Index |
Index forum |
Autentificare |
Inregistrare
|
Cine este online |
Galerie imagini
|
Calendar evenim. |
Cautare detaliata |
Ghid forum |
Colaboratori
Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.
Statistici forum |
|
Numar total de mesaje in forum: 236127 |
|
Numar de utilizatori inregistrati: 2871 |
|
Cel mai nou utilizator inregistrat: SergioMaq |
|
|
|
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 830 la data de Mar Iun 03, 2025 |
|
|
|
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat
|
|
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute |
|
Legenda |
 |
Mesaje noi |
 |
Nu sunt mesaje noi |
 |
Forumul este inchis |
|
|
Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
Autor |
Mesaj |
run2esc Membru

Data inscrierii: 06 Ian 2015 Mesaje: 3
|
Trimis: 06 Ian 2015 10:40 Download mesaj |
Titlul subiectului: Achizitie telescop refractor Skylux de la BRESSER |
|
|
|
Salutare,
Sunt un neinitiat domeniul astronomiei, si doresc sa fac primul pas, adica sa imi cumpar un instrument optic.
Sambata ce urmeaza o sa apara la LIDL telescopul din titlul topicului.
Aici link-ul complet : http://www.lidl.ro/ro/Oferte-513.htm?actio...p;id=26764
Ce ziceti, merita cumparat telescopul respectiv ?
Specificatiile lui imi permit sa observ ceva pe cer astfel incat sa nu fiu dezamagit ?
Pretul este bun ptr specificatiile lui ? Aveti alte recomandari pentru un telescop mai bun al carui pret sa se invarta in jurul a 350 de RON ?
Va multumesc anticipat. |
|
Sus |
|
 |
saiph Moderator

Data inscrierii: 19 Sep 2007 Mesaje: 2300
Motto: Sky is not the limit, it's the target Localitate: Bucuresti // Cracovia
|
Trimis: 06 Ian 2015 11:30 Download mesaj |
Titlul subiectului: Re: Lidl-scope |
|
|
|
Hehe
Au adus si la noi LIDL-scop?
Am avut ocazia sa ma uit prin cel putin 4-5 astfel de lunete si trebuie sa recunosc ca nu m-au dezamagit nici o data. Optica e decenta, mecanica e destul de ok, pt inceput cel putin; vizual poti observa fara prea mari batai de cap Luna, Jupiter, Saturn (bine, nu la nivel de detalii fine), si chiar cateva zeci de obiecte deep-sky, merge si ceva foto cu el - macar la Luna si Soare (cu filtru!) - dar fiind F/10 clar nu prea ai cum sa o folosesti la foto deep-sky, cel putin nu fara ghidare. Si oricum nu merge sa tragi expuneri lungi, deoarece montura, din cate se pare, e alta poveste decat ce stiam: adica e ceva azimutal, pe un trepied mai scheletic. Ma rog, aici poate vei dori sa schimbi, eventual cu o ecuatoriala, dar daca crezi ca te descurci mai bine cu AZ si nu tremura prea tare, poate merge folosita si asa. A, da - si ocularele, poate ar fi o idee buna sa le inlocuiesti cu ceva mai decent, macar niste Plossl acolo, un barlow acromat si o oglinda in loc de prisma si esti gata de observatii
Ce amuzanti mi se par comerciantii astia, mai ales cei "la gramada", care nu sunt axati pe un domeniu mai tehnic neaparat. Pun specificatii traduse dupa ureche, care de cele mai multe ori denota mai degraba habarnism decat altceva.
Si spicuim:
- "mărire: 35x - 525x" - uuugh... serios?
- "folosire comodă datorită oglinzilor din zenit reglabile individual" - optica adaptiva, anyone?
- "CD cu software Stellarium " - ti-l poti lua free de pe net...
- "3 x lentile Barlow pentru mărire triplă" - eu vad doar doua, ambele din plastic (nu doar carcasa), dintre care una (cea lunga) redreseaza imaginea (o pune in pozitie normala, in picioare - altfel ai vedea imaginea rasturnata in ocular) si probabil mareste de 1.5x, iar alta mai mica ce mareste probabil de 2 ori; altfel nu s-ar explica urmatorul punct:
- "6 trepte de măriren: 45x / 75x / 225x – cu lentilă rotativă 67,5x / 112,5x / 337,5x" - acel ocular de 4mm e mult prea scurt pt capabilitatile tehnice ale instrumentului... marirea maxima teoretica utilizabila pt un acromat nu ar trebui sa depaseasca 2xD (unde D este diametrul obiectivului exprimat in milimetri), maxim 2.5xD, dar deja limiteaza mult plaja de obiecte ce pot fi observate, iat pt rezultate decente ar trebui folosite filtre;
- "prismă: Bk-9" - e... asta n-o stiam. colegii opticieni? asa ceva?
- "diametru: 31,7 cm (1,25“)" - clasic.... doar suntem croitori, masuram in centimetri.......
- "acoperire: acoperit integral, albastru" - adica, in traducere libera: "fully coated", cu MgF2. _________________ *.*.*.*.*.*.*.*.*.*.*
___CER SENIN!___
_________________ |
|
Sus |
|
 |
sternchen Membru

