Index |
Index forum |
Autentificare |
Inregistrare
|
Cine este online |
Galerie imagini
|
Calendar evenim. |
Cautare detaliata |
Ghid forum |
Colaboratori
Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.
Statistici forum |
|
Numar total de mesaje in forum: 235811 |
|
Numar de utilizatori inregistrati: 2867 |
|
Cel mai nou utilizator inregistrat: raul |
|
|
|
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 830 la data de Mar Iun 03, 2025 |
|
|
|
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat
|
|
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute |
|
Legenda |
 |
Mesaje noi |
 |
Nu sunt mesaje noi |
 |
Forumul este inchis |
|
|
Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
Autor |
Mesaj |
dmtr69 Moderator

Data inscrierii: 24 Sep 2011 Mesaje: 2784
|
Trimis: 12 Mar 2015 19:13 Download mesaj |
Titlul subiectului: OAG pentru DSLR |
|
|
|
Salut!
M-am gandit sa trec la ghidajul cu OAG. Cu trei OTA, doua lunete de ghidaj (findere de 50mm) si o camera de ghidaj, mereu pied timpul cu centrarea FOV, focus si alinire E-V cu reticulul.
Am retinut 3 modele de OAG pentru camera principala-Canon EOS1100D folosita cu MPCC sau FF :
-Orion TOAG: http://eu.telescope.com/Orion-Thin-Off-Axi...103548.uts
Are o gama completa de adaptoare incluse, constructia pare destul de rigida, prisma se poate deplasa pe doua directii, pretul 130 euro(cred ca fara taxe)
- Lacerta OAG si TS 9mm OAG(comparatie): http://www.teleskop-austria.at/information...ghu48.html
Cel de la TS nu-mi inspira incredere constructia cu un singur surub de fixara a prismei ( am citit cateva review mai putin pozitive din aceasta cauza).
Modelul Lacerta este creat special pentru Canon( adaptorul M48/T2 pentru alte camere se vinde separat), baioneta face parte din corp- deci camera de ghidaj are o singura pozitie, prisma este fixa.
Are cineva experiente cu aceste modele? Ce imi recomandati?
Cer senin!
Marius |
|
Sus |
|
 |
cmatei Membru

Data inscrierii: 09 Sep 2009 Mesaje: 844
|
Trimis: 13 Mar 2015 00:27 Download mesaj |
Titlul subiectului: |
|
|
|
Cu amendamentul ca FOV nu trebuie riguros centrat (cateva grade diferenta nu se simt) si ca alinierea cu reticulul nu e necesara (ce program de ghidaj folosesti ?!), merita oricum sa incerci sa ghidezi cu OAG.
Eu am TS OAG9 si intr-adevar, suruburile turelei (si cel de focus, nu doar cel de inaltime) sunt super-enervante si nu se strang pe acel picior niciodata drept, iar focalizarea pe senzorul de ghidaj e foarte greoaie. Noroc ca o faci o singura data
Reglajul acela de inaltime nu iti e strict necesar, poti renunta linistit la el.
Ar fi o chestie care poate merita luata in calcul. La TSOAG, poti monta prisma in 3 pozitii, deplasate cu 120 grade (plus ~5-10 grade in jurul fiecarei pozitii). Daca celelalte OAG-uri nu pot face asta, fii foarte atent daca ai loc cu camera de ghidaj langa blitz, de obicei e iesit destul de mult in afara. |
|
Sus |
|
 |
dmtr69 Moderator

Data inscrierii: 24 Sep 2011 Mesaje: 2784
|
Trimis: 13 Mar 2015 11:26 Download mesaj |
Titlul subiectului: |
|
|
|
Multumesc pentru raspuns.
-Intr-adevar o mica toleranta ce cateva grade intre FOV-ul lunetei principale si al celei de ghidaj este acceptabila. Eu cand mut guiderul pe alt OTA, incerc sa-l aduc in aceasta toleranta. Pentru asta trebuie sa folosesc un intai un ocular ca sa pot vedea steaua pe care este centrata luneta principala( diferente mari intre alinierea bazelor de prindere a guiderului). Oricum, folosind un OAG intotdeuna este o diferenta intre campuri.
-Alinierea cu reticulul nu cred ca mai este necesara in PHD. Citisem mai demult un articol in care se spunea ca ar ajuta la ghidaj, dar nu mai tin minte la ce soft se referea.
-La Canon, datorita marimii si formei senzorului, doar doua pozitii sunt bune pentru prisma. Iar una din ele nu poate fi folosita din cauza blitzului. Si am ajuns la concluzia celor ce au facut modelul Lacerta. Ca o paranteza: de ce vecinii nostri unguri au un brand pe piata de specialitate iar noi nu?
Cer senin! |
|
Sus |
|
 |
|
|
|
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum Nu puteti vota in chestionarele din acest forum Nu puteti atasa fisiere in acest forum Puteti descarca fisiere in acest forum
|
|