Index
Index forum Index forum
Autentificare Autentificare
Inregistrare Inregistrare
Cine este online Cine este online
Galerie imagini Galerie imagini
Calendar evenim. Calendar evenim.
Cautare detaliata Cautare detaliata
Ghid forum Ghid forum
Album astrofoto
eq5.jpg
Imagine aleatoare
Blog
Inregistreaza-te pe forumul astronomy.ro
Colaboratori

Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.

Meteo
Vremea in Bucuresti
Statistici forum
Numar total de mesaje in forum: 235191
Numar de utilizatori inregistrati: 2859
Cel mai nou utilizator inregistrat: Savoia
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 830 la data de Mar Iun 03, 2025
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat   
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute
Legenda
Mesaje noi Mesaje noi
Nu sunt mesaje noi Nu sunt mesaje noi
Forumul este inchis Forumul este inchis

Camera QHY5-II L

Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect  

Review instrumente

Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Autor Mesaj
jimao22
Moderator
Moderator

Data inscrierii: 12 Apr 2010

Motto: [descopera lumina]

MesajTrimis: 15 Iun 2014 12:42 Download mesaj
Titlul subiectului: Camera QHY5-II L
Raspunde cu citat (quote)

Cu mai bine de un an in urma am hotarat sa-mi contruiesc singur un OAG ca si ultim pas in perfectionarea set-up-ului meu actual, pentru a elimina flexura diferentiala pe care am constatat-o de nenumarate ori pe parcursul expunerilor lungi. Pana la urma am si cumparat un OAG de la Telescope Service, cel facut de mine fiind prea lung ca sa pot ajunge cu camera in focus.
Credeam ca asta e totul si acum ramane doar sa fac poze pe banda rulanta, dar intotdeauna mai exista un "dar"si acesta a fost in cazul meu neputinta camerei mele de ghidaj (un ORION SSAG) de a vedea orice stea prin "ochiul" mic al OAG-ului. Asa incat era nevoie de o alta camera, mult mai sensibila, care sa faca fata acestei cerinte.
Initial ma gandeam la un ATIK 16, o camera buna, sensibila - dar care nu se mai fabrica si care este greu de gasit second-hand. Oricum, chiar si asa este destul de scumpa, pretul fiind undeva in jurul a 350-400 de euro.
Optiunile ramase ulterior (cel putin in mintea mea) au fost doua: Lodestar de la Starlight Express si QHY5II-L mono de la QHY. Prima ar fi fost alegerea mea initiala daca as fi avut fonduri suficiente la dispozitie, date fiind nenumaratele review-uri bune de care se bucura. In plus, 3 din astrofotografii buni de la noi au asa ceva (psemil, sabin fota si cmatei) si recomandarile lor erau asisderea.
Inainte de intalnirea de la Lisa din vara asta, am avut o discutie telefonica cu URANUS7 care mi-a povestit cum un alt coleg de-al nostru de forum a comandat o camera QHY5II-L mono direct de la QHY, profitand de faptul ca nu exista nici un reprezentant oficial la noi in tara si ca dupa discutiile avute, a obtinut un pret extrem de bun comparativ cu orice alt pret al acestei camere luate de oriunde din Europa. Asa ca am zis sa-mi incerc si eu norocul si am trimis un mail domnului Qiu Hong Yun, proprietarul companiei si dezvoltatorul acestor camere. Pretul pe care l-am obtinut nu a fost chiar asa de bun pe cat mi-as fi dorit, dar oricum a fost mult mai mic decat in orice alta parte as fi incercat, asa ca cu o zi inainte de plecarea la Lisa am facut in sfarsit comanda pentru camera QHY5II - L mono. QHY-ul m-a costat cu tot cu taxe si transport - in jur de 1000 lei (227 euro mai exact), cam jumatate din costul unei Lodestar.