Data inscrierii: 02 Iun 2012 Mesaje: 1005
Motto: unde o fi luminita din capatu' tunelului?! Localitate: austria
|
Trimis: 06 Ian 2015 13:12 Download mesaj |
Titlul subiectului: Re: Lidl-scope |
|
|
|
saiph a scris: |
- "prismă: Bk-9" - e... |
.."noutate" à la Lidl
Am si eu un Hoffer-Scop pe care il mai folosesc la tara, in lipsa de altceva e ok.Lasand gluma la o parte, niste oculare mai bune cum zice saiph,ar fi obligatorii
Ups, ..nu-s optician da' cel putin e amuzanta ideea |
|
Sus |
|
 |
racostru Membru

Data inscrierii: 18 Sep 2008 Mesaje: 136
|
Trimis: 06 Ian 2015 13:47 Download mesaj |
Titlul subiectului: |
|
|
|
Un 70/700 decent nu gasesti la pretul acesta. Totusi ...
Problema este ocularul de 4 mm aproape inutilizabil (chestiune ce mai apare si la unele telescoape Celestron) . Practic ramai doar cu ocularul de 20 mm. Barlow 3x nu ajuta prea mult. lentila inversoare 1,5x va da cu ocularul de 20 o putere utila dar mai scazuta calitativ.
Apropiat ca buget si caracteristici nu pot sa recomand decat un 70/500 SkyWatcher eventual ceva cu obiectiv de 60 mm.
http://astromagazin.ro/telescoape/351-tele...-az-2.html |
|
Sus |
|
 |
rem01 Membru

Data inscrierii: 18 Sep 2013 Mesaje: 82
|
|
Sus |
|
 |
Herr_Alien Moderator

Data inscrierii: 11 Noi 2010 Mesaje: 1081
|
|
Sus |
|
 |
run2esc Membru

Data inscrierii: 06 Ian 2015 Mesaje: 3
|
Trimis: 07 Ian 2015 19:02 Download mesaj |
|
|
|
Salutare,
Va multumesc pentru raspunsuri. Inca sunt in dubii in privinta achizitiei.
Parca nu ma incanta ideea de a cumpara un instrument de genul de la un magazin precum LIDL, ptr ca nu cred ca ai cui sa te adresezi daca ceva nu e in regula cu aparatul, sau problemele de garantie s-ar rezolva mai complicat.
Pentru situatia in care totusi l-as cumpara, am cateva intrebari :
- Ati scris ca ocularul de 4 mm este de slaba calitate. Se gasesc oculare care sa fie compatibile cu acest model de telescop ? Si niste oculare decente cam la ce pret gasesc ?
- Trepiedul pare a fi piesa de rezistenta ) . Pot sa il refolosesc la alt telescop pe viitor ?
Va multumesc |
|
Sus |
|
 |
Herr_Alien Moderator

|
Trimis: 07 Ian 2015 21:54 Download mesaj |
|
|
|
Mai, e cam ciudata versiunea de Romania: are o montura azimutala, nu ecuatoriala care l-a impresionat pe nenea ala ...
Daca o vad in magazin o sa dau niste detalii. _________________ Alex
Astronomical Ephemerides |
|
Sus |
|
 |
nobody Membru

