Index |
Index forum |
Autentificare |
Inregistrare
|
Cine este online |
Galerie imagini
|
Calendar evenim. |
Cautare detaliata |
Ghid forum |
Colaboratori
Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.
Statistici forum |
|
Numar total de mesaje in forum: 236096 |
|
Numar de utilizatori inregistrati: 2870 |
|
Cel mai nou utilizator inregistrat: Nicu |
|
|
|
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 830 la data de Mar Iun 03, 2025 |
|
|
|
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat
|
|
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute |
|
Legenda |
 |
Mesaje noi |
 |
Nu sunt mesaje noi |
 |
Forumul este inchis |
|
|
Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
Autor |
Mesaj |
Fallen Membru

Data inscrierii: 07 Ian 2015 Mesaje: 6
|
Trimis: 02 Feb 2015 00:01 Download mesaj |
Titlul subiectului: Telescop incepator |
|
|
|
Salut!
Sunt un pasionat de astronomie inca din copilarie, insa un incepator in ce priveste telescoapele. In ultima luna, in timpul liber, am inceput sa ma documentez putin cate putin pentru a ma lamuri ce telescop mi s-ar potrivi cel mai bine. Bugetul meu ar fi undeva pana in 1000 RON. Stiu ca este destul de mic, insa mai mult chiar nu voi putea aloca prea curand.
In principiu mi-ar placea sa ma concentrez pe DSO-uri si mai putin pe planete, asa ca m-am gandit la catre un telescop reflector cu un raport focal mic de 4, si anume un Orion StarBlast 4.5 114/450: http://www.astroshop.ro/orion-telescop-dob...r_1_select
Am cateva nelamuriri legate atat de practicarea observatiilor astronomice in general cat si de alegerea mea:
1) Locuiesc in Bucuresti, intr-unul din cartierele de blocuri, la etajul 4/8 si din pacate la vreo 30 de metri vis-a-vis de balconul meu este un alt bloc de 8 etaje care-mi micsoreaza mult bucata de cer pe care o pot urmari, ca sa nu mai vorbesc de lumina (si caldura) pe care o emana.
Nu am masina si nici nu am rude pe care sa le pot vizita prelungit la tara, asa ca in 99% din cazuri probabil ca balconul va fi punctul meu de observatie.
Intrebarea este: as putea vedea in conditiile astea obiecte DSO din balcon, sau ar trebui sa ma multumesc numai cu planete.. ?
2) Am imprumutat de la un prieten un Celestron Powerseeker 127 EQ cu doua oculare 20mm si 4mm si un Barlow x2, cu care am reusit in putinele seri / nopti senine sa vad cateva chestii: Jupiter + cele 4 luni galileene, pleiadele, evident luna si multe stele. Cand voi mai prinde cer senin voi incerca si cateva obiecte Messier.
Din pacate, cand urmaresc Jupiterul nu reusesc sa focalizez foarte bine imaginea si il vad ca o bila albicioasa putin difuza. Nu ma astept sa ii vad benzile, insa ma asteptam sa ii vad marginile putin mai clar, macar atunci cand folosesc magnificatie mai mica. La stele nu am problema asta, deci nu cred ca e o problema de colimare.
Se pot obtine imagini ceva mai clare in conditiile descrise? Daca voi incerca pe bloc am sanse sa vad mai bine?
3) Telescopul Orion StarBlast 4.5 vine atat pe o montura dobson cat si pe un EQ-1 si nu prea stiu ce montura sa aleg. Tind spre montura Dobson din 2 motive:
- imi pare mai usor de transportat
- trepiedul nu imi va permite sa plasez telescopul prea aproape de geam, astfel incat nu voi putea urmari partea superioara a boltei cerului. Pe cel Dobson l-as putea pune chiar pe pervazul interior si voi avea un unghi mai bun.
Problema apare cand se va ivi ocazia sa il folosesc in aer liber, imi va trebui neaparat o masa, lucru cam greu de obtinut in camp.
Voi ce parere aveti legata de montura? Are cineva experienta cu telescoape table-top. Daca da, imi puteti spune daca ati observat dezavantaje/probleme in folosinta?
Multumesc!
Dan
PS: imi cer scuze pentru lungimea mesajului
|
|
Sus |
|
 |
mmarin Membru

