Index |
Index forum |
Autentificare |
Inregistrare
|
Cine este online |
Galerie imagini
|
Calendar evenim. |
Cautare detaliata |
Ghid forum |
Colaboratori
Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.
Statistici forum |
|
Numar total de mesaje in forum: 235931 |
|
Numar de utilizatori inregistrati: 2869 |
|
Cel mai nou utilizator inregistrat: Alexandru Marc |
|
|
|
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 830 la data de Mar Iun 03, 2025 |
|
|
|
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat
|
|
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute |
|
Legenda |
 |
Mesaje noi |
 |
Nu sunt mesaje noi |
 |
Forumul este inchis |
|
|
Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
Autor |
Mesaj |
DrGrim Membru

Data inscrierii: 14 Iul 2015 Mesaje: 4
|
Trimis: 14 Iul 2015 23:46 Download mesaj |
Titlul subiectului: Achizitie Telescop Omegon Newton 150/750 EQ-3 |
|
|
|
Buna seara ,si imi cer scuze pentru acest "duplicate" post ,stiu ca mai exista cel putin 2 topic-uri legate de Telescop Omegon Newton 150/750 EQ-3 dar nici unul din ele nu mi-a raspuns la intrebarile ce ma tot bantuie . Este bun acest telescop ? Se merita sa dau 900 lei pe el (second hand) ? vad ca direct din magazin este 1.300+ lei . Se pot face observatii deep sky cat si luna/planete cu o calitate acceptabila cu acest telescop ? Stiu ca nu este hubble dar sunt curios daca pot vedea si altceva infara de luna . Multumesc anticipat ! |
|
Sus |
|
 |
Teo Membru

Data inscrierii: 23 Aug 2009 Mesaje: 2593
|
Trimis: 15 Iul 2015 01:27 Download mesaj |
Titlul subiectului: |
|
|
|
Salut.
Conform concluziilor (argumentate) si finale ale unor colegi de forum, telescoapele Newton pe montura ecuatoriala sunt "total nepotrivite pentru observatii vizuale". Asa ca, doritorii unei astfel de configuratii isi asuma aceasta achizitie pe propriul "risc" sau cu buna stiinta.
Ca argument, se poate consulta urmatoarea dezbatere pe aceasta tema:
http://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php?p=141709#141709
Iar acum, sa iti spun si parerea mea :
Ca posesor de doua monturi ecuatoriale ( una EQ5 motorizata pe ambele axe si una EQ- "home-made" fara motorizare si printre altele, a unor telescoape tip Newton 150/750mm, 130/650 mm, 305/1500 mm -montura Dobson ), iti pot spune din experienta personala, ca un Newton 150/750 mm este un telescop bun cu care poti observa atat planete cat si obiecte DSO. De asemenea si alte telescoape in gama 150-300 mm f/5-f/8 sunt foarte potrivite pentru observatii vizuale DSO si planetare.
Cu cat creste raportul F/D, cu atat telescopul este mai putin pretentios, dar asta depinde si de spatiul pe care il ai la dispozitie.
Telescop marca Omegon nu am avut niciodata, dar daca optica este de buna calitate, atunci nu ar trebui sa conteze numele comercial. Nu ma pot pronunta asupra acestei firme. Am doar telescoape Sky-Watcher si home-made.
Fiecare indragostit de astri, este liber sa isi aleaga configuratia care considera ca i se potriveste cel mai bine. |
|
Sus |
|
 |
mircear Membru

Data inscrierii: 05 Aug 2005 Mesaje: 426
|
Trimis: 15 Iul 2015 10:50 Download mesaj |
|
|
|
Citat: | Salut.
Conform concluziilor (argumentate) si finale ale unor colegi de forum, telescoapele Newton pe montura ecuatoriala sunt "total nepotrivite pentru observatii vizuale". Asa ca, doritorii unei astfel de configuratii isi asuma aceasta achizitie pe propriul "risc" sau cu buna stiinta. |
Teo, ai uitat sa pui un tag de /sarcasm off
@DrGrim
Am avut un asemenea telescop pe mana si nu mi-a placut din simplul motiv ca montura pe care era montat este subdimensionata. Despre optica nu ma pronunt, nu am apucat sa o evaluez mai serios, dar nu este cu mult peste mediocra.
Ceea ce Omegon vinde sub denumirea de EQ-3 este defapt o montura de clasa EQ-2, suficient de buna poate pentru un reflector de 114mm. Pentru un 150mm, chiar si unul cu focala scurta de 750mm este prea firava.
Pentru observatii de mariri mici, pentru deep sky ar fi acceptabil, pentru mariri mari - observatii planetare sau lunare, combinatia de telescop-montura de care vorbeam mai sus este una nefericita, din cauza stabilitatii, stabilitate de care ai mare nevoie.
IMO, nu isi merita banii. In aceiasi bani poti gasi fie un reflector dobsonian de 150mm, fie, cu putina rabdare, unul de 200mm.
Si recomand un dobsonian nu pentru ca as fi un fan al taberei de care vorbea Teo mai sus, ci pentru ca il consider a fi instrumentul ideal pentru un incepator. |
|
Sus |
|
 |
DrGrim Membru

|
|
Sus |
|
 |
valy Membru

Data inscrierii: 21 Iul 2005 Mesaje: 11371
|
|
Sus |
|
 |
DrGrim Membru

|
Trimis: 15 Iul 2015 16:42 Download mesaj |
|
|
|
multumesc pentru raspunsuri ! |
|
Sus |
|
 |
|
|
|
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum Nu puteti vota in chestionarele din acest forum Nu puteti atasa fisiere in acest forum Puteti descarca fisiere in acest forum
|
|