Index
Index forum Index forum
Autentificare Autentificare
Inregistrare Inregistrare
Cine este online Cine este online
Galerie imagini Galerie imagini
Calendar evenim. Calendar evenim.
Cautare detaliata Cautare detaliata
Ghid forum Ghid forum
Album astrofoto
ar4028-4029_h-alpha_20-03-2025.jpg
Imagine aleatoare
Blog
Inregistreaza-te pe forumul astronomy.ro
Colaboratori

Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.

Meteo
Vremea in Bucuresti
Statistici forum
Numar total de mesaje in forum: 235811
Numar de utilizatori inregistrati: 2867
Cel mai nou utilizator inregistrat: raul
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 830 la data de Mar Iun 03, 2025
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat   
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute
Legenda
Mesaje noi Mesaje noi
Nu sunt mesaje noi Nu sunt mesaje noi
Forumul este inchis Forumul este inchis

Bresser 56mm/2"..

Du-te la pagina 1, 2  Urmatoare
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect  

Oculare/Filtre

Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Autor Mesaj
sternchen
Membru
Membru

Data inscrierii: 02 Iun 2012

Motto: unde o fi luminita din capatu' tunelului?!

MesajTrimis: 08 Feb 2013 12:17 Download mesaj
Titlul subiectului: Bresser 56mm/2"..
Raspunde cu citat (quote)

are cineva o oarecare experienta proprie sau din auzite referitor la oculare din astea mai mari de 40-50mm pe 2"?

m-ar interesa daca asemenea oculare s-ar potrivi la un RFT cu iesire pe 2".De exemplu la 102/500.
Am auzit ca nu toate ocularele mari sunt bune pt RFT-uri..
Bresser-ul de 56mm de la Meade.de are o juma de kilogram Shocked si costa aproape 100 euro.campul teoretic nu-i asa mare-numa' 52°.Oare s-ar merita?..
nu ma refer doar la bani ci si la calitatea lui,daca ar avea calitatile necesare unui ocular bun la DSO

P.S.-marirea obtinuta ar fi de 8,9-un vertabil cautator!
de aceea vreau sa-l folosesc cu barlow, desi pare non-sens,eventual un prelungitor adecvat.

Multumesc
Sus
Herr_Alien
Moderator
Moderator

Data inscrierii: 11 Noi 2010

MesajTrimis: 08 Feb 2013 13:26 Download mesaj
Titlul subiectului:

Atentie la pupila de iesire, o sa fie mare, pe la 10mm.
Indiferent de ocular, incearca sa nu treci cu pupila de iesire (Dobiectiv / putere_marire) de 7mm, deoarece din ce in ce mai multa lumina nu mai trece de irisul ochiului.

sternchen
Membru
Membru

MesajTrimis: 08 Feb 2013 15:21 Download mesaj
Titlul subiectului:

Daca folosesc barlow creste puterea de marirea si scade pupila de iesire.. la un grossisment de 30 ori as avea un exit pupil de 3mm.
ce efect are un filtru vis-a-vis de pupila de iesire?..ma gandesc ca daca as folosi un filtru impreuna cu ocularu de 56mm ar imbunatati contrastul in ce priveste DSO.In special ma intereseaza galaxiile.daca la 3-4mm pupila de iesire le-as vedea bratele ar fi fantastic! In caz de cer bun am solutii mai simple si mai ieftine,dar asta e o raritate aici..
Sus
zoth
Membru
Membru

Data inscrierii: 31 Mar 2006

Motto: decat ceva prost, mai bine nimic bun ...

MesajTrimis: 08 Feb 2013 15:44 Download mesaj
Titlul subiectului:

Nu vad ce sens ar avea sa folosesti barlow in combinatie cu un ocular de focala foarte mare.
Mai eficient e sa folosesti direct un ocular cu focala pe jumatate.
Fara barlow, un 32mm ar fi cam maximum pentru RFT-ul tau de 100mm.

Filtrele uneori sunt utile dar nu trebuie sa uiti ca pe langa treaba pe care o fac, taie si din semnalul util o parte. Nu pot fi folosite asadar ca substituent de apertura.

