Index
Index forum Index forum
Autentificare Autentificare
Inregistrare Inregistrare
Cine este online Cine este online
Galerie imagini Galerie imagini
Calendar evenim. Calendar evenim.
Cautare detaliata Cautare detaliata
Ghid forum Ghid forum
Album astrofoto
M16-04-09-17.jpg
Imagine aleatoare
Blog
Inregistreaza-te pe forumul astronomy.ro
Colaboratori

Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.

Meteo
Vremea in Bucuresti
Statistici forum
Numar total de mesaje in forum: 235899
Numar de utilizatori inregistrati: 2869
Cel mai nou utilizator inregistrat: Alexandru Marc
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 830 la data de Mar Iun 03, 2025
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat   
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute
Legenda
Mesaje noi Mesaje noi
Nu sunt mesaje noi Nu sunt mesaje noi
Forumul este inchis Forumul este inchis

Achizitie Incepator

Du-te la pagina 1, 2, 3  Urmatoare
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect  

Achizitie instrumente

Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Autor Mesaj
hardstyle
Membru
Membru

Data inscrierii: 11 Aug 2015

Motto: The Bible tells us God created the Universe; Science tells us how He did it; And through my telescope I marvel at His handiwork

MesajTrimis: 23 Aug 2015 21:39 Download mesaj
Titlul subiectului: Achizitie Incepator
Raspunde cu citat (quote)

Buna.
De mic imi placea sa ma uit pe cer,iar acum ma gandeam sa fac primul pas sa fiu "mai aproape" de el Smile Asa ca m-am gandit sa imi iau un telescop "de buget" si am gasit asta pe ebay.
Intrebarea mea este daca merita.
Tin sa precizez ca nu stiu aproape nimic despre telescoape si optica Very Happy Deci ce sfat imi dati voi??
Sus
valy
Membru
Membru

Data inscrierii: 21 Iul 2005

MesajTrimis: 23 Aug 2015 22:13 Download mesaj
Titlul subiectului:

Cauta un binoclu bunicel, ceva 10x50, pe la 100-200 lei.
Sus
hardstyle
Membru
Membru

Motto: The Bible tells us God created the Universe; Science tells us how He did it; And through my telescope I marvel at His handiwork

MesajTrimis: 23 Aug 2015 22:20 Download mesaj
Titlul subiectului:

Dar imi poti spune ce pot observa cu el mai intai? Cat de ädanc"pot sa merg cu un astfel de binoclu?
Sus
valy
Membru
Membru

Data inscrierii: 21 Iul 2005

MesajTrimis: 23 Aug 2015 23:13 Download mesaj
Titlul subiectului:

Ce buget ai? De unde faci observatiile?
Sus
george_b
Membru
Membru

Data inscrierii: 07 Aug 2012

MesajTrimis: 23 Aug 2015 23:26 Download mesaj
Titlul subiectului:

Un sfat bun de la Valy. Am un manual de observatii cu binoclul tot de la un coleg de pe forum, daca lasi o adresa de email ti-l trimit.
saiph
Moderator
Moderator

Data inscrierii: 19 Sep 2007

Motto: Sky is not the limit, it's the target

MesajTrimis: 24 Aug 2015 16:21 Download mesaj
Titlul subiectului: Re:

Ala-i jucarie Smile
Daca nu te deranjeaza luminozitatea f.f. redusa, aberatiile optice ale ocularelor (sau campul lor ingust), tremuratul continuu al trepiedului si omniprezentul plastic, sigur de ce nu.

Dar, in general, prima luneta ar fi de preferat sa aiba macar 6cm in diametru, sa fie acromata, sa contina macar cateva componente metalice (la focuser si trepied in special), si sa ofere o imagine pe cat posibil fara aberatii.

