Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
Autor |
Mesaj |
Calin Pop Membru

Data inscrierii: 10 Dec 2005 Mesaje: 1082
|
Trimis: 29 Mai 2007 22:42 Download mesaj |
Titlul subiectului: Fizica practica |
|
|
|
M-am gindit sa deschid un topic care sa mai destinda discutiile, sa se refere la un fel de fizica distractiva, poate cei mai in virsta cunosc acest gen de carti.
Am sa incep prin a va intreba daca cunoasteti o metoda de a stinge un incendiu (unul mare, de exemplu in savana sau padure) folosind un alt foc, provocat constient, si ce fizica (efect) intervine in experiment. Cred, daca imi aduc bine aminte, ca am citit despre metoda de mai sus chiar intr-o veche carte de fizica distractiva.
 _________________ I still say man will never fly.
Nuclear power is not possible.
By the way, the earth is FLAT. |
|
Sus |
|
 |
raduM Membru

Data inscrierii: 13 Noi 2006 Mesaje: 1159
Motto: File not found. Nobody leaves the room! Localitate: Romania
|
Trimis: 29 Mai 2007 23:22 Download mesaj |
Titlul subiectului: |
|
|
|
Oricine a "cetit" Winnetou stie asta. Cine nu, ar trebui sa-l ceteasca la 13-14 ani (in atentia celor tineri care intra pe forum). Dealtfel, si Jules Verne pomeneste de contrafocuri.
... Jules Verne are multe chestii extraordinare (vezi viyiunea lui asupra oraselelor din SUA- extrem de actuala-) pentru vremea lui - dar si niste erori... scuzabile pentru vremea aceea. Unele erori, precum cele din "de la pamant a Luna" - cu punctele Lagrange si aruncatul catelului prin hublou, sunt cunoscute.
Altceva. Tot Jules Verne vorbeste de farul de pe Nautilus si de lumina electrica... In 20000 de leghe sub mari, afirma ca "acea lumina e produsa in vid si de aceea electrozii sunt feriti de uzura". Ce eroare face aici JV?  _________________ הבה נגילה |
|
Sus |
|
 |
raduM Membru

|
Trimis: 29 Mai 2007 23:28 Download mesaj |
|
|
|
Ca sa fiu mai explicit, Old Shatterhand aprinde acolo (in cartea lui Kal May ) niste focuri, pe circumferinta cu centrul in trenul deraiat, pentru a impiedica extinderea incendiului provocat, daca-mi aduc bine aminte, tot de ei.
Fizica implicata presupune scaderea presiunii statice in vecinatatea focului central -din cauza convectiei, care presupune presiune cinetica mai mare - si ca urmare indreptarea incendiului periferic cu predilectie spre centru. Mai (ne)clar, focul din centru "absoarbe" contrafocurile aprinse pe margine. _________________ הבה נגילה |
|
Sus |
|
 |
Abel Cavași Membru

Data inscrierii: 17 Iul 2006 Mesaje: 2527
Motto: Un șchiop mergând pe drumul drept ajunge înaintea celui rătăcit care aleargă. (Spinoza) Localitate: România, Satu Mare
|
Trimis: 30 Mai 2007 06:58 Download mesaj |
|
|
|
Excelentă inițiativă și răspunsuri de asemenea ! _________________ Oamenii sunt extrem de valoroși |
|
Sus |
|
 |
adi_cx Membru

