Index |
Index forum |
Autentificare |
Inregistrare
|
Cine este online |
Galerie imagini
|
Calendar evenim. |
Cautare detaliata |
Ghid forum |
Colaboratori
Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.
Statistici forum |
|
Numar total de mesaje in forum: 236326 |
|
Numar de utilizatori inregistrati: 2874 |
|
Cel mai nou utilizator inregistrat: Svidana |
|
|
|
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 830 la data de Mar Iun 03, 2025 |
|
|
|
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat
|
|
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute |
|
Legenda |
 |
Mesaje noi |
 |
Nu sunt mesaje noi |
 |
Forumul este inchis |
|
|
Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
Autor |
Mesaj |
rabeir Membru

Data inscrierii: 16 Mai 2012 Mesaje: 410
Motto: Vires in numeris Localitate: Brasov
|
Trimis: 27 Dec 2013 16:19 Download mesaj |
Titlul subiectului: remote |
|
|
|
Salutare
am experimentat in zilele libere primele probleme si mai ales avantaje ale utilizarii remote. Mai exact am plasat telescopul pe o terasa cu vedere spre SE,S,SV si altitudine max spre 60, conectat la un laptop cu internet 3g. (viteza remote execrabila)
Un dezavantaj al balconului pe langa mici turbulente, a fost imposibilitatea de punere in pol cu luneta de aliniere in prealabil si toata alinierea a fost facuta cu busola si apoi drift align (prima mea tentativa in aceasta privinta). Lasat montura alimentata mereu si parcata, cu alimentarea camerei am avut un ajutor la schimbarea bateriilor pe cineva la fata locului. Din pacate partea de focus inca e manuala si exclusiv de la telescop, deci aia cum am facut-o la instalare asa a ramas (+- variatii de temp)
Un mare plus fata de posibilitatile anterioare aduce in aceste cadre si corectorul aplanatic f4 de la SW.
Mai am de ajustat fin alinierea polara sa pot trece cu expunerea de 30" fara indinderea stelelor insa una peste alta mare avantaj la productie sa fii operativ din comfortul casei proprii ...
Cer senin
Descriere: |
|
Marime fisier: |
752.58 kb |
Vizualizat: |
de 6216 ori |

|
|
|
Sus |
|
 |
jimao22 Moderator

Data inscrierii: 12 Apr 2010 Mesaje: 2920
Motto: [descopera lumina] Localitate: Ploiesti
|
Trimis: 01 Ian 2014 22:42 Download mesaj |
Titlul subiectului: |
|
|
|
O, foarte frumos, a iesit chiar bine, iar faptul de a fi inceput o oarecare automatizare la instalatia ta (laolalta cu upgrade-ul continuu pe care l-ai facut) imi da speranta ca o sa vedem poze frumoase de la tine in curand.
Ma bucur ca numarul celor care cocheteaza cu astrofotografia a crescut atat de mult in ultima vreme, poate ar trebui sa incepem noul an cu un concurs nou in acest domeniu, asa cum a fost cel din 2010.
Doar o idee...
_________________ https://astrodata.wordpress.com/ |
|
Sus |
|
 |
MrMxyzptlk Membru

Data inscrierii: 02 Mai 2012 Mesaje: 745
|
Trimis: 02 Ian 2014 12:30 Download mesaj |
|
|
|
O alta problema serioasa cu remote-ul este imposibilitatea automatizarii de a face flats, darks si offset ... Capturile principale, mai ales daca ai planuri de jumatate de ora sau mai mult e OK, insa pentru calibrare tot trebuie sa mergi langa echipament ...
Pentru aliniera fara Polaris iti recomand metoda D.A.R.V. Nu ai nevoie de steaua Polara, dupa o aliniere "in mare parte" prin metoda DARV poti sa faci o aliniere fina foarte buna. Asa ca recomandare de la un prieten
http://www.cloudynights.com/item.php?item_id=2838
Eu degeaba incerc ca EQ3-2-ul meu are o eroare periodica de ma doare capul cand vad seria de expuneri. Daca as fi sa desenez urmarirea am avea o curba sinus in loc o linie dreapta continua. Imaginea cand se deplaseaza sus, cand in jos ...
_________________ SkyWatcher 150/750 EQ6-R; Oculare: Gold Line 6mm, Celestron Omni 32mm, 10mm, 25mm, GSO SuperView 30mm pe 2"; Filtre: Green #58A, ND 0.6, O-III Castell, Solar. CLS CCD; Barlow 2x, 3x; Canon 1100Da |
|
Sus |
|
 |
jimao22 Moderator

