| Index |
Index forum |
Autentificare |
Inregistrare
|
Cine este online |
Galerie imagini
|
Calendar evenim. |
Cautare detaliata |
Ghid forum |
Colaboratori
Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.
| Statistici forum |
| |
Numar total de mesaje in forum: 241465 |
| |
Numar de utilizatori inregistrati: 2932 |
| |
Cel mai nou utilizator inregistrat: Astra |
| |
|
| |
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 1450 la data de Lun Mai 11, 2026 |
| |
|
| |
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat
|
| |
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute |
|
| Legenda |
 |
Mesaje noi |
 |
Nu sunt mesaje noi |
 |
Forumul este inchis |
|
|
| Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
| Autor |
Mesaj |
gabi.nechita Membru

Data inscrierii: 23 Noi 2011 Mesaje: 21
|
Trimis: 16 Oct 2013 20:01 Download mesaj |
| Titlul subiectului: modificare ior 8x56 vanatoare |
|
|
|
Buna seara.
Urmaresc de ceva timp acest forum, si imi aduc aminte de copilarie cand ma chinuiam sa constuiesc lunete din lentile de ochelari de 0.75 dioptrii si lentile din obiective Smena.
Momentan nu detin ca dispozitiv optic decat o luneta de vanatoare IOR 8x56 cu care ma mai uit pe cer din cand in cand, si incerc sa observ daca fiul meu e posibil sa fie pasionat de astronomie.
Marea problema pe care o am este ca eye-relieful este de cca 8-9 cm. Am gasit un ocular de la un dispozitiv militar de ochire folosit pe tancuri care are aceeasi focala cu ocularul original al lunetei, aproximativ 25-30 mm. Acum ochiul sta mult mai aproape de ocular, dar marirea este aceeasi.
As dori sa montez un ocular de telescop de 1.25", cu o focala mai mica dar nu stiu ce model constuctiv s-ar potrivi mai bine, si cat de buna ar trebui sa fie calitatea acestuia avand in vedere ca ocularul existent da o imagine foarte buna.
Ocularele pe care le detin sunt compuse din doua grupuri de cate doua lentile lipite intre ele.Intre grupurile de lentile se afla un distantier de 3-4mm.
Imaginea lunetei este normala, nu rasturnata, lucrul acesta cred ca se face prin intermediul altei lentile care se afla in interiorul tubului optic si care nu am avut curajul sa o demontez inca.
Crede-ti ca ar putea aceasta luneta sa fie modificata pentru a deveni un instrument empiric pt observatii astronomice?
Daca da , ce ocular imi recomandati?
Lentila care rastoarna imaginea afecteaza calitatea imaginii?
Va multumesc.
Cu respect,
Gabi |
|
| Sus |
|
 |
catalin dumitru Membru

Data inscrierii: 22 Iul 2010 Mesaje: 3002
Motto: telescopul scuza mijloacele Localitate: Shatra Neamtz
|
Trimis: 16 Oct 2013 21:53 Download mesaj |
| Titlul subiectului: |
|
|
|
Salut !!
Ocularul original al lunetei este in asa fel construit ca sa aiba un relief mare . Motivul e reculul armei care ar putea sa sparga arcada in momentul tragerii, daca ochiul ar sta prea aproape de ocular.
Sa stii ca poti sa montezi si un ocular cu o focala diferita , dar trebuie sa ajustezi distanta.
Iti recomand un kellner de binoclu .
Ai in interiorul lunetei un grup redresor care ar putea afecta imaginea la grosismente mari .
Totusi nu recomand sa-l scoti intrucat obiectivele de lunete de ochire au o focala foarte scurta , de 10-15 cm si fara redresor te paste o operatie de taiere a tubului cilindric pentru a putea atinge focusul cu un eventual ocular.
Ce brand(marca) e luneta ? _________________ Hai noapte , hai !! |
|
| Sus |
|
 |
gabi.nechita Membru