Data inscrierii: 17 Mai 2007 Mesaje: 17
|
Trimis: 31 Mai 2007 12:09 Download mesaj |
|
|
|
raduM a scris: |
Altceva. Tot Jules Verne vorbeste de farul de pe Nautilus si de lumina electrica... In 20000 de leghe sub mari, afirma ca "acea lumina e produsa in vid si de aceea electrozii sunt feriti de uzura". Ce eroare face aici JV? |
Eroarea la care va referiti, banuiesc ca este urmatoarea: Ca urmare a agitatiei termice, atomii de pe suprfata electrozilor (din straturile de suprafata) se vor "desprinde" din structura si se vor raspandi in spatil liber, mult mai intens decat in cazul in care in incinta ar fii un gaz inert, la o presiune suficienta! Aceasta ar duce la "consumarea" electrozilor, mai rapid adica invers decum presupunea JV!
(Explicatia apartine prof. meu de fizica din cls. a VII, deci nu eu am gandit-o!) |
|
Sus |
|
 |
Calin Pop Membru

|
Trimis: 31 Mai 2007 19:11 Download mesaj |
|
|
|
Pe un alt forum m-am contrat cu alti coforumisti in problema echilibrului pe bicicleta.
Va rog sa va dati si voi cu parerea in acest subiect: care e efectul predominant (forta centrifuga, giroscopica etc) si care e elementul cel mai important din structura bicicletei pentru un bun echilibru. _________________ I still say man will never fly.
|
Sus |
|
 |
Lulu Tanase Membru

Data inscrierii: 26 Sep 2006 Mesaje: 54
|
Trimis: 01 Iun 2007 07:26 Download mesaj |
|
|
|
Importanță mare are forma furcii față, mai exact excentricitatea și unghiul cu verticala. Ca și la mașină, de altfel.
Efectele giroscopice sunt neglijabile.
Forța centrifugă e predominantă, cât și gravitația.
Pe loc e aproape imposibil să-ți păstrezi echibrul. O dată pierdută poziția, nu mai poate fi recuperată fără pedalare. Deplasarea bicicletei face -prin geometria ei variabilă- posibilă corectarea permanentă a căderii.
Există deja un robot ce merge cu bicicleta. Mi se pare o realizare aproape la fel de mare ca robotul biped. |
|
Sus |
|
 |
Calin Pop Membru

|
Trimis: 01 Iun 2007 23:13 Download mesaj |
|
|
|
LuluMOB a scris: | Importanță mare are forma furcii față, mai exact excentricitatea și unghiul cu verticala. Ca și la mașină, de altfel.
Efectele giroscopice sunt neglijabile.
Forța centrifugă e predominantă, cât și gravitația.
|
La fel ziceam si eu _________________ I still say man will never fly.
|
Sus |
|
 |
raduM Membru

|
Trimis: 02 Iun 2007 06:17 Download mesaj |
|
|
|
Aici mai e o chestie: echilibrul e asigurat si pentru ca, pedaland, faci bicicleta sa oscileze in jurul pozitiei de echilibru. Ca un bat pe care-l tii pe deget miscandu-l intr-o parte si in alta. Prin mici fluctuatii in jurul pozitiei de echilibru instabil, echilibrul devine stabil. La viteza mai mare apare si un efect aerodinamic care stabilizeaza sistemul. _________________ הבה נגילה |
|
Sus |
|
 |
Lulu Tanase Membru

Data inscrierii: 26 Sep 2006 Mesaje: 54
|
Trimis: 02 Iun 2007 08:09 Download mesaj |
|
|
|
Stabilizare aerodinamică la biciclist (+bicicletă)? Nu înțeleg. |
|
Sus |
|
 |
Doru Dragan Membru

Data inscrierii: 02 Mar 2006 Mesaje: 4414
Motto: PER ASPERA AD ASTRA Localitate: Timisoara
|
Trimis: 02 Iun 2007 08:27 Download mesaj |
|
|
|
Curentul de aer actioneaza ca un "zid". Ceva cu Bernouli si cu presiune (si parca era si un tren in povestea asta care-mi aduce aminte de motto-ul din semnatura lui TopcatBV ). Si mai bine poti sa-ti dai seama daca ai trecut vreodata cu masina (sau bicicleta) pe langa un TIR in viteza si ai simtit cum te impinge. |
|
Sus |
|
 |
|