Index
Index forum Index forum
Autentificare Autentificare
Inregistrare Inregistrare
Cine este online Cine este online
Galerie imagini Galerie imagini
Calendar evenim. Calendar evenim.
Cautare detaliata Cautare detaliata
Ghid forum Ghid forum
Album astrofoto
ngc2244klein.jpg
Imagine aleatoare
Blog
Inregistreaza-te pe forumul astronomy.ro
Colaboratori

Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.

Meteo
Vremea in Bucuresti
Statistici forum
Numar total de mesaje in forum: 239563
Numar de utilizatori inregistrati: 2917
Cel mai nou utilizator inregistrat: StefanGr
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 1438 la data de Sam Oct 25, 2025
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat   
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute
Legenda
Mesaje noi Mesaje noi
Nu sunt mesaje noi Nu sunt mesaje noi
Forumul este inchis Forumul este inchis

Achizitie TELESCOP ASTRONOMIC NEWTONIAN 7670

Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect  

Achizitie instrumente

Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Autor Mesaj
teodor1991
Membru
Membru

Data inscrierii: 27 Ian 2013

MesajTrimis: 27 Ian 2013 16:55 Download mesaj
Titlul subiectului: Achizitie TELESCOP ASTRONOMIC NEWTONIAN 7670
Raspunde cu citat (quote)

Vreau de ceva timp sa incep sa studiez astronomia iar acum in sesiune, cand am multe lucruri de facut, m-am gandit ca este momentul potrivit!
Si la celalte pasiuni cand am inceput, am inceput cu ceva slab dupa care la putin timp am urcat spre o clasa medie/superioara a echipamentelor, sper ca asa sa se intample si-n cazul de fata.
Am gasit pe un site de comert ''TELESCOP ASTRONOMIC NEWTONIAN 7670'' la pretul de 230ron, un pret foarte accesibil pentru un telescop si pentru buzunarul meu.
Ce ma intereseaza? vreau sa vad planetele, Jupiter cu satelitii, Saturn, etc. Voi putea face acest lucru cu acest telescop?
In bugetul alocat de mine credeti ca as putea gasi ceva mai bun? poate sa fie si second-hand, nu m-ar deranja acest lucru.

Va multumesc anticipat pentru sfaturile ce vor urma, asfalt uscat si cer senin!
Sus
Teo
Membru
Membru

Data inscrierii: 23 Aug 2009

MesajTrimis: 27 Ian 2013 17:15 Download mesaj
Titlul subiectului:

Salut !

O luneta de 70 mm ar fi mai buna decat acest newtonian. Contrastul este mai mare, scapi de obstructia centrala data de oglinda secundara ( care la un reflector de 76 mm iti intuneca destul imaginea ). Nu mai vobesc de colimari pe care nu va mai fi nevoie sa le efectuezi iar aclimatizarea va fi aproape instantanee la o luneta de 70-90 mm apertura.

Din punctul meu de vedere, un telescop reflector ( si in special newtonian ) nu se merita pana in 100 mm apertura. De la 10 cm in sus mai merge...

O luneta de 70/700 mm sau 70/900 mm ar fi perfecta pentru tine in acest buget.

Important este sa o gasesti la acesti bani.

Investeste intai in apertura cat mai mare (adica in tubul optic) si apoi vezi ce faci cu trepiedul. Acela se poate improviza sau achizitiona pe parcurs. La fel si ocularele.

Asa daca dai jumate din suma pe un trepied si jumate pe un instrument te vei alege cu un telescop prea mic si fara prea mari performante.

Dupa cum spuneam, o luneta de 70-90 mm ar fi cea mai potrivita pentru tine, mai ales ca te aflii la inceput de drum.

Ar fi de preferat Sky-Watcher deoarece fac lunete bune la preturi OK.

Ar mai exista posibilitatea sa iti cumperi un obiectiv de luneta de 70-80 mm care nu costa mai mult de 150-180 lei si sa iti construiesti singur luneta. Vei mai avea nevoie de un focuser, dar nu este problema pentru ca cele simple din plastic sunt mai ieftine si se pot si improviza la nevoie.

In acest fel ai intra in grupul ATM-istilor care si-au construit un instrument astronomic acasa.

Sunt destui membri pe forum care ar putea sa te ajute cu sfaturi despre cum sa iti construiesti o luneta daca te vei decide sa iti cumperi un obiectiv de 70-80 mm.

Orientativ, uite aici preturile unor obiective de lunete care vin cu tot cu montura ( celula in care sunt prinse lentilele ) :

http://www.astrovest.ro/home/index.php?opt...;Itemid=91

Succes !
Sus
teodor1991
Membru
Membru

MesajTrimis: 27 Ian 2013 18:06 Download mesaj
Titlul subiectului:

Iti multumesc pentru mesaj.M-am uitat pe internet si nu prea am gasit o luneta care sa se incadreze in ceea ce ai zis, imi poti recomanda un site de bazar cu ce m-ar interesa?

Diferenta este destul de mare dintre luneta recomandata de tine si telescopul de mine?
Ca incepator cred ca m-ar satisface si acel newtonian, daca macar pot vedea planetele cu el..mie si asa mi se pare ceva surprinzator.

