Index |
Index forum |
Autentificare |
Inregistrare
|
Cine este online |
Galerie imagini
|
Calendar evenim. |
Cautare detaliata |
Ghid forum |
Colaboratori
Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.
Statistici forum |
|
Numar total de mesaje in forum: 235907 |
|
Numar de utilizatori inregistrati: 2869 |
|
Cel mai nou utilizator inregistrat: Alexandru Marc |
|
|
|
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 830 la data de Mar Iun 03, 2025 |
|
|
|
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat
|
|
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute |
|
Legenda |
 |
Mesaje noi |
 |
Nu sunt mesaje noi |
 |
Forumul este inchis |
|
|
Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
Autor |
Mesaj |
Claudiu Membru

Data inscrierii: 16 Noi 2007 Mesaje: 232
Motto: Og say aperture always win and Durk say central obstruction bring contrast demons” Localitate: High Wycombe, UK
|
Trimis: 16 Noi 2007 22:44 Download mesaj |
Titlul subiectului: Opinii |
|
|
|
Salutari din partea unui incepator in practica astronomica.
Ma numesc Claudiu, am 23 de ani si sunt din Bucuresti.
Ma aflu in prezent in asteptarea rezolvarii unei comenzi de la Cluj, a primului meu telescop..
Pasiunea mea spre acest domeniu a inceput relativ recent dupa ce am citit citeva carti de popularizare despre cosmologie, fizica si inclusiv astronomie. Am preferat sa privesc domeniul ca o distinsa ramura a cunoasterii si astfel am apreciat frumoasele descrieri ale naturii cosmice.
Din momentul in care am inceput sa caut imagini prin internet am fost stapinit de o puternica dorinta de a atinge acest tarim prin mijloace proprii.. Faptul ca printr-un simplu studiu si un banal instrument, sutele de obiecte ceresti pot fi observate.. intr-un fel confirmate, mi-a stirnit pasiunea spre a trece in domeniul practic.
Astfel, ca sa nu va plictisesc, trec la informatiile concrete :
am ales un Maksutov-Cassegrain de 102mm (apertura insa e putin sub aceasta valoare) cu focala de 1300 de la Synta. Fiindca posed un trepied foto care sustine pina la 4kg si care are axele de miscare bine diferentiate si fine, am facut o usoara economie si am comandat tubul fara montura.
Experienta in manevrarea oricarui alt tip de montura nu posed si acest sistem s-a dovedit deosebit de eficient in fotografia de noapte (terestra insa). Vreau sa folosesc combinatia (tele+trepied) pentru observatii planetare (cele disponibile) si sunt pregatit pentru a face sute de corectii pe parcurs..
Intrebarea nr.1 este - astrofotografia inca nu m-a muscat.. am experienta in fotografii nocturne inclusiv cu un obiectiv 70x200.. si cred ca la asta voi ramine. INSA, pentru observatii vizuale ale planetelor (Saturn, Jupiter, Marte) - cit de importanta este montura ecuatoriala ?
Intrebarea nr.2 - am calculat pupila de iesire pentru ocularele standard si aceasta este 2mm pentru cel de 25 (52x) si 0.8 pentru cel de 10mm... (130x). Avind in vedere ca interesul meu este in a privi detalii planetare (de aceea am optat pentru aceasta focala), cresterea factorului de marire micsoreaza enorm fasciculul de lumina.. Aceste rapoarte sunt inerente designului MkC (aperturi mai mari, focale din ce in ce mai lungi) si deci ..
Cit de dificila este observarea la puteri de 130x sau mai mari ? pupila sub 1 mm nu reprezinta o problema ? trebuie privit usor lateral pentru a atinge zona de maxima sensibilitate a ochiului ?
observatie - cu binoclul meu 20x50 am o adevarata problema cu luminozitatea. Este in esenta un binoclu diurn.
