Index
Index forum Index forum
Autentificare Autentificare
Inregistrare Inregistrare
Cine este online Cine este online
Galerie imagini Galerie imagini
Calendar evenim. Calendar evenim.
Cautare detaliata Cautare detaliata
Ghid forum Ghid forum
Album astrofoto
M27_05-07-08.jpg
Imagine aleatoare
Blog
Inregistreaza-te pe forumul astronomy.ro
Colaboratori

Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.

Meteo
Vremea in Bucuresti
Statistici forum
Numar total de mesaje in forum: 236324
Numar de utilizatori inregistrati: 2874
Cel mai nou utilizator inregistrat: Svidana
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 830 la data de Mar Iun 03, 2025
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat   
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute
Legenda
Mesaje noi Mesaje noi
Nu sunt mesaje noi Nu sunt mesaje noi
Forumul este inchis Forumul este inchis

Deepsky din Bucuresti. Fotografiile incepatorilor.

Du-te la pagina 1, 2  Urmatoare
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect  

AstroFoto - incepatori

Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Autor Mesaj
Teo
Membru
Membru

Data inscrierii: 23 Aug 2009

MesajTrimis: 07 Iun 2012 12:27 Download mesaj
Titlul subiectului: Deepsky din Bucuresti. Fotografiile incepatorilor.
Raspunde cu citat (quote)

In aceasta dimineata, pe la ora 3 : 30 am iesit la observatii cu luneta 120/600 mm.

Din locatia mea, cea mai buna pozitie de vizare o aveam spre M 31 Andromedae si catre roiul dublu din Perseu.

Cerul foarte poluat atat luminos cat si din alte cauze nu mi-a permis sa vad mare lucru.

Totusi am incercat sa trag cateva cadre cu aparatul tinut cu mana la ocular (afocal) .

Stiu ca este o mare " gluma " sa faci asta la nebuloase sau la roiuri de stele dar eu am incercat.

Cadrele sunt unice, montura utilizata a fost una azimutala fara niciun fel de motorizare.

Mi-am tinut respiratia apoi am tras cateva cadre pe la ISO 1600.

Din ele le-am selectat pe cele de care probabil o sa radeti ceva mai putin Laughing si le-am luminat putin in programul Picnik.

Iata imaginile :
Sus
valy
Membru
Membru

Data inscrierii: 21 Iul 2005

MesajTrimis: 07 Iun 2012 12:47 Download mesaj
Titlul subiectului:

Ceva ceva se vede, daca ai avea rabdare sa tragi cateva zeci ai putea face stack.
Spor.
Sus
iuli72an
Membru
Membru

Data inscrierii: 14 Apr 2012

Motto: When anything else fails, HamRadio!

MesajTrimis: 07 Iun 2012 15:09 Download mesaj
Titlul subiectului:

Mie unul mi se pare foarte interesant ceea ce se vede.
Decat nimic macar asa...

Imi pot face idee la ceea ce ma pot astepta sa vad din Bucuresti prin Mak-ul. In acelasi timp, la timpii de expunere atat de mici, pot sa imi fac o ideea a ceea ce s-ar putea vedea prin ocular.

Very Happy

Felicitari si mai asteptam poze. Sper ca diseara se va ma intampla ca cerul sa fie la fel de interesant.

Cer senin!

Skywatcher Mak 127/1500 EQ3-2 (Black Diamond), Skywatcher 150/750 (Black Diamond) GoTo SynScan, Binoclu 10x25, Oculare: 6,10,12,25,26,32mm, filtru lunar (verde - noname), filtru solar Baader, DSLR Nikon D60 (cu remote control) si adaptor T2, WebCam uEye.
Sus
Teo
Membru
Membru

MesajTrimis: 07 Iun 2012 18:05 Download mesaj
Titlul subiectului:

Mersi !

Timpii de expunere au fost cuprinsi intre 1 secunda si 2 secunde.

ISO 1600.

Aparatul foto utilizat a fost Canon EOS 400 D (afocal).

Ocular 32 mm Super Plossl .
Sus
iuli72an
Membru
Membru

Data inscrierii: 14 Apr 2012

Motto: When anything else fails, HamRadio!