Cand zici 70/900 , 9cm este distanta focala iar 7cm reprezinta mai exact?
Sus
Mircea Pteancu
Moderator
Moderator

Data inscrierii: 12 Feb 2008

Motto: ''OBSERVO ERGO SUM''

MesajTrimis: 27 Ian 2013 18:31 Download mesaj
Titlul subiectului:

Aici pe forum ai urmarit sectiunea ,,Vinde''?
Daca ai putintica rabdare,vei gasi in scurt timp ceea ce ce iti doresti si la un pret bun.

http://www.astronomy.ro/forum/Vinde-f10.html

Trebuie sa stii de la bun inceput ca suma pe care esti dispus sa o cheltuiesti va trebui ulterior sa o dublezi pentru oculare de calitate.Dar si acelea pot fi cumparate aici la preturi avantajoase.
Eu ,in locul tau,as urma sfatul lui Teo,o luneta este mai potrivita pentru tine.
Newtonienele mici sunt intradevar instrumente dificile,cu avantaje putine si dezavantaje multe.
Ma rog,exista amatori carora le plac reflectoarele mici......dupa cum fachirilor le place sa doarma pe pat de cuie Very Happy

Mircea

Sus
tudorandu
Membru
Membru

Data inscrierii: 08 Ian 2012

MesajTrimis: 27 Ian 2013 18:34 Download mesaj
Titlul subiectului:

Sant telescoape 76/700 cu care poti vedea ceava ,dar dupa titlul acelui site de comert cred ca e vorba de okazii.ro si cred ca e la fel cu ce am cumparat eu http://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php?p=83918#83918
Mai bine cauta la rubrica ”bazar” a acestui forum, chiar acum e un tub optic 114/500 , oglinda parabolica , 200 ron
70/900 = 70- diametrul obiectiv/oglinda , 90= distanta focala
Sus
teodor1991
Membru
Membru

MesajTrimis: 31 Ian 2013 01:16 Download mesaj
Titlul subiectului:

M-am intalnit astazi cu SILVIUB si am luat telescopul Skywatcher 114/500. L-am testat pe lumina in curte cu un ambalaj de gume pe care l-am pus pe la vreo 8-10 metri si am ramas uimit cand am putut citi lista de ingrediente, credeam ca am vazut mai tot ce se putea(accesibil) de apropiat pe plan terestru cu un teodolit de 32x. Din cate am inteles, cel pe care l-am cumparat apropie de 50 de ori, Silviu mi-a spus ca daca ii schimb ocularul pot ajunge si la 200x.
Mai mi-a dat la el si un trepied pentru aparate foto, sa vad cum fac o improvizatie sa-l pot folosi si ca telescop astronomic, nu numai de spionat vecinii.
Am cautat pe internet cateva harti sa vad cum pot descoperi Jupiter si Saturn si debea astept sa fac acea montura si sa fie senin, stau pe la periferia Bucurestiului intr-un cartier de case, voi obtine un randament asemanator cu cineva care sta intr-o zona de sat?
Va multumesc de sfaturi, ma bucur ca nu am cumparat acea jucarie de pe okazii.
Sus
valy
Membru
Membru

Data inscrierii: 21 Iul 2005

MesajTrimis: 31 Ian 2013 01:39 Download mesaj
Titlul subiectului:

Sa-l stapanesti sanatos.
La planete conteaza mai putin locatia, si din oras poti face observatii. La obiecte mai difuze/slab luminate conteaza si cerul sa fie curat, fara poluare.
Acum Jupiter e simplu de identificat, e chiar deasupra, incepand de la lasatul serii. Mai e si Luna prin preajma, aici nu cred ca ai probleme cu identificarea Smile.
Sus
Teo
Membru
Membru

MesajTrimis: 31 Ian 2013 12:30 Download mesaj
Titlul subiectului:

Felicitari pentru achizitie Teodor si sa-l stapanesti sanatos !

In Bucuresti, chiar daca te afli la periferie, cerul nu se poate compara cu cel de la tara dintr-o zona fara poluare luminoasa (sau fizico-chimica).

Totusi, daca te afli la o distanta ceva mai mare fata de arterele principale de circulatie a masinilor, e posibil sa nu ai parte de acel smog caracterisitc zonelor centrale ale Bucurestiului.

Ma mira faptul ca ai putut focusa un obiect atat de apropiat situat la numai 8-10 m de telescop. Asta inseamna ca focuserul are posibilitatea de a iesi mult in afara ( back-focus ) ceea ce este foarte bine pentru ca il vei putea uitiliza si la observatii terestre pentru obiecte mai apropiate.

Ca atlas al cerului iti recomand sa iti printezi Cambridge Sky-Atlas ( dupa parerea mea este unul dintre cele mai bune si simplute iar personal il utilizez de vreo 10 ani ).
Apoi Softul Stellarium iti va asigura pozitia planetelor dar si a altor astri pe bolta cereasca.
Pentru grosismente mai mari, sigur ca vei avea nevoie de inca doua oculare ( unul de 6 mm si altul de 4 mm ) sau macar unul de 5 mm sa mergi la 100 X.