|
Trimis: 02 Ian 2014 13:00 Download mesaj |
|
|
|
MrMxyzptlk a scris: | O alta problema serioasa cu remote-ul este imposibilitatea automatizarii de a face flats, darks si offset ... |
Nu cred ca e asa. Depinde ce echipament folosesti.
Daca ai o camera CCD cu racire controlata, iti faci biblioteca de dark-uri la temperaturile uzuale (eu am de la -5 grade pentru vara pana la -25 grade pentru expunerile de iarna, cate 10 pentru timpii de expunere uzuali pe care-i folosesc, adica 120, 180, 300, 600, 1200 si 1800 secunde). Ca sa nu mai vorbesc de faptul ca daca ai o roata de filtre motorizata, asta are o pozitie de dark si poti face dark oricand doresti.
Flatul se poate face pe cerul de seara/dimineata, oprind tracking-ul ca sa elimini orice posibil artefact generat de stelele puternice care inca se mai pot vedea pe cer chiar daca e crepuscul. Asta daca bineinteles nu ai panou de flat-uri electroluminescent cu care poti face flaturi la orice ora din noapte, daca ai nevoie.
Cat despre offset, nu stiu ce e ala. Poate e o alta denumire pentru ceva mai uzual, care-mi scapa acum.
Totul e doar o chestiune de echipament sau de cat de mult vrei sa intri in treaba asta cu astrofotografia.
Dar un lucru este cert - nimic nu e imposibil.
|
Sus |
|
 |
MrMxyzptlk Membru

Data inscrierii: 02 Mai 2012 Mesaje: 745
|
Trimis: 02 Ian 2014 14:32 Download mesaj |
|
|
|
offset = bias
daca am inteles bine rabeir foloseste un Canon pentru capturi si din acel moment roata de filtra motorizata cade, nu? insa ai dreptate cu un CCD si roata de filtre poti sa faci dark-uri. problema cu dark-urile standard facute, este ca eu nu cred ca echipamentul este atat de stabil incat un dark facut in aceeasi conditii intr-o seara sa fie valabil si seara urmatoare. iarasi, vorbesc de un DSLR si variatiile mici de temperatura. la procesarea master dark-urilor facute de mine, punctele hot niciodata nu au fost la fel la numar desi foloseam 5 dark-uri la capturi similare pe doua nopti diferite. Un CCD cu racire poate ca stabilizeaza acest lucru, nu stiu, insa la un DSLR fara racire nu mai ai acel noroc. Sigur, ai dreptate, poti sa stabilizezi sistemul si sa faci dark-uri la fiecare cateva luni, insa ai nevoie de investitie serioasa (modarea camerei DSLR pentru racire, sau CCD cu racire). Iar la flats-uri e musai sa faci in conditii similare astfel distrugi fotografia in loc sa-l corectezi. Iti imaginez ca daca nu tii non stop CCD-ul in telescop fara a misca, n-o sa ai doua pozitii exact identice la introducerea CCD-ului. Nici metoda "amurg" nu este viabila pentru flat-uri daca schimbi pozitia camerei pe telescop pe parcursul noptii ... Singura metoda "amurg" care poti sa folosesti cred este ca faci expuneri noaptea si in zori dupa ce ai terminat de lucru si inca nu ai schimbat pozitia cameri faci flat-uri. In opinia mea personala (desi incepator) cea mai buna optiunea este un flatbox sau unul electrolumisecent cum ai spus tu.
_________________ SkyWatcher 150/750 EQ6-R; Oculare: Gold Line 6mm, Celestron Omni 32mm, 10mm, 25mm, GSO SuperView 30mm pe 2"; Filtre: Green #58A, ND 0.6, O-III Castell, Solar. CLS CCD; Barlow 2x, 3x; Canon 1100Da |
|
Sus |
|
 |
cmatei Membru