Data inscrierii: 07 Ian 2014 Mesaje: 287
|
Trimis: 02 Feb 2015 00:54 Download mesaj |
Titlul subiectului: |
|
|
|
Ca posesor al unui telescop aproape identic, pot să-ți spun că nu e cea mai bună alegere. În bugetul disponibil ai putea cupăra la mâna a doua un dobson de 200mm F/6, mult mai potrivit pentru început.
Oricum, de la fereastră nu prea merge să faci observații; curenții termici din prejma clădirilor strică rău imaginea. Dar nici dacă ieși pe bloc sau în parc nu e mult mai bine, turbulența e prezentă cam tot timpul deasupra unui oraș mare. La DSO turbulența e mai puțin deranjantă dar rămâne problema poluării luminoase care efectiv le acoperă. În anul care a trecut nu am prins în Ploiești mai mult de 10 zile în care pot vedea măcar tot nucleul M31 - dar măcar am câmpul aproape și pot să mă zgâiesc la Lună și planete.
|
|
Sus |
|
 |
Erwin Moderator

Data inscrierii: 02 Aug 2008 Mesaje: 9753
Motto: panta rhei Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 02 Feb 2015 14:17 Download mesaj |
|
|
|
Dacă bugetul este mic zic să nu te arunci la rapoarte focale scurte care necesită oculare mai scumpe decât telescopul. Altfel vei vedea o comă deranjantă după ce capeți un pic de experiență. Nu poți scăpa de turbulență din oraș, cum a zis colegul, dar dacă iei un instrument mic și ușor pe care-l poți căra într-un rucsac și care să poată sta pe un trepied foto mai solid care e ușor de cărat și destul de stabil atunci go for it. Nu ai nevoie de EQ in faza asta, mai mult o să te încurce și vei vrea repede s-o schimbi pe cea ieftină pe care ți-o permiți acum.
Ai un binoclu bun?
_________________ bino: 8x22, 7x42, 10x50, 10x80, spotting: 10x46, 20x60
Telescoape RFT70 F/4, 80/900, RFT 110 F/5.5, Meade 90 F/10, ED80 F/6
MTO-11CA 100/1000, Cass Clasic 8"F/15, dobson newt.158/1240 DH, 4"F/4.6
piston AZ mount (R), Vixen GP, minidob |
|
Sus |
|
 |
theogon Membru de onoare

Data inscrierii: 20 Mar 2009 Mesaje: 1189
Motto: impresie, rasarit de soare Localitate: cluj
|
Trimis: 02 Feb 2015 19:04 Download mesaj |
|
|
|
Deocamdată fă o vizită la Astroclub- este lângă Piața Romană, intra pe site-ul lor și vezi programul. Au o terasă largă și se pot face observații de acolo. Te familiarizezi cu cerul și cu unele instrumente. Apoi in ideea achiziționării unui instrument și ținând cont că datele problemei expuse de tine la începutul postului nu se vor modifica prea curînd, un dob de 150 sau chiar de 200 luate la mâna a doua ar putea fi o soluție. Sau te poți gîndi la un refractor de 4' acromat F10 pe montură azimutală tot second , dar toate acestea după vizitele la Astroclub.
_________________ mihai |
|
Sus |
|
 |
Fallen Membru

