum se comporta montura dpdv mecanic. Adica mecanica de pe EQ6 e facuta mai bine, mai de precizie? Sau si HEQ5 e la fel de bine executat?
In plus nu cred ca in viitorul apropiat o sa imi iau vreun OTA mai mare decat cel de 8". De fapt nu cred ca o sa imi iau alt OTA. Cred ca ce am imi ajunge.
|
|
| Sus |
|
 |
auriga Membru

Data inscrierii: 22 Dec 2008 Mesaje: 2153
|
Trimis: 02 Ian 2013 22:10 Download mesaj |
|
|
|
| ca precizie de executie sunt cam pe acolo. motoarele sunt identice. insa melcul/coroana melcata sunt mai mari la eq6, de aici si masivitatea. cu putin tuning si autoghidaj le poti face sa functioneze acceptabil.
|
|
| Sus |
|
 |
Khristiansen Membru

|
Trimis: 02 Ian 2013 22:40 Download mesaj |
|
|
|
| auriga a scris: | | motoarele sunt identice. |
hmm... back to square 1.
Daca sunt motoare identice atunci (cu putina mecanica pe care o stiu) ma gandesc ca sunt 2 variante. Sau motoarele sunt dimensionate OK pentru HEQ5 respectiv subdimensionate pentru EQ6 sau sunt dimensionate OK pentru EQ6 si supradimensionate pentru HEQ5. In gandirea mea in ambele variante castiga HEQ5.
Sau gresesc? N-ar trebui ca pentru niste angrenaje mai mari sa se foloseasca o putere mai mare?
|
|
| Sus |
|
 |
nobody Membru

Data inscrierii: 02 Apr 2010 Mesaje: 5243
Motto: Never ever give up ! Localitate: Nowhere
|
Trimis: 03 Ian 2013 01:17 Download mesaj |
|
|
|
| Aici e vorba de precizie, nu de putere ...
|
|
| Sus |
|
 |
Ceausel Andrei Membru

Data inscrierii: 22 Iul 2011 Mesaje: 100
Motto: Cu ochii pe cer Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 04 Ian 2013 10:32 Download mesaj |
|
|
|
| Salut Khristiansen, din experienta mea minora iti pot spune ca intre eq 5 si eq 6 este o diferenta destul de majora, eu am studiat aceste diferente aproape un an pana sa achizitionez Montura EQ6 GoTo (SynScan).Problema cea mai mare este greutatea si asta o simt destul de bine tinand cont ca am 110 Kg; un alt aspect care trebuie luat in calcul este partea finaciara (accesoriile in primul rand),iar cu 8,5 Kg pe un eq5 din punctul meu de vedere esti la limita. Cer senin.
|
|
| Sus |
|
 |
ursamajor Membru exclus

Data inscrierii: 08 Oct 2010 Mesaje: 2796
Motto: Start spre viitor... Localitate: Brăila
|
Trimis: 15 Ian 2013 17:50 Download mesaj |
|
|
|
[MESAJ SISTEM]: Acest mesaj nu este vizibil public, datorita statutului utilizatorului care a scris mesajul.
_________________ Nu te teme de umbre: ele doar arată că există lumină în apropiere. |
|
| Sus |
|
 |
Ceausel Andrei Membru

Data inscrierii: 22 Iul 2011 Mesaje: 100
Motto: Cu ochii pe cer Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 16 Ian 2013 12:29 Download mesaj |
|
|
|
| m-am ferit intotdeauna sa merg cu lucrurile la muche de cutit.Setupul meu are 9 kg si cu toate astea toata lumea mi-a recomandat eq6, iar diferenta intre ele am vazut-o personal la star party, fa rost de o diagrama din PHD la ambele si ai sa vezi diferentele, la aceeasi greutate.
|
|
| Sus |
|
 |
Khristiansen Membru

|
Trimis: 16 Ian 2013 12:47 Download mesaj |
|
|
|
| ursamajor a scris: | | Ceausel Andrei a scris: | | iti pot spune ca intre eq 5 si eq 6 este o diferenta destul de majora, eu am studiat aceste diferente aproape un an pana sa achizitionez Montura EQ6 GoTo (SynScan). |
Se știe că EQ5 e micuță comparativ cu EQ6. Aici se vorbea de HEQ5, care e cu totul altă mâncare de pește. Nu se poate ca în studiile tale de 1 an să nu fi dat de ea... |
Banuiesc ca la HEQ5 se referea, totusi.
| Ceausel Andrei a scris: | | m-am ferit intotdeauna sa merg cu lucrurile la muche de cutit.Setupul meu are 9 kg si cu toate astea toata lumea mi-a recomandat eq6, iar diferenta intre ele am vazut-o personal la star party, fa rost de o diagrama din PHD la ambele si ai sa vezi diferentele, la aceeasi greutate. |
Eu pana la urma, in urma recomadartilor de aici, mi-am luat EQ6. De fapt, ca sa fiu mai exact, e NEQ6 Pro SynTrek. Acum mai trebuie sa-mi instalez softurile pe laptop, cer senin si timp.
.
|
|
| Sus |
|
 |
|