Data inscrierii: 09 Sep 2009 Mesaje: 844
|
Trimis: 02 Ian 2014 16:56 Download mesaj |
|
|
|
MrMxyzptlk a scris: | problema cu dark-urile standard facute, este ca eu nu cred ca echipamentul este atat de stabil incat un dark facut in aceeasi conditii intr-o seara sa fie valabil si seara urmatoare. |
Nu e stabil nici intr-o singura noapte. Diferente de temperatura zi-noapte de 15-20 grade nu-s iesite din comun. La modul ideal le potrivesti (te poti orienta foarte aproximativ dupa temperatura din EXIF) dintr-o biblioteca de dark-uri.
Citat: | la procesarea master dark-urilor facute de mine, punctele hot niciodata nu au fost la fel la numar desi foloseam 5 dark-uri la capturi similare pe doua nopti diferite. |
Daca o sa te uiti mai cu atentie (de ex: scade un dark din alt dark), o sa vezi ca se cam potrivesc. Sigur, la acelasi prag de detectie, NUMARUL de pixeli hot si intensitatea o sa difere in functie de expunere si temperatura. Pozitiile lor nu prea. Eu refoloseam cu lunile lista de pixeli hot pentru corectie cosmetica.
Citat: | Nici metoda "amurg" nu este viabila pentru flat-uri daca schimbi pozitia camerei pe telescop pe parcursul noptii ... |
Asta e ca la doctor; daca te doare cand faci asta, nu mai face O alta varianta e sa ai undeva aproape un cearsaf uniform iluminat/ecran suficient de mare pe care sa faci flat-urile (dome flats). Ca idee insa, sky flat-urile sunt intotdeauna preferabile, daca poti obtine.
|
|
Sus |
|
 |
rabeir Membru

|
Trimis: 05 Ian 2014 02:59 Download mesaj |
|
|
|
Salutare
Pentru ca lucrurile au o tendinta naturala sa se complice (de ex constat dupa 1 an ca bolobocul pe care-l foloseam pt a regla trepiedul pe axa spre centrul pamantului este dezastru - de unde si inconsistenta mea in alinieri pe care nu o intelegeam) am abordat problema dark/bias cat am putut de simplu: "alo? mama! pune si tu capacu la telescop te rog!!"
Multumesc de incurajari si sfaturi, intre timp am coborat din balcon in curte sa am acces si la zone mai exotice ale cerului, am si trecut la o aliniere drift via versiunea trial a lui alignmaster plus prima colimare pe stea m-a lasat oftand... eu chiar credeam ca reusisem sa-mi colimez corect colimatorul laser - ce naiv...
Astept sa mai scap si de umezeala din atmosfera si ar trebuii sa incep sa dau de rezultate mai placute la ochi, vad ca ma pot apropia de expuneri de 300s fara ghidaj - sau ... visez?
Cer senin, umiditate sub 20%!
|
|
Sus |
|
 |
rabeir Membru

|
Trimis: 10 Feb 2014 10:47 Download mesaj |
|
|
|
Salutare
Mai jos o tinta ceva mai dificila abordata din acelasi balcon, tot remote.
Ce sa zic, pt mine e un progres, indeosebi pe partea de procesare dar in acelasi timp constat multe probleme inca, din pacate nici una rezolvabila ieftin.
La munca deci!
|
281.62 kb |
de 5901 ori |

