| Index |
Index forum |
Autentificare |
Inregistrare
|
Cine este online |
Galerie imagini
|
Calendar evenim. |
Cautare detaliata |
Ghid forum |
Colaboratori
Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.
| Statistici forum |
| |
Numar total de mesaje in forum: 241473 |
| |
Numar de utilizatori inregistrati: 2932 |
| |
Cel mai nou utilizator inregistrat: Astra |
| |
|
| |
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 1450 la data de Lun Mai 11, 2026 |
| |
|
| |
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat
|
| |
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute |
|
| Legenda |
 |
Mesaje noi |
 |
Nu sunt mesaje noi |
 |
Forumul este inchis |
|
|
| Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
| Autor |
Mesaj |
Zamolxes Membru

Data inscrierii: 29 Iul 2015 Mesaje: 4
|
|
| Sus |
|
 |
Zamolxes Membru

|
Trimis: 30 Iul 2015 23:26 Download mesaj |
| Titlul subiectului: 62 de vizualizari si nici un raspuns....hmmmmm |
|
|
|
| ok
|
|
| Sus |
|
 |
2SKY Membru

Data inscrierii: 19 Dec 2012 Mesaje: 2838
|
Trimis: 31 Iul 2015 02:27 Download mesaj |
| Titlul subiectului: |
|
|
|
| Asa este fara aliniere perfecta vei pierde obiectul din ocular , mai repede . Iti dai seama ca o camera este de sute de ori mai sensibila ca ochiul , adica vei vedea la DSO ninimul nici nu trebuia , intrebat . In rest vei descoperi destule la luna , planete , roiuri , etc ...... . Frumos telescop !
|
|
| Sus |
|
 |
saiph Moderator

Data inscrierii: 19 Sep 2007 Mesaje: 2300
Motto: Sky is not the limit, it's the target Localitate: Bucuresti // Cracovia
|
Trimis: 31 Iul 2015 11:23 Download mesaj |
| Titlul subiectului: Re: Proaspat incepator in astronomie |
|
|
|
| Zamolxes a scris: | Salut!
Sunt nou pe acest forum si in acest domeniu asa ca va salut din plin!
Tocmai mi-am achizitionat un telescop Omegon 150/750 eq4, http://www.astroshop.ro/omegon-telescop-n-150-750-eq-4/p,22465. In weekend o sa merg la tara unde se vede superb cerul si intens.Vin cu intrebarea urmatoare: ocularele cu care vine telescopul sunt suficiente sa vad cu ele chiar si nebuloase,grupuri de stele si alte amanunte pe planete?Sau trebuie sa fac o investitie in niste oculare?
Acuma vine intrebarea de om sceptic si neincrezator in servicile din tara lui chiar daca coletul a venit din Germania: Mi am luat un telescop bun pentru incepatori? Pot sa vad ce zice ca pot sa vad?
Brandul este ok? Din cate am inteles majoritatea "producatorilor" de telescoape au productia in mama China.... Raport calitate pret? Astept pareri!
Telescopul are o luneta polara integrata in montura.....ce fac cu ea? Trebuie mereu sa pozitionez trepiedul ca sa am steaua polara in vizor sau ce?Si sa fac asta poate doar cand il pui prima data ca sa te ghidezi mai usor pe cer dupa...nu vad ce rost mai are....
Mi se pare foarte stabil !
Astept pareri!
Multumesc,
 |
Bine ai venit printre noi si felicitari pt achizitie!
Ca proaspat incepator, un prim pas bun ar fi sa te inarmezi cu rabdare; "gen" multa.... (te mirai ca dupa 62 de vizualizari nu ai primit nici un raspuns. o, vai...)
Fara rabdare, "sportul" asta poti spune ca e pierdere de timp. Desi, in esenta este tocmai opusul, dar depinde din ce parte a oglinzii privesti
Acuma, intrucat telescopul (de fapt montura) dispune de o luneta de aliniere polara (ferice de tine), ar fi bine sa o si folosesti, ca doar de-aia e acolo da, de fiecare data cand iesi la stele, de oriunde ai face observatiile; conditiile specific ale locatiei de unde observi necesita alte reglaje, iar rostul ei e sa-ti confirme ca polara si PNC sunt acolo unde trebuie. Nu?
Din descriere reiese ca poti vedea "multe" galaxii si nebuloase (cunoscute generic sub denumirea de "deep-sky objects", sau DSO, cum o sa le vezi prin literatura de specialitate). Nu scrie nici zeci, nici sute, nici mii - asta ramane la latitudinea fiecarui observator in parte, in functie si de conditiile de cer de care dispune. In mod cert, Messier-urile iti sunt accesibile si cateva zeci de alte NGC-uri.
Avem posesori de 6"-uri rapide printre noi, aici pe forum; m-am uitat si eu printr-un astfel de instrument, si-ti pot confirma ca te va tine ocupat o buna bucata de timp de-acum incolo, cu conditia, asa cum ziceam, sa ii (si sa iti) acorzi rabdare. Pentru ce? Pe langa adaptarea la conditiile de semi-intuneric, obligatorie pt derularea oricarei sedinte de observatii, trebuie sa-i intelegi modul de functionare (mecanic si optic), sa-i intelegi capabilitatile si limitarile si nu in ultimul rand, sa intelegi de ce imaginea din ocular nu seamana prea mult cu ceea ce vezi in (unele) poze Daca ai "check" la cele de mai sus, perfect - te asteapta numai lucruri bune de vazut!
Ocularele cu care vine sunt destul de acoperitoare, desi n-ar strica, poate, inca vreo 2 - necesare pentru a umple acele incadrari pe care focalele disponibile acum nu ti le pot oferi (un 10mm, un 17mm ma gandesc) - sau chiar un upgrade. Mai e si optiunea achizitionarii unei serii complete - cu pasul/ratia de ~1.4 intre focale.
Spor la observatii si cer senin!
_________________ *.*.*.*.*.*.*.*.*.*.*
___CER SENIN!___
_________________ |
|
| Sus |
|
 |
Zamolxes Membru

