Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
Autor |
Mesaj |
scribu Membru

Data inscrierii: 14 Mai 2007 Mesaje: 5
|
Trimis: 14 Mai 2007 17:15 Download mesaj |
Titlul subiectului: ajutor: telescop home-made |
|
|
|
Bună ziua!
Profesorul meu de fizică vrea să facă un telescop dintr-un ocular de la un microscop și un obiectiv de la un epidioscop.
Are vreo șansă  |
|
Sus |
|
 |
Stanescu Octavian Moderator

Data inscrierii: 02 Apr 2006 Mesaje: 3659
|
Trimis: 14 Mai 2007 17:28 Download mesaj |
Titlul subiectului: |
|
|
|
Am avut in mana mai multe obiective de epidiascop si pot spune
ca nu au calitatea necesara pentru obtinerea unei imagini bune pt
astronomie, au atat aberatii cromatice cat si de sfericitate. |
|
Sus |
|
 |
scribu Membru

|
Trimis: 14 Mai 2007 17:56 Download mesaj |
|
|
|
Să înțeleg că nu are rost, nu? Asta e. Am să-i transmit.
Mulțumesc de reply!  |
|
Sus |
|
 |
Doru Dragan Membru

Data inscrierii: 02 Mar 2006 Mesaje: 4414
Motto: PER ASPERA AD ASTRA Localitate: Timisoara
|
Trimis: 14 Mai 2007 18:27 Download mesaj |
|
|
|
Orice e mai bine sa faci decat nimic. Un obiectiv de epidiascop e ceva mai bun totusi decat o lentila de ochelari. Daca stii dinainte la ce te astepti si nu visezi sa faci din rahat bici atunci o astfel de luneta e un prim mic pas. Veti vedea cu ea Luna si craterele un pic mai neclar. Daca sunt ceva bani atunci solutia putin mai buna e un binoclu mare chinezesc (sau rusesc, ca vad ca esti de la Suceava ) "de ocazie". |
|
Sus |
|
 |
scribu Membru

|
Trimis: 14 Mai 2007 18:30 Download mesaj |
|
|
|
Ok, atunci, de unde pot sa fac rost de o schema si de datele necesare?  |
|
Sus |
|
 |
Stanescu Octavian Moderator

Data inscrierii: 02 Apr 2006 Mesaje: 3659
|
Trimis: 14 Mai 2007 19:13 Download mesaj |
|
|
|
Asmblarea unei lunete compuse din obiectiv (epidiascop ) si ocular este un lucru elementar pentru un profesor de fizica si nu necesita o schema. |
|
Sus |
|
 |
Doru Dragan Membru

|
Trimis: 14 Mai 2007 21:31 Download mesaj |
|
|
|
Obiectivul epidiascopului are un focar, focar care se poate afla proiectand imaginea Soarelui pe un perete prin lentila si plimband lentila pana cand diametrul Soarelui este cel mai mic. Cam pe la distanta aia este focarul. Lentila formeaza la acea distanta o imagine virtuala, imagine care trebuie privita cu ocularul. Cam asta ar fi pe scurt. 
Ultima modificare efectuata de catre Doru Dragan la 14 Mai 2007 21:33, modificat de 1 data in total |
|
Sus |
|
 |
Tavi F. Membru

Data inscrierii: 05 Noi 2006 Mesaje: 988
|
Trimis: 14 Mai 2007 21:32 Download mesaj |
Titlul subiectului: Re: ajutor: telescop home-made |
|
|
|
scribu a scris: | Bună ziua!
Profesorul meu de fizică vrea să facă un telescop dintr-un ocular de la un microscop și un obiectiv de la un epidioscop.
Are vreo șansă  |
Un lucru esential in realizarea unor asfel de lunete, este ca obiectivul sa fie montat invers.
IOR facea asfel de obiective de proiectie, compuse din 3 lentile, am facut si eu mai demult o mica luneta dintr-un obiectiv 3,2/75. Sigur ca imaginea nu are o calitate similara cu cea produsa de un dublet astronomic cu aceeasi pupila de intrare, si F/D mai mare, dar e mult mai buna decit cea produsa de o singura lentila echivalenta.
In cazul in care profesorul tau dispune de cel mai mare obiectiv didactic (din ce stiu eu 3,5/430), chiar merita sa construiasca o luneta, iar grosismentul sa-l limiteze in jurul celui rezolvant (~50x).
Edit: Observatia mea subliniata a fost o constatare empirica pe un obiectiv triplet Cooke, a carui lentila divergenta a fost inversata.
Montarea se face ca la proiectoarele respective - pastrind partea exterioara spre obiect (in cazul lunetelor).
Ultima modificare efectuata de catre Tavi F. la 18 Oct 2007 20:45, modificat de 1 data in total |
|
Sus |
|
 |
scribu Membru

