Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
Autor |
Mesaj |
Andrei Adochitei Membru

Data inscrierii: 10 Mar 2015 Mesaje: 98
|
Trimis: 10 Iun 2015 14:04 Download mesaj |
Titlul subiectului: Ce sa imi cumpar? |
|
|
|
Salut.
Sunt putin confuz...nu stiu ce sa aleg intre un newton 200/1000 sau 80/600 ED PRO, ambele vor fi cu montura ecuatoriala GoTo, nu stiu ce avantaje, dezavantaje sunt la ele. Ma intereseaza si observatii si astrofoto. Orice sfat e binevenit.
Multumesc. |
|
Sus |
|
 |
valy Membru

Data inscrierii: 21 Iul 2005 Mesaje: 11371
|
Trimis: 10 Iun 2015 18:06 Download mesaj |
Titlul subiectului: |
|
|
|
Ambele sunt instrumente bune, grea dilema, eu ca sa rezolv le-am luat pe ambele
Newtonul e bun ca are apertura mai mare, ed-ul nu are obstructie, e mai mic, mai usor, mai "practic". Cu o oglinda de 200 poti face observatii planetare foarte bune, in limita seeingului, cu refractorul nu prea merge, se vad limitele aperturii.
Ce montura iei? Sa nu fie prea mica pt. newton, tubul e mare, lung, greu, fata de refractor. |
|
Sus |
|
 |
Andrei Adochitei Membru

|
Trimis: 10 Iun 2015 18:49 Download mesaj |
|
|
|
O sa iau o montura care sa se potriveasca cu ce voi cumpara
Important e telescopul Oare pentru astrofoto care e mai bun?
Pentru observatii clar ca apertura castiga dar nu stiu pentru astrofoto |
|
Sus |
|
 |
valy Membru

|
Trimis: 10 Iun 2015 19:41 Download mesaj |
|
|
|
Andrei Adochitei a scris: | Pentru observatii clar ca apertura castiga dar nu stiu pentru astrofoto | Clar pentru astrofoto apertura mai mica e mai buna
Ce aparat ai pt. astrofoto?
Newtonul castiga insa focala nativa poate sa nu fie suficient de wide. ED-ul are focala mai scurta dar e f7.3. La ambele cam iti trebuie un corector/field flatener. Teoretic un newton f/5 cu un corector ar fi cam tot ce iti trebuie pt. astrofoto, plus un EQ 6 sau echivalent. Practic depinde de fiecare. Insa peste toate astea conteaza locatia: cer curat, seeing bun. |
|
Sus |
|
 |
Andrei Adochitei Membru

|
|
Sus |
|
 |
valy Membru

|
Trimis: 11 Iun 2015 01:08 Download mesaj |
|
|
|
Intersant dar goto-ul cam dubleaza pretul. |
|
Sus |
|
 |
Andrei Adochitei Membru

|
Trimis: 11 Iun 2015 01:17 Download mesaj |
|
|
|
Vreau astrofoto...nu se poate fara GoTo  |
|
Sus |
|
 |
radug Membru

Data inscrierii: 14 Iun 2012 Mesaje: 117
Motto: "We are all in the gutter, but some of us are looking at the stars"- Oscar Wilde Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 11 Iun 2015 10:28 Download mesaj |
|
|
|
alegerea e simpla. mergi pe telescop newton. neaparat un coma corrector, si inca unul de calitate. nu stiu cat de portabil vrei sa fie, insa eu as prefera un newton de calitate cu f/d minim 6. asta iti reduce din obstructia centrala si din coma si iti ofera imagini mai de calitate, atat pentru deepsky cat si pt. planete - bate un refractor ED. Un telescop bun din punctul meu de vedere e asta: http://www.orionoptics.co.uk/VX/vx8-8l.html (vx8l la f/6). |
|
Sus |
|
 |
horatius Membru