|
Trimis: 02 Feb 2015 22:56 Download mesaj |
|
|
|
Multumesc pentru raspunsuri si pentru sugestii. Am inteles ca modelul pe care-l urmaream nu prea merita.
M-am gandit si eu sa cumpar un telescop ceva mai puternic SH, chiar am urmarit anunturile postate aici incepand cu luna decembrie. Pana strang banii trebuie insa ma limitez la urmarit anunturi. Initial am considerat si eu ideea unui Dobson de 150-200mm, insa mi se par putin prea butucanoase pentru a le putea cara oriunde fara masina.
Sunt destul de nehotarat intre a lua un telescop mai mic, cu care voi putea sa vad probabil mult mai putine din balcon sau de pe acoperisul blocului (adica probabil 99% din timp) insa pe care voi putea sa-l iau intr-un rucsac dupa mine la munte vs. un telescop mai maricel, care sa-mi permita sa vad ceva mai multe din balcon, insa care nu-mi va permite sa-l iau dupa mine la munte.
Cat despre binoclu, nu am. Am auzit ca sunt utile, insa nu imi dau seama cat de multe pot vedea printr-un binoclu. Din oras banuisc ca nu as vedea multe, insa ar fi util de carat dupa mine la munte. Eventual o combinatie Dobson 200 acasa + un binoclu 15x70 (?) pt transport.
Sugestia cu Astroclubul este buna. O sa caut informatii.
|
|
Sus |
|
 |
Erwin Moderator

|
Trimis: 02 Feb 2015 22:59 Download mesaj |
|
|
|
@2SKY&needweed
Pe viitor vă rog frumos să vă abțineți de la a mai da "sfaturi" începătorilor. Poate că aveți oarecare experiență, nu neg, dar formulând astfel textul postărilor mai mult îi încurcați pe începători.
|
Sus |
|
 |
Erwin Moderator

|
Trimis: 02 Feb 2015 23:08 Download mesaj |
|
|
|
Un binoclu este după părerea mea cea mai bună investiție pentru un începător pentru că este un instrument auxiliar care la început te ajută să înveți cerul și apoi să găsești obiectele interesante înainte de a te uita prin telescop. Pentru un binoclu din gama 7x50... 15x70 ai nevoie de un trepied sau de un dispozitiv de stabilizare care se așează pe umeri (există un articol pe blog) pentru a face observațiile cât mai confortabile prin a evita vibrațiile și obosirea mâinilor. Este bine să iei un binoclu de calitate, construcție metalică robustă și optică corespunzătoare. Citește review-urile și topicurile adresate începătorilor de aici de pe forum.
|
Sus |
|
 |
nobody Membru

Data inscrierii: 02 Apr 2010 Mesaje: 5204
Motto: Never ever give up ! Localitate: Nowhere
|
Trimis: 02 Feb 2015 23:10 Download mesaj |
|
|
|
@needweed & Co.: Coma telescopului nu are legatura cu precizia prelucrarii, ci cu raportul focal al oglinzii parabolice. Iar ceea ce deranjeaza mult este coma telescopului (data si cu o oglinda perfecta) combinata cu astigmatismul ocularelor (ieftine si/sau nepotrivite).
Cu un ocular bine corectat (a se citi deosebit de complicat si scump), coma telescopului ramane, dar poate fi acceptabila.
Vezi in poza de mai jos, de la stanga la dreapta:
0/0 = perfect
0/1 = coma
1/1 = coma + astigmatism (egale)
2/1 = coma + 2x astigmatism (tipic la F mic + ocular slab)
Apropo, Skywatcher si Orion (USA) sunt acelasi lucru (Synta China /Taiwan). Orion e doar mai scump, mai ales in Europa. Nu are nimic magic, coma este exact la fel la f/4, si daca-i oglinda facuta de Takahashi la l/infinit. Aceeasi Marie, dar cu alta palarie (din "America"): http://www.skywatcher.ro/SK/SK1145PEQ1.htm
Un alt aspect, in conditii de poluare luminoasa puternica, un raport focal mic nu te ajuta cu nimic. Din contra, te incurca daca vrei sa mergi mai sus cu marirea, cam singurul mod de a vedea ceva DSO (alea mici si stralucitoare) pe cerul laptos din oras.
Descriere: |
|
Marime fisier: |
25.57 kb |
Vizualizat: |
de 5226 ori |

|
|
|
Sus |
|
 |
dragos.n Membru

Data inscrierii: 20 Dec 2007 Mesaje: 6922
Motto: Iisus a spus: Aveti ochi sa vedeti dar sunteti orbi, aveti urechi sa auziti dar sunteti surzi Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 03 Feb 2015 02:06 Download mesaj |
|
|
|
Intamplator, si eu sunt in aceeasi pozitie. Stau la etajul doi, fara masina sau rude la tara, si am in fata doua blocuri turn, si multi pomi inalti. Asa incat, observatiile de pe balcon nu sunt posibile, cel putin cand copacii au frunze. Cu toate astea am ceva instrumente. Este foarte adevarat ca, mai ales newtonurile zac desfacute asteptand terminarea proiectelor, si ceva timp liber pentru a le face corpuri noi. Dar o sa vina si asta.
Asa ca, daca te pricepi la mesterit, si ai rabdare sa cauti pe forum, ai putea sa iei un dobson de 200mm, si sa-l faci truss. Adica in loc de tub lung, gros si greu, o chestie cu niste tevi, care o poti desface in bucati, te urci in tren, si fuga la Busteni, sau pe acolo unde e cer mult mai bun decat in Bucuresti. Sau te lipesti de o echipa de bucuresteni, care se mai aduna cand e vreme buna, si se deplaseaza la ceva distanta. Atentie, constructia e relativ simpla principial, dar e pretentioasa la calitate. Dar e abordabila unui constructor care nu foloseste scurtaturi, sa ii iasa mai usor.
_________________ Dragos N |
|
Sus |
|
 |
Erwin Moderator

|
Trimis: 04 Feb 2015 02:38 Download mesaj |
|
|
|
Eu stau la Et. 1 în Timișoara și la 4 în București. Observații cu geamul deschis am făcut pentru că nu totdeauna am chef de cărat sau de ieșit deși am mașină și toate oasele întregi. Vara e cvasi-imposibil aici în TM pentru că arțarii ajung până la etajul patru. Din București am văzut de la geam cometa dar și Luna, Pleiadele și M42 chiar de sărbători, cu mak-ul de 100mm. Turbulența provocată de căldura de lângă bloc strică mult și nu poți folosi măriri mari dar la DSO poți vedea câte ceva. Totul este să perseverezi și să nu te limitezi singur. Ia ceva portabil și urmărește grupurile, fii pe fază și probabil se va găsi și pentru tine un loc în mașina cuiva. Când am fost la Frumușani vara trecută am avut 4 locuri libere.
|
Sus |
|
 |
Herr_Alien Moderator

Data inscrierii: 11 Noi 2010 Mesaje: 1081
|
Trimis: 04 Feb 2015 10:41 Download mesaj |
|
|
|
Fallen a scris: | Cat despre binoclu, nu am. Am auzit ca sunt utile, insa nu imi dau seama cat de multe pot vedea printr-un binoclu. Din oras banuisc ca nu as vedea multe, insa ar fi util de carat dupa mine la munte. Eventual o combinatie Dobson 200 acasa + un binoclu 15x70 (?) pt transport. |
Pai, poti sa detectezi aproape toate obiectele din catalogul Messier, la care se mai adauga cometele mai stralucitoare, la care se mai adauga ceva stele duble mai departate, la care se mai adauga vre-o 100 - 150 de stele variabile care pot fi urmarite tot timpul cu binoclul, plus inca vre-o 100 de stele variabile care pot fi urmarite in perioadele de maxim.
E destul de lucru si cu binoclul.
Erwin a zis mai apoi bine, toate binoclurile au de castigat daca sunt puse pe un trepied. Binoclurile care maresc pana in 10x - 12x pot fi folosite eficient si din mana. 15x cere insa musai trepied, altfel ajungi sa vezi cu el cam cat vezi cu unul de 10x.
La urmatoarea afirmatie insa vreau sa adaug ceva:
Erwin a scris: | pentru că este un instrument auxiliar care la început te ajută să înveți cerul și apoi să găsești obiectele interesante înainte de a te uita prin telescop. |
Sunt destule situatii unde ai nevoie de camp larg (vanatoare de comete, stele variabile - ca sa vezi si stelele de comparatie), si atunci binoclul ajunge vioara intai.
Ce cred ca trebuie subliniat aici este ca un binoclu este un instrument complementar telescopului. In situatiile unde trebuie sa vezi stele foarte slabe, sau detalii foarte fine, telescopul e cel mai bun instrument. Cand ai insa nevoie de un camp larg sau de o pupila mare de iesire (comete de ex.), "binoculars FTW".
_________________ Alex
Astronomical Ephemerides |
|
Sus |
|
 |
Fallen Membru

|
Trimis: 04 Feb 2015 16:21 Download mesaj |
|
|
|
Multumesc pentru lamuriri.
Imi puteti recomanda 2-3 binocluri decente la un pret nu prea mare (maxim 2-300 lei), astfel incat sa-mi ramana si bani pentru telescop peste cateva luni?
|
|
Sus |
|
 |
Herr_Alien Moderator

Data inscrierii: 11 Noi 2010 Mesaje: 1081
|
|
Sus |
|
 |
Fallen Membru

|
Trimis: 05 Feb 2015 19:28 Download mesaj |
|
|
|
Am citit cateva review-uri, si pentru moment m-am oprit asupra unui Bresser Hunter. Am vazut ca sunt 3 variante la aproape acelasi pret (190-215 lei): 10x50, 16x50 si 20x50.
http://www.spy-shop.ro/binoclu-bresser-hunter-10x50.html
http://www.spy-shop.ro/binoclu-bresser-hunter-16x50.html
http://www.spy-shop.ro/binoclu-bresser-hunter-20x50.html
Greutatea e cam aceeasi pentru toate (705-740gr), difera campul vizual si pupila de iesire (2.5 mm pentru 20x50, 3.1mm pentru 16x50 si 5 mm pentru 10x50).
Nu imi dau seama daca o pupila de iesire mica face privitul prin binoclu mai obositor si daca merita puterea de marire dubla a lui 20x50 fata de un 10x50. Prin telescop, daca folosesc ocularul de 4mm parca trebuie sa ma concentrez mai tare decat atunci cand il folosesc pe cel de 20mm, si am impresia ca imi obosesc ochii mai repede. Dar daca aleg calea de mijloc, si anume 16x50?
|
|
Sus |
|
 |
catalin dumitru Membru

Data inscrierii: 22 Iul 2010 Mesaje: 2946
Motto: telescopul scuza mijloacele Localitate: Shatra Neamtz
|
Trimis: 05 Feb 2015 19:55 Download mesaj |
|
|
|
16x50 e bun pentru spionat vecina de peste drum. Mai bine o pupila de iesire mai mare decat una mai mica decat a ochiului , in cazul binoclurilor. Multi trag tare cu potrivirea pupilelor de parca daca ar fi mai mare cea de iesire , ar fi irosit bani pe apertura sau li s-ar decolora irisul .
In realitate e comod oricum , daca instrumentul e de calitate. Gandeste-te cam cat de mica e o pupila de iesire la observarea detaliilor la planete. Daca scula are aberatii minimale si te face sa ramai cu gura cascata , cine se mai gandeste in momentul ala la diametrul pupilei de iesire ?
_________________ Hai noapte , hai !! |
|
Sus |
|
 |
|
|
|
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum Nu puteti vota in chestionarele din acest forum Nu puteti atasa fisiere in acest forum Puteti descarca fisiere in acest forum
|
|