|
Trimis: 15 Mai 2007 16:43 Download mesaj |
|
|
|
Am inteles, dar mai spunea ca intre ocular si obiectiv mai trebuia o lentila convergenta, nu stiu pentru ce.  |
|
Sus |
|
 |
Doru Dragan Membru

|
Trimis: 15 Mai 2007 16:53 Download mesaj |
|
|
|
Probabil inversor pentru indreptarea imaginii. E necesar doar la instrumente terestre la cele astronomice, daca nu e calitativ, mai mult strica. |
|
Sus |
|
 |
scribu Membru

|
Trimis: 15 Mai 2007 16:56 Download mesaj |
|
|
|
Ok, cred ca am aflat tot ce aveam nevoie. Multumesc! |
|
Sus |
|
 |
Mircea Pteancu Moderator

Data inscrierii: 12 Feb 2008 Mesaje: 9532
Motto: ''OBSERVO ERGO SUM'' Localitate: Arad
|
Trimis: 13 Oct 2008 20:41 Download mesaj |
|
|
|
@TaviF
fii bun si explica-mi cum sa montez invers obiectivul de epidiascop.Atat eu am unul de 3,5/430mm cat si Csillag si-a cumparat recent unul.Nu l-am mai desfacut de cativa ani,parca tin minte ca lentilele au diametre diferite.Trebuie sa intorc obiectivul cu 180 grade?Cand am lacomit la acest obiectiv aveam deja cativa ani buni de observatii cu oglinda de 160mm .Dupa primul montaj si colimare ca luneta RFT cu cotire permanenta a fascicolului la 90 grade,(inca nu aveam Cheshire) ,calitatea imaginii m-a dezamagit si am lasat totul balta.Sugestia ta insa as vrea sa o incerc,poate ajuta la imbunatatirea imaginii.Mircea |
|
Sus |
|
 |
Doru Dragan Membru

|
Trimis: 13 Oct 2008 21:36 Download mesaj |
|
|
|
Cel mai bine e sa-l dai de trei ori peste cap Adica, asta ar insemna vreo 3x360 grade = 1080 grade Am auzit din basme ca asta e un farmec care nu da gres. Face din babe printese frumoase si din broaste raioase printi Ma gandesc ca sigur va face din obiectiv de epidiascop IOR un super-apochromat TeleVue  |
|
Sus |
|
 |
Tavi F. Membru

Data inscrierii: 05 Noi 2006 Mesaje: 988
|
Trimis: 14 Oct 2008 00:05 Download mesaj |
|
|
|
Un obiectiv de proiectie sau foto, nu trebuie montat invers la utilizarea in regim de luneta (obiect indepartat o>>2*F). Lentila frontala (cu diametrul cel mai mare) va fi orientata spre obiect.
Obiectivul mic 3.2/75 pe care il testasem eu, avea lentila divergenta asimetrica pozitionata invers, de unde rezultatele mai bune le-am obtinut cu inversarea obiectivului. Dupa un timp mi-am dat seama si am remediat problema.
Acum am si eu un Epiclar 3.5/430, spre deosebire de versiunea mica, lentila interioara divergenta are razele de curbura f. apropiate ca marime (daca nu cumva egale, nu le-am masurat), chiar si inversata nu ar produce nici o schimbare semnificativa.
Alte concluzii:
Vizual nu e bun, mai ales asta al meu. Privind cu un oc. mai puternic surse punctiforme, prezinta o coma oribila axiala (ceva anormal), va trebui sa-i masor cu atentie grosimile marginilor lentilelor si a distantoarelor, in mai multe puncte.
Avind o rezolutie mult mai slaba decit cea teoertica, dar cimp plat, singura aplicatie ce i-o gasesc ar fi cea fotografica, pe format 4x5inch (la deschiderea maxima) sau chiar 8x10inch (stopat la ~1/5 pt. reducerea gradului de vignetare).
Diametrul discului de difractie teoretic (la 1/3.5) este Dd=~0.005mm. Daca pata de difuzie datorata comei+aberatie de sfericitate ar fi 20xDd=0.1mm, e acceptabil pt. formatul 4''x5''. In afara axei, imaginea se degradeaza f putin.
Iata doua proiectii, ob. anastigmat triplet Taylor 3.2/75, marire~35x, cu partea corecta spre obiect, respectiv invers. Si pt. cazul marire<1 (luneta), procentual aberatiile sint aceleasi.
Varianta mica a obiectivului e mai buna calitativ, plus ca eu l-am mai si imbunatatit (dupa cum am mai scris http://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php?t=2231 ), producind imagini f. bune cu un oc. 6mm. |
|
Sus |
|
 |
|