Data inscrierii: 06 Apr 2006 Mesaje: 1208
|
Trimis: 11 Iun 2015 16:08 Download mesaj |
|
|
|
Cu un telescop newton de 200mm pe montura EQ5 nu vei face vreodata fotografie, decat planete si Luna si poate 15-20 secunde expunere daca nu bate vantul. Toata instalatia tremura la o adiere de vant, la orice atingere. Pentru un newton 200mm f/4 iti trebuie macar un EQ6.
La bugetul tau daca vrei fotografie incepe cu un Ed80 care poate fi utilizat si pe un EQ5. Sau mai bine incepe direct cu un HEQ5 http://www.skywatcher.ro/SK/HEQ5PRO.htm sau EQ6, ce au performante mai bune la urmarire, si pot sustine telescoape mai maricele. _________________ Horatius
STARMAX Astronomie
Importator oficial Celestron, Baader Planetarium, PlaneWave, Sky-Watcher, Vixen, Lunt, Explore Scientific, ATIK
www.skywatcher.ro
www.starmax.ro |
|
Sus |
|
 |
valy Membru

|
Trimis: 11 Iun 2015 19:50 Download mesaj |
|
|
|
Andrei Adochitei a scris: | Vreau astrofoto...nu se poate fara GoTo  | Nu se poate fara motorizare (tracking), dar fara goto se poate. |
|
Sus |
|
 |
radug Membru

Data inscrierii: 14 Iun 2012 Mesaje: 117
Motto: "We are all in the gutter, but some of us are looking at the stars"- Oscar Wilde Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 11 Iun 2015 23:25 Download mesaj |
|
|
|
ia un HEQ5 fara GOTO dar cu motorizare pe ambele axe. depinde ce pretentii ai la fotografiere. din punctul meu de vedere, daca faci poze cu dslr e musai sa incluzi si un coma corrector bun (daca ramai la alegerea de f/5 iti trebuie unul foarte bun, ceva gen 3000 RON, dar depinde de pretentiile pe care le ai). daca esti incepator poate te vei multumi si cu un baader mpcc care costa vreo 600 RON. daca vrei sa faci poze cu dslr la deepsky si nu planifici sa-ti iei si un coma corrector mai bine renunti de tot la newton. la fel cu refractorul apo, si pentru ala iti trebuie corector de camp. |
|
Sus |
|
 |
valy Membru

|
|
Sus |
|
 |
Manu72 Membru

Data inscrierii: 07 Aug 2013 Mesaje: 546
|
Trimis: 12 Iun 2015 11:51 Download mesaj |
|
|
|
Pentru astrofoto trebuie sa te pregatesti sa investesti multi bani si foarte foarte mult timp.
Nu sunt suficiente doar telescopul si montura cu goto si un dslr.
O sa mai ai nevoie de un corector/reducer, motorizare la focuser (poate chiar si inlocuirea focuserului), de o camera de ghidaj, de un OAG, filtre, roata de filtre, etc, etc etc, si nu in ultimul rand, de foarte foarte mult timp liber.
Apoi trebuie sa inveti procesare, care iarasi este o activitate foarte mancatoare de timp.
Poate chiar ar fi bine sa ai o discutie cu colegul Andrei Bacila, mentionat in postul lui Valy, si sa afli exact ce setup foloseste si cam care este fluxul si ce durata are acesta (achizitie, procesare, etc).
Desi posteaza la incepatori, atat setupul cat si achizitia si procesarea sunt demne de sectiunea avansati, iar rezultatele obtinute de el sunt absolut superbe.
Eu am realizat inca de acum 3 ani, adica la scurt timp dupa ce am achizitionat un neq6 si un newton de 200mm, ca nu voi avea prea curand timpul necesar pentru astrofoto si nici dedicatia necesara obtinerii unor rezultate cat de cat decente.
Pentru vizual nu as recomanda setupul de mai sus. Cu un newton pe o montura ecuatoriala cu goto ajungi sa ai niste pozitii tare ciudate la ocular.
Ok, poti sa slabesti inelele si sa rotesti tubul, dar cel mai probabil facand asta vei pierde alinierea.
Momentan prefer SC-urile pe monturi AZ, in special datorita compromisului oferit de aceste instrumente in materie de portabilitate / apertura, dar si pentru comoditatea observatiilor la ocular. _________________ If the world didn't suck we'd all fly into space. |
|
Sus |
|
 |
|