Data inscrierii: 02 Apr 2010 Mesaje: 5204
Motto: Never ever give up ! Localitate: Nowhere
|
Trimis: 07 Ian 2015 23:18 Download mesaj |
|
|
|
Cateva lamuriri despre acel review:
- tubul optic pare a fi peste asteptari, in sensul ca are lentile "coated" si 3 diafragme
- pentru a testa limitele obiectivului, a folosit un ocular "7mm Nagler type 6", la o marire de x100. Ca o paranteza "And of course, a beginners scope loaded with an eyepiece priced three times the scope must be captured on film. ". La testul pe stea s-a comportat bine, 3 inele de difractie concentirice, bine definite. In schimb, la testul planetar la Marte, nu prea a facut fata
- montura nu a fost testata cu aceasta ocazie si orcium montura de la Lidl este alta
- trepiedul de la Lidl seamana cu un trepied foto ieftin, adica mai slab decat cel mai slab trepied astro
- diagonala din review este o oglinda, cea de la Lidl pare a fi prisma (daca ar fi sa dam crezare celor scrise acolo). Oricum, o prisma se comporta bine la f/10 chiar daca e facuta din sticla "BK9". Apropo, exista acest tip in standardele rusesti, teoretic este un fel de BK7 cu indice de refractie mai mare si o dispersie mai mica, dar cam tot pe acolo, nimic deosebit
- referitor la ocularele din dotare, cel de 20mm pare a fi un RK care se comporta acceptabil la f/10. Cel de 12 mm este oricum slabut, aparent lipseste de la Lidl, desi dau 3 mariri inconsistente (practic sunt calculate la focala de 900 in loc de 700 pentru un set de 20mm, 12mm, 4mm: 45x / 75x / 225x) . Cel de 4 mm este bun de aruncat la gunoi, din toate punctele de vedere
- "lentila rotativă" si barlow-ul, conform asteptarilor, pot avea aceeasi destinatie cu ocularul de 4mm dupa cum se spune si in review: "I have tried to focus on a distant object using this lens and any eyepiece which failed. Let's just throw it in the trashcan and never talk about it anymore." "As expected, the Barlow lens is terrible too. I presume the only reason for including this Barlow lens is to promote the telescope by saying it can magnify 350 times."
In concluzie, as zice ca tubul optic este bunicel pentru acesti bani si merge bine doar cu ocularul de 20 din dotare. Alte oculare ar fi cam orice (la f/10) pe dimensiunea de 1.25", de calitate un pic mai buna decat RK, Kellner, "Super", mai ales cele de focale mai scurte de 20 mm. De exemplu astea: http://www.skywatcher.ro/SK/SKSPlossl.htm. Totusi, nu te gandi la mariri exagerate, cum zicea si omul in review. Ar merge maxim un ocular de 6mm cu marire undeva la 120.
Trepiedul este mai bun decat nimic, dar iti va pune nervii la incercare cu piciorusele alea ce par a fi foarte flexibile.
O alta optiune (cred ca mult mai buna) ar fi sa te gandesti la unul second-hand. Mai apar la sectiunea bazar: http://www.astronomy.ro/forum/Vinde-%28privat%29-f10.html. Apropo, garantia la acest fel de telescoape se refera doar la defecte evidente de la prima utilizare, nu la fineturi si reglaje. |
|
Sus |
|
 |
SilQ Membru

