| Index |
Index forum |
Autentificare |
Inregistrare
|
Cine este online |
Galerie imagini
|
Calendar evenim. |
Cautare detaliata |
Ghid forum |
Colaboratori
Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.
| Statistici forum |
| |
Numar total de mesaje in forum: 239620 |
| |
Numar de utilizatori inregistrati: 2917 |
| |
Cel mai nou utilizator inregistrat: StefanGr |
| |
|
| |
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 1438 la data de Sam Oct 25, 2025 |
| |
|
| |
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat
|
| |
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute |
|
| Legenda |
 |
Mesaje noi |
 |
Nu sunt mesaje noi |
 |
Forumul este inchis |
|
|
| Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
| Autor |
Mesaj |
Mars Boy Membru

Data inscrierii: 26 Mar 2013 Mesaje: 126
|
Trimis: 30 Sep 2013 19:38 Download mesaj |
| Titlul subiectului: |
|
|
|
Salut din nou. Eu m am uitat peste amandoua sa vad cu ce vin la pachet si pot sa iti spun ca as merge pe Omegon pentru ca :
* ocularul de 10mm ... fata de cel de 12mm ... iti da un grosisment putin mai mare.
* barlow-ul de 2x fata de cel de 3 ... exact inversu ocularului aici ... pentru o apertura de 70mm un 3x e cam mult si nu e utilizabil. Un instrument optic are in general o capacitate maxima de 2x diametrul aperturii ( 70mm in cazul asta ) deci 140x la refractorul care te intereseaza pe tine. Cu un barlow de 3x imaginea se intuneca asa mult incat nu vezi nimic ... ma refer la ocularul de 10mm ... la cel de 20 e mai rezonabil chiar si cu 3x ... dar cu 2x e foarte bine.
* Prima la 45 grade cu care poti face observatii tereste orientate corect ... cea la 90 iti inverseaza dreapta cu stanga ... exact ca in o oglinda. Deci in cazu asta cred ca luneta vine cu ambele ... o luneta astronomica vine obligatoriu si cu cea de 90 de grade ... desi ei nu specifica pe site.
* Cautatorul cu punct rosu e foarte util.
Ce mai este de mentionat: Ocular de 4 mm cu care vine TS da un grosisment ( fara barlow montat ) de 175x ... comprabil cu maximul practic al lunetei de 140x ... claritatea si calitatea imaginii scade dramatic. Iar aceea lentila inversoare nu te ajuta deloc din moment ce ai deja la Omegon prisma la 45 de grade ... mai mult ... prisma asta la 45 de grade cu care vine Omegonul nu are factor de marire inclus cum are lentila inversoare de la TS ... ceea ce este foarte util cand te uiti terestru ... imaginea fiind mai luminoasa si cu mai multe detalii. Daca vrei grosisment mai mare poti pune oricand Barlow ul de 2x... nefiind obligat cum esti daca ai avea aceea lentila inversoare. Bafta !  |
|
| Sus |
|
 |
dragos.n Membru

Data inscrierii: 20 Dec 2007 Mesaje: 7061
Motto: Iisus a spus: Aveti ochi sa vedeti dar sunteti orbi, aveti urechi sa auziti dar sunteti surzi Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 30 Sep 2013 20:55 Download mesaj |
|
|
|
Desi e un sfat care nu poate fi intotdeauna urmat, eu as evita refractoarele acromate foarte ieftine 300-400lei cu totul. Am avut surpriza sa gasesc lentile de plastic la un refractor de 60x700. Nu doar in oculare sau in barlowul cu care a venit, ci chiar lentilele telescopului erau din plastic. Iar la refractoare acromate, e bine ca raportul focal sa fie mai mare, pentru a avea o calitate buna. Refractoarele acromate cu focala relativ scurta, F/D=5 pana la 7, numite generic RFT - Rich Field Telescope, sunt destinate observatiilor la puteri de marire mici.
Un instrument destul de bun, pe care l-am testat, este acel refractor de 90x900. Mai jos, as recomanda cel mult un 80x900.
Evident, se pune intrebarea. ce face un amator incepator care a dat mai multi bani pe un telescop mai mare, daca isi pierde interesul. Evident ca va dori sa-l vanda. Si va pierde din bani.
Exista dupa parerea mea, mai mari sanse sa isi piarda interesul cu un instrument mic si prost, iar pierderea de bani, va fi, cel putin proportional, mai mare la un astfel de instrument, decat la unul mai mare si mai bun. Asta in cazul in care va reusi sa gaseasca cumparator pentru un instrument mai slab. Cel putin cam asta am observat eu, de-a lungul timpului. _________________ Dragos N |
|
| Sus |
|
 |
Mars Boy Membru