Intrebarea nr.3 - de ce producatorii de instrumente astronomice insista asupra astigmatismului ca fiind atit de important ? privitul individual cu ochii accentueaza diferentele optice dintre cristalinuri ?
si, legat de aceasta problema - un ocular long-relief poate fi folosit si pe timp de zi ? sau distantarea de lentila face aceast lucru imposibil ? (ma refer la iluminarea periferica a ochiului)
si, in final .. Intrebarea nr.4 - un ocular cu un cimp vizual larg este util in cazul utilizarii lui in urmatoarea configuratie - Observatii planetare+ telescop MkC 102 f12.7 + ocular de 9-10mm ?
Adica imi doresc sa obtin o marire rezonabila, o claritate si o dimensiune buna a imaginii cuprinse.
(o problema delicata, care se poate tezolva mai degraba empiric decit prin calcule, de aceea intreb)
Va multumesc mult pentru rabdarea cu care ati citit acest mesaj.
Toate cele bune.
Claudiu |
|
Sus |
|
 |
Tavi F. Membru

Data inscrierii: 05 Noi 2006 Mesaje: 988
|
Trimis: 17 Noi 2007 10:56 Download mesaj |
Titlul subiectului: |
|
|
|
Bine ai venit!... si o sa revin si eu la lucruri serioase.
Citat: | INSA, pentru observatii vizuale ale planetelor (Saturn, Jupiter, Marte) - cit de importanta este montura ecuatoriala ? |
Aici o sa fac un comentariu.
La o montura (indiferent de tip), folosita in regim manual la grosismente mari, buna utilizare e determinata de:
1. marimea instrumentului si tipul acestuia, elemente care influenteaza comoditatea executiei miscarilor fine; (in cazul tau e spre nivelul maxim)
2. raportul de transmitere al mecanismelor miscarii fine, si lungimea resp. elasticitatea transversala a cablurilor flexibile, factori de care depind viteza si decalajul miscarii finale;
* se pot face si niste calcule in functie de tipul si parametri mecanismelor si grosisment
3. jocurile interne, prin reducerea carora e posibila sacadarea miscarii (la mec. cu frecare, tip cupla elicoidala si angrenaj melc-roata melcata), consecinta ce tine materiale si lubrifiere.
La montura azimutala, mai apar:
4. obisnuinta (antrenamentul) de executie a miscarilor simultan (dar nu neaparat continuu);
5. micile imprecizii, care cumulate pot contribui la miscarea finala, cu pina la 2^0.5 din eroarea de miscare pe o singura axa.
La monturile ecuatoriale motorizate lucrurile se simplifica, dar intru in zona subiectivului, spunind ca vei putea folosi si acel trepied la 130x.
Citat: | Cit de dificila este observarea la puteri de 130x sau mai mari ? pupila sub 1 mm nu reprezinta o problema ? trebuie privit usor lateral pentru a atinge zona de maxima sensibilitate a ochiului ? |
Pe o baza empirica, pot sa spun ca intr-adevar atunci cind astrul nu se afla chiar pe axa optica a ochiului, paca devenea mai perceptibil. Prima impresie a fost la satelitii lui Saturn, cind "aveam in vizor" discul planetei. O explicatie posibila ar tine de amplasarea acelei pete galbene pe retina, dar in orice caz diferentele sint foarte reduse.
Despre factorul de claritate si ochi s-a mai vorbit la sectiunea Optica.
Citat: | Intrebarea nr.3 - de ce producatorii de instrumente astronomice insista asupra astigmatismului ca fiind atit de important ? privitul individual cu ochii accentueaza diferentele optice dintre cristalinuri ? |
Inteleg ca te referi la astigmatismul ochiului.
Tot din experienta personala pot sa-ti spun ca privitul (monocular) prin instrumente, "sterge" astigmatismul diagnosticat la un singur ochi. Acest defect al ochiului poate ca are mai multe cauze (in afara cristalinului asimetric), dar efectul e unul singur in perceptia frontului de unda.
