Index |
Index forum |
Autentificare |
Inregistrare
|
Cine este online |
Galerie imagini
|
Calendar evenim. |
Cautare detaliata |
Ghid forum |
Colaboratori
Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.
Statistici forum |
|
Numar total de mesaje in forum: 235740 |
|
Numar de utilizatori inregistrati: 2867 |
|
Cel mai nou utilizator inregistrat: raul |
|
|
|
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 830 la data de Mar Iun 03, 2025 |
|
|
|
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat
|
|
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute |
|
Legenda |
 |
Mesaje noi |
 |
Nu sunt mesaje noi |
 |
Forumul este inchis |
|
|
Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
Autor |
Mesaj |
saiph Moderator

Data inscrierii: 19 Sep 2007 Mesaje: 2300
Motto: Sky is not the limit, it's the target Localitate: Bucuresti // Cracovia
|
Trimis: 19 Iun 2013 10:14 Download mesaj |
Titlul subiectului: |
|
|
|
bogdanbacila a scris: | Salut domnilor,
...
Am curatat apoi lentile cu niste servetele de hartie imbibate in .. aftershave si a urmat o ultima curatare cu servetele uscate
...
Cer senin,
Bogdan. |
Pe-asta n-o stiam...
De unde ai luat reteta?
De pe forum in nici un caz nu cred. Ai fi vazut topicurile similare in care se recomanda apa distilata, iar pt degresare - solutie de detergent lichid (1% - 5%) in apa.
Cum zice si Neox, mare atentie la ordinea si orientarea lentilelor in momentul cand le pui la loc, dupa curatare, altfel obtii ... alt ocular! (cu ceva mai multe aberatii decat a fost proiectat)
Urmeaza si sfatul lui Erwin, si cauta la farmacie o "pufaitoare" (da, vestita "para" pt clisme, dar noi o folosim intr-un scop mai nobil ). Pentru cazuri mai delicate, poti folosi si o pensula fina (nu neaparat subtire, poate fi si mai lata, dar ma refer la finetea atingerii unei suprafete sensibile), naturala, cu par de veverita (sau camila, sau chiar ponei).
Cat despre manusi, eu folosesc chirurgicale (cand am), sau din piele, sau nylon - apropo, ar cam trebui sa-mi caut unele noi. Cele textile nu-s tocmai fericite, ca au prostul obicei sa lase scame si chiar amprente, uneori - se imbiba cu tot felul de secretii/lichide.
Nu mai insist la capitolul materiale pt sters suprafetele optice, ca s-a tot discutat.
Intretinerea opticii astronomice (dar nu numai) e o treaba delicata, in adevaratul sens al cuvantului. Informeaza-te bine inainte de a trece la actiune, altfel risti sa dai peste belele mai mari decat cea/cele de care incerci sa scapi..
Spor!
_________________ *.*.*.*.*.*.*.*.*.*.*
___CER SENIN!___
_________________ |
|
Sus |
|
 |
bogdanbacila Membru

Data inscrierii: 11 Aug 2010 Mesaje: 940
Motto: Where there's a will there's a way Localitate: Timisoara
|
Trimis: 22 Iun 2013 12:37 Download mesaj |
|
|
|
Salut colegi,
din pacate vestile nu sunt chiar bune..
Am desfacut ocularul si am curatat lentilele, folosind initial servetele speciale pentru ochelari, camere foto/video, lentile.. apoi cu un servetel Zewa imbibat in apa distilata, iar la final un servetel Zewa uscat..
Tin sa mentionez ca am asamblat ocularul asa cum era inainte de a fi desfacut: cele doua grupuri de lentile, cu suprafetele plate spre "exterior", si suprafetele bombate la interior..
Am facut doua teste: orientare grup A -> grup B, si orientare inversa, grup B -> grup A, fiind foarte atent ca suprafetele bombate sa fie tot timpul "la interior, sper inelul despartitor..
Mai jos aveti 4 poze:
- poze prin ocularul Celestron, orientare lentile A -> B
- poze prin ocularul Celestron, orientare lentile B -> A
- poze prin ocularul Meade 25mm, nedesfacut, achitionat recent (multumesc dragos.n)
S-au facut astfell 3 teste: primele doua teste cu ccularul Celestron, cu ambele directii de orientare, si al treilea test cu un ocular diferit Meade.
Deci domnul Catalin, se pare ca ai avut dreptate
Un lucru pozitiv a iesit din toata treaba asta: am invata cat de ct cum se curata lentilele
Multumesc tuturor de pareri,
O sambata frumoasa si racoroasa va doresc,
Bogdan
Descriere: |
|
Marime fisier: |
730.12 kb |
Vizualizat: |
de 3358 ori |

|
Celestron orientare lentile B -> A |
|
739.09 kb |
de 3358 ori |

|
Celestron orientare lentile A-> B - a doua poza |
|
730.78 kb |
de 3358 ori |

|
Celestron orientare lentile A-> B - prima poza |
|
699.31 kb |
de 3358 ori |

|
|
|
Sus |
|
 |
theogon Membru de onoare

Data inscrierii: 20 Mar 2009 Mesaje: 1189
Motto: impresie, rasarit de soare Localitate: cluj
|
Trimis: 22 Iun 2013 15:15 Download mesaj |
|
|
|
Consider că este evident un defect optic al zonei centrale. Ai putea minimiza efectul, eventual, prin rotirea lentilelor în axa optică, iar prin tatonare să obții o imagine mai bună decât cea notată de tine cu BA, plecând de la această dispoziție a elementelor optice.
_________________ mihai |
|
Sus |
|
 |
nobody Membru

