Index |
Index forum |
Autentificare |
Inregistrare
|
Cine este online |
Galerie imagini
|
Calendar evenim. |
Cautare detaliata |
Ghid forum |
Colaboratori
Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.
Statistici forum |
|
Numar total de mesaje in forum: 235764 |
|
Numar de utilizatori inregistrati: 2867 |
|
Cel mai nou utilizator inregistrat: raul |
|
|
|
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 830 la data de Mar Iun 03, 2025 |
|
|
|
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat
|
|
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute |
|
Legenda |
 |
Mesaje noi |
 |
Nu sunt mesaje noi |
 |
Forumul este inchis |
|
|
Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
Autor |
Mesaj |
Mitu Catalin Membru

Data inscrierii: 01 Aug 2006 Mesaje: 828
|
Trimis: 03 Feb 2016 08:17 Download mesaj |
Titlul subiectului: |
|
|
|
@ Octav
Pai parca era vorba de un instrument ce urmeaza sa fie transportat manual si folosit apoi la munte .
Distanta focala e irelevanta daca ai nevoie de mai mult exista barlow-uri ieftine si bune , poti sa o triplezi usor . Invers e dificil , e imposibil sa faci un Mak sa iti dea campuri largi , de-aia nu sunt un fan al lor , sunt prea specializate .
Daca in schimb vei face doar observatii din oras atunci ori te multumesti cu planete si ceva roiuri stelare ori cobori standardele si faci o forma dubioasa de astrofoto cum fac eu (vezi poza). Pentru asta sugestia lui 2 sky e destul de potrivita .
Descriere: |
|
Marime fisier: |
589.62 kb |
Vizualizat: |
de 5922 ori |

|
_________________ 200mm F/6, 130mm F/5, HEQ5 pro , NEQ5 , ATIK 320E , 450D, 15x70 |
|
Sus |
|
 |
Octav Membru

Data inscrierii: 17 Ian 2016 Mesaje: 13
|
|
Sus |
|
 |
Octav Membru

|
Trimis: 04 Feb 2016 01:12 Download mesaj |
|
|
|
Hmmm
Tocmai ce am vazut acest tub optic.
Are 5.5 kg, si se incadreaza in cele 8 pe care le suporta trepiedul meu.
Si este destul de portabil, lungime de 69cm
Credeti ca ar fi o alegere mai potrivita decat Mak-ul pe care intentionez sa-l cumpar?
http://astromagazin.ro/telescoape-astronom...0-ota.html
|
|
Sus |
|
 |
dragos.n Membru

Data inscrierii: 20 Dec 2007 Mesaje: 6907
Motto: Iisus a spus: Aveti ochi sa vedeti dar sunteti orbi, aveti urechi sa auziti dar sunteti surzi Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 04 Feb 2016 01:35 Download mesaj |
|
|
|
Newtonul ala nu o sa il poti folosii pe un trepied foto, chiar daca are mai putin decat cele 8kg spuse ca fiind maxime. Pentru multe motive. In primul rand pentru ca telescopul odata aplecat nu o sa il mai tina bila aia. In al doilea rand, la astro ai nevoie de miscare lina, pe care bila nu ti-o permite. In al treilea rand, fiind mult mai greu, mai lung si mai lat decat un mak, la o simpla schimbare de ocular, telescopul se va dezechilbra si va cadea intr-o parte. Se poate intampla asta si la mak, dar acolo distantele sunt mici si diferentele de forte la fel. Oricum, trepiedele foto sunt facute sa tina un aparat in pozitie orizontala, si relativ echilibrat.
Asa ca, daca vrei sa-ti cumperi newtonul, trebuie neaparat sa-ti iei o montura de astro, ca nu mai merge cu trepied foto. Si asa cum am spus, un trepied foto poate fi doar o solutie temporara.
_________________ Dragos N |
|
Sus |
|
 |
Octav Membru

|
Trimis: 04 Feb 2016 02:03 Download mesaj |
|
|
|
Inteleg, inteleg
In cazul acesta, ar merita sa cumpar un AZ-4, pe care sa montez newton-ul acela?
Si sa renunt la Mak?
M-ar costa 1900 lei si este suficient de portabil
Sau sa raman la Mak 127 + un AZ-3 care m-ar duce tot pe la 1900? hmm
|
|
Sus |
|
 |
dragos.n Membru

Motto: Iisus a spus: Aveti ochi sa vedeti dar sunteti orbi, aveti urechi sa auziti dar sunteti surzi Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 04 Feb 2016 10:03 Download mesaj |
|
|
|
AZ 4 nu cred ca e suficient pentru un newton ca ala. Ar fi nevoie de AZ5, care nu se mai fabrica, ca a fost inlocuit cu EQ-AZ5.
Ar fi foarte bine sa mergi la un magazin, sa poti sa faci comparatie de greutate si dimensiuni. Pentru ca, uneori, fabricantii nu dau chiar cifre exacte. Spre exemplu, scriu ca un tub de newton cantareste x, dar nu spun ca fara inele , fara bara de prindere, fara cautator. Si cand le pui pe toate vezi ca de fapt atarna x+2kg sau peste. Acum nu stiu daca e cazul si la Bresserul asta. Dar ca astronom care nu are masina, si care a carat ceva instrumentatie in viata lui, eu iti recomand Makul. Nu e instrumentul perfect, ca asa ceva nu exista, dar in conditiile date, e cel mai potrivit, dupa parerea mea.
|
Sus |
|
 |
MariusP Moderator