De-aceea colegii ti-au recomandat (si vor continua sa o faca si urmatorii care-ti vor raspunde) mai degraba un binoclu. Iti ofera mai multa flexibilitate si usurinta in a gasi ceva pe cer, te poate ajuta sa te familiarizezi cu constelatiile si cu orientarea, se apropie mult mai mult de modul in care esti obisnuit sa privesti lucrurile (sus/jos, stanga/dreapta - adica in sistemul "alt-azimuthal" de referinta/coordonate), desi nu mareste prea mult (ceea ce in final poate fi un avantaj, in prima instanta).

Cu un telescop (sau cu o luneta), desigur, apropii mai mult obiectele indepartate, dar pana atunci, ti-ar fi mult mai de folos binoclul. Chiar si numai 7x, 8x, 10x (oricum, nu incerca sa sari direct la 15x, 20x, 25x - sunt mult mai grele si mai greu de utilizat decat lasa impresia puterea aparent mica de marire). Ca buget probabil te poti incadra in 100E ($), insa poti avea sansa sa gasesti pe-aici, la sectiunea Bazar, ceva si mai accesibil (sub 2-300 ron).

Si ca sa nu ramai cu intrebarea neraspunsa: la 5cm de obiectiv ai acces la Luna, planetele mai stralucitoare (nu te astepta totusi la ceva detalii pe suprafata lor..), si cateva obiecte mai indepartate (DSO, cum se cheama ele) insa nu mai mult decat niste pete gri mici si spalacite.

Probabil ti s-a mai spus, dar nu strica sa reluam: NU te uita la Soare fara un filtru special! (si nu ma refer la filtrul de ocular - de preferat sa eviti folosirea unui astfel de filtru; poate crapa cand ti-e lumea mai draga si ultimul lucru pe care-l mai vezi e o pata neagra care ramane acolo pe retina arsa)

Spor la alegerea instrumentului potrivit si sa faci un prim pas bun!
Smile
Cer senin!

Sus
hardstyle
Membru
Membru

MesajTrimis: 24 Aug 2015 19:10 Download mesaj
Titlul subiectului:

@george_b e-mail: stef4nel29@gmail.com
Sus
hardstyle
Membru
Membru

MesajTrimis: 24 Aug 2015 19:12 Download mesaj
Titlul subiectului:

@saiph Iti...defapt va multumesc tuturor pentru sfaturi....mi-ati deschis putin ochii Smile Bugetul ar fi undeva pe la 150-220 ron pentru inceput
Nu m-am gandit niciodata sa fac "observatii" Soarelui....pur si simplu nu ma pasioneaza...
oooo si P.S.: eu port ochelari deci daca ar fi sa iau un binoclu ar fi bine sa ma uit fara ochelari prin el? Am miopie(nu vad la bine distanta)
Sus
saiph
Moderator
Moderator

MesajTrimis: 24 Aug 2015 19:36 Download mesaj
Titlul subiectului:

hardstyle a scris:
.
oooo si P.S.: eu port ochelari deci daca ar fi sa iau un binoclu ar fi bine sa ma uit fara ochelari prin el? Am miopie(nu vad la bine distanta)

Daca este foarte accentuata, probabil ar fi de preferat sa-i lasi la ochi - sunt binocluri care permit observarea prin ochelari; ai sa intalnesti aceasta proprietate sub numele de "eye relief", care are o valoare undeva in jurul a 15-20mm, sau in orice caz, peste 10-12mm. Dar in cazuri mai putin grave, daca nu ai si astigmatism f. pronuntat sau alte probleme care sa-ti reduca definitia imaginii, poti observa si fara ochelari - focalizarea o faci din instrument.

Sus
hardstyle
Membru
Membru

MesajTrimis: 24 Aug 2015 19:51 Download mesaj
Titlul subiectului:

Citat:
Daca este foarte accentuata, probabil ar fi de preferat sa-i lasi la ochi - sunt binocluri care permit observarea prin ochelari; ai sa intalnesti aceasta proprietate sub numele de "eye relief", care are o valoare undeva in jurul a 15-20mm, sau in orice caz, peste 10-12mm. Dar in cazuri mai putin grave, daca nu ai si astigmatism f. pronuntat sau alte probleme care sa-ti reduca definitia imaginii, poti observa si fara ochelari - focalizarea o faci din instrument.

