Index
Index forum Index forum
Autentificare Autentificare
Inregistrare Inregistrare
Cine este online Cine este online
Galerie imagini Galerie imagini
Calendar evenim. Calendar evenim.
Cautare detaliata Cautare detaliata
Ghid forum Ghid forum
Album astrofoto
vlcsnap-2017-05-05-22h53m19s56.png
Imagine aleatoare
Blog
Inregistreaza-te pe forumul astronomy.ro
Colaboratori

Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.

Meteo
Vremea in Bucuresti
Statistici forum
Numar total de mesaje in forum: 234613
Numar de utilizatori inregistrati: 2847
Cel mai nou utilizator inregistrat: Andrei7766
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 830 la data de Mar Iun 03, 2025
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat   
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute
Legenda
Mesaje noi Mesaje noi
Nu sunt mesaje noi Nu sunt mesaje noi
Forumul este inchis Forumul este inchis

Sfaturi pentru inca un incepator

Creaza un subiect nou   Acest subiect este inchis, nu se pot crea sau raspunde la mesaje  

Achizitie instrumente

Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Autor Mesaj
Vl@dy
Membru
Membru

Data inscrierii: 23 Dec 2006

MesajTrimis: 23 Dec 2006 20:09 Download mesaj
Titlul subiectului: Sfaturi pentru inca un incepator
Raspunde cu citat (quote)

Salutare !
Sunt un incepator si cu putin timp in urma mi-am propus sa-mi cumpar un telescop pentru a-mi putea implini un vis din copilarie, anume acela de a observa galaxiile, nebuloasele, cometele si alte corpuri ceresti.
Dupa ce am studiat cateva zile ofertele de pe net m-am oprit asupra urmatorului telescop :
-telescop newtonian (reflector) firma Sky Watcher (la inceput oscilam si spre un Celestron) .
-150/1200mm.
-EQ3.
-oculare Ba 25mm si 10mm.
-cautator 6x30.
-oglinda parabolica.
Am mai gasit si alte firme ce produc reflectoare cu acelasi
diametru dar dupa ce am navigat pe forumuri am observat ca cei mai multi aleg Sky Watcher, Celestron, Meade sau si-l fac singuri (oricum eu nu doresc sa-l construiesc).
Ce parere aveti despre alegerea mea si ce alte variante imi mai propuneti ? Question
Sus
Mitu Catalin
Membru
Membru

Data inscrierii: 01 Aug 2006

MesajTrimis: 23 Dec 2006 23:25 Download mesaj
Titlul subiectului:

Telescopul e bun , dar de ce ai ales Eq3-ul ? Vrei sa faci poze ?
Am vazut un Dobson de 200 mm la Alcor la un pret foarte bun (1250 RON).

Membru
Membru

Data inscrierii: 10 Aug 2006

Motto: Haideti sa haidem!

MesajTrimis: 24 Dec 2006 01:04 Download mesaj
Titlul subiectului:

vezi neaparat cat cantereste tot ansamblul.

Daca ai de gand sa-l cari dupa tine prin munti, vezi mai bine un mak-cass de 105, pe o montura eq nemotorizata.

oricum, indiferent ce alegei, daca e sa o cari, gandeste-te la legea lui Johnny Walker:

I= n*m^2

adica:
numarul de injuraturi pe km in c are cari in spinare aparatura (I) =
numarul de obiecte carate (n) inmultint cu masa totala (m) la puterea a 2-a...

Sau prozaic spus- la ce-ti foloseste un super telescop care cantaareste 40 kg si pe care nu-l poti cara decat o data vara si o data iarna, in spinare la Vatra Dornei, sau ca sa poti vedea ceva de pe Ceahlau, cu conditia sa nu te orbesca trasnpiratia care-ti curge in ochi?

Cel mai bun telescop e ala de-l poti folosi.
Sus
Vl@dy
Membru
Membru

MesajTrimis: 24 Dec 2006 12:28 Download mesaj
Titlul subiectului:

stelaru :"vezi neaparat cat cantereste tot ansamblul."

Tot ansamblul cantareste 21 kg.Oricum pentru inceput o sa observ doar din afara orasului si poate apoi o sa merg si la munte.

Mitu Catalin :"Telescopul e bun , dar de ce ai ales Eq3-ul ? Vrei sa faci poze ?"

Pai asa e dotarea lui standard.Am mai vazut si o montura Astro 5. Mai incolo m-am gandit sa fac si poze si sa-i atasez si un sistem de cautare GOTO.Apropo de telescop cu montura Dobson,am citit in multe locuri ca nu-i asa de manevrabil ca un telescop cu montura ecuatoriala.Montura dobson e fixa ? (adica are niste shuruburi pe care le pui intr-un postament si gata, ramane acolo ?)
Sus
HoO_Germany
Membru
Membru

Data inscrierii: 13 Mar 2006

MesajTrimis: 24 Dec 2006 13:10 Download mesaj
Titlul subiectului:

Vl@dy a scris:
stelaru :"vezi neaparat cat cantereste tot ansamblul."

Tot ansamblul cantareste 21 kg.Oricum pentru inceput o sa observ doar din afara orasului si poate apoi o sa merg si la munte.

Mitu Catalin :"Telescopul e bun , dar de ce ai ales Eq3-ul ? Vrei sa faci poze ?"

Pai asa e dotarea lui standard.Am mai vazut si o montura Astro 5. Mai incolo m-am gandit sa fac si poze si sa-i atasez si un sistem de cautare GOTO.Apropo de telescop cu montura Dobson,am citit in multe locuri ca nu-i asa de manevrabil ca un telescop cu montura ecuatoriala.Montura dobson e fixa ? (adica are niste shuruburi pe care le pui intr-un postament si gata, ramane acolo ?)

Salut si binevenit pe forum.

alegerea telescopului nu este grestia. Cu montura EQ3-2 este bine sustis, dar din cauza lungimii tubului, este cam opus la vibratii. Mai sigur sta asa un telescop pe o montura EQ5/Astro5 dar si aceasta NU este prevazuta a putea face poze astronomice cu asa o foclal lunga cum are telescopul. Ata numai din cauza ca handbox-ul nu este fin destul a putea corecta miscarile necesare, cand se guideste o poza facuta le timp lung de expunere. Pentru a face poze de la planete/luna/soare, este destul de buna pentru inceput si functioneaza bine cu focala lunga al telescopuluo.
Despre calitatea telescopului (fiind Synta/Celestron) nu pot sa zic ca este rea, productul este bine prefacut si manufacturat.

Revenind la Dobson, este asa ca acest instrument nu este optimal al putea folosi fotografic (desigur exista poze care sant facute cu undobson) dar aceste poze sant greu de facut.
Dobson-ul este tot un Newton, numai ca nu este montat pe o montura, dar pe un truss din lemn (placaj) Este un instrument bun pentru incepatori si se poate obtine deja cu o apertura de 8" si o focala de 1200 unde acest instrument este un bun "allrounder" si pentru mai tarziu. Pentru incepatori este avantajos, din cauza ca nu treube fie pus paralactic si nordat, adica incepatorul il ia si il pune afara si se uita la obiecte.... gata.

Pentru cineva care are in plan sa faca o data poze astronomice este mai bine a cumpara direct un echipaj care contine o montura paralactica, dar la planul de facut poze, este CEL MAI IMPORTANT a stie, ca montura este partea cea mai importanta sa fie absoluta. In alt fel, se "plateste" prea multi bani de invatat.
Asa ca astrofotografia NU este ieftina, dar stiind cum sa se inceapa, poate sa iasa buna si relativ de ieftina de la inceput.

www.hoo-germany.de / info(@)hoo-germany.de

Tel.: +49 2452 976144
Sus
Vl@dy
Membru
Membru

MesajTrimis: 24 Dec 2006 23:30 Download mesaj
Titlul subiectului:

Eu vreau sa cumpar un telescop cat mai bun cu care pot sa invat acum la inceput dar cu care pot sa continui si in viitor. Adica daca tot imi cumpar un telescop, doresc sa fie unul cat mai bun, pe care sa nu-l schimb anul viitor. Si mai ales vreau sa cumpar unul cu care in viitor as putea face poze. Care ar fi cea mai buna varianta pentru asa ceva ?
Cand se cumpara un telescop se poate alege separat montura sau el vine deja cu montura sa din stoc (ma refer la cele cu montura ecuatoriala) ? Pun aceasta intrebare pentru ca mai multe persoane au spus ca montura EQ 3 (cea cu care este dotata telescopul din oferta de pe net = www.telescop-expert.ro ) nu este asa buna pentru telescopul de 150/1200mm....
Sus
HoO_Germany
Membru
Membru

Data inscrierii: 13 Mar 2006

MesajTrimis: 25 Dec 2006 12:26 Download mesaj
Titlul subiectului:

Citat:
Eu vreau sa cumpar un telescop cat mai bun cu care pot sa invat acum la inceput dar cu care pot sa continui si in viitor.

asta este deja un pas bun Smile

Citat:
Cand se cumpara un telescop se poate alege separat montura sau el vine deja cu montura sa din stoc (ma refer la cele cu montura ecuatoriala) ?

Telescopul si montura se poate (macar la mine) optiona dupa gustul si nevoirea clientului. Exista si shops unde nu ai posibilitate a pune un set asa cum iti trebue.

Acum vad ca scrii despre un telescop cu o montura GOTO. Avantajele acestor monturi sant lange posibilitatea GOTO (cuiva ii place, altului nu) sa poti lucra fotografic. Asa ca o montura GOTO aduce cu handbox-ul ei posibilitatea fotografica.

Un foarte bun set de fotografiat este o combinatie intre HEQ5 GOTO si ED80. Aceasta combinatie are avantajul ca si montura este relativ de usoara si instrumentul este bun al folosi fotografic. Pe langa folosirea fotografic, merge acest ED si la planete pana la o marime de cam 160X si merge folosit si la Deepsky. Un mare avantaj are acest ED80 ca se poate fie folosit pe montura HEQ5 GOTO cu un guidescope, din cauza greutatii sale minimala. Mai departe aceasta combinatie nu este foarte scumpa si montura se poate fie folosita cu instrumete putin mai mari, cand se doresta a lucra vizual.

www.hoo-germany.de / info(@)hoo-germany.de

Tel.: +49 2452 976144
Sus
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Creaza un subiect nou   Acest subiect este inchis, nu se pot crea sau raspunde la mesaje   Achizitie instrumente

Download topic
Pagina 1 din 1

Mergi direct la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum
Nu puteti atasa fisiere in acest forum
Puteti descarca fisiere in acest forum
© 2015 astronomy.ro
Termeni si conditii generale      Termeni si conditii forum      Contact