Moderator
Moderator

MesajTrimis: 15 Iun 2014 12:47 Download mesaj
Titlul subiectului:

In circa o saptamana si jumatate de la trimiterea banilor, am fost sunat de cei de la DHL ca sa ma anunte ca a sosit camera si sa-mi comunice taxele de platit. N-am mai asteptat sa vina curierul la mine, m-am dus eu la sediul lor si iata-ma fericitul posesor al unei camere noi de ghidaj si planetara.
Ambalajul a fost cam asa: o punga mare de la DHL in care era o cutie de carton bine sigilata in care era o folie cu bule in care era o punga in care era o cutie metalica frumoasa in care era camera bagata in burete protector. Asa cum era impachetata probabil ar fi putut face ocolul Pamantului de nenumarate ori fara probleme.

a-71.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  210.78 kb
 Vizualizat:  de 6563 ori

a-71.jpg

a-82.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  222.96 kb

a-82.jpg

a-92.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  199.13 kb

a-92.jpg

a-101.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  109.05 kb

a-101.jpg

a-121.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  130.23 kb

a-121.jpg

a-131.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  166.9 kb

a-131.jpg

Moderator
Moderator

MesajTrimis: 15 Iun 2014 12:50 Download mesaj
Titlul subiectului:

Ceea ce este extraordinar cu aceasta micuta camera este faptul pe langa faptul ca este mai ieftina decat un LODESTAR, este mai mica si mai usoara si in plus este o EXCELENTA camera planetara, rivalizand (dupa unii chiar intrecand) vestita camera ASI 120 de la ZWO (tot China). Am gasit multe din informatiile astea aici ( http://www.cloudynights.com/ubbthreads/sho...in/5640200 ), iar o comparatie cu LODESTAR am gasit aici ( http://www.cloudynights.com/ubbthreads/sho...art/1/vc/1 ). Ambele comparatii sunt favorabile lui QHY, lucru neasteptat.

Ultima modificare efectuata de catre jimao22 la 15 Iun 2014 13:43, modificat de 1 data in total
Sus
jimao22
Moderator
Moderator

MesajTrimis: 15 Iun 2014 12:54 Download mesaj
Titlul subiectului:

In cutie am mai gasit un inel parfocal (in buretele frontal), un prelungitor pentru partea frontala a camerei, care sa fie prinsa prin intermediul lui in focuser, un surub pentru inelul parfocal si doua cabluri – unul USB A/B si un cablu pentru ghidaj pe portul ST4.

Ajuns acasa, m-am dus la observator sa vad cum pot interconecta OAG-ul cu roata de filtre, cu camera mare si cu micuta QHY. Singura solutie (momentan) prin care am putut conecta QHY-ul la OAG a fost prin intermediul unui reducator de la 2″ la 1.25″, asa cum se vede in pozele de mai jos. In acest fel, avantajul greutatii reduse ale camerei se reduce considerabil tinand cont ca acel adaptor este mai greu decat camera. Si asta nu e tot – mai am o problema la conectarea OAG-ului de roata de filtre, unde mai am nevoie de o piesa de adaptare de la un filet la altul. Asa ca pana sa ma bucur de avantajele considerabile ale micutei camere prin folosirea ei impreuna cu OAG-ul, o sa mai treaca ceva timp.
Momentan o folosesc impreuna cu fider-guider-ul cu care faceam ghidarea pana acum.

20140603_164800.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  156.9 kb
 Vizualizat:  de 6555 ori

20140603_164800.jpg

Moderator
Moderator

MesajTrimis: 15 Iun 2014 13:00 Download mesaj
Titlul subiectului:

Primele teste au intarziat mult fiindca pe langa problemele mecanice, de conectare la OAG, am avut si probleme de interconectare a camerei cu calculatorul. Driverele se instalau dar nu vedeam camera sub ASCOM. Nu va reproduc acum problemele si rezolvarea lor, dar pana azi am reusit sa fac camera sa mearga doar cu PHD2, suficient insa ca sa vad ce capabilitati are.
Fac o paranteza aici – PHD2 este un program pe care vroiam demult sa-l folosesc – si fortat fiind de imprejurari, asta am facut zilele astea. Programul se comporta minunat – are o multime de reglaje care nu sunt “absconse” ca la MaximDL – si fiind usor de interpretat, rezultatele ghidajului sunt predictibile cand se schimba anumiti parametri. Daca reusesc sa integrez programul in MaxPilote si sa-l fac sa si functioneze corect sub acesta, o sa raman la el ca si program de ghidaj pe viitor.