Singura explicatie pe care o gasesc, ar fi folosirea unui grosisment mai mare decit cel efectiv.
Citat: | Intrebarea nr.4 - un ocular cu un cimp vizual larg este util in cazul utilizarii lui in urmatoarea configuratie - Observatii planetare+ telescop MkC 102 f12.7 + ocular de 9-10mm ? |
E util, pt. ca la acelasi grosisment ai un cimp vizual mai mare, mentinindu-ti astrul mai mult timp in cimp, asfel tolerindu-se erori mai mari la readucerea lui. Observarea de finete se face cind astrul e aproape (sau pe) axa optica a instrumentului.
Totul tine de buget si prioritati. |
|
Sus |
|
 |
HoO_Germany Membru

Data inscrierii: 13 Mar 2006 Mesaje: 1260
|
Trimis: 17 Noi 2007 15:12 Download mesaj |
|
|
|
Salut Claudiu si bine venit pe Forum.
alesul instrument nu este rau. Aici depinde ce montura ti s-a oferat, daca primesti montura EQ3 ar fii bine. Cu monturile de sub asta, EQ2 sau EQ1 tot nu ar fii probleme a folosi instrumentul numai cu fotografia urmatoare, ai putea primii probleme mici.
In general se fac poze astronomice cu asa un instrument, folosind o Web-Cam. Asta iti ofereaza cea mai usoara folosire in acest scop.
De altfel o sa-ti mai trebueasca la MAk-ul comandat, o capa de roua. Aceste Anti roua iti va permite folosirea telescopului si cand afara este umed unde lentila din fata instrumentului nu se pune roua pe ea. Altfel cand s-a pus roua pe lentila, trebue sa termini observarea, ca umeda cu ar fii, nu mai poti vedea clar obiectele gasite. _________________ CS Robert
House of Optics Germany
www.hoo-germany.de / info(@)hoo-germany.de
Tel.: +49 2452 976144 |
|
Sus |
|
 |
zoth Membru

Data inscrierii: 31 Mar 2006 Mesaje: 5971
Motto: decat ceva prost, mai bine nimic bun ... Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 17 Noi 2007 15:53 Download mesaj |
|
|
|
ok, daca suntem la capitolul opinii, sa-mi exprim si eu cateva...
in primul rand, salut Claudiu si vreau sa-ti spun ca-mi place rationamentul pe care l-ai facut mai sus.
in al doilea rand instrumentul pe care l-ai ales pentru observatii planetare mi se pare foarte potrivit. este mic, compact, destul de usor si are o focala potrivita pentru scopul propus.
singura problema ar fi ca un instrument cu un raport focal de 13 este putin cam greu de utilizat de un incepator, dar asta nu e o problema mare, in timp apare obisnuinta.
Citat: | pentru observatii vizuale ale planetelor (Saturn, Jupiter, Marte) - cit de importanta este montura ecuatoriala ?
|
pentru observatii vizuale montura ecuatoriala nu este esentiala, mult mai mult conteaza cat de "fluida" si fina este miscarea pe cele doua axe de reglare, mai ales atunci cand folosesti grosismente mari.
Citat: | Cit de dificila este observarea la puteri de 130x sau mai mari ? pupila sub 1 mm nu reprezinta o problema ? trebuie privit usor lateral pentru a atinge zona de maxima sensibilitate a ochiului ? |
pupila sub 1 mm nu reprezinta nici o problema mai ales la varsta ta.
sigur ca marind grosismentul ai sa observi o usoara scadere a luminozitatii si contrastului dar probleme nu apar decat pentru o pupila de iesire ce ajunge la 0.5 mm adica la un grosisment egal cu 2x apetura instrument.
vederea periferica are si ea un rol la observatii si ca sa poti intelege care e fenomenul citeste topicul intitulat "stim ce vedem?" din sectiunea de optica. ai sa gasesti acolo cum sunt distribuite pe retina celulele senzitive si explicatia ai s-o gasesti singur.