Membru de onoare
Membru de onoare

Data inscrierii: 20 Mar 2009

Motto: impresie, rasarit de soare

MesajTrimis: 08 Feb 2013 17:21 Download mesaj
Titlul subiectului:

Cu refractorul de 10 cm diametru (RTF sau nu), vizual, nu vei putea observa brațele spirale ale galaxiilor. Acest lucru ți se va releva doar la o apertură mai mare (de la 25 cm diametru în sus). Folosește instrumentul pe care îl ai la ceea ce este recomandat: câmpuri stelare, eventual stele duble. Poți observa și obiectele de cer profund, vor apare în câmp ca niște norișori palizi, câteodată la limita vizibilității, învață să-i cauți și să-i ghicești. Formează-ți ochiul să poți sesiza detalii acolo unde un începătăr nu distinge nimic. când vei avea un instrument mai mare îl vei putea aprecia în cunoștiință de cauză.
Iar pe timpul ăsta mizerabil poți urma povața cronicarului : nu iaște mai plăcută zăbavă decât cetitul cărților. Există biblioteca astronomică on line, sunt cărți minunate acolo și le poți parcurge.
Am divagat puțin, dar ce rost are să atârni o jumătate de kilogram de ocular la capătul lunetei, iar jumătate din lumină să treacă nefolosită pe lângă tine

Membru
Membru

MesajTrimis: 08 Feb 2013 22:46 Download mesaj
Titlul subiectului:

Ma gandeam ca n-ar strica un ocular mai mare.dar la o analiza mai atenta a lucrurilor,ocularele mari sunt potrivite la telescoape pe masura,adica mai mari.nici macar estetic nu da bine un ocular mare ,la o luneta mai mica,cum scria theogon.ce nu sunt sigur sigur ca am inteles bine e doua parte a ultimei fraze a lui theogon.Te referi probabil la folosirea telescopului pentru scopul in care a fost conceput..
Ocular de 32mm am si mai am unu de 15 la 70°.Cred ca pt detalii al doilea ar fi mai potrivit.
Ma gandeam la combinatia ocular de focala mare cu barlow pt a avea o imagine mai luminoasa,tocmai pt a vedea mai bine ceea ce este mai greu de vazut pt o luneta de 100mm..
Sus
Adrian Sirean
Membru
Membru

Data inscrierii: 03 Oct 2011

MesajTrimis: 08 Feb 2013 23:32 Download mesaj
Titlul subiectului:

sternchen a scris:
...
Ma gandeam la combinatia ocular de focala mare cu barlow pt a avea o imagine mai luminoasa,tocmai pt a vedea mai bine ceea ce este mai greu de vazut pt o luneta de 100mm..

Daca il combini cu un barlow luminozitatea se va reduce si ea. Punand un barlow pe orice instrument, ii maresti focala. Marind focala se reduce luminozitatea. Nu conteaza ce ocular folosesti, raportul va fi acelasi.
Sus
sternchen
Membru
Membru

MesajTrimis: 08 Feb 2013 23:59 Download mesaj
Titlul subiectului:

da, teoretic asa este.Luminozitatea scade prin barlow,fiecare lentila "consuma" lumina,iar la ochi ajunge ce ramane.
Eu ma refeream sa folosec barlow +ocular mare,la o magnificatie echivalenta cu un ocular mai mic.In sensul acesta cred ca imaginea e mai luminoasa.E vorba de un grossisment astfel incat sa se poata atinge o pupila de iesire suficienta 2-4mm,marire suficienta cam 40 de ori, un ocular suficient de mare- de 32mm de exemplu.E nevoie de o potrivire a mai multor parametrii pt a obtine un rezultat satisfacator.
Cred ca merita incercat.ce lipseste e doar cerul senin.Oricum am aproape tot ce imi trebuie ,si nu e nevoie de cheltuieli suplimentare,decat daca situatia o cere Smile
Sus
zoth
Membru
Membru

Data inscrierii: 31 Mar 2006

Motto: decat ceva prost, mai bine nimic bun ...

MesajTrimis: 09 Feb 2013 10:22 Download mesaj
Titlul subiectului:

Citat:
Luminozitatea scade prin barlow,fiecare lentila "consuma" lumina,iar la ochi ajunge ce ramane.

Cum o fi sa traim intr-o lume bantuita de monstri fiorosi in forma de lentile ... devoratori de lumina??? Laughing Laughing
Curat cosmar coane Sternchenstein, nu-i asa?

Luminozitatea prin barlow scade datorita factorului lui de amplificare.
Pierderile pe lentile reprezinta un procent relativ mic, de multe ori nesesizat de ochi.

Cer senin!

Membru de onoare
Membru de onoare

Data inscrierii: 20 Mar 2009

Motto: impresie, rasarit de soare

MesajTrimis: 09 Feb 2013 12:56 Download mesaj
Titlul subiectului:

Sternchen, când am spus că jumătatea din lumină trece pe lângă tine, m-am referit la pupila de ieșire furnizată de ocularul Meade atașat instrumentului tău. Cum pupila de ieșireîn acest caz este de 11,23 mm, iar un ochi tânăr are maximum 7 mm, înseamnă că suprafața pupilei de ieșire este de caa 2 ori mai mare (2,58 x)decât suprafața pupilei ochiului. Deci, nu vei putea accesa prin ochiul domniei tale decât jumătate din informația furnizată de refractor. Celelalte chestiuni privitoare la barlow sper că ți s-au deslușit pe parcurs.
De asemenea sper să fi înțeles și recomandarea privind biblioteca astronomică on line, mai ales că s-a îmbogățit substanțial. Un titlu de intere: Astronomie reală cu telescoape mici de K.M. Gainer, plus cărțile apărute în limba romană.