|
Trimis: 31 Iul 2015 13:47 Download mesaj |
| Titlul subiectului: Multumesc! |
|
|
|
Multumesc pentru tips-uri!
Intrebarea mea importanta pentru mine era daca mi am luat un telescop bun? Daca am dat banii pe ce trebuia!
O sa incerc sa il transport cat mai in siguranta in weekend sa fac primele observatii.
Cum pot sa transport telescopul in siguranta?
Am o planisfera tot de la Omegon, si 2 aplicatii pe mobil cred ca fac mai simplu de cautat.
Revin cu pareri dupa prima observatie a cerului cu acest telescop.
Multumesc,
Lucian
|
|
| Sus |
|
 |
saiph Moderator

Data inscrierii: 19 Sep 2007 Mesaje: 2300
Motto: Sky is not the limit, it's the target Localitate: Bucuresti // Cracovia
|
Trimis: 31 Iul 2015 16:50 Download mesaj |
| Titlul subiectului: Re: Multumesc! |
|
|
|
Este, este Orice instrument care te ajuta sa vezi cerul mai in detaliu decat cu ochiul liber e bun, atata timp cat e facut cu simt de raspundere si e bine reglat (apropos, vezi daca e colimat mai intai; ca cine stie.. asa fac newt-urile astea, mai "fug" din cand in cand din "zero", mai ales la transport).
Ceea ce ti-ai luat e ok, pt inceput. Evident, de-acu-nainte vor aparea alte si alte instrumente, mai bune decat orice-ti vei lua ca upgrade, pt ca pretentiile vor creste inevitabil, vei dori sa vezi mai multe. E natural. Totul e sa o iei pas-cu-pas, nu pe repede-nainte, ca cer e suficient pt toti, si pt cei cu "galeti" de 16"-20", si pt. cei cu lunete sau telescoape de 4", de 6", de 8"..
De carat - ar fi buna o husa/geanta, din material cum e cel din care se fac corturile militare sau similar, sau macar material de rucsac in dublu strat, intre care pui foi de burete sintetic de 5-6-10mm; si neaparat cu manere sau bretele. Si n-ar strica inca una si pt trepied. Poti iesi complet echipat in felul asta cu telescopul in spate, montura intr-o geanta si trepiedul in alta geanta, iar accesoriile in buzunarele uneia dintre genti. Cu tija + contragreutati vezi tu cum o pacalesti, ca trebuie sa stea si alea undeva, cat mai compact si nu in contact cu opticele sau cu piese care se pot strica sau zgaria. Eventual o tii ca pe gantera - mai faci putin triceps pana la locul de observatii
Deci, inainte de a iesi, o mica recapitulare. Esti gata?
- orientezi trepiedul aproximativ spre nord (cu piciorul pe care ai indicat N, sau acel motz pe hubul trepiedului),
- pui montura pe trepied,
- strangi surubul de dedesubtul ei, dar nu la maxim,
- reglezi picioarele trepiedului a.i. bula sa indice planeitatea monturii,
- pui tija + o greutate (cea mica, de regula),
- reglezi fin montura spre Polul Nord cu ajutorul suruburilor de latitudine si azimut + cu polar-finderul (daca nu ti-e clar cum trebuie sa arate indicatia de orientare corecta in lunetica polara, vii si ne mai intrebi; dar e destul de intuitiv, nu cred ca o sa ai probleme),
- strangi surubul de sub montura (!) - pasul asta e uneori omis... se mai intampla,
- adaugi a doua greutate si le pui ceva mai sus de jumatate (atat pt a nu trage prea mult de montura cat si pt a putea regla dupa ce pui tubul telescopului),
- adaugi telescopul si-l strangi temeinic (nu-mi dau seama daca foloseste cupla tip Vixen, sau inelele se prind cu suruburi de o placa terminala de pe montura),
- te asiguri ca tubul e echilibrat (eliberezi ambreiajul pe Declinatie pt asta, dar il strangi bine cat timp plimbi tubul in fata/spate si dupa ce ai gasit pozitia de echilibru),
- echilibrezi static instrumentul si pe axa Ascensiei (R.A.) eliberand ambreiajul R.A. si mutand din aproape-n aproape greutatile mai spre extremitatea tijei (strangi bine suruburile greutatilor) - tii bine de tub in timpul asta, sau stai cu o mana pe ambreiaj (locking knobs),
- mai faci o scurta inspectie a Polarei sa nu fi fugit intre timp din pozitia in care ai reglat-o (nu "centrat-o", da? ca nu trebuie sa stea fix in centrul campului ocularului),
- verifici alinierea finderului cu telescopul (pe o tinta terestra, sau pe Luna, daca e pe cer),
- ocularele-n tavita din dotare,
- harti, lanterna rosie, ceai cald (sau cafea) si... te asteptam cand incepe crepusculul de dimineata, sa ne spui ce-ai vazut
Spor!
_________________ *.*.*.*.*.*.*.*.*.*.*
___CER SENIN!___
_________________ |
|
| Sus |
|
 |
|
|
| |
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum Nu puteti vota in chestionarele din acest forum Puteti atasa fisiere in acest forum Puteti descarca fisiere in acest forum
|
|