Index |
Index forum |
Autentificare |
Inregistrare
|
Cine este online |
Galerie imagini
|
Calendar evenim. |
Cautare detaliata |
Ghid forum |
Colaboratori
Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.
Statistici forum |
|
Numar total de mesaje in forum: 235811 |
|
Numar de utilizatori inregistrati: 2867 |
|
Cel mai nou utilizator inregistrat: raul |
|
|
|
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 830 la data de Mar Iun 03, 2025 |
|
|
|
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat
|
|
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute |
|
Legenda |
 |
Mesaje noi |
 |
Nu sunt mesaje noi |
 |
Forumul este inchis |
|
|
Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
Autor |
Mesaj |
Cristina Membru

Data inscrierii: 23 Feb 2015 Mesaje: 7
Motto: We are all in the gutter, but some of us are looking at the stars. Localitate: Cluj-Napoca
|
Trimis: 23 Feb 2015 23:03 Download mesaj |
Titlul subiectului: Achizitie telescop NexStar 4SE/ 127SLT /Dobson 254/1200 |
|
|
|
Salut,
Sunt noua pe forum dar mi-am petrecut ultimele doua saptamani citind mare parte din postarile din sectiunea Achizitii Instrumente.
Doresc sa achizitionez un telescop, bugetul fiind de max. 3000 lei. Ma intereseaza observatiile planetare dar si deepSky, dar nu ma gandesc la astrografie.
Mi-au atras atentia NexStar 4SE, 127 SLT si Dobson 254/1200.
La primele doua ma atrage ergonomia, sistemul de umarire si GoTo, faptul ca sunt usor de instalat si nu necesita timpi mari de aclimatizare. Din cauza diametrului mic, cred insa ca ma voi plictisi destul de repede.
La Dobson ma atrage bineinteles apertura mare insa imi pun problema de mobilitate, timpii de instalare si cautarea manuala. Sunt mama, lucrez 10 ore pe zi, mobilitatea este esentiala iar timpul foarte pretios.
O alta varianta ar fi si achizitia unui telescop second, in acelasi buget, deci mai bun decat cele de sus.
Astept cu interes sfaturile si recomandarile voastre pentru care va multumesc anticipat.
|
|
Sus |
|
 |
Teo Membru

Data inscrierii: 23 Aug 2009 Mesaje: 2593
|
Trimis: 24 Feb 2015 00:57 Download mesaj |
Titlul subiectului: |
|
|
|
Seara buna si bine ai venit pe forum !
In acest buget de maxim 3000 lei ti-as recomanda un Newton Sky-Watcher cu apertura 200 mm si focala 1000 mm. Montura EQ5. Practic o sa ai mult timp ce vedea cu el si nu te vei plictisi.
Varianta a doua ar fi telescopul de tip Dobson de 200 mm sau 250 mm.
Important este sa iei in calcul locul de unde vei face observatiile. Pe un balcon este foarte greu ( aproape imposibil ) sa manevrezi un astfel de "urias".
Daca locuiesti la curte atunci nu e problema.
Iata un exemplu, la ce ma refer :
https://www.youtube.com/watch?v=UtZEgMOwFeU
si aici :
http://www.skywatcher.ro/SK/SK2001PEQ5.htm
Mult succes !
|
|
Sus |
|
 |
Emil Membru

Data inscrierii: 30 Aug 2007 Mesaje: 1271
|
Trimis: 24 Feb 2015 10:23 Download mesaj |
|
|
|
Buna Cristina si bine ai venit pe forum si din partea mea.
Intradevar 4SE-ul este, din punctul meu de vedere, un instrument care isi va arata limitarile destul de repede, este pe de alta parte un instrument usor care necesita o montura mica.
Dobsonul este pe de alta parte un instrument care poate fi folosit cu succes pe o perioada lunga de timp fiind versatil insa necesita si conditii bune pentru a putea lucra la capacitate maxima atat din punct de vedere al locatiei de unde se fac observatiile iar aici ma gandesc la situatia pe care o mentioneaza Teo (balcon) insa si din punct de vedere al calitatii cerului (poluare luminoasa s.a.m.d).
Mai ales in situatia in care te gasesti tu, cu un timp liber disponibil (foarte) limitat, te-ar ajuta mult o montura capabila sa gaseasca pentru tine obiectele pe care vrei sa le observi.
Combinatia data de Teo imi pare si mie ideala, ai deschidere, o focala decenta iar cu un element barlow poti sa faci si observatii planetare (in conditiile in care locul de unde observi iti vor permite).
Insa, trebuie sa iei in considerare si greutatea la care ajunge aceasta combinatie, montura EQ-5 complet asamblata, daca nu ma insel, are cam 16.5kg, tubul optic cam 8,5 Kg. In cazul in care locuiesti la bloc si ai de coborat, respectiv urcat trepte, vor fi necesare mai multe drumuri... In acest caz parca un dobson ar fi mai convenabil.
Eu ti-as sugera sa te interesezi daca exista posibilitatea de a testa instrumente similare, ma gandesc ca in Cluj mai sunt si altii infectati cu virusul "astro" si astfel ai putea nu numai sa vezi "live" astfel de instrumente insa, mai ales, sa aflii din experienta altora care ar fi un instrument ideal pentru tine.
Numai bine
Emil
|
|
Sus |
|
 |
Cristina Membru