Data inscrierii: 02 Apr 2010 Mesaje: 5203
Motto: Never ever give up ! Localitate: Nowhere
|
Trimis: 22 Iun 2013 17:33 Download mesaj |
|
|
|
Asta-i deja defect mecanic. Si se pare ca s-a agravat in urma "curatirii".
Nu cumva ai un dublet care incepe sa se dezlipeasca ?
Pune, te rog, niste poze cu lentilele ocularului. Defectul trebuie sa fie foarte vizibil.
|
|
Sus |
|
 |
catalin dumitru Membru

Data inscrierii: 22 Iul 2010 Mesaje: 2946
Motto: telescopul scuza mijloacele Localitate: Shatra Neamtz
|
Trimis: 22 Iun 2013 17:43 Download mesaj |
|
|
|
Nu e dublet dezlipit.
Cand se intampla asta , imaginea incepe sa fie incetosata dar ortoscopicitatea(ma rog , initiala) se pastreaza.
Probabil aici e vorba de incluziune filiforma , care atrage dupa ea modificarea indexului dupa o lege variabila in jurul ei , variatie ce depinde de parametrii racirii si recoacerii finale a sticlei.
Urat !
_________________ Hai noapte , hai !! |
|
Sus |
|
 |
Erwin Moderator

Data inscrierii: 02 Aug 2008 Mesaje: 9744
Motto: panta rhei Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 22 Iun 2013 21:40 Download mesaj |
|
|
|
Cred că ar ajuta să pozezi un grilaj, gratii sau un gard cu plasă cu caroiaj uniform ca să vezi cum apar distorsiunile. E ciudat defectul ăsta, nu am mai văzut așa ceva.
_________________ bino: 8x22, 7x42, 10x50, 10x80, spotting: 10x46, 20x60
Telescoape RFT70 F/4, 80/900, RFT 110 F/5.5, Meade 90 F/10, ED80 F/6
MTO-11CA 100/1000, Cass Clasic 8"F/15, dobson newt.158/1240 DH, 4"F/4.6
piston AZ mount (R), Vixen GP, minidob |
|
Sus |
|
 |
MiroJenu Membru

Data inscrierii: 31 Mai 2010 Mesaje: 184
Motto: Per aspera ad astra Localitate: Cluj Napoca
|
Trimis: 22 Iun 2013 22:04 Download mesaj |
|
|
|
Pai de vrei poti continua cu experimentele pe ocular pt a localiza defectul.
Notezi pozitia componentelor, si rotesti pe rand fiecare componenta(dubletul1, inelul distantor, dubletul2) astfel incat sa vezi (asa cum deja ne-ai aratat) daca zona centrala cu defect se roteste si ea.
Daca presupunem ca ai facut exprimentul si de exemplu ca ai gasit defectul la dubletul 1 atunci ar trebui dezlipit ( fiecare dublet fiind format din 2 lentile lipite).
Dezlipirea se face in vas cu apa+dublet scufundat total in apa asezat pe o carpa mica deci nu direct pe fundul vasului, termometru, resou, incalzind treptat apa, cam 1/2 h la incalzire treptata pana pe la 50-65 grade celsius. Apoi scoti dubletul si apesi pe fiecare lentila lateral in aceeasi directie dar in sensuri opuse si trebuie sa se dezlipeasca.
Se usuca, se indeparteaza stratul de balsam de canada(care se foloseste la lipit lentile) cu o carpa de bumbac cu cloroform sau benzen, se spala lentilele , se usuca.
Apoi se pun una sau mai multe picaturi de balsam de canada pe centrul concavitatii uneia din lentile
si usor se apropie cele doua lentile pana la atingere cu balsamul dinte ele ca sa nu intre aer si se apasa (se va vedea cum dinspre centru spre margine se raspandeste balsamul in interstitiul dintre lentile) usor treptat. Balsamul care iese peste margini se indeparteaza folosind o carpa umezita cu benzen.
Speli cu benzen suprafetele dubletului pt a indeparta urmele de balsam.
Lasi 1zi in pace dubletul, apoi il cureti frumos si-l montezi in ocular.
Metoda pentru dezlipire, curatare si relipire cu balsam de canada am facut-o pe un dublet obiectiv binoclu si totul a fost ok.
Ai mare grija ca benzenul si in special cloroformul sunt substante toxice, volatile, inflamabile( pericol de explozie,foc si intoxicare!!!), lucreaza in fata ferestrei largi deschise!!!
Va pot ajuta si eu( incercarea de relipire dublet defect daca este cazul, am substantele chimice, conditii de laborator).
Pana la urma nu stiu de merita efortul pentru ca daca necazul persista atunci ipoteza lui teogon se confirma si anume ca defectul e de material.
Pate ca raspunsul corect se gaseste la cei cativa forumisti experti in oculare optice pt a se se evita
cautarea sistematica.
Astept cu deosebita curozitate sa vedem care din ipotezele formulate la acest subiect se vor confirma.
_________________ Cer senin la observatii
binoclu ,IOR 7X40, IOR 10X40, Zeiss , ZOMZ BPB1 7x50 |
|
Sus |
|
 |
|
|
|
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum Nu puteti vota in chestionarele din acest forum Nu puteti atasa fisiere in acest forum Puteti descarca fisiere in acest forum
|
|