Data inscrierii: 11 Ian 2015 Mesaje: 7
Motto: "Legile se schimba, adevarurile universale sunt constante" Localitate: Cluj-Napoca
|
Trimis: 16 Ian 2015 10:57 Download mesaj |
|
|
|
Buna, am o intrebare, sper sa nu para prea... prosteasca, mentionez ca sunt cel mai incepator de aici. Acest telescop de la lidl poate fi folosit si la observatii terestre la mare distanta ? Adica mi-am cumparat deja sambata de la ei Binoclu si spective20x-60x-60. Cu acest telescop Lidl Bresser Skylux 70900 , pe langa observarile nocturne pe cer, pot vedea mult mai bine si terestru ? Multumesc _________________ Azi oamenii cunosc pretul la orice dar valoarea nicunuia |
|
Sus |
|
 |
catalin dumitru Membru

Data inscrierii: 22 Iul 2010 Mesaje: 2946
Motto: telescopul scuza mijloacele Localitate: Shatra Neamtz
|
Trimis: 16 Ian 2015 14:07 Download mesaj |
|
|
|
Da , cu un ocular mai de doamne-ajuta si o prisma redresoare inaintea lui . Redresorul lenticular e probabil un jaf. _________________ Hai noapte , hai !! |
|
Sus |
|
 |
SilQ Membru

Data inscrierii: 11 Ian 2015 Mesaje: 7
Motto: "Legile se schimba, adevarurile universale sunt constante" Localitate: Cluj-Napoca
|
Trimis: 16 Ian 2015 16:39 Download mesaj |
|
|
|
In bani la ce sa ma astept de la aceasta imbunatatire ? _________________ Azi oamenii cunosc pretul la orice dar valoarea nicunuia |
|
Sus |
|
 |
Herr_Alien Moderator

|
|
Sus |
|
 |
needweed Membru

Data inscrierii: 24 Oct 2011 Mesaje: 533
|
Trimis: 16 Ian 2015 23:24 Download mesaj |
|
|
|
SilQ a scris: | Buna, am o intrebare, sper sa nu para prea... prosteasca, mentionez ca sunt cel mai incepator de aici. Acest telescop de la lidl poate fi folosit si la observatii terestre la mare distanta ? Adica mi-am cumparat deja sambata de la ei Binoclu si spective20x-60x-60. Cu acest telescop Lidl Bresser Skylux 70900 , pe langa observarile nocturne pe cer, pot vedea mult mai bine si terestru ? Multumesc |
da doar ca ai limitari, poti sa ai cel mai beton telescop cu cat te uiti mai la distanta totul devine mai cetos din cauza atmosferei si a poluarii, eu am avut refractor bresser doar ca 70/700 + barlow ed si pot spune ca a fost un refractor minunat pentru planete , terestru vedeam albine la 100 metri in detalii bune, insa la distante mari dupa cum spuneam |
|
Sus |
|
 |
sternchen Membru

Data inscrierii: 02 Iun 2012 Mesaje: 1005
Motto: unde o fi luminita din capatu' tunelului?! Localitate: austria
|
Trimis: 17 Ian 2015 00:43 Download mesaj |
|
|
|
Se poate vedea si la distante mai mari folosind apertura mai mare si raport focal pe masura ( mare).
Eu am putut vedea pe o zi insorita, pe ultimul deal cum faceau baloti cu masinile, iar apoi ii ambalau in saci.Probabil transparenta a fost foarte buna si am folosit luneta 90/1000 cumparata de la magazin specializat, o prisma si un ocular cu zoom.Marirea era intre80-100ori cred, insa nu m-am saturat sa ma uit .Culorile toamnei se vedeau superb, chiar si printre frunzele multicolore ale plopilor din fata balconului adiate usor de vant.. |
|
Sus |
|
 |
|
|
|
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum Nu puteti vota in chestionarele din acest forum Nu puteti atasa fisiere in acest forum Puteti descarca fisiere in acest forum
|
|