Motto: We are all in the gutter, but some of us are looking at the stars. Localitate: Cluj-Napoca
|
Trimis: 24 Feb 2015 11:22 Download mesaj |
|
|
|
Salut,
Multumesc ca v-ati facut timp sa raspundeti, apreciez mult sfaturile voastre. Mi-au iesit din gand NextStar 4E sau 127.
Locuiesc la casa, intr-un sat deasupra Clujului, Feleacu, la 10 minute distanta de observatorul astronomic. La etajul casei am un geam Velux maricel, ma gandesc ca pot face observatii si din casa atunci cand nu voi avea timp sa ies la observatii.
Intre un Newton Sky-Watcher cu apertura 200 mm mm si Dobson 254 ce ati alege?Avand in vedere ca sunt o incepatoare, cu care dintre ele ma voi descurca mai usor sa gasesc obiectele? Care dintre ele au timpi mai mici de colimare si aclimatizare?
Am citit ca la Sky-Watcher cu apertura 200 se pot adauga si un sistem de urmarire si GoTO, aveti ideea cam cat ar costa? Poate imi timp imi voi permite sa il upgradez.
Multumesc,
Ultima modificare efectuata de catre Cristina la 24 Feb 2015 20:17, modificat de 1 data in total |
|
Sus |
|
 |
Emil Membru

Data inscrierii: 30 Aug 2007 Mesaje: 1271
|
|
Sus |
|
 |
racostru Membru

Data inscrierii: 18 Sep 2008 Mesaje: 136
|
Trimis: 24 Feb 2015 11:45 Download mesaj |
|
|
|
Eu nu as recomanda niciodată modelul 200/1000 EQ5 la o mama care lucrează 10 ore pe zi și care se ferește clar de greutate (~30 kg!!), timp lung de montare și căutare. ( ca sa nu mai zic alinierea polara pentru ca sistemul sa funcționeze, balansare etc)
Singura va trebui sa faceți mai multe drumuri pentru a transporta telescopul afara.
O soluție de compromis apertura-portabilitate-GoTo ar fi un telescop 150/750 pe montura azimutala cu sistem GoTo. Montura AZ GoTo este usoara si poate fi luata într-o mana. La fel și tubul. Toatal 15-16 kg, cat un copilas la 2 ani . Va trebuie o solutie de alimentare totusi. Sistemul GoTo e unul performant si permite găsirea rapida și ușoara a obiectelor.
http://astromagazin.ro/telescoape/1095-tel...e-cer.html
Ca sa nu mai zic ca e și rosu
|
|
Sus |
|
 |
Teo Membru