Pentru observatii la puteri mici de marire, pentru obiecte deep-sky vei avea nevoie de un ocular de 25 mm.

Mult succes la observatii !
Sus
teodor1991
Membru
Membru

MesajTrimis: 31 Ian 2013 13:51 Download mesaj
Titlul subiectului:

Va multumesc de urari.

@Teo: De ce ai zis si la acele oculare de 4mm, respectiv 6mm? se pot atasa 2 simultan?

O ultima intrebare, pentru zoom cat mai mare, ocularul trebui sa aiba diametrul cat mai mare?
Sus
ursamajor
Membru exclus
Membru exclus

Data inscrierii: 08 Oct 2010

Motto: Start spre viitor...

MesajTrimis: 31 Ian 2013 14:04 Download mesaj
Titlul subiectului:

[MESAJ SISTEM]: Acest mesaj nu este vizibil public, datorita statutului utilizatorului care a scris mesajul.
Membru
Membru

MesajTrimis: 31 Ian 2013 14:10 Download mesaj
Titlul subiectului:

teodor1991 a scris:
Va multumesc de urari.

@Teo: De ce ai zis si la acele oculare de 4mm, respectiv 6mm? se pot atasa 2 simultan?

Nu Teodor. Am zis 6 mm respectiv 4 mm, adica doua oculare separate. Un ocular cu focala de 6 mm si unul cu focala de 4 mm. Cel de 6 mm iti va oferi o putere de marire de 500/6= 83 X iar cel de 4 mm iti va oferi o putere de marire de 500/4= 125 X.
Deci ocularele le atasezi pe rand, nu amandoua deodata Wink .

Spuneam de asemenea de un ocular de 5 mm care iti ofera o putere maritoare de 100 X ( ca varianta care se situeaza intre 6 mm - 4 mm).

In functie de ce posibilitati financiare ai si de ce oferte gasesti pe piata, poti alege.

teodor1991 a scris:
O ultima intrebare, pentru zoom cat mai mare, ocularul trebui sa aiba diametrul cat mai mare?

Nu ! Zoomul de care vorbesti ( adica "grosismentul" sau "puterea de marire" depinde doar de distanta focala a ocularelor ( si a obiectivului ) ). In cazul nostru, focala obiectivului fiind fixa din fabrica, marirea va depinde doar de focala ocularelor utilizate.
Deci daca vrei sa maresti mai mult ai nevoie de oculare cu focala din ce in ce mai mica ! ( ex. 6 mm- 4 mm) cum ar fi in cazul planetelor si a Lunii.
Daca doresti sa maresti mai putin si sa ai o imagine mai luminoasa ( si un camp vizual mai mare) ai nevoie de oculare cu focala cat mai mare ( ex. 25- 32 mm ) cum ar fi in cazul nebuloaselor si roiurilor de stele.

Acum ai inteles ?
Sus
silviub
Membru
Membru

Data inscrierii: 13 Aug 2009

MesajTrimis: 31 Ian 2013 15:04 Download mesaj
Titlul subiectului:

Salut Teodor,

Parerea mea e ca inainte a da banii pe accesorii, incearca sa faci rost de o montura cat de cat sa il tina sa nu-l scapi prin curte ca e pacat de el

Uite o idee faina de montura, iar telescopul de acolo cred ca este indentic ca dimensiuni cu al tau.

Mai si mai sunt si alte monturi home made ingenioase, cauta prin forum la rubrica ATM.

http://astronomy.ro/forum/viewtopic.php?t=...mp;start=0 Very Happy
Sus
teodor1991
Membru
Membru

MesajTrimis: 01 Feb 2013 22:02 Download mesaj
Titlul subiectului:

Am creat ceea ce vedeti in imagini, prioritatea a fost sa stea in siguranta si sa nu deformez in niciun fel telescopul sau trepiedul spatial.
Am reusit sa gasesc Jupiter si am vazut si satelitii, a fost un pic mai bine decat ma asteptam, sunt incantat si entuziasmat. Mi-a luat aproximativ 30 de minute sa-l gasesc si sa fac ceva cu elasticele sa stea nemiscate, ma rog, de fapt e un siret de adidasi.
Mi-am downloadat pe telefon aplicatia GOOGLE SKY MAP, se foloseste de accelerometru(?) telefonului si incontro indrepti mobilul, iti arata ce obiecte spatiale sunt, la Jupiter a fost foarte-foarte precis si pare sa faca o treaba buna.
Am incercat vreo 30 de minute sa caut si galaxia Andromeda dar nu am reusit, cam cum ar trebui sa ma astept sa fie? am incercat sa ma iau si dupa constelatii cum am citit pe internet dar tot n-am reusit, poza pe care o au ei la pasul 7 banuiesc ca-i mai mult fictiva, se poate vedea in felul acela galaxia cu un telescop care sa fie mai ieftin decat o masina?

CAM00409.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  302.52 kb
 Vizualizat:  de 4529 ori

CAM00409.jpg

CAM00410.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  494.53 kb
 Vizualizat:  de 4529 ori

CAM00410.jpg

CAM00411.jpg
 Descriere: