Index
Index forum Index forum
Autentificare Autentificare
Inregistrare Inregistrare
Cine este online Cine este online
Galerie imagini Galerie imagini
Calendar evenim. Calendar evenim.
Cautare detaliata Cautare detaliata
Ghid forum Ghid forum
Album astrofoto
m81-color2-ps.jpg
Imagine aleatoare
Blog
Inregistreaza-te pe forumul astronomy.ro
Colaboratori

Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.

Meteo
Vremea in Bucuresti
Statistici forum
Numar total de mesaje in forum: 235094
Numar de utilizatori inregistrati: 2859
Cel mai nou utilizator inregistrat: Savoia
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 830 la data de Mar Iun 03, 2025
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat   
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute
Legenda
Mesaje noi Mesaje noi
Nu sunt mesaje noi Nu sunt mesaje noi
Forumul este inchis Forumul este inchis

Deplasarea spre rosu

Du-te la pagina Anterioara  1, 2, 3, 4  Urmatoare
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect  

Cosmologie

Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Autor Mesaj
lucia lucia
Membru
Membru

Data inscrierii: 21 Iul 2006

MesajTrimis: 06 Iun 2007 23:35 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

HEi-hei-hei. De ce comentati chestii cunoscute?
Pe la 30 si ceva cand a ajuns asta... cum ii zice, Edwin Hubble sa constate ca exista deplasari spre rosu, habar nu se avea de imbatranirea luminii. Cea mai facila cale a fost de a explica asta prin efect Doppler... Fizeau.
Astazi, stim clar ca nu putem sa punem in sarcina doar a efectului Doppler deplasarea spre rosu. imbatraniraea in camp gravitational e realitate. Sorry, dar asa e. Calculabil (chiar si pentru mine).
Dar pe atunci, nu era asa facil. si s-a ajuns ca, prin 50 si ceva, sa se impamanteneasca teoria cu expansiunea. chestia e ca un om normal nu se poate gandi la doua lucruri odata. Unul dintre ele e negat. Si gata, a iesit interpretarea cu expansiunea in frunte.
Ei na/ Mai spune acum ceva. Rolling Eyes sorry pentru rima. Very Happy

Calin Pop
Membru
Membru

Data inscrierii: 10 Dec 2005

MesajTrimis: 07 Iun 2007 00:00 Download mesaj
Titlul subiectului:

lucia lucia a scris:
Imbatraniraea in camp gravitational e realitate. Sorry, dar asa e. Calculabil (chiar si pentru mine).

Imbatrinirea in cimp gravitational e tot un fel de efect doppler, ca doar gravitatia=acceleratie
Vrei te rog sa arati in ce fel si ce anume cimpuri gravitationale pot sa induca erori la calculul efectului doppler datorat expansiunii spatiului si deplasarii obiectelor prin acest spatiu?

Sus
cris
Membru
Membru

Data inscrierii: 13 Iun 2006

MesajTrimis: 07 Iun 2007 11:26 Download mesaj
Titlul subiectului:

Daca gravitatia influenteaza in felul asta fotonul atunci ar trebui sa avem urmatoarele cazuri:
- daca unghiul dintre vectorul de deplasare al fotonului si un camp gravitational e mai mare de 90 grade atunci campul imbatraneste fotonul.
- daca unghiul dintre vectorul de deplasare al fotonului si un camp gravitational e mai mic de 90 grade atunci campul intinereste fotonul.
Asa ca pentru un foton care se plimba prin univers se cam anuleaza efectul.
Sus
IACOB DUMITRU
Membru
Membru

Data inscrierii: 30 Ian 2006

Motto: unii imbatranesc frumos, altii imbatranesc degeaba

MesajTrimis: 07 Iun 2007 15:44 Download mesaj
Titlul subiectului:

Domnul Cris are perfectă dreptate, dacă ar fi să interpretăm în felul acesta, atunci fotonul nu ar suferi nici o modificare, adica ar putea fi considerat sistem perfect izolat, adica nu ar putea intra în sfera unei discuții, adica nu ar fi real.

În realitate, câmpul gravitațional poate fi interpretat ca și efect secundar. Practic, fotonul reprezintă un sistem ce își modifică relativ rapid și periodic parametrii, dar lucrul cel mai important îl reprezintă faptul că, în pelegrinajul său, cedează sistematic, mediului înconjurător, parte din energia și implicit masa sa.

Odată îmbogățit cu această nouă energie și implicit nouă masă, mediul înconjurător va arăta ca un mediu ce tinde să se contracte (mediu mai dens, acțiuni mai multe, tendință de aglomerare a acțiunilor, motive care interpretate într-o manieră pur relativistă pot conduce la ideea de contracție).

