Index |
Index forum |
Autentificare |
Inregistrare
|
Cine este online |
Galerie imagini
|
Calendar evenim. |
Cautare detaliata |
Ghid forum |
Colaboratori
Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.
Statistici forum |
|
Numar total de mesaje in forum: 235113 |
|
Numar de utilizatori inregistrati: 2859 |
|
Cel mai nou utilizator inregistrat: Savoia |
|
|
|
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 830 la data de Mar Iun 03, 2025 |
|
|
|
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat
|
|
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute |
|
Legenda |
 |
Mesaje noi |
 |
Nu sunt mesaje noi |
 |
Forumul este inchis |
|
|
Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
Autor |
Mesaj |
lucia lucia Membru

Data inscrierii: 21 Iul 2006 Mesaje: 1096
|
Trimis: 01 Sep 2006 11:50 Download mesaj |
Titlul subiectului: |
|
|
|
pai... un oscilator amortizat nu e armonic.
E doar un exemplu care mi-a venit in minte.
Nu orice sistem departe de echilibru explodeaza. Fotonii nu ies din gaura neagra, dl. B a spus mai sus. Intr-adevar se intampla la nivelul orizontului, transpiratia gaurii negre.
Atunci, materia din GN, chiar transformata in fotoni toata-toata, de ce ar "exploda?" Asta nu pricep. _________________ vor veni straini aici, mult dupa ce ne vom stinge si se vor intreba:
CINE AM FOST? |
|
Sus |
|
 |
Doru Dragan Membru

Data inscrierii: 02 Mar 2006 Mesaje: 4414
Motto: PER ASPERA AD ASTRA Localitate: Timisoara
|
Trimis: 01 Sep 2006 12:21 Download mesaj |
|
|
|
In principiu e vorba de un rationament care ia in considerare cele trei etapele de evolutie/involutie ale unei stele expuse de cris. De fiecare data creste gravitatia si fortele care duc la etapa urmatoare trebuie sa fie tot mai mari ca s-o invinga. De aici presupunerea ca pentru a invinge forta de gravitatie a unei GN e nevoie de o energie foarte mare care nu poate decat sa faca un BUM foarte mare. |
|
Sus |
|
 |
lucia lucia Membru

Data inscrierii: 21 Iul 2006 Mesaje: 1096
|
Trimis: 01 Sep 2006 13:08 Download mesaj |
|
|
|
ok. Asta am inteles. Dar ce anume produce acea energie care face bum? Ce campuri? De unde? _________________ vor veni straini aici, mult dupa ce ne vom stinge si se vor intreba:
CINE AM FOST? |
|
Sus |
|
 |
Andronache Adrian Membru

Data inscrierii: 29 Iul 2007 Mesaje: 41
|
Trimis: 17 Aug 2007 01:23 Download mesaj |
|
|
|
Da' poate face BUM spre interior!
si genereaza un univers cu alte legi...in interior
cine poate sti? aici suntem la supozitii...
nu ma luati in seama....de data asta chiar am glumit...
nici teoria mea cu gaura neagra ca o coaja nu e completa, e inca perfectibila. se bazeaza pe ce stim la momentul actual (mai bine zis ceea ce stiu eu la momentul actual) - si, aproape sigur, ceea ce stim este doar un caz particular al Realitatii, asa cum Newton e un caz particular al lui Einstein. |
|
Sus |
|
 |
Lulu Tanase Membru

Data inscrierii: 26 Sep 2006 Mesaje: 54
|
Trimis: 17 Aug 2007 23:35 Download mesaj |
|
|
|
Multe din nelămuririle legate de găurile negre se vor risipi dacă veți citi cartea lui Hawking "Scurtă istorie a timpului". Există și în format electronic, în românește.
Totuși nu cred că cineva de pe acest forum nu a citit-o.  |
|
Sus |
|
 |
Andronache Adrian Membru

|
Trimis: 17 Aug 2007 23:46 Download mesaj |
|
|
|
am citit-o, am citit-o cam acum 1 an si ceva, pe nerasuflate
dar... nu-mi spunea nimic nou.
doar am aprofundat pe ici-colo cate ceva
oricum, o recomand si altora, e bine structurata si destul de inteligibila
cred ca n-ar fi rau sa o publicam si noi aici pe site - daca copyrightul o permite
in postul anterior chiar am glumit. Mi-am zis ca daca tot se mai permite si cate o gluma, pot sa bag si eu ceva neconventional, doar asa... de dragul SF-ului. Un BUM spre interior e o idee care nu tine de realitatea pe care o stim, ci doar de fantastic. Exista insa o probabilitate mica dar nenula ca lucrurile sa se intample si asa...
Ultima modificare efectuata de catre Andronache Adrian la 18 Aug 2007 09:12, modificat de 1 data in total |
|
Sus |
|
 |
Lulu Tanase Membru

Data inscrierii: 26 Sep 2006 Mesaje: 54
|
Trimis: 18 Aug 2007 00:02 Download mesaj |
|
|
|
Sub nici o formă nu descurajez genul ăsta de glume. Ideile originale vin uneori din joacă.
Părerea mea este că în domeniul acesta încă spargem nuci cu microscopul.
S.H. explică modul de 'evaporare' a găurilor într-un capitol intitulat "Găurile negre nu sunt chiar așa de negre" sau cam așa ceva. Acea mică radiație, în unele cazuri, e de-a dreptul incandescentă, putând face o gaură neagră perfect vizibilă.
Oricum, suntem aici pe un tărâm al speculațiilor și ipotezelor, n-avem încă suficiente mijloace pentru a le susține sau a le combate pe toate.
Dar e un domeniu într-adevăr misterios și fascinant. |
|
Sus |
|
 |
Andronache Adrian Membru

|
Trimis: 18 Aug 2007 00:43 Download mesaj |
|
|
|
nu mai stiu valorile, dar se pare ca micro-gaurile de cateva grame sau micrograme ar avea o viteza de evaporare atat de mare incat in doar cateva secunde s-ar termina complet, culminand cu o explozie (burst) si bineinteles, in asemenea conditii burstul de radiatie ar fi cat se poate de vizibil, (bineintelez, in gamma, nu in vizibil )
fenomenul de evaporare poate fi descris simplificat astfel:
-pretutindeni in spatiul vid au loc fluctuatii ale vidului: o pereche particula/antiparticula apare, traieste cca 10^-26 pana la 10^-23 sec (durata e invers proportionala cu masa), apoi se anihileaza transformandu-se inapoi in vid.
-cand o astfel de fluctuatie are loc imediat langa "orizontul evenimentelor", vectorii viteza ai perechii de particule fiind opusi, una din particule va fi capturata iar cealalta va "scapa"
-aceasta particula devine astfel "reala", deci trebuie sa capete masa
De unde?
ia si ea de unde poate din BH-ul langa care s-a nascut
probabilitatea de generare este mult mai mare pentru fotoni si particule usoare, dar pe masura ce gaura neagra scade in dimensiuni, energia si numarul de particule vor creste exponential, vor aparea particule tot mai grele si mai multe, pana la completa epuizare a masei.
(probabil intr-un final vor apare si ceva bosoni higgs (>100GeV?), poate si monopoli magnetici...iar am glumit...) |
|
Sus |
|
 |
|
|
|
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum Nu puteti vota in chestionarele din acest forum Nu puteti atasa fisiere in acest forum Puteti descarca fisiere in acest forum
|
|