Index |
Index forum |
Autentificare |
Inregistrare
|
Cine este online |
Galerie imagini
|
Calendar evenim. |
Cautare detaliata |
Ghid forum |
Colaboratori
Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.
Statistici forum |
|
Numar total de mesaje in forum: 235888 |
|
Numar de utilizatori inregistrati: 2869 |
|
Cel mai nou utilizator inregistrat: Alexandru Marc |
|
|
|
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 830 la data de Mar Iun 03, 2025 |
|
|
|
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat
|
|
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute |
|
Legenda |
 |
Mesaje noi |
 |
Nu sunt mesaje noi |
 |
Forumul este inchis |
|
|
Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
Autor |
Mesaj |
amedeus Membru

Data inscrierii: 30 Mai 2016 Mesaje: 3
|
Trimis: 30 Mai 2016 16:26 Download mesaj |
Titlul subiectului: binoclu |
|
|
|
Salutare,
In urma cu ceva vreme am achizitionat un binoclu 8x40 ( Kennex ), pe care sa il folosesc in turele de munte atat pentru observatii zilnice ( flora & fauna ) cat si pentru observatii nocturne ( cer ). In scurt timp am simtit nvoia de unul mai puternic , si am achizitionat 16x50 ( Vesper ).
Deja ma bate gandul sa achizitionez unul mai puternic , dar nu doresc sa fie nici foarte greu.Ma bate gandul la un 20x50 sau 30x50.
Ce parere aveti , exista diferente mari intre 16x50 si 20x50 sau 30x50 a merite o achizitie noua ? Cam ce modele mi-ati putea recomanda ?
Multumesc in avans pentru ajutor.
|
|
Sus |
|
 |
Herr_Alien Moderator

Data inscrierii: 11 Noi 2010 Mesaje: 1081
|
Trimis: 30 Mai 2016 18:17 Download mesaj |
Titlul subiectului: |
|
|
|
Pai de pe la 12x in sus ar trebui sa te gandesti in primul rand la un trepied. Altfel nu o sa poti sa scoti maximul de rezolutie/detalii din el.
Iar "trepied" deja afecteaza destul de tare "mobilitate" .
Daca ai insa deja un trepied cu adaptorul potrivit, atunci ntrebarea devine "da' la ce vrei sa il folosesti?". O sa para ciudata sugestia venind de la un ciudat care observa mai bine de 75% din cazuri cu binoclul, da' poate un telescop e mai potrivit.
_________________ Alex
Astronomical Ephemerides |
|
Sus |
|
 |
Teo Membru

Data inscrierii: 23 Aug 2009 Mesaje: 2593
|
Trimis: 30 Mai 2016 18:33 Download mesaj |
|
|
|
Am utilizat aproape 5 ani o luneta ruseasca de 20X50 atat la observatii astro cat si terestru.
M-am descurcat cu ea din mana, insa de multe ori simteam nevoia sa o sprijin de ceva ( gard, copac). Fiind lunga, era greu de mentinut fixa si putin obositoare. Totusi, obiectele indepartate aratau frumos la 20 X.
Cred ca un binoclul 20 X 50 ar fi bun, avand in vedere ca este mai scurt decat luneta mea ruseasca si ai cel putin doua puncte de sprijin situate in lateral ( doua maini, cu 2 lunete paralele).
Nu strica sa ai in vedere si un mic trepied care se strange mult, sa aiba loc in rucsac.
De la 25 X sau 30 X este prea mult pentru a tine un instrument in mana in timpul observatiilor prin el. Atunci chiar trebuie sa stea pe ceva fix.
Cu cat creste puterea de marire si diametrul ramane constant, iti scade si luminozitatea.
Odata cu cresterea puterii de marire, se micsoreaza si campul real acoperit de instrument.
O alta varianta ar fi un mic spectiv sau un Maksutov-Cassegrain de 90-100 mm pe un trepied. Asta il poti cara usor si folosi si la astronomie. Depinde ce instrument preferi si ce doresti sa observi cu el.
Personal nu sunt un fan binocluri ( adica nu imi plac deloc).
|
|
Sus |
|
 |
amedeus Membru

|
Trimis: 30 Mai 2016 22:14 Download mesaj |
|
|
|
Multumesc pentru sfaturi.Nu doresc sa mai car dupa mine si un trepied.Oricum si binoclul este o greutate in plus,pe langa rucsac si aparatul foto .Adevarul este ca si la cel de 16x50 simt uneori nevoia sa il sprijin de ceva sa am o claritate mai buna.Am sa incerc eventual unul de 20x50 ,si am sa vad daca ma descurc fara trepied.Daca nu ma descurc,am sa il revand.Multumesc inca odata pentru sfaturi !
|
|
Sus |
|
 |
Teo Membru