Ca o mică concluzie:

- Sunt multe lucruri noi de comentat la aceste aspecte;
- Neliniaritatea este cauza tuturor proceselor fizice;
- Fotonul nu se ciocnește cu nici un câmp gravitațional, fotonul doar alimentează permanent și sistematic mediul pe care tocmai lasă impresia că îl străbate, creând în felul acesta premisele de existență și funcționare a unui câmp gravitațional.
- La acest nivel al observațiilor, interpretările mecaniciste nu își mai au rostul. Nu întâmplător Mikelson și Morley au eșuat în celebra lor tentativă.
Sus
Abel Cavași
Membru
Membru

Data inscrierii: 17 Iul 2006

Motto: Un șchiop mergând pe drumul drept ajunge înaintea celui rătăcit care aleargă. (Spinoza)

MesajTrimis: 08 Iun 2007 18:44 Download mesaj
Titlul subiectului:

cris a scris:
Galaxia Andromeda cu deplasarea spre albastru ne arata clar ca putem conta pe efectul Doppler.
Greșit. Galaxia Andromeda este prea apropiată de noi încât să conteze deplasarea spre roșu. Așa că, în cazul ei, efectul predominant este cel datorat mișcării galaxiei, nu distanței până la ea (se știe că deplasarea spre roșu depinde de distanță). Chiar dacă galaxia s-ar fi îndepărtat de noi, efectul Doppler asociat mișcării sale nu ar fi putut fi utilizat pentru a trage concluzii legate de toate celelalte deplasări spre roșu. În concluzie, mișcarea corpurilor apropiate nu „ne arată clar” că putem să asociem deplasarea spre roșu cu efectul Doppler!

Cert este că deplasarea spre roșu depinde de distanță, dar din acest fapt nu putem concluziona logic că deplasarea spre roșu este datorată unui efect Doppler. Așa că îmbătrânirea fotonului nu contravine faptului că Andromeda se deplasează spre albastru.

Eu cred că cu cât parcurge un drum mai lung, cu atât frecvența fotonului are timp să scadă mai mult. Este mult mai acceptabilă îmbătrânirea fotonului (pierderea energiei sale pe drum) decât o explozie absurdă a întregului Univers.

LuluMOB a scris:
Mă cam depășesc detaliile de acolo, dar în mare înțeleg ideea. Există discordanțe cu alte fenomene și teorii acceptate.
Oricum, pare mai logică și mai simplă explicația expansionistă.
De ce să căutăm o explicație bazată pe un fenomen neexperimentat niciunde altundeva -anume această îmbătrânire a fotonului- când efectul Doppler explică natural observația.
Aș fi de acord să căutăm alte explicații în condițiile în care ar apărea contradicții. Atâta timp cât nu apar, briciul lui Occam mă face să prefer expansiunea universului.
Dar apar contradicții! Expansiunea ne obligă să acceptăm că ar fi existat un punct cu densitate infinită, ceea ce este inacceptabil! Este mult mai ușor de experimentat îmbătrânirea fotonului decât explozia inițială a Universului! Deci briciul este mai favorabil îmbătrânirii decât expansiunii.

Iuliane, mai gândește-te!

Membru
Membru

MesajTrimis: 08 Iun 2007 21:07 Download mesaj
Titlul subiectului:

Lucia si Radu, cred ca ar trebui sa ne vorbiti despre imbatrinirea in cimp gravitational si implicarea ei in cosmologie
Sus
Calin Pop
Membru
Membru

MesajTrimis: 16 Iun 2007 11:16 Download mesaj
Titlul subiectului:

TopcatBV a scris:
Lucia si Radu, cred ca ar trebui sa ne vorbiti despre imbatrinirea in cimp gravitational si implicarea ei in cosmologie

macar un link? Confused

Sus
raduM
Membru
Membru

Data inscrierii: 13 Noi 2006

Motto: File not found. Nobody leaves the room!

MesajTrimis: 17 Iun 2007 20:58 Download mesaj
Titlul subiectului:

Spuneam că deplasarea spre roșu datorata câmpului gravitațional e o realitate. Mă refer la câmpul sursei. Nu mă refer la forma geodezicei lângă o sursă de câmp gravitațional (devierea luminii, cum nu prea propriu este spus) care-i altă poveste.

un link_ http://en.wikipedia.org/wiki/Gravitational..._Solutions

Nu afirm că asta-i singura cauză și NU neg efectul Doppler.

Membru
Membru

MesajTrimis: 17 Iun 2007 23:27 Download mesaj
Titlul subiectului:

raduM a scris:
Spuneam că deplasarea spre roșu datorata câmpului gravitațional e o realitate. Mă refer la câmpul sursei. Nu mă refer la forma geodezicei lângă o sursă de câmp gravitațional (devierea luminii, cum nu prea propriu este spus) care-i altă poveste.

un link_ http://en.wikipedia.org/wiki/Gravitational..._Solutions

Nu afirm că asta-i singura cauză și NU neg efectul Doppler.

Si care ar fi implicarea in cosmologie?

Sus
Calin Pop
Membru
Membru

MesajTrimis: 18 Iun 2007 23:20 Download mesaj
Titlul subiectului:

lucia lucia a scris:
HEi-hei-hei. De ce comentati chestii cunoscute?
Pe la 30 si ceva cand a ajuns asta... cum ii zice, Edwin Hubble sa constate ca exista deplasari spre rosu, habar nu se avea de imbatranirea luminii. Cea mai facila cale a fost de a explica asta prin efect Doppler... Fizeau.
Astazi, stim clar ca nu putem sa punem in sarcina doar a efectului Doppler deplasarea spre rosu. imbatraniraea in camp gravitational e realitate. Sorry, dar asa e. Calculabil (chiar si pentru mine).
Dar pe atunci, nu era asa facil. si s-a ajuns ca, prin 50 si ceva, sa se impamanteneasca teoria cu expansiunea. chestia e ca un om normal nu se poate gandi la doua lucruri odata. Unul dintre ele e negat. Si gata, a iesit interpretarea cu expansiunea in frunte.
Ei na/ Mai spune acum ceva. Rolling Eyes sorry pentru rima. Very Happy

raduM a scris:
Imbatranirea fotonului e o realitate de care se tine seama. Nu sustin ca ea singura explica deplasarea spre rosu. Efectul Doppler e de asemenea o realitate. Am dat doar o alternativa. Wink

Vreti totusi sa explicati ce naiba ati vrut sa spuneti si care ar fi alternativa la expansiune? Pentru ca eu nu vad nici o legatura intre imbatrinirea fotonului in cimp gravitational si alternativa la expansiune si nu inteleg deloc cele doua posturi.

Sus
raduM
Membru
Membru

MesajTrimis: 19 Iun 2007 00:14 Download mesaj
Titlul subiectului:

Stimate domnule TC, poate neînțelegerea vine din faptul că n-ai citit întrebarea. Dă-mi voie, înainte de a te înfuria și-a drăcui, să o reamintesc aici:

Citat:
Ce alternative cunoașteți pentru a explica deplasarea spre roșu a liniilor spectrale? Numai teoria expansiunii poate explica acest fenomen sau mai există și alte posibilități demne de a fi luate în seamă?

Cool

Care va să zică, Abel al nostru voia să știe dacă mai există și alte chestii care produc deplasare spre roșu. Am dat un răspuns și cred că acum este clar. N-aș vrea să-ți spun că eu sunt cel care nu-ți înțelege insistența cu care ceri explicații, nici să te-ntreb ce vrei să spui când legi efectul Doppler de accelerație sau chiar când interpretezi expansiunea ca o simplă "fugă" a galaxiilor, în maniera anilor 30.

Membru
Membru

Data inscrierii: 13 Iun 2006

MesajTrimis: 19 Iun 2007 11:43 Download mesaj
Titlul subiectului:

Procedeul folosit pentru a pune in evidenta fuga galaxiilor elimina din start o asa zisa imbatranire gravitationala a fotonului astfel;
Se ia o galaxie apropiata martor ,se marcheaza liniile de absortie ale diferitelor elemente si se compara cu cealalta galaxie.Avand mase apropiate efectul de imbatranire al fotonuliu va fi cam lafel si iese din calcul.
Sus
raduM
Membru
Membru

MesajTrimis: 19 Iun 2007 15:14 Download mesaj
Titlul subiectului:

Repet : Întrebarea lui Abel se referă la cauze posibile ale deplasării spre roșu, nu la problema universului staționar sau în expansiune.

Sunt de acord că expansiunea e cea mai facilă explicație pentru deplasarea spre roșu, sunt de acord că explică frumos multe lucruri, nu afirm că există variante mai bune pentru a descrie ceea ce observăm pe galaxii, modelele mele se bazează pe interpretarea prin expansiune a deplasării spre roșu
DAR spun că deplasare spre roșu apare de asemenea, independent de viteza galaxiei, la emisia luminii de către o sursă datorită câmpului gravitațional al acelei surse. E doar o altă cauză și nu intră în contradicție cu expansiunea, nu afectează ideea de expansiune, nu e luată în calcul la viteza de recesie.
Cele două chestiuni NU SE AMESTECĂ.

Membru
Membru

MesajTrimis: 19 Iun 2007 18:58 Download mesaj
Titlul subiectului:

raduM a scris:
Repet : Întrebarea lui Abel se referă la cauze posibile ale deplasării spre roșu, nu la problema universului staționar sau în expansiune.

Acum am inteles, insa doar posturile tale
Poate explici insa si ce a vrut sa spuna Lucia: chestia e ca un om normal nu se poate gandi la doua lucruri odata. Unul dintre ele e negat. Si gata, a iesit interpretarea cu expansiunea in frunte.

Sus
raduM
Membru
Membru

MesajTrimis: 20 Iun 2007 05:28 Download mesaj
Titlul subiectului:

Habar n-am. Poate explică ea.
Dar bănuiesc că se referă la faptul că (le mai spun copiilor asta uneori) un creier normal nu procesează două idei în același timp. Probabil de aici ideea că deplasarea spre roșu, a rămas legată de expansiune iar celelalte cauze au fost ... hmmm... lăsate în umbră.

Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect   Cosmologie Du-te la pagina Anterioara  1, 2, 3, 4  Urmatoare

Download topic
Pagina 2 din 4

Mergi direct la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum
Nu puteti atasa fisiere in acest forum
Puteti descarca fisiere in acest forum
© 2015 astronomy.ro
Termeni si conditii generale      Termeni si conditii forum      Contact