Miopia nu este mare(cel putin asa cred): 2 si 1.75 cu minus
Sus
Herr_Alien
Moderator
Moderator

Data inscrierii: 11 Noi 2010

MesajTrimis: 24 Aug 2015 20:27 Download mesaj
Titlul subiectului:

Ar trebui sa poata fi acoperita din binoclu.
Un sfat: inainte sa dai banii, dai jos ochelarii si te uiti prin el, incerci sa il focalizezi (sa ii faci clar-ul). Daca nu reusesti sa obtii imaginea clara, incearca si cu ochelari.

http://www.binocularsky.com/binoc_eval.php

Alex.

hardstyle
Membru
Membru

MesajTrimis: 24 Aug 2015 21:46 Download mesaj
Titlul subiectului:

Herr_Alien a scris:
Ar trebui sa poata fi acoperita din binoclu.
Un sfat: inainte sa dai banii, dai jos ochelarii si te uiti prin el, incerci sa il focalizezi (sa ii faci clar-ul). Daca nu reusesti sa obtii imaginea clara, incearca si cu ochelari.

http://www.binocularsky.com/binoc_eval.php

Alex.

Merci de sfat ,Alex! Si de link Smile
Eu ma gandeam sa il iau pe asta
Pareri?
Sus
Manu72
Membru
Membru

Data inscrierii: 07 Aug 2013

MesajTrimis: 24 Aug 2015 22:15 Download mesaj
Titlul subiectului:

De ce te complici cu un binoclu luat de pe ebay?

Ia de la noi un Bresser Hunter WA 10x50. Macar asta este testat si este si mai ieftin.

Moderator
Moderator

MesajTrimis: 24 Aug 2015 23:06 Download mesaj
Titlul subiectului: Re:

Manu72 a scris:

Ia de la noi un Bresser Hunter WA 10x50. Macar asta este testat si este si mai ieftin.

Subscriu Smile
Orice instrument ti-ai lua, dar in special la binocluri (unde posibilitatile de reglaj/remediere pot fi reduse uneori), e bine sa te uiti prin el inainte de a-l cumpara. Pot avea defecte de care nici distribuitorul sa nu aiba habar - se mai intampla ca un exemplar dintr-un lot de productie, odata la N loturi, sa scape cu ceva bube... Eviti multe complicatii prin simpla privire (critica) aruncata prin el de la bun inceput. De preferat sa si stii ce anume indicatii de defect/aberatii cauti in campul vizual.

Sus
hardstyle
Membru
Membru

MesajTrimis: 25 Aug 2015 11:51 Download mesaj
Titlul subiectului:

Manu72 a scris:

mai greu gasesc un bressser hunter pt bugetul meu....Cel de pe ebay este "MagniVision" .....stit ceva despre aceasta firma?
Thanks for the help!
I went with the MagniVisionPro ones... I noticed one reviewer did say they had a collimation problem, but was able to fix it with a screwdriver. So at least it's adjustable!
permalinkparent
[–]eyesontheskydotcomBlogger/Night Sky Demystifier 1 point 6 months ago
That's good - many these days are not adjustable. At least you've got the option to try. And if nothing else, hopefully you can return them if they really are bad.
Sursa Acum nu stiu ce inseamna colimare....
Dar am vazut multe review-uri bune despre ei....defapt despre astia car cred ca sunt aceeasi
Sus
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect   Achizitie instrumente Du-te la pagina 1, 2, 3  Urmatoare

Download topic
Pagina 1 din 3

Mergi direct la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum
Nu puteti atasa fisiere in acest forum
Puteti descarca fisiere in acest forum
© 2015 astronomy.ro
Termeni si conditii generale      Termeni si conditii forum      Contact