Data inscrierii: 23 Noi 2011 Mesaje: 21
|
Trimis: 17 Oct 2013 08:02 Download mesaj |
|
|
|
IOR 8x56.
Am incercat sa fac o luneta doar din ocularul si obiectivul acesteia, dar imaginea este mult mai mica.
Posibil ca lentila din interiorul tubului sa ajutee cumva la marirea puterii |
|
| Sus |
|
 |
Erwin Moderator

Data inscrierii: 02 Aug 2008 Mesaje: 9896
Motto: panta rhei Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 17 Oct 2013 09:04 Download mesaj |
|
|
|
Bine ai venit pe forum!
Într-adevăr, grupul inversor al lunetei ajută la mărirea câmpului aparent. Ca să ai amplificare mai mare vei avea nevoie de oculare cu focală scurtă dar o mărire mai mare duce automat la scăderea luminozității, după un anumit prag imaginea se va înrăutăți, in funcție de calitatea obiectivului.
Eu cred că mica lunetă ar fi un foarte bun căutător pentru un instrument mai serios. Cu o mică investiție ai putea obține o lunetă astronomică adevărată, fie cumpărând una la second-hand, fie dacă ești priceput și ai acces la un strungar, construind-o. Prin bazar aici pe forum se găsesc din când în când componente optice de bună calitate pentru așa ceva. _________________ bino: 8x22, 7x42, 10x50, 10x80, spotting: 10x46, 20x60
Telescoape RFT70 F/4, 80/900, RFT 110 F/5.5, Meade 90 F/10, ED80 F/6
MTO-11CA 100/1000, Cass Clasic 8"F/15, dobson newt.158/1240 DH, 4"F/4.6
piston AZ mount (R), Vixen GP, minidob |
|
| Sus |
|
 |
catalin dumitru Membru

Data inscrierii: 22 Iul 2010 Mesaje: 3002
Motto: telescopul scuza mijloacele Localitate: Shatra Neamtz
|
Trimis: 17 Oct 2013 12:19 Download mesaj |
|
|
|
Sau poti sa faci altfel .
Eu am taiat gatul unei lunete de ochire cu zoom si am transformat-o in ocular erector.
Inca nu am schimbat ocularul original , ala cu eye-relief mare pentru ca in cazul meu nu orice ocular se pupa bine cu zoom-ul de la redresor.
Tu in schimb, neavand zoom , poti incerca orice tip de ocular iti trece prin mana. E de recomandat asta intrucat ocularul unei lunete de ochire e de obicei un Konig cu focala mare (30-40 mm) si camp aparent redus la vreo 20 grade sau chiar mai putin.
Astfel daca pui mana pe un obiectiv cu focala mai lunga , poti face o luneta terestra grozava , pe care o poti folosi si la astro. Dar asta numai dupa ce inlocuiesti ocularul original cu unul , daca nu cu focala mai scurta , macar cu camp aparent mai mare. Un ocular de la un binoclu ar putea fi o solutie buna.
De regula , grupul de lentile intermediare care face indreptarea si amplificarea imaginii ,este de o calitate buna spre foarte buna intrucat are de a face cu fascicule de lumina largi provenite de la obiectivul foarte scurt al acestor lunete.
Asa ca daca elimini obiectivul original si montezi ce a ramas la un obiectiv cu raport F/D mai mare , redresorul nu ar trebui sa-ti degradeze imaginea ci dimpotriva .
Nu cunosc luneta IOR in cauza dar banui ca e o scula de calitate .
M-as bucura enorm sa-i deturnezi destinatia initiala spre una mai pasnica. Cine vrea caprioara de la juma' de kilometru sa se duca la vanatoare cu ursul in ceafa ! _________________ Hai noapte , hai !! |
|
| Sus |
|
 |
|
|
| |
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum Nu puteti vota in chestionarele din acest forum Nu puteti atasa fisiere in acest forum Puteti descarca fisiere in acest forum
|
|