Deci ghidajul a mers foarte bine (600 sec cu stele PERFECT rotunde), dar nu asta m-a impresionat in mod deosebit. Ce m-a impresionat a fost sensibilitatea extraordinara a camerei (pe care ma si bazam dealtfel pentru OAG).

Aveti mai jos doua exemple despre acest fapt. Primul este o imagine obtinuta cu camera la M57 (Ring Nebula) cu expuneri de 1,5 secunde, gain 90%, prin luneta de ghidaj care este de fapt un FINDER cu obiectiv de 50 mm (!!!).

qhy1.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  151.13 kb
 Vizualizat:  de 6549 ori

qhy1.jpg

Ultima modificare efectuata de catre jimao22 la 15 Iun 2014 13:46, modificat de 1 data in total
Sus
jimao22
Moderator
Moderator

MesajTrimis: 15 Iun 2014 13:01 Download mesaj
Titlul subiectului:

A doua poza este facuta la M51, expuneri de 7 secunde, gain 50%, prin aceeasi luneta. Ce este extraordinar la aceasta a doua poza este ca a fost facuta printr-un voal usor de nori in apropierea Lunii, care lumina la mai mult de 85% din maximul sau.
Nici nu indraznesc sa ma gandesc cum s-ar vedea cu camera asta prin telescopul principal. Parerea mea – pentru cei care vor sa inceapa sa se initieze in astrofotografie – este ca aceasta e alegerea perfecta. Merge senzational la ghidaj, poate fi folosita la planete mai bine decat multe camere cu renume si staif, poate face fata excelent la o sesiune de deep-sky si poate fi folosita si pe post de ocular video pentru cei care nu au treaba cu astrofotografia. Abia astept sa o fac sa mearga la maxim si sa storc din ea tot ce poate. Mi se pare una din cele mai tari achizitii facute de mine vreodata, fara exagerare.

qhy3.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  181.07 kb
 Vizualizat:  de 6545 ori

qhy3.jpg

Moderator
Moderator

MesajTrimis: 15 Iun 2014 18:56 Download mesaj
Titlul subiectului:

Si un update de ultima ora - am reusit sa fac camera sa merga si sub ASCOM, asta insemnand ca o pot folosi si cu MaximDL sau cu PHD1, programe in care aceasta camera nu se regaseste explicit ci trebuie aleasa din lista ASCOM-ului dupa ce e instalat driverul ASCOM al camerei.
Ca sa-m reuseasca asta, am dezinstalat ASCOM-ul (pe care nu reuseam defel sa-l sezinstalez in mod normal - imi dadea o eroare la final cara spunea ca nu e poate dezinstala pana nu schimb setarile [???]) folosind http://download.ascom-standards.org/RemoveASCOM.zip . Am reinstalat apoi ASCOM - ultima versiune (6.1), EQMOD-ul si driverul ASCOM pt. QHY si a functionat.
Acum asteptam vremea buna, asta doar pana cand o sa fie scoase pe piata camerele care vad prin nori.

Membru
Membru

Data inscrierii: 09 Sep 2009

MesajTrimis: 15 Iun 2014 22:18 Download mesaj
Titlul subiectului:

S-o stapanesti sanatos, pare intr-adevar foarte sensibila camera. Testul "de foc" o sa fie pe OAG, unde pixelii mici o dezavantajeaza putin, dar la cum arata pozele n-am dubii ca o sa-ti placa si mai tare de ea Smile Cu ocazia asta, am aflat si ca exista un lodestar x2, chipurile cu sensibilitate dubla fata de modelul initial.
Sus
nobody
Membru
Membru

Data inscrierii: 02 Apr 2010

Motto: Never ever give up !