|
Trimis: 30 Sep 2013 21:15 Download mesaj |
|
|
|
| Asta da surpriza neplacuta ... dar nu cred ca era vreun brand ca SW Celestron sau TS. In magazinele specializate ( online si nu numai ) nu se vand lucruri cu plastic in loc de sticla. Pana si filtrele colorate ( 4 ) sub 100 lei setul ... au montura metalica si sunt din sticla. 90/900 de la SW eu cred ca e cel mai bun refractor ca pret/performanta in gama entry level. Problema e ca omul are un buget de putin sub jumatatea unui 90/900 EQ2... el si l ar lua dar daca momentan nu poate ... ce sa faca ... sa stea pana strage sau sa cumpere tot un F10 dar mai mic !? Fiecare aici are pareri diferite. Apropo de 90/900 ... si eu am in wishlist un SW pe EQ2. |
|
| Sus |
|
 |
cipylyca Membru

Data inscrierii: 27 Sep 2013 Mesaje: 6
|
Trimis: 01 Oct 2013 09:24 Download mesaj |
|
|
|
Multumesc inca o data pentru ajutor.
M-am hotarat astfel sa iau Omegon-ul. Saptamana viitoare il comand si poate am sa mai revin cu primele mele impresii si observatii "astrale". |
|
| Sus |
|
 |
Mars Boy Membru

|
Trimis: 01 Oct 2013 11:53 Download mesaj |
|
|
|
Bafta! Asteptam sa ne spui ... si apropo ... placerea la un refractor ( sunt fan refractor ) este ca poti face cu usurinta observatii terestre cu prisma de 45 grade ... cu care vine Omegon-ul de exemplu. Chiar iti recomand sa incerci ca este foarte frumos in special fara barlow pus. Si alt sfat : Nu te uita la soare fara sa cumperi si un filtru solar adecvat aperturii tale! Si nici nu incerca sa faci alte improvizatii ca te arzi la propriu ... am auzit cazuri care au pus un ochelar de eclipsa pe ochi si s au uitat prin binoclu si razele i au gaurit ochelarii .... nici la ocularul refractorului sa nu pui nimic ... singura metoda este sa pui in fata obiectivului filtru solar cumparat si nedeteriorat. Bafta si sa auzim raportul tau !  |
|
| Sus |
|
 |
cipylyca Membru

Data inscrierii: 27 Sep 2013 Mesaje: 6
|
|
| Sus |
|
 |
valy Membru

Data inscrierii: 21 Iul 2005 Mesaje: 11566
|
Trimis: 01 Oct 2013 13:15 Download mesaj |
|
|
|
| Ai grija cu filtrele alea, in timp se dezlipeste folia de pe cadrul de care e lipita si trebuie sa gasesti o modalitate de a-l pune pe tubul tau astfel incat sa nu cada accidental in timpul observatiilor. |
|
| Sus |
|
 |
|
|
| |
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum Nu puteti vota in chestionarele din acest forum Nu puteti atasa fisiere in acest forum Puteti descarca fisiere in acest forum
|
|