Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
Autor |
Mesaj |
Xsnac Membru

Data inscrierii: 28 Oct 2013 Mesaje: 66
|
Trimis: 14 Ian 2014 23:36 Download mesaj |
Titlul subiectului: Sfat achizitionare oculare |
|
|
|
Am o Luneta SkyWatcher 70/900 EQ1 de vreo doua luni si ma gandeam ca ar fi timpul sa imi cumpar un ocular nou si un barlow pentru observatii planetare . Ce imi recomandati ? Momentan am 2 oculare standard Super 10mm(90x) si 25mm(36x) si un Barlow 2x . Tin sa mentionez ca port ochelari si ocularele pe care le detin nu au eye relief atat de mare incat sa le pot privi cu tot cu ochelari  |
|
Sus |
|
 |
Mircea Pteancu Moderator

Data inscrierii: 12 Feb 2008 Mesaje: 9560
Motto: ''OBSERVO ERGO SUM'' Localitate: Arad
|
Trimis: 15 Ian 2014 21:58 Download mesaj |
Titlul subiectului: |
|
|
|
Victor
Trebuie neaparat sa porti ochelarii cand faci observatii?Ai astigmatism ?
Daca raspunsurile sunt nu+nu,cumpara un Plossl de 6mm.Acesta iti va asigura 150x ,marire arhisuficienta.
Daca trebuie sa porti ochelari la observatii,atunci trebuie sa cumperi una din ciudateniile de oculare cu eye-relief mare.Din nou Barlow nu se justifica deoarece aceste oculare de aceea pot fi folosite cu ochelari deoarece au lentila Barlow integrata.
Mircea _________________ http://observoergosum.blogspot.ro/
https://astroclubgalaxis.blogspot.com
Dotare: reflectoare, lunete, cateva binocluri si un catadioptric. |
|
Sus |
|
 |
Xsnac Membru

|
Trimis: 16 Ian 2014 23:36 Download mesaj |
|
|
|
Mircea Pteancu a scris: | Victor
Trebuie neaparat sa porti ochelarii cand faci observatii?Ai astigmatism ?
Daca raspunsurile sunt nu+nu,cumpara un Plossl de 6mm.Acesta iti va asigura 150x ,marire arhisuficienta.
Daca trebuie sa porti ochelari la observatii,atunci trebuie sa cumperi una din ciudateniile de oculare cu eye-relief mare.Din nou Barlow nu se justifica deoarece aceste oculare de aceea pot fi folosite cu ochelari deoarece au lentila Barlow integrata.
Mircea |
am astigmatism si cand am fost la consult mia zis sa port ochelarii mereu ... am incercat fara ochelari observatii dar cred ca vad culorile distorsionate ) faza tare cand am fost cu un prieten la observatii si el vedea jupiter maro si eu fara ochelari il vedeam verde LOL ...
totusi ce imi recomanzi pentru ocular ? multumesc mult pentru tot . |
|
Sus |
|
 |
OptikOla Membru

Data inscrierii: 04 Mar 2013 Mesaje: 126
|
Trimis: 17 Ian 2014 11:44 Download mesaj |
|
|
|
E greu de recomandat un ocular pentru ca nu ai precizat un buget alocat pentru asta. La pret mic, oculare ceva mai bune decat cele pe care le ai sunt cele din seria UWA Gold Line (190 lei), care au un camp de 66 grade si un eye relief de 14 mm. Cele de 6 si 9 mm au un deja Barlow in componenta lor si chiar daca nu ar fi avut tot nu puteai folosi la instrumentul tau de 70 mm. Chiar si ocularul de 6 mm e cam mult ca apropiere in raport cu diametrul obiectivului.. Eu cred ca limita de jos ar fi 7 mm pentru o rezolutie buna. Dealtfel pentru acromate eu sunt adeptul obsevatiilor pana la 1,5 x D fiind exigent la calitate.
Ar fi o varianta sa il iei pe cel de 15 mm si un barlow de 2x (pentru a avea si 7,5 mm)dar acesta din urma neaparat de calitate chiar daca vei da un ban in plus, pentru al pastra si cand vei avea oculare mai bune. Totusi asa cum a spus si dl. Mircea trebuie sa tii cont ca multe oculare au deja barlow inclus si asa ca nu stiu cat de util iti va fi. Mai bine ar fi in loc de barlow un ocular din seria Planetary de la Sky-Watcher (235-245 lei). Au 58 grade si 16 mm eye-relief. Pentru tine il recomand pe cel de 7 mm. Acesta pentru planete. E bun dar nu extraordinar. Astea ar fi recomandarile pentru pret mic.
Pentru pret mediu un excelent ocular planetar ar fi Celestron X-Cel LX de 7 mm (450 lei). Spun asta pentru ca in cazul tau ortoscopicele se exclud din cauza eye-reliefului mic. Tot din cauza reliefului mic se exclud si ocularele Tele Vue Plössls desi sunt excelente in privinta rezolutiei.
Ca pret spre mediu (350-360 lei), ar mai fi si cele din seria SPLER (Super Planetary Long Eye Relief). Desi mai slabute decat X-Cel LX, au eye-relief de 20 mm si sunt special recomandate celor ce poarta ochelari.
Seria Hyperion, (cam 590 lei noi) stiu eu, ar fi de recomandat, dar sunt oculare cam grele pentru instrumentul tau. Dupa ce revii un buget poate vom mai discuta.
Totusi alege mai degraba doua oculare, decat unul plus barlow. Daca totusi tii neaparat la ideea cu barlow iti recomand ceva de de calitate si implicit scump (cum ar fi Ultima 2X sau chiar mai bun). |
|
Sus |
|
 |
Xsnac Membru