MesajTrimis: 16 Iun 2014 00:33 Download mesaj
Titlul subiectului:

Te pomeni ca au ajuns cu Lodestar x2 la QE de 130% Laughing
Sus
auriga
Membru
Membru

Data inscrierii: 22 Dec 2008

MesajTrimis: 16 Iun 2014 08:15 Download mesaj
Titlul subiectului:

"Sony have now upgraded the ICX429 to the ICX829, with considerably improved QE and read noise. This new 'Exview 2' chip approximately doubles the Lodestar sensitivity and adds nearly a full star magnitude to the minimum guide star brightness."

nu de doua ori, de aproape de 2.5 ori Smile

QHY-ul e bun din imagini. DS1 mono ramane o alternativa buna si ieftina,

Poate la urmatoarea intalnire Lisa le punem la un test pe acelasi telescop.
Eu am facut un test prin acelasi telescop (ED100) cu timpi de 4x30s expunere, succesiv cu cele trei camere ccd ce le am (Atik 383L, Orion SSDS2, Meade DSI1) nu foarte concludent. DSI1-mono sufera din pacate foarte mult de amp-glow, cu toate astea ramane o camera de ghidaj excelenta.
Sus
auriga
Membru
Membru

Data inscrierii: 22 Dec 2008

MesajTrimis: 19 Iun 2014 16:39 Download mesaj
Titlul subiectului:

pe post de camera principala pe un newtonian de 30cm (pe eq6..)
http://www.cloudynights.com/ubbthreads/sho...ll/fpart/1
Sus
nobody
Membru
Membru

Data inscrierii: 02 Apr 2010

Motto: Never ever give up !

MesajTrimis: 19 Iun 2014 18:09 Download mesaj
Titlul subiectului:

auriga a scris:
"Sony have now upgraded the ICX429 to the ICX829, with considerably improved QE and read noise. This new 'Exview 2' chip approximately doubles the Lodestar sensitivity and adds nearly a full star magnitude to the minimum guide star brightness."

nu de doua ori, de aproape de 2.5 ori Smile

In principiu au marit gain-ul de 2 ori Laughing
Au redus si read-out noise, dar acest lucru o avantajeaza doar la expuneri scurte.

CCD type: Lodestar - ICX429AL, Lodestar x2 - ICX829 Sony EXview interline CCDs.
CCD Full resolution Pixel data: Pixel size: 8.2µM x 8.4µM, Image format: 752 x 580 pixels
CCD Image area: 6.4mm (Horizontal) x 4.75mm (Vertical).
CCD quality: Grade 1
Spectral Response: Lodestar QE max at 620nM (~65%), 35% at 400nM and 770nM
Spectral Response: Lodestar x2 QE max at 620nM (~77%), 45% at 400nM and 770nM
Readout Noise: Less than 15 electrons RMS - typically only 10 electrons (Lodestar) or 6 electrons (Lodestar x2).
Full-well capacity: Greater than 50,000 e- (unbinned)
Anti-blooming: Overload margin greater than 1000x.
Dark current: Dark frame saturation time greater than 1 hour. Less than 0.1 electrons/second @ + 10°C ambient.
Data format: 16 bits.
System gain: 0.9 electrons per ADU (Lodestar), 0.4 electrons per ADU (Lodestar x2)

http://www.modernastronomy.com/camerasGuider.html
Sus
Emil
Membru
Membru

Data inscrierii: 30 Aug 2007

MesajTrimis: 16 Dec 2015 22:03 Download mesaj
Titlul subiectului:

Jimao e de vina ca ma trimis la topic-ul asta, pentru o comparatie intre Lodestar si Lodestar X2

http://www.astrosurf.com/comolli/strum60.htm

Stiu ca e topic vechi insa orice plus de informatie cred ca este bine venit

Emil

P.S. Deci nu faceti ca mine, am avut doua tab-uri deschise si bineintels ca l-am ales pe cel gresit. Rog mutarea raspunsului meu pe urmatorul topic

http://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php?p=130238#130238
Sus
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect   Review instrumente

Download topic
Pagina 1 din 1

Mergi direct la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum