| Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
| Autor |
Mesaj |
Bogdan Bogdan Membru

Data inscrierii: 18 Dec 2012 Mesaje: 19
|
Trimis: 20 Feb 2013 02:50 Download mesaj |
| Titlul subiectului: |
|
|
|
| Cristi Toc a scris: | Eu o folosesc sa tintesc un obiect pe cer iar dupa aceea ma uit prin ocular...la asta se foloseste ?  |
Acela se numeste cautator si intr-adevar se foloseste exact asa cum ai intuit tu.
Practic telescopul are un camp vizual mult mai mic decat acel cautator...sau daca ti-e mai usor sa intelegi, un petec mai mic din cer, dar marit mai mult. Acel cautator nu mareste foarte mult pentru a-ti oferi un petec mai mare de pe cer, si astfel sa identifici mai usor obiectul care te intereseaza cand te uiti prin telescop ulterior.
Serveste deci la orientare. |
|
| Sus |
|
 |
Cristi Toc Membru

Data inscrierii: 19 Feb 2013 Mesaje: 43
Motto: Uite-te pe cer si fi liber de orice gand. Localitate: Timisoara
|
Trimis: 20 Feb 2013 02:54 Download mesaj |
|
|
|
pur noroc am avut ) Multumesc ca mi-ati mai sters o nelamurire. Intr-o zi am invatat o gramada de lcururi, datorita voua si inca cate mai am! Multumesc! _________________ www.facebook.com/pamantul.asa.cum.este |
|
| Sus |
|
 |
Bogdan Bogdan Membru

Data inscrierii: 18 Dec 2012 Mesaje: 19
|
Trimis: 20 Feb 2013 03:03 Download mesaj |
|
|
|
Ma bucur ca am putut sa iti fim de ajutor.
Nu stiu daca ai primit si link-uri recomandate pentru incepatori in ceea ce priveste intelegerea telescopului si a modului in care functioneaza el, asa ca o sa iti recomand eu un 2 link-uri care am observat ca au fost primite de alte persoane aflate la inceput de drum:
http://www.skywatcher.ro/educatie.htm
http://telescop-expert.ro/sfaturi-pt-incepatori.html
Sunt cateva informatii generice, dar sigur te vor ajuta chiar daca va fi doar la invatarea catorva termeni specifici si ce inseamna fiecare.
Sigur, te invit sa cauti pe acest forum sau alte surse pe care le cunosti, si la alte lecturi care ti se par pentru nivelul tau de intelegere daca timpul iti permite.
Succes! |
|
| Sus |
|
 |
saiph Moderator

Data inscrierii: 19 Sep 2007 Mesaje: 2300
Motto: Sky is not the limit, it's the target Localitate: Bucuresti // Cracovia
|
Trimis: 20 Feb 2013 14:43 Download mesaj |
|
|
|
| Citat: | | Citat: | | Pt astro se recomanda un diametru minim de 6cm. |
Interesant ...
Si cine recomanda asta???
E astronom sau dealer de instrumente???
(...)
Cristi, curaj!
Ai ce privi cu luneta ta  |
Era o recomandare bazata pe experienta practica. Nu ma asteptam sa fii 100% de acord, dar nici s-o dam in mistouri.
Daca Galilei a inceput acum 400+ ani cu o luneta de 3-4 cm, nu inseamna ca trebuie sa facem toti la fel
Am folosit si eu instrumente de calibrul asta (ca multi de pe forum, banuiesc), unele m-au uimit, altele m-au dezamagit, dar toate aveau un punct comun: nu se ridicau la nivelul pretentiilor pentru observatii cel putin satisfacatoare. Acum, fiecare face cum considera ca e mai bine..
Deci, curaj, Cristi.. curaj...
Indreapta luneta catre Luna. Chiar daca o ratezi, nimeresti printre stele..
Succes!  _________________ *.*.*.*.*.*.*.*.*.*.*
___CER SENIN!___
_________________ |
|
| Sus |
|
 |
Cristi Toc Membru

|
Trimis: 20 Feb 2013 14:56 Download mesaj |
|
|
|
O nimeresc dar mai greu la stele momentan e mai greu ) _________________ www.facebook.com/pamantul.asa.cum.este |
|
| Sus |
|
 |
murrix Membru