|
Trimis: 18 Ian 2014 12:47 Download mesaj |
|
|
|
OptikOla a scris: | E greu de recomandat un ocular pentru ca nu ai precizat un buget alocat pentru asta. La pret mic, oculare ceva mai bune decat cele pe care le ai sunt cele din seria UWA Gold Line (190 lei), care au un camp de 66 grade si un eye relief de 14 mm. Cele de 6 si 9 mm au un deja Barlow in componenta lor si chiar daca nu ar fi avut tot nu puteai folosi la instrumentul tau de 70 mm. Chiar si ocularul de 6 mm e cam mult ca apropiere in raport cu diametrul obiectivului.. Eu cred ca limita de jos ar fi 7 mm pentru o rezolutie buna. Dealtfel pentru acromate eu sunt adeptul obsevatiilor pana la 1,5 x D fiind exigent la calitate.
Ar fi o varianta sa il iei pe cel de 15 mm si un barlow de 2x (pentru a avea si 7,5 mm)dar acesta din urma neaparat de calitate chiar daca vei da un ban in plus, pentru al pastra si cand vei avea oculare mai bune. Totusi asa cum a spus si dl. Mircea trebuie sa tii cont ca multe oculare au deja barlow inclus si asa ca nu stiu cat de util iti va fi. Mai bine ar fi in loc de barlow un ocular din seria Planetary de la Sky-Watcher (235-245 lei). Au 58 grade si 16 mm eye-relief. Pentru tine il recomand pe cel de 7 mm. Acesta pentru planete. E bun dar nu extraordinar. Astea ar fi recomandarile pentru pret mic.
Pentru pret mediu un excelent ocular planetar ar fi Celestron X-Cel LX de 7 mm (450 lei). Spun asta pentru ca in cazul tau ortoscopicele se exclud din cauza eye-reliefului mic. Tot din cauza reliefului mic se exclud si ocularele Tele Vue Plössls desi sunt excelente in privinta rezolutiei.
Ca pret spre mediu (350-360 lei), ar mai fi si cele din seria SPLER (Super Planetary Long Eye Relief). Desi mai slabute decat X-Cel LX, au eye-relief de 20 mm si sunt special recomandate celor ce poarta ochelari.
Seria Hyperion, (cam 590 lei noi) stiu eu, ar fi de recomandat, dar sunt oculare cam grele pentru instrumentul tau. Dupa ce revii un buget poate vom mai discuta.
Totusi alege mai degraba doua oculare, decat unul plus barlow. Daca totusi tii neaparat la ideea cu barlow iti recomand ceva de de calitate si implicit scump (cum ar fi Ultima 2X sau chiar mai bun). |
Multumesc enorm pt tot. Pai de acum inainte o sa am 100 de euro pe luna sa imi iau cate un ocular, si eu cred ca e mai bine sa iau oculare pana am vreo 3-4 apoi barlow. |
|
Sus |
|
 |
Mircea Pteancu Moderator

Data inscrierii: 12 Feb 2008 Mesaje: 9560
Motto: ''OBSERVO ERGO SUM'' Localitate: Arad
|
Trimis: 18 Ian 2014 22:04 Download mesaj |
|
|
|
Xsnac
Ei,vei avea deci un buget de invidiat,succes maxim!
Nu sunt convins ca diferentele de culoare pe care le vezi se datoreaza astigmatismului.
O spun doar pentru ca ai cerut sfaturi ,parerea mea este sa te impaci cu situatia ,nu cred ca cineva poate sa iti modifice perceptia culorilor.Aceasta face parte din softuletele foarte personalizate care asista vederea fiecaruia dintre noi si care sunt setate ''din fabrica pe toata durata de functionare''.
Mie imi plac stelele duble.Deocamdata nu am intalnit descrieri de culori ale stelelor duble,facute de diferiti observatori ,si care sa fie identice cu ceea ce vad eu la ocular.
Asta e,la circulatia vizuala printre stele nu se cere viza medicala.
Desi s-ar putea sa puna shrinkul mana pe noi toti deoarece ...'' oamenii de bine face bani sa moare dusmanii de ciuda, nu sta cu ochii la stele '' !
Mircea _________________ http://observoergosum.blogspot.ro/
https://astroclubgalaxis.blogspot.com
Dotare: reflectoare, lunete, cateva binocluri si un catadioptric. |
|
Sus |
|
 |
alex1209 Membru

Data inscrierii: 03 Feb 2012 Mesaje: 616
|
|
Sus |
|
 |
Manu72 Membru

Data inscrierii: 07 Aug 2013 Mesaje: 546
|
Trimis: 06 Feb 2014 19:54 Download mesaj |
|
|
|
Ce newton?
Daca este un f5 - as zice ca nu e bun. Ai avea o pupila de iesire de 8mm. Se pierde cam prea multa lumina.
Daca ai un newton f8 sau mai lung, atunci ar fi ok cel de 40mm
Pentru un f5 as zice ca ar fi bine sa nu iei ceva mai mare 32mm _________________ If the world didn't suck we'd all fly into space. |
|
Sus |
|
 |
alex1209 Membru

Data inscrierii: 03 Feb 2012 Mesaje: 616
|
Trimis: 06 Feb 2014 20:08 Download mesaj |
|
|
|
Al meu are diametru de 203mm si focala de 1190mm. In dotare am un ocular de 32mm, deci nu se merita sa il iau. |
|
Sus |
|
 |
OptikOla Membru

Data inscrierii: 04 Mar 2013 Mesaje: 126
|
Trimis: 07 Feb 2014 16:09 Download mesaj |
Titlul subiectului: Sfat |
|
|
|
Ocularele Seria Omni de la Celestron au un eye-relief relativ mic (8mm) si in cazul tau nu sunt de recomandat, daca vrei sa faci observatiile cu ochelari. Daca erau OK din acest punct de vedere le recomandam inca din postarile anterioare... Pentru planete, in special, mergi pe X-Cel LX. Ocularele ortoscopice si Plossl care au, in general, o buna transmisie a luminii au eye relief mic. Asa-zisele Super Plossl sunt inginerii comerciale care scad calitatea imaginii chiar pe axa optica in schimb primesti camp ceva mai mare - ca e la moda!! - si chiar eye relief mai confortabil... Totusi compromisul la rezolutie e inacceptabil...
Din pacate mai jos decat X-CEL LX nu pot recomanda in cazul tau... Pe de alta parte nici ortoscopicele - chiar daca ti s-ar potrivi = adica nu ai purta ochelari - nu sunt foarte ieftine.
Mai ai varianta sa renunti totusi la ochelari in timpul observatiilor si atunci ai putea merge si pe Omni... |
|
Sus |
|
 |
Herr_Alien Moderator

Data inscrierii: 11 Noi 2010 Mesaje: 1081
|
Trimis: 07 Feb 2014 17:58 Download mesaj |
|
|
|
Manu72 a scris: | Ce newton?
Daca este un f5 - as zice ca nu e bun. Ai avea o pupila de iesire de 8mm. Se pierde cam prea multa lumina.
Daca ai un newton f8 sau mai lung, atunci ar fi ok cel de 40mm
Pentru un f5 as zice ca ar fi bine sa nu iei ceva mai mare 32mm |
In "Observatorul astronomului amator" se da o formula mai simpla de a determina ce ocular 'low power' e mai potrivit, in functie de pupila de iesire maxima:
f = F/D * d-pupila
In cazul tau, pentru o pupila de iesire maxima de 6 mm, avand un F/D de 6, cel ma 'slab' ocular ar trebui sa aiba f = 36mm. 32-ul e ok - iti ofera o pupila de f/Fnum= 32/6 = 5mm si ceva maruntis - numa' bine. _________________ Alex
Astronomical Ephemerides |
|
Sus |
|
 |
Manu72 Membru

Data inscrierii: 07 Aug 2013 Mesaje: 546
|
Trimis: 07 Feb 2014 22:26 Download mesaj |
Titlul subiectului: Re: Sfat |
|
|
|
OptikOla a scris: | Ocularele Seria Omni de la Celestron au un eye-relief relativ mic (8mm) ... |
Pe site-ul Celestron umbla vorba ca ocularul Omni de 40mm are un eye relief de 31mm. N-are in schimb camp mai mare - din contra, are un camp de 43°.
Tot pe acelasi site, ocularul Omni de 32mm are un eye relief de 22mm, iar campul este de 52°.
Pentru restul seriei tendinta se mentine - focala mai mica, eye-relief si mai mic, cu mentiunea ca se pastreaza acelasi camp de 52°.
Datorita acestui fapt (40mm/43°/30x versus 32mm/52°/37x), practic cele 2 oculare vor oferi cam acelasi camp vizual, dar cel de 32mm iti va oferi o imagine mai luminoasa si mai mare daca pot sa spun asa. _________________ If the world didn't suck we'd all fly into space. |
|
Sus |
|
 |
Xsnac Membru

|
Trimis: 21 Feb 2014 10:36 Download mesaj |
|
|
|
Multumesc tuturor pentru sfaturi , am cumparat X-Cel LX 7mm
Acum as dori sa achizitionez un ocular pentru obiecte mai deep sky , ce imi recomandati ?
buget : 100 euro ~
tin sa reamintesc ca sunt purtator de ochelari cu astigmatism deci imi trebuie un eye relief destul de mare . |
|
Sus |
|
 |
|