Index |
Index forum |
Autentificare |
Inregistrare
|
Cine este online |
Galerie imagini
|
Calendar evenim. |
Cautare detaliata |
Ghid forum |
Colaboratori
Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.
Statistici forum |
|
Numar total de mesaje in forum: 236072 |
|
Numar de utilizatori inregistrati: 2870 |
|
Cel mai nou utilizator inregistrat: Nicu |
|
|
|
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 830 la data de Mar Iun 03, 2025 |
|
|
|
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat
|
|
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute |
|
Legenda |
 |
Mesaje noi |
 |
Nu sunt mesaje noi |
 |
Forumul este inchis |
|
|
Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
Autor |
Mesaj |
valy Membru

Data inscrierii: 21 Iul 2005 Mesaje: 11376
|
Trimis: 11 Iun 2014 16:47 Download mesaj |
Titlul subiectului: |
|
|
|
Nu poti sa mai impingi primara in tub? |
|
Sus |
|
 |
iqarmy Membru

Data inscrierii: 25 Apr 2014 Mesaje: 62
|
Trimis: 11 Iun 2014 16:59 Download mesaj |
|
|
|
Asta e solutia clar, pt mine e putin important pt ca il folosesc mai rar, dar eu cred ca e un pic prea multa bataie de cap sa muti olingda mai sus in tub, apoi trebuie sa te chinui la vizual si sincer pt instrument asa mic nu stiu daca merita efortul.
Eu zic sa se bucure de 1st scope sa ii cunoasca potentialul si limitele si apoi la mai mare:), pt. ca inevitabil aia e calea de urmat daca te incolteste microbul numit astronomie. _________________ Skywatcher - 10" F/4 newtoinan reflector, 9x50 right angle finder
Skywatcher - 80/400 guiding scope, ASI120MM guider/planetary camera
Celestron - Astromaster 5" F/5 newtoinan reflector
NEQ6 Synscan Pro, NexstarGT ALT-AZ
Canon 450Da, Nikon d3100 |
|
Sus |
|
 |
CUBIX Membru

Data inscrierii: 08 Mai 2013 Mesaje: 326
|
Trimis: 11 Iun 2014 17:37 Download mesaj |
|
|
|
Un tub prelungitor ar fi mult mai bun decat un Barlow... |
|
Sus |
|
 |
iqarmy Membru

Data inscrierii: 25 Apr 2014 Mesaje: 62
|
Trimis: 11 Iun 2014 19:12 Download mesaj |
|
|
|
@cubix e nevoie de exact opusul in cazul asta. Respectiv planul focal e mai jos decat poate sa coboare focuserul deci ai 2 variante:
1. ridici oglinda principala mai sus in tubul optic
2. pui un barlow sa extinzi distanta focala _________________ Skywatcher - 10" F/4 newtoinan reflector, 9x50 right angle finder
Skywatcher - 80/400 guiding scope, ASI120MM guider/planetary camera
Celestron - Astromaster 5" F/5 newtoinan reflector
NEQ6 Synscan Pro, NexstarGT ALT-AZ
Canon 450Da, Nikon d3100 |
|
Sus |
|
 |
H.E.Retic Membru

Data inscrierii: 18 Mai 2012 Mesaje: 93
Motto: Per aspera ad astra! Localitate: Galati
|
Trimis: 13 Iun 2014 19:36 Download mesaj |
|
|
|
Salut,
Pentru ca am in dotare un Celesctron 130eq am ma incumet sa-ti spun care sunt plusurile si minusurile cu el:
1. focuser-ul este cvasi-inutilizabil. Pentru vizual e ok. Problema apare la colimare iar de AP nu poate fi vorba. Jocul este de aproape 1mm side to side. Poti sa-i pui teflon pe laterale, eu i-am pus un focuser low profile. Cu cel original nu ajungi in punctul de focus fara barlow.
2. Desi se poate adapta un motor, acesta merge numai pentru RA. La DEC impingi cu mana.
3. Red Dot-ul existent mi se pare o gluma proasta. Eu l-am demontat si l-am transformat in suport pentru laser. Daca mai pui si un cautator e OK.
4. Montura este instabila. Nu poti face AP cu ea. Va trebui sa te reorientezi catre altceva aici.
5. Montura nu are nici un rulment, asa ca motorul va trage din greu
6. Suportul din plastic pentru oculare care joaca si rol de piesa de legatura intre picioare se va rupe dupa cateva plimbari
7. Coma pronuntata.
Ca plusuri:
1. f/D -5 Suficient de mic pentru a fi foarte luminos si cu camp bogat. Dar lucrul asta poate fi si un neajuns fiind greu de colimat pentru cineva care pune prima oara mana pe un reflector, mai ales la focale scurte. Daca nu e colimat cum trebuie poate crea frustrari pana la a te lasa de "meserie"
2. In ciuda pretului are totusi o oglinda parabolica. Am mai vazut ceva asemanator de la mama China cu un corector prost in loc de parabolica.
Ca si recomandare: atunci cand iesi cu el cauta pe cineva care sa te indrume. Un club local sau cativa pasionati care locuiesc in Romania , te pot ajuta pentru inceput.
C. |
|
Sus |
|
 |
|
|
|
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum Nu puteti vota in chestionarele din acest forum Nu puteti atasa fisiere in acest forum Puteti descarca fisiere in acest forum
|
|