MesajTrimis: 08 Iun 2012 09:34 Download mesaj
Titlul subiectului:

Super tare...chiar mi-ar place sa observ care ar fi diferenta la Mak-ul meu, intre ocularul 25mm Wide Angle si 32mm Super Plossl, pe care il ai tu.

M-ar bucura tare sa ne intalnim intr-o seara, eventual prin Bucuresti.

Daca vrei mai vb pe mess, chat forum sau PM.

Smile

Cer senin si 73!

P.S.: Aseara am avut parte si eu de observatii din Bucuresti (din balcon evident) si am putut localiza (nu prea usor) iar M81 si M82. Am stat de pe la ora 22:00 pana pe la 2:00. Se vedeau ce doua galaxii, insa zici ca parca ar fi fost la magnitudine vizuala 12 din cauza poluarii. Smile Diseara am sa postez si ceva poze, insa cu Lady Luna, parca de data asta mai bine focalizate prin DSLR.

Skywatcher Mak 127/1500 EQ3-2 (Black Diamond), Skywatcher 150/750 (Black Diamond) GoTo SynScan, Binoclu 10x25, Oculare: 6,10,12,25,26,32mm, filtru lunar (verde - noname), filtru solar Baader, DSLR Nikon D60 (cu remote control) si adaptor T2, WebCam uEye.
Sus
Teo
Membru
Membru

MesajTrimis: 21 Ian 2013 02:35 Download mesaj
Titlul subiectului:

In aceasta seara am indreptat aparatul foto spre cer, l-am rezemat de tocul geamului si l-am lasat deschis vreo 15 secunde la ISO 1600.

Dupa mai multe incercari nereusite am ales un cadru in care stelele erau punctiforme.

La un zoom mai atent am observat ceva ca o galaxie care mi-a atras atentia.

Cautand in Stellarium din aproape in aproape, am reusit sa descopar "galaxia banuita ".

Era intr-adevar o galaxie, fiind vorba despre M 81, aceasta fiind o premiera fotografica pentru mine mai ales ca am putut sa o evidentiez din Bucuresti care este plin de poluare lumnoasa si doar cu obiectivul standard al aparatului ( EFS 18-55 ).
Aparatul este Canon EOS 400D.

Identificand mai multi astri in imagine am si notat pe fotografie cativa dintre ei.

Iata ce a iesit :
Sus
Teo
Membru
Membru

MesajTrimis: 21 Ian 2013 15:18 Download mesaj
Titlul subiectului:

Inca o varianta de prelucrare de azi dimineata.

Mai mult de atat nu pot evidentia galaxia ( M 81). Timpul de expunere a fost relativ scurt ( 12-15 secunde ) iar poluarea luminoasa din oras e maxima.

Zgomotul de fond ( granulatia ) provine de la ISO mare 1600 pe un singur cadru.
Sus
cmatei
Membru
Membru

Data inscrierii: 09 Sep 2009

MesajTrimis: 21 Ian 2013 16:41 Download mesaj
Titlul subiectului:

Bravo, arata foarte clar ca si cu echipament minimal se pot face lucruri foarte interesante. Dar nu ai un trepied si declansator pe fir ? E putin miscata, si nu e de la expunere.

Stelele de langa M81 ajung la V ~9. In pozitia unde ar trebui sa fie M82 e un guguloi de zgomot. Daca zici ca ai mai multe cadre, ai putea incerca sa faci un stack. E posibil ca si M82 sa fie detectabil.

m81-ss.png
 Descriere:
M81-M82
 Marime fisier:  140.21 kb
 Vizualizat:  de 7802 ori

m81-ss.png

Sus
ursamajor
Membru exclus
Membru exclus

Data inscrierii: 08 Oct 2010

Motto: Start spre viitor...

MesajTrimis: 21 Ian 2013 16:45 Download mesaj
Titlul subiectului:

[MESAJ SISTEM]: Acest mesaj nu este vizibil public, datorita statutului utilizatorului care a scris mesajul.
Membru exclus
Membru exclus

Data inscrierii: 08 Oct 2010

Motto: Start spre viitor...