|
|
|
Sus |
|
 |
Daniyyel Membru

Data inscrierii: 21 Mai 2011 Mesaje: 234
|
Trimis: 16 Feb 2014 16:31 Download mesaj |
|
|
|
Oau Razvan! Foarte tare! Cel mai frumos grup de galaxii!
Si abia acum am vazut M42 postat de tn pe 27 Dec .....ce camera ai folosit pt captura la M42 ?
_________________ Telescop: Skywatcher 150/750 NEQ3-2 Black Diamond
Binoclu: Auriol 10x50
Accesorii: Super 25mm, Barlow 2x, SkyWatcher UWA 6mm Gold Line, Baader Solar Filter ND5 full aperture.
Camera: QHY5L-II MONO, Canon 450D, Orion StarShoot. |
|
Sus |
|
 |
rabeir Membru

|
|
Sus |
|
 |
jimao22 Moderator

|
Trimis: 16 Feb 2014 17:49 Download mesaj |
|
|
|
Super.
Sunt extrem de incantat sa vad ca numarul astrofotografilor creste vazand cu ochii si rezultatele sunt chiar spectaculoase! Bravo, Razvan! Tine-o tot asa.
|
Sus |
|
 |
rabeir Membru

|
Trimis: 16 Feb 2014 19:05 Download mesaj |
|
|
|
Am aplicat ultimele invataturi si pe M42.
Trebuie sa reprocesez tot, se pare ca aveam niste piedici autoimpuse.
|
1007.75 kb |
de 5757 ori |

|
|
|
Sus |
|
 |
psemil Membru

Data inscrierii: 16 Aug 2010 Mesaje: 888
|
Trimis: 17 Feb 2014 00:35 Download mesaj |
|
|
|
Felicitari pentru rezultate si pentru evolutia vizibila, Razvan.
Ma bucur ca DSLR a supravietuit operatiei pe creier.
|
|
Sus |
|
 |
rabeir Membru

|
Trimis: 10 Mar 2014 13:41 Download mesaj |
|
|
|
Salutare
cum mi-a mai permis putin vremea pe finalul lui Februarie am mai tras cateva cadre la Leo Triplet, fiind nemultumit de prima reusita cu toate plusurile ei.
De data asta am avut camera modificata cu filtru Baader. Am folosit si un UCH tot Baader pus in faata corectorului - cu multa rabdare si amabilitate pus la dispozitie de Emil.
Nu stiu pentru ce motiv am reusit sa dau cu flaturile de gard si nu au fost utilizabile, ce-i drept m-am nesimtit pina si acestea sa le abordez tot remote - deci nu vedeam ce fac.
Pentru ghidaj am incercat sa folosesc luneta 60/700 prinsa cam nesigur de inelele tubului mare... mai degraba de curiozitate sa vad cum imi ies stelele - m-am lamurit ca trebuie ceva mai rigid decat banda adeziva precum banuiam dar mi-a facut placere sa dau cu capul
Pozele cu Regulus si Procyon le-am facut in aceeasi seara cu acelasi setup/metoda ca si confirmare a colimarii, sa stiu ce e bine si cat e de bine - unde se poate corecta.
Primesc sugestii, tare mi-as dori unele de la Tavi care a reslefuit si realiminizat oglinzile
parca nu e inca perfect colimat, simt ca se poate mai bine... oare e loc mult mai bine?
De abia astept un cer senin de vara si temperaturi permisive - am pus mana pe un ocular ronchi si se vrea initiat, poate imi spune si el ceva mai multe utile.
|
332.39 kb |
de 5636 ori |

|
|
381.12 kb |
de 5636 ori |

|
|
287.85 kb |
de 5636 ori |

|
|
|
Sus |
|
 |
|
|
|
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum Nu puteti vota in chestionarele din acest forum Nu puteti atasa fisiere in acest forum Puteti descarca fisiere in acest forum
|
|