Data inscrierii: 23 Aug 2009 Mesaje: 2593
|
Trimis: 24 Feb 2015 12:57 Download mesaj |
|
|
|
Atat timp cat locuti la curte este bine sa alegeti telescopul cu apertura cea mai mare in limita bugetului.
Greutatea nu cred ca ar fi o problema majora in acest caz. V-ar putea ajuta un membru al familiei la montat si deplasat instrumentul. De asemenea la curte exista posibilitatea adapostirii lui intr-o magazie curata sau intr-o camera apropiata de locul in care se vor efectua observatiile.
Avand in vedere ca veti efectua si observatii planetare care necesita puteri mari de marire, ideala ar fi o montura motorizata care poate urmari miscarea diurna aparenta a boltii ceresti. Cele mai bune sunt monturile ecuatoriale de tip "montura germana", adica gen EQ5 de care va amintisem. Ele trebuiesc sa fie motorizate macar pe axa RA ( ascensie dreapta) pentru a realiza aceasta urmarire a boltii ceresti in timp real. In caz contrar, in cateva secunde sau zeci de secunde imaginea se deplaseaza in campul vizual al ocularului si ajustarile vor trebui facute manual, ceea ce nu este foarte comod. Se pot folosi si telescoape pe montura Dobson dotate cu mecanisme de urmarire speciale, insa nu au precizia si fiabilitatea unei monturi ecuatoriale solide plus ca sunt destul de scumpe. Diferenta intre un telescop de tip Newton si cel de tip Dobson consta doar in montura. Dobsonul este un telescop Newton amplasat pe o montura de tip orizontal, dar foarte joasa si stabila pe care astronomul John Dobson a pus-o la punct si a popularizat-o cu cateva zeci de ani in urma.
La un telescop pe montura Dobson se poate atasa o platforma cu rotite pe care sa fie carat pana la locul de observatie.
Daca eu as locui la curte, as alege cel mai mare telescop ca diametru, cu o focala cat mai lunga, amplasat pe o montura ecuatoriala neaparat motorizata pe axa RA ( de ascensia dreapta) care sa poata sustine usor greutatea telescopului. Pe o montura ecuatoriala solida se pot monta ulterior si alte tipuri de telescoape ( ex. Schmidt- Cassegrain, refractoare...etc).
Luati in considerare si sfaturile colegilor si alegeti solutia care considerati ca vi se potriveste cel mai bine.
Mult succes !
Iata si o imagine sugestiva pentru un newton pe montura ecuatoriala :
http://www.astrobin.com/22300/
Si mai jos un Newton pe montura Dobson amplasat pe o platforma cu rotite :
Descriere: |
|
Marime fisier: |
163.54 kb |
Vizualizat: |
de 6589 ori |

|
|
|
Sus |
|
 |
nobody Membru

Data inscrierii: 02 Apr 2010 Mesaje: 5203
Motto: Never ever give up ! Localitate: Nowhere
|
Trimis: 24 Feb 2015 18:36 Download mesaj |
|
|
|
Doar o atentionare, observatiile cu telescopul prin geam sau din casa nu prea merg. Ar trebui sa te gandesti la alte optiuni.
Cristina a scris: | La etajul casei am un geam Velux maricel, ma gandesc ca pot face observatii si din casa atunci cand nu voi avea timp sa ies la observatii. |
|
|
Sus |
|
 |
Cristina Membru

|
Trimis: 24 Feb 2015 20:15 Download mesaj |
|
|
|
Multumesc mult pentru sfaturile foarte utile pe care mi le-ati dat.
Desi am vizionat astazi mai multe filmule pe youtube, nu ma pot decide inca intre Newton Sky-Watcher cu apertura 200 mm si Dobson 254. Voi merge la cateva intalniri cu pasionatii din Cluj si poate voi avea sansa sa vad la propriu ce inseamna lucrul cu aceste aparate.
Tinem legatura si merci ca m-ati primit printre voi.
|
|
Sus |
|
 |
david_eco Membru

Data inscrierii: 06 Mar 2010 Mesaje: 691
Motto: This most beautiful system of the sun, planets and comets, could only proceed from the counsel and dominion of an intelligent and powerful Being. Isaac Newton Localitate: Deva (Hartagani)
|
Trimis: 24 Feb 2015 22:50 Download mesaj |
|
|
|
Bun venit Cristina !
In bugetul alocat acestei achizitii ar trebui luat in calcul si unul sau doua oculare mai decente decat cele cu care vine la pachet un telescop, ocularul fiind jumatate din telescop.http://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php?p=137270#137270
Daca mai ai nelamuriri suntem destui cat sa te ajutam
_________________ Was the eye contrived without skill in Opticks?...and these things being rightly dispatch’d, does it not appear from phænomena that there is a Being incorporeal, living, intelligent...?”
― Isaac Newton, Opticks |
|
Sus |
|
 |
2SKY Membru

Data inscrierii: 19 Dec 2012 Mesaje: 2838
|
Trimis: 24 Feb 2015 23:10 Download mesaj |
|
|
|
Pentru un incepator o montura EQ nu se justifica , reduce apertura datorita pretului . Doar vizual si aia o data la saptamina sa spunem , sau mai rau ( cind este senin + seeing ) e cam mult . Un Dobson mare si 2-3 tinte la sesiune este suficient . N-ai ce strica , uzura minima , investitie minima , cu posibilitati pe viitor .
|
|
Sus |
|
 |
valy Membru