MesajTrimis: 21 Ian 2013 16:51 Download mesaj
Titlul subiectului:

[MESAJ SISTEM]: Acest mesaj nu este vizibil public, datorita statutului utilizatorului care a scris mesajul.
Membru
Membru

Data inscrierii: 08 Ian 2012

MesajTrimis: 21 Ian 2013 18:57 Download mesaj
Titlul subiectului:

Pun si eu una ,chiar daca nu e din Bucuresti Very Happy
Sant 5 cadre de 1 minut cu Sony A100 , iso 1600 ,obiectiv minolta 35-70 @35 mm.
Fotografiile sant facute cu aparatul pus pe un barn door . din pacate la procesare sant ”varza”
In coltul din dreapta jos era un stalp de iluminat
Sad

wide ....jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  632.78 kb
 Vizualizat:  de 7728 ori

wide ....jpg

barn door.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  901.66 kb
 Vizualizat:  de 7728 ori

barn door.jpg

Sus
Teo
Membru
Membru

MesajTrimis: 23 Ian 2013 05:11 Download mesaj
Titlul subiectului:

cmatei a scris:
Bravo, arata foarte clar ca si cu echipament minimal se pot face lucruri foarte interesante. Dar nu ai un trepied si declansator pe fir ? E putin miscata, si nu e de la expunere.

Stelele de langa M81 ajung la V ~9. In pozitia unde ar trebui sa fie M82 e un guguloi de zgomot. Daca zici ca ai mai multe cadre, ai putea incerca sa faci un stack. E posibil ca si M82 sa fie detectabil.

Multumesc pentru apreciere si pentru identificarea magnitudinilor stelelor din poza mea.

Ba da, am un trepied cu montura EQ 5 . De asemenea am si declansator cu fir dar nu mi-a venit ideea sa il atasez in acel moment Smile

Poza a fost facuta in conditii improvizate. Am sprijinit aparatul foto de tocul geamului din dormitor si de partea opusa l-am fixat cu o perna mica. Astfel statea intr-o pozitie fixa. E posibi sa se fi miscat foarte putin intre timp, in afara de micarea de rotatie a Pamantului.

De pe montura EQ nu as fi putu sa fac foto decat daca scoteam echipamentul afara din casa .

Sigur ca voi incerca si aceasta varianta pe viitor.

Varianta cu barndoor trackerul o cunosc si eu mai demult dar nu am incercat-o niciodata.

Imi place varianta construita de Tudorandru. Probabil este printre putinii care si-au construit un asemenea dispozitiv.
Totusi, cum stii cate ture de piulita sa invarti/unitatea de timp, adica cu ce viteza ?
Banuiesc ca dexteritatea se capata in timp si ca nu stai sa calculezi ce unghi reprezinta pe cer un pas de filet.
Apoi cand invarti piulita nu exista riscul sa induci vibratii fine care pot afecta imaginea ? Sau in momentul cand invarti acoperi putin obiectivul aparatului ?

Sunt interesante si pozele voastre avand in vedere ca au fost facute tot cu mijloace modeste sau improvizate.
Nu conteaza ca nu sunt facute din Bucuresti.
Invit sa posteze aici pe orice coleg de pe forum, indiferent de locatie, daca este incepator in astro-fotografia de obiecte deep-sky sau daca are la indemana mijloace mai modeste. Very Happy
Sus
tudorandu
Membru
Membru

Data inscrierii: 08 Ian 2012

MesajTrimis: 23 Ian 2013 12:43 Download mesaj
Titlul subiectului:

Pentru barn door m-am inspirat de aici:http://www.cloudynights.com/ubbarchive/showflat.php/Cat/0/Number/1511018/page/0/view/collapsed/sb/7/o/all/fpart/1
Daca respecti dimensiunile de acolo, trebuie rotita piulita cu o spira pe minut.
Dar acum, dupa ce ai sris, mi-am dat seama ca tija pe care am folosit-o, ca sa aiba precizie ar trebui sa aiba pas de 1,33mm Shocked(dupa calculele mele) eu am pas de 1,25 ,iar eu dadeam vina pe alinierea defectuoasa
Pana sa pun arcul acela, intr-adevar aveam vibratii
Sus
Erwin
Moderator
Moderator

Data inscrierii: 02 Aug 2008

Motto: panta rhei

MesajTrimis: 23 Ian 2013 13:34 Download mesaj
Titlul subiectului:

Teo, vreau să te critic constructiv: ai investit mult atât în echipament cât și timp de studiu și de observații dar te încăpățânezi să faci experimente "pe genunchi"... Pe când treci la nivelul următor? Smile

tudorandu, îmi place construcția ta, n-ai vrea s-o prezinți mai pe larg la secțiunea ATM?

piston AZ mount (R), Vixen GP, minidob
Sus
Teo
Membru
Membru

MesajTrimis: 23 Ian 2013 14:24 Download mesaj
Titlul subiectului:

Erwin a scris:
Teo, vreau să te critic constructiv: ai investit mult atât în echipament cât și timp de studiu și de observații dar te încăpățânezi să faci experimente "pe genunchi"... Pe când treci la nivelul următor? Smile

Salut Erwin.