Data inscrierii: 05 Feb 2013 Mesaje: 28
Motto: I've got a feeling we're not in Kansas anymore... Localitate: Liebling (Timis)
|
Trimis: 20 Feb 2013 15:26 Download mesaj |
| Titlul subiectului: Cautatoarea !!! |
|
|
|
Luneta cautatoare.. e strict necesara pentru observatii in spatiu. Cu ea ai un camp mai larg. va trebui sa verifici alinierea ei cu "luneta principala" , pe un reper de la 200 - 500 m distanta ( preferabil ziua).
Cu refractarul te vei rataci pe cer, deoarece are un unghi ingust in care "prinde imagini".
Deci cautatoarea, daca e aliniata cu luneta. te va ajuta, ea avand un "orizont" (camp vizual ) mult mai larg. O data ce ai prins Luna, sau planeta in cautatoare, ea iti va aparea si in luneta mare.
Trecand si eu aseara prin experienta asta (botezul focului), nu-ti recomand sa te avanti mai departe de luna, pana te obisnuiesti cu reglajele de urmarire.
Sper ca am fost destul de explicit. Incerc un dialog de la newbie la newbie, de aceea, ii rog pe cei "vechi" sa-mi scuze limbajul simplist.
Later edit: Cele cateva site-uri care comercializeaza instrumente astronomice au pagini interesante de prezentare. Dar aici, pe forum, poti gasi mult mai multe raspunsuri. Incearca la "Cauta pe forum! ( lupa sus dreapta) sa introduci "cautatoare". |
|
| Sus |
|
 |
Cristi Toc Membru

|
Trimis: 20 Feb 2013 16:36 Download mesaj |
|
|
|
Nu ma avant mai sus de Luna inca. O sa mai fac practica, numa' sa am cer senin ca stau cu orele  _________________ www.facebook.com/pamantul.asa.cum.este |
|
| Sus |
|
 |
Cristi Toc Membru

|
Trimis: 24 Feb 2013 02:27 Download mesaj |
|
|
|
Am avut ocazia pe timp de noapte sa testez mai bine telescopul pe luna...si tot nu merge cu barlow 2x. Nici pus intre ocular si oglinda  _________________ www.facebook.com/pamantul.asa.cum.este |
|
| Sus |
|
 |
nobody Membru

Data inscrierii: 02 Apr 2010 Mesaje: 5243
Motto: Never ever give up ! Localitate: Nowhere
|
Trimis: 24 Feb 2013 02:58 Download mesaj |
|
|
|
Daca iei barlow-ul, singur, in mana si te uiti prin el, vezi ceva ? I-ai scos capacul de pe lentila ?
Chiar nimic, nimc nu vezi ? |
|
| Sus |
|
 |
Erwin Moderator

Data inscrierii: 02 Aug 2008 Mesaje: 9868
Motto: panta rhei Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 24 Feb 2013 12:39 Download mesaj |
|
|
|
nu toate barlow-urile sunt parafocale, probabil se deplaseaza mai mult planul focal la al tau? _________________ bino: 8x22, 7x42, 10x50, 10x80, spotting: 10x46, 20x60
Telescoape RFT70 F/4, 80/900, RFT 110 F/5.5, Meade 90 F/10, ED80 F/6
MTO-11CA 100/1000, Cass Clasic 8"F/15, dobson newt.158/1240 DH, 4"F/4.6
piston AZ mount (R), Vixen GP, minidob |
|
| Sus |
|
 |
valy Membru

Data inscrierii: 21 Iul 2005 Mesaje: 11566
|
Trimis: 24 Feb 2013 13:06 Download mesaj |
|
|
|
| Cristi Toc a scris: | | si tot nu merge cu barlow 2x( | La ce te referi? Ce anume se vede?
Poti sa faci o poza cu configuratia aia, poate ai montat ceva gresit? |
|
| Sus |
|
 |
Cristi Toc Membru

|
Trimis: 24 Feb 2013 21:26 Download mesaj |
|
|
|
voi face o poza....se vede Luna intr-un BLUR de numaa...si degeaba dau focalizare ca nu merge ... nu focalizeaza  _________________ www.facebook.com/pamantul.asa.cum.este |
|
| Sus |
|
 |
jimao22 Moderator

Data inscrierii: 12 Apr 2010 Mesaje: 2932
Motto: [descopera lumina] Localitate: Ploiesti
|
Trimis: 24 Feb 2013 21:57 Download mesaj |
|
|
|
Foarte probabil este ca sistemul tau optic impreuna cu barlow-ul respectiv sa focalizeze in afara zonei de actiune a focuserului (mai la exterior), caz in care ai nevoie de un tub prelungitor de 1,25". Si uita asa incepe epopeea cumparaturilor astronomice . |
|
| Sus |
|
 |
nobody Membru

Data inscrierii: 02 Apr 2010 Mesaje: 5243
Motto: Never ever give up ! Localitate: Nowhere
|
Trimis: 24 Feb 2013 22:16 Download mesaj |
|
|
|
Asta-i altceva.
Incearca sa tragi mai in afara ansamblul barlow-ocular din oglinda diagonala si vezi ce se intampla.
Mai este o posibilitate ca barlow-ul sa fie de proasta calitate.
Pune, fara rusine , si o poza cu tot ansablul ca sa ne dam seama daca faci ceva gresit. |
|
| Sus |
|
 |
valy Membru

Data inscrierii: 21 Iul 2005 Mesaje: 11566
|
Trimis: 24 Feb 2013 22:33 Download mesaj |
|
|
|