Data inscrierii: 20 Iun 2007 Mesaje: 4263
|
|
Sus |
|
 |
valy Membru

Data inscrierii: 21 Iul 2005 Mesaje: 11364
|
Trimis: 04 Feb 2016 12:24 Download mesaj |
|
|
|
Citat: | Da, adica intentionez sa ma duc cu el la munte |
Cum te deplasezi la munte, ai masina, urci la 2000 cu telecabina sau pe jos?
Recomand o montura care permite miscarea fina din rotite, de acord cu dragos aici, adica o montura astro dedicata. Am incercat eu odata un cap cu bila, cum slabeam bila cum cadea telescopul, am renuntat la bila si am luat un cap asa http://www.f64.ro/products/description/Man...index.html e mult mai bine (pt. terestru) insa nu si la astro, daca fixezi tinta si strangi se debalanseaza, iti trebuie multe miscari pana il fixezi pe tinta dorita, odata fixat tinta deja s-a miscat si tot asa...
|
|
Sus |
|
 |
Manu72 Membru

Data inscrierii: 07 Aug 2013 Mesaje: 546
|
Trimis: 04 Feb 2016 12:28 Download mesaj |
|
|
|
Montura AZ4, desi nu as zice ca este foarte portabila, are totusi niste review-uri foarte pozitive si aparent se descurca mai mult decat decent pana la magnificatii de 200x cu diverse tuburi: 150p, C8, ED120+Nagler 31mm, etc.
O aveam si eu trecuta pe lista scurta intr-o vreme si am citit destul de mult despre ea.
https://stargazerslounge.com/topic/133733-...ew/?page=2
https://stargazerslounge.com/topic/180113-c6c8-on-az4-managed-it/
Cat despre tub, nu as cataloga ca portabil (fara autoturism) un Newton de 150mm
Din punctul meu de vedere, portabil inseamna maxim un Mak/SCT 5" sau un refractor acromat scurt gen Skywatcher 120/F5 daca vrei un camp vizual mai larg - dar unui refractor de acest gen ii cam trebuie neaparat un filtru minus-violet: Contrast Booster de la Baader este printre cele mai eficiente dar are si el minusurile lui, daca pot sa spun asa
Despre montura AZ3 impreuna cu un refractor Skywatcher 120/F5 gasesti aici informatii - merita sa citesti toate cele 5 pagini
http://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.ph...p;start=30
Cel mai bine ar fi totusi sa incerci sa vezi personal mai multe tipuri de instrumente.
Iti va fi mai usor sa iei o decizie si cu siguranta vei avea mai putine regrete dupa achizitie.
_________________ If the world didn't suck we'd all fly into space. |
|
Sus |
|
 |
Octav Membru

|
|
Sus |
|
 |
Erwin Moderator

Data inscrierii: 02 Aug 2008 Mesaje: 9745
Motto: panta rhei Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 05 Feb 2016 07:16 Download mesaj |
|
|
|
Hait! Dacă știam că se vinde montură așa simplă și fără telescop...
Am văzut că primești doar un ocular "super". Vei avea nevoie de un set de plossl de bună calitate, vreo 2 de măriri mici, 8-10-12mm și unul mare de 30-40mm.
_________________ bino: 8x22, 7x42, 10x50, 10x80, spotting: 10x46, 20x60
Telescoape RFT70 F/4, 80/900, RFT 110 F/5.5, Meade 90 F/10, ED80 F/6
MTO-11CA 100/1000, Cass Clasic 8"F/15, dobson newt.158/1240 DH, 4"F/4.6
piston AZ mount (R), Vixen GP, minidob |
|
Sus |
|
 |
Mitu Catalin Membru

Data inscrierii: 01 Aug 2006 Mesaje: 828
|
Trimis: 05 Feb 2016 07:19 Download mesaj |
|
|
|
F bine . O idee . Daca as fi in locul tau acum mie prin cap mi-ar trece intrebarea cum si daca montura aia mica stil dobson poate fi cocotata in varful trepiedului foto (bineinteles fara ansamblul bilei ) . As obtine un alt az cu miscari fine pozitionat confortabil . Daca nu merge atunci va trebui sa tii minte ca vei avea nevoie de o masa pe care sa pui instalatia inainte de observatii .In rest esti ok
LE - exact - si mie mi-au stralucit ochii cand am vazut montura aia mica si ieftina
_________________ 200mm F/6, 130mm F/5, HEQ5 pro , NEQ5 , ATIK 320E , 450D, 15x70 |
|
Sus |
|
 |
dragos.n Membru

|
Trimis: 05 Feb 2016 08:21 Download mesaj |
|
|
|
Montura aia mica, este si motivul pentru care am pastrat Celestronul Heritage de 75x300. E adevarat ca nu are sistemul de prindere, dar ala e usor sa-l fac. Mai greu e ca inca nu sunt hotarat cum sa adaptez cele doua sisteme melc-roata melcata pe care le-am luat pentru el.
|
Sus |
|
 |
|
|
|
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum Nu puteti vota in chestionarele din acest forum Nu puteti atasa fisiere in acest forum Puteti descarca fisiere in acest forum
|
|