Index |
Index forum |
Autentificare |
Inregistrare
|
Cine este online |
Galerie imagini
|
Calendar evenim. |
Cautare detaliata |
Ghid forum |
Colaboratori
Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.
Statistici forum |
|
Numar total de mesaje in forum: 235591 |
|
Numar de utilizatori inregistrati: 2862 |
|
Cel mai nou utilizator inregistrat: niezdradze |
|
|
|
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 830 la data de Mar Iun 03, 2025 |
|
|
|
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat
|
|
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute |
|
Legenda |
 |
Mesaje noi |
 |
Nu sunt mesaje noi |
 |
Forumul este inchis |
|
|
Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
Autor |
Mesaj |
auriga Membru

Data inscrierii: 22 Dec 2008 Mesaje: 2128
|
Trimis: 01 Oct 2013 09:03 Download mesaj |
Titlul subiectului: Povestea asteroidului 2013 SW24 |
|
|
|
Pe 29 sept. 10 48 UT rusii dau un anunt http://www.astronomerstelegram.org/?read=5432 cum ca au gasit la C94 - MASTER-II Observatory, Tunka (si 4.4 ore mai tarziu la C41 - MASTER-II Observatory, Kislovodsk, Russia) un asteroid periculos. Obiectul este listat pe MPC NEOCP cu numele MASD91. Dau si elementele orbitei (desi arcul este foarte scurt pentru a determina precis o orbita) spunand ca a trecut la 11,300km! de suprafata Pamantului.
Apare si un comunicat in presa rusa:
http://rt.com/news/asteroid-russia-near-earth-530/
Pe lista MPML apar discutii vii, multi manifestand neincredere justificata.
Apar inclusiv calcule ce arata un posibil impact (find_orb):
"from 8 observations 2013 Sept. 27 (44.4 min); mean residual 0".313.
IMPACT at 27 Sep 2013 20:20:53.35 lat +30.36068 lon E116.05886" <- China
Apoi asteroidul este recuperat aseara (30 sept) in Germania de 113 - Volkssternwarte Drebach, Schönbrunn, (folosind un Planewave CDK 20" cu reducator) iar calculele noi il arata ca fiind un PHA cu MOID 0.004 u.a., cu periheliul in 18 sept, MPC scotand circulara 2013-S74 http://www.minorplanetcenter.net/mpec/K13/K13S74.html in care directorul T. Spahr ii cearta usor pe rusi pentru imprudenta lor.
Asteroidul primeste denumirea temporara 2013 SW24.
Probabil doar vroiau sa mai atraga putin "atentia". |
|
Sus |
|
 |
2SKY Membru

Data inscrierii: 19 Dec 2012 Mesaje: 2838
|
Trimis: 01 Oct 2013 21:19 Download mesaj |
Titlul subiectului: |
|
|
|
Poveste cu final fericit deci rusi dadeau 000012AU iar MPC 00048AU conteaza mult un 0 . Asta am inteles eu faina poveste  |
|
Sus |
|
 |
ovidiuv Membru

Data inscrierii: 30 Mai 2013 Mesaje: 252
|
Trimis: 02 Oct 2013 19:02 Download mesaj |
|
|
|
Multam pentru rezumat (eu n-am avut timp dimineata sa citesc si inteleg multele mesaje de pe lista MPML)! Eu nu i-as judeca prea tare pe rusi, ba chiar au meritul de a fi descoperit un PHA cu un 40cm al retelei lor MASTER! (destul de ambitioasa, voiau sa aduca un telescop si-n Tenerife, am intrebat azi daca au reusit, astept raspunsul lui Denis D.)
Apoi data fiind orbiota foarte scurta (intr-o singura noapte n-ai ce sa-i faci) au calculat si ei distanta minima (nu stiu cu ce soft) si le-a iesit cat ai zis. Dupa mai multe observatii (incl ale multor altora, obiectul fiind probabil stralucitor) orbita s-a imbunatatit iar distanta a iesit de 400 de ori mai mare (si sunt sigur ca s-ar mai putea modifica).
Observ ca in lumea vestica (in special americana probabil) e o moda anti-ruseasca in lumea netului cel putin. Azi Denis D. (participant in acest MASTER si posibil descoperire?) a trimis pe lista un raspuns mai mulg ca sa evite alte speculatii si greseli, sper ca s-au mai potolit! Din partea mea, felicitari rusilor, care repet au o retea de telescoape functionala in lume (acest MASTER, cautati sa vedeti exact cate telescoape!) cu care au descoperit un PHA! _________________ Cer senin!
Ovidiu |
|
Sus |
|
 |
auriga Membru

Data inscrierii: 22 Dec 2008 Mesaje: 2128
|
Trimis: 03 Oct 2013 08:52 Download mesaj |
|
|
|
Se confirma faptul ca MPC sunt putin partinitori, rusii au trimis dupa o zi observatiile la MPC dar acestia au raspuns cu intarziere nejustificata avand in vedere ca era un obiect asa de rapid. Rusii spun ca din acest motiv au trambitat pe alte canale descoperirea. Ulterior Spahr si-a cerut scuze spunand ca sunt "too strict with NEO candidates from smaller surveys"  |
|
Sus |
|
 |
ovidiuv Membru

Data inscrierii: 30 Mai 2013 Mesaje: 252
|
Trimis: 03 Oct 2013 20:11 Download mesaj |
|
|
|
Mersi pt update.
> Ulterior Spahr si-a cerut scuze spunand ca sunt "too strict with NEO candidates from smaller surveys"
Da sigur, aia mai mici si rusii sunt pedepsiti si facuti sa intarzie, pe cand aia mari americanii capata raspunsuri si confirmari mult mai rapide. C-asa-i in tenis!
Denis Denisenko (cred ca unul din reducatorii de pozitie a acestui asteroid) mi-a confirmat ca acest obiect este primul NEA descoperit oficial de surveyul lor MASTER care in trecut a mai vazut vreo 3-4 asteroizi (probabil MBAs) despre care insa MPC nu s-a pronuntat inca cine este descoperitorul lor (definitia de "descoperire" fiind foarte complicata in ziua de azi
Iata mai exact ce zice Denis:
"No any NEA before! MASTER had only 4 asteroids so far, yet two of them
were linked to the objects observed at previous oppositions, so nobody
knows who will be declared a discoverer. So this is our first NEO, and
immediately a PHA, yet with the MOID 10x shorter (0.0049 AU) than 0.05
AU formally required for being named potentially hazardous. 2013 SW24
is ranked 177th among 1430 PHAs sorted by the minimum possible
distance from Earth. Moreover, it is now listed among possible
impactors at NEODyS site of Pisa University! It was at JPL NEO risc
page, but was then removed after the 1st orbit update. But now
Italians find another possible impact in 2106. The possibility is very
small, of course.
There were several NEOs and one PHA discovered from other Russia-based
telescopes before, but the 1st Russian PHA was found by the amateur
astronomer Timur Kryachko on the private 30-cm AstroTel telescope
owned by Boris Satovski. So 2013 SW24 is the first PHA found by
Russian professional scientists working at Universities." _________________ Cer senin!
Ovidiu |
|
Sus |
|
 |
|
|
|
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum Nu puteti vota in chestionarele din acest forum Nu puteti atasa fisiere in acest forum Puteti descarca fisiere in acest forum
|
|