Membru
Membru

MesajTrimis: 09 Feb 2013 13:20 Download mesaj
Titlul subiectului:

[quote="zoth"]
Citat:

Cum o fi sa traim intr-o lume bantuita de monstri fiorosi in forma de lentile ... devoratori de lumina?

Doamne fereste! Shocked

Poate nu m-am exprimat bine sau n-am gasit cuvintele potrivite.Cu termenii tehnici de astronomie nu prea le am.
Acum cred ca am inteles mai bine cum sta treaba cu lentilele.In plus n-ar strica sa trag o privire prin cartea recomandata si nu numai..
Sus
nobody
Membru
Membru

Data inscrierii: 02 Apr 2010

Motto: Never ever give up !

MesajTrimis: 10 Feb 2013 02:07 Download mesaj
Titlul subiectului:

Perceptia detaliilor (contrastului) nu este neaparat cea mai buna la un exit pupil cat mai mare (mai luminos).
Obiectele mici trebuie sa le maresti suficient pentru a vede ceva mai mult decat o mica pata luminoasa, dar nu prea mult deoarece pierzi din luminozitate.

Sunt multi factori in joc.
Sus
sternchen
Membru
Membru

MesajTrimis: 10 Feb 2013 12:10 Download mesaj
Titlul subiectului:

Da,cred ca acesta-i secretul telescoapelor mai mici spre mediu.sa incerci sa te apropii de limita,fara sa afectezi performantele telescopului,care oricum nu-s f mari Wink :dar nu-i bine nici sa atingi limita sau sa o depasesti.Intrebarea fireasca ar fi unde e limita asta?..la un telescop dat ar fi de D/2 adica raza aperturii.dar am observat ca merge mai mult.cel putin la RFT.
Ca sa pot vedea ceva decent as avea nevoie de minim 70 marire la DSO.Asta insemna ca ar fi bine sa ating 80.La planete sub 210 n-am ce vedea.Nu ca n-ar fi nimic de vazut,dar mi se pare ca .. oboseste ochiul inainte de vreme.Daca ochiul nu-i destul de relaxat observarea detaliilor devine mai dificila.Asadar un 220 de ori..care la luneta de 90 este la limita,ca sa nu zic mult peste limita daca nu-i un cer bun.
Daca atasez ocularului de 32mm/1,25" lentila prelungitoare de la barlow-ul acromat ,iese 25mm.Asta impreuna cu barlow-ul pe 2" (care-i prelungit cu un 1cm in scopul de a obtine o putere de marire de peste 2 ori) as ajunge undeva la 44 marire per total.
Daca atasez aceluias barlow ocular de 15mm obtin aproape 75 ori.
Oricum sunt multi factori in joc, ce am scris mai sus nu le-am incercat pe cer.doar ceva la terestru..
Sus
sternchen
Membru
Membru

MesajTrimis: 12 Feb 2013 13:45 Download mesaj
Titlul subiectului:

Pana la urma am ramas la un bresser de 40mm/1,25" ca-i mai usor.mai am un bresser de 9mm la 60° care ofera un contrast f bun pt categoria lui.Un motiv in plus pt care m-am oprit la cel 40mm.presupun ca daca cel de 9mm ofera contrast bun in domeniul planetelor,atunci 40mm ar fi echivalentul in DSO.Dezavantajul ar fi campul mai mic-doar 44°,care poate fi completat de campul mare al RFT-ului,dar nu sunt sigur.Poate se pricepe cineva mai bine la dilema asta cu "compensari" de campuri(n-am gasit cuvinte mai potrivite..).
Sus
sternchen
Membru
Membru

MesajTrimis: 12 Feb 2013 23:31 Download mesaj
Titlul subiectului:

daca nu se pricepe nime(vad ca mesajele sunt citite),atunci am sa va spun ce cred eu:daca un ocular cu camp mare poate favoriza pozitiv o luneta lunga de ex,un telescop cu camp larg n-ar putea favoriza un ocular cu camp mic?..
Sus
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect   Oculare/Filtre Du-te la pagina 1, 2  Urmatoare

Download topic
Pagina 1 din 2

Mergi direct la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum
Nu puteti atasa fisiere in acest forum
Puteti descarca fisiere in acest forum
© 2015 astronomy.ro
Termeni si conditii generale      Termeni si conditii forum      Contact