Data inscrierii: 23 Aug 2009 Mesaje: 2593
|
Trimis: 30 Mai 2016 22:56 Download mesaj |
|
|
|
Cu placere.
Si acum, sa fiu sincer, nu o sa vezi mare diferenta de la 16 X la 20 X. Diferente exista, insa greu sesizabile. Dar daca ar fi sa aleg intre 16 X si 20 X as alege 20 X mai ales la observatii terestre pentru iesirile la munte (si chiar la mare, sa vezi navele de la orizont).
Uite aici ca idee, crucea de pe Caraiman fotografiata de mine la 30 X printr-o luneta 60/300 mm la care am adaptat un ocular de 10 mm. Asta sa iti faci o idee cam cum se vede la 30 X. Sigur ca asta depinde si de distanta fata de ea. Eu ma aflam aproape de gara Busteni ( str. Valea Alba). Se poate vedea locatia in coordonatele GPS din exif-ul fotografiei.
Descriere: |
|
Marime fisier: |
553.17 kb |
Vizualizat: |
de 5002 ori |

|
|
|
Sus |
|
 |
catalin dumitru Membru

Data inscrierii: 22 Iul 2010 Mesaje: 2946
Motto: telescopul scuza mijloacele Localitate: Shatra Neamtz
|
Trimis: 31 Mai 2016 00:58 Download mesaj |
|
|
|
Nu înțeleg de ce un trepied pentru binoclu e așa greu de cărat . Că doar nu e afetul de la "catea" . Sunt unele care nu au nici un kil si sunt suficient de stabile .
Mai există o variantă pentru observații la munte . Se leagă bara binoclului cu sfoara rigidă și se agață de o craca solidă de copac . Observațiile se fac cu sfoara tensionată de greutatea mâinilor si a corpului , eventual . Se lasă suficientă lungime pentru spațiu de manevră convenabil . Așa se elimină o mare parte din tremurul mâinilor .
_________________ Hai noapte , hai !! |
|
Sus |
|
 |
amedeus Membru

|
Trimis: 31 Mai 2016 12:11 Download mesaj |
|
|
|
@Teo , cunosc zona , mi-am facut o idee despre ce inseamna 30 x.
@catalin dumitru ,interesanta ideea , pana acum am folosit un punct fix de care sa sprijn binoclu.
Nu doresc sa car si un trepied , ma intereseaza mult mobilitatea , si ceva la nivel de amator.Vreau sa tin binoclul la gat sau piept, si cand vad ceva interesant sa il folosesc.
Va multumesc pentru sfaturile on topic.
|
|
Sus |
|
 |
Herr_Alien Moderator

Data inscrierii: 11 Noi 2010 Mesaje: 1081
|
Trimis: 31 Mai 2016 13:26 Download mesaj |
|
|
|
Eu m-am intors de curand din Sfantu Gheorghe - ala din delta, si am constata ca monocularul de 10x e numa' OK pentru bird watching. Mai bun ar fi fost un binoclu 8x30 (avea aceiasi greutate si volum, da' puteam folosi ambii ochi); in lipsa monocularul s-a achitat de indatoriri fara sa se faca de rusine.
Nu stiu ce sa zic de factori de marire mai mari fara trepied - am un 16x50, si e greu ca naiba sa vad ceva in imagine cu el, nesprijinit. Eu unul iti recomand sa incerci macar un trepied (poate are vre-un amic ceva de imprumutat) pentru binoclul tau.
In cel mai rau caz, incearca intai la magazin un binoclu de putere mai mare in mana, sa vezi intai cat de instabila e imaginea
_________________ Alex
Astronomical Ephemerides |
|
Sus |
|
 |
Dbird Moderator

Data inscrierii: 06 Noi 2012 Mesaje: 1566
|
Trimis: 31 Mai 2016 14:32 Download mesaj |
|
|
|
Dupa parerea mea optimul de tinut in mana este un 12x50. Cu el vei vedea mai bine si mai mult si decat 16 x si decat 20x din cauza "tremuratului" mai putin accentuat. Cu 12x vei putea observa mult mai mult timp pana sa te "ia de ochi" si sa obosesti.
Mai mult, oculare de calitate pentru 16x sau 20 x nu o sa gasesti la un pret rezonabil (pana in 500 ron). 16 x sau 20x cu oculare de buna calitate am intalnit la binoclurile porro clasice germane vechi, de cele noi nu stiu.
Eu sunt un mare amator de puteri maritoare cat mai mari ... posibile. Desi am mai multe binocluri relativ performante, de exemplu in concediu, il iau cu mine pe TCM 16x32 (care in realitate este un 12x32) care isi face treaba minunat (roof , ~330grame).
|
|
Sus |
|
 |
|
|
|
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum Nu puteti vota in chestionarele din acest forum Nu puteti atasa fisiere in acest forum Puteti descarca fisiere in acest forum
|
|