Data inscrierii: 21 Iul 2005 Mesaje: 11368
|
Trimis: 25 Feb 2015 03:47 Download mesaj |
|
|
|
Pentru curte un dobson cu roti ar fi ideal, ca in poza de mai sus. Ar fi buna si o motorizare totusi.
|
|
Sus |
|
 |
Cristina Membru

|
|
Sus |
|
 |
david_eco Membru

Data inscrierii: 06 Mar 2010 Mesaje: 691
Motto: This most beautiful system of the sun, planets and comets, could only proceed from the counsel and dominion of an intelligent and powerful Being. Isaac Newton Localitate: Deva (Hartagani)
|
Trimis: 02 Mar 2015 09:20 Download mesaj |
|
|
|
Salut Cristina!
Eu personal as alege mai degraba asa cevahttp://www.astroshop.ro/orion-telescop-dob...ob/p,33295. Iar de 1300 ron diferenta as cumpara 2-3 oculare premium. Cand schimbi ocularele (cele mediocre cu unele bune) iti da senzatia ca ai schimbat telescopul iar plusul de apertura iti ofera 54% mai multa lumina daca nu gresesc.
Pe de alta parte setarea unei monturi ecuatoriale iti fura ceva mai mult timp, timp care ai putea sa-l dedici observatiilor.
Daca vei avea un spatiu unde sa poti depozita telescopul,gen magazie sau garaj dar ferit de praf, i-l poti scoate la observatii folosind ceva asemanator pozei atasate.
Descriere: |
|
Marime fisier: |
30.63 kb |
Vizualizat: |
de 6278 ori |

|
_________________ Was the eye contrived without skill in Opticks?...and these things being rightly dispatch’d, does it not appear from phænomena that there is a Being incorporeal, living, intelligent...?”
― Isaac Newton, Opticks |
|
Sus |
|
 |
rugy Membru

Data inscrierii: 06 Mar 2009 Mesaje: 450
Motto: cer senin Localitate: ORADEA
|
Trimis: 02 Mar 2015 22:33 Download mesaj |
|
|
|
Salut Cristina.
Am trecut de faza cu inceputul in astronomie si pot sa spun din experienta , in sensul ca am avut dobson de 200/1200 si 305/1500 ,sunt instrumente grele si greu de utilizat afara pe cimp la observatii,cei care le detin stiu despre ce vorbesc.
In ziua de azi toti cautam sa ne folosim cit mai mult de tehnologie .
La telescopul tip dobson urmarirea obiectului din ocular se face manual ,ai un maner cu care ghidezi telescopul pe obiectul dorit. Daca nu esti destul de fin in miscari ,gata ai pierdut ceia ce observi. Pe linga asta obiectul observat nu sta pe loc el se misca datorita rotatiei Pamintului deci tu ca observator va trebui sa misti dobsonul in asa fel incit sa compensezi miscarea aparenta a obiectului pe bolta cereasca,si asta trebuie facuta foarte fin. Mai e ceva.Daca nu ai inaltimea necesara nu ajungi la focalizator,va trebui sa ai cu tine un scaunel pe care sa te urci.
Cistigul de luminozitate cu apertura de 200mm sau 254mm fata de un telescop coputerizat de 127mm nu stiu daca justifica achizitionarea unui dobson.
Probabil ca te gindesti ca nu o sa obtii factor de marire la fel de mari(,fiecare incepator asta vrea)
Cu un telescop Mak 127/1500 mm obtii factori de mariri de pina la 300ori pierzind practic nesesizabil din luminozitate fata de un telescop de 200mm diametru.O spun din experienta.
Telescopul Mak127/1500mm pe montura altaz computerizata este foarte compact ,usor de transportat si de folosit,nu necesita aliniere polara ,nici nu trebuie sa ai vizibilitate spre nord,odata aliniat chiar si pe o stea, poti trece la observatii ,el urmarind automat obiectul de pe bolta cereasca.
Parerea mea din experienta proprie e ca ar fi cea mai buna alegere pentru inceput.
Iau in considerare faptul ca deja detineti un binoclu bun.
O zi buna va doresc,sper ca am fost de folos .rugy
Ultima modificare efectuata rugy la 03 Mar 2015 10:56, modificat de 2 ori in total |
|
Sus |
|
 |
|
|
|
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum Nu puteti vota in chestionarele din acest forum Nu puteti atasa fisiere in acest forum Puteti descarca fisiere in acest forum
|
|