Este adevarat ca am investit destul de mult in echipament, atat financiar cat si pasiune sau munca ATM.

Totusi, doar un echipament bun nu este suficient.

Pentru a face observatii astronomice si mai ales astro-fotografie mai avem nevoie si de un loc deschis, cu cer senin si o gradina unde sa nu ma deranjeze nimeni.

Cele mai multe observatii le fac "pe fuga" in sesiuni de 15-30 de minute, in fata sau in spatele blocului.
Pe strada, la ore tarzii trec tot felul de personaje nepoftite, si chiar daca nu s-ar intampla asta, totusi strada nu este un loc in care sa iti intinzi frumos echipamentul, sa pui in statie un trepied cu montura EQ, sa o aliniezi in pol, apoi sa vii cu tuburile optice, laptopul, camera foto...etc si sa iti faci toate treburile pe indelete fara sa stai cu stresul ca se opresc tot felul de "gura casca" sau mai rau ca poti sa dai si peste persoane rau voitoare.
Am avut de a face chiar si cu politisti care patrulau noaptea pe la 12. Au oprit masina si m-au intrebat la cine ma uit in balcon cu luneta, daca e cineva acasa acolo unde ma uit...nu stiu cat in gluma sau in serios.
Dupa aceea le-am explicat ce faceam acolo la 2 metri de scara blocului meu si i-am poftit sa arunce o privire la Saturn caci in acea perioada era vizibil pe la 12 noaptea.
Le-a placut ceea ce au vazut dar nu sunt convins cat au inteles Rolling Eyes .

Ghinionul meu este faptul ca nu am nici macar un balcon sau fereastra cu vedere spre Sud. In acest fel as fi putut face observatii frumoase la planete si Luna din balcon.
De obiecte deepsky nu poate fi vorba deoarece poluarea luminoasa in Bucuresti este crunta.
Nu mai vorbesc de suspensiile prezente in amosfera si de smogul de la esapamentele masinilor ori de turbulenta data de termocentrala CET SUD de care ma aflu relativ aproape.

Iesiri la observatii in afara Bucurestiului fac rar ( asta din cauza unor probleme de timp sau de alta natura ). Si in general nu prea sunt adeptul iesirilor/intrunirilor sau deplasarilor pentru observatii astro.

De cateva ori pe an ( 2-3 ori ) ajung la tara (la socri) sau la munte.
Acolo imi iau cu mine cate o luneta mai mica, trepiedul din lemn cu montura AZ home-made si fac observatii frumoase cat sa imi ajunga un an.

In Bucuresti, uneori sunt atat de dornic de revedea cate ceva din peisajul celest incat scot cate o luneta mica pe geam ori un binoclu si il indrept spre Nord ori N-E unde am vedere.
La fel am procedat si cu aparatul foto.

De aceea prezint mai mult observatii sau fotografii "facute pe genunchi".
Daca pe viitor imi voi achizitiona o masina cu care sa pot cara mai mult echipament la tara si cu care sa ma deplasez mai frecvent acolo, atunci voi putea prezenta si observatii sau fotografii mai reusite.
Sau daca voi locui la o casa cu gradina...si sa am deschidere spre Sud ar fi ideal. Evident, undeva la marginea orasului deoarece poluarea de aici impiedica observatiile astronomice decente.
Sus
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect   AstroFoto - incepatori Du-te la pagina 1, 2  Urmatoare

Download topic
Pagina 1 din 2

Mergi direct la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum
Nu puteti atasa fisiere in acest forum
Puteti descarca fisiere in acest forum
© 2015 astronomy.ro
Termeni si conditii generale      Termeni si conditii forum      Contact