Citat: | de ce producatorii de instrumente astronomice insista asupra astigmatismului ca fiind atit de important ? |
daca te referi la astigmatismul ochiului, atunci trebuie sa stii ca acest defect nu poate fi anulat de nici un reglaj al instrumentului asa cum se intampla de exemplu cu o miopie care poate fi anulata din reglajul focalizarii.
in cazul astigmatismului se folosesc de obicei oculare cu eye relief mare pentru a permite observatorului sa poarte ochelarii cu lentile cilindrice.
mai nou exista adaptoare care se pun deasupra ocularului si care anuleaza efectul astigmatismului.
Citat: | un ocular cu un cimp vizual larg este util in cazul utilizarii lui in urmatoarea configuratie - Observatii planetare+ telescop MkC 102 f12.7 + ocular de 9-10mm ?
|
da este util, un ocular cu camp mare iti permite sa ai obiectul in vizor un strop mai mult decat un ocular obisnuit si asta conteaza.
daca te intereseaza observatiile planetare la grosismente mari atunci va trebui sa-ti mai iei si oculare speciale pentru astfel de aplicatii.
sa ai spor! |
|
Sus |
|
 |
Claudiu Membru

Data inscrierii: 16 Noi 2007 Mesaje: 232
Motto: Og say aperture always win and Durk say central obstruction bring contrast demons” Localitate: High Wycombe, UK
|
Trimis: 17 Noi 2007 23:32 Download mesaj |
|
|
|
Va multumesc foarte mult pentru raspunsurile si sugestiile dvs.
din nefericire mai dureaza ceva pina cind voi putea raspunde in cunostinta de cauza .. Intrumentele vor ajunge dupa jumatatea lunii decembrie.
Pina atunci insa, o planificare minutioasa a abordarii mi se pare ideala.
Spre exemplu familiarizarea cu hartile si programele de localizare a astrilor.
Ca un oarecare update, dupa ce am citit o parte din posturile de pe forum am mai aruncat lumina in zonele oarbe.. greu de accesat prin informare directa. Din fericire cursurile Observatorului Astronomic Am.Urseanu din Bucuresti sunt disponibile pe net, si in conjunctie cu discutiile de pe acest forum - intrevad o luna de asteptare deloc monotona.
Acum, in legatura cu instrumentul - ca modalitate de abordare am strins cureaua si am optat pentru un ocular extra de tip Plossl Wide Angle - camp vizual 58 de grade, relief de 16mm cu focala de 7mm.. in acest fel, printr-o investitie sanatoasa cred ca am rezolvat problema ochelarilor cit si cea a observatiilor la putere mare. Montura e stabila, bat-o vina si micile reductii de greutate (cum ar fi red dot finder in loc de luneta cautatoare greoaie) vor ajuta spre o stabilitate optima..
Am ales acest ocular dupa ce m-am lamurit legat de pupila minima fata de apertura instrumentului - cu 7mm obtin un fascicul de 0.5 mm.. adica minimum tolerabil. Sper ca am decis corect, am senzatia ca am scapat de probleme in acest fel..
Factorii de marire vor fi deci 0x cu finderul, 52x cu super de 25mm, 130x cu super de 10mm si un inspaimintator 185x cu acest nou (si destept) ocular wide-angle, long-relief.. Asta cred ca este marirea maxima acceptabila si mai mult nici ca pot spera de la un instrument de 102mm.
Sper ca astfel sa pot lucra si in modul de star-hopping, si odata localizata tinta sa incerc sa trec la putere mare.
In plus fata de asta, felicitari catre zircon pentru topicurile sale deosebit de interesante si complete.
Cunoscind aceste informatii ne cunoastem si pe noi insine..
va multumesc din nou si va urez o iarna productiva. |
|
Sus |
|
 |
Tavi F. Membru

Data inscrierii: 05 Noi 2006 Mesaje: 988
|
Trimis: 18 Noi 2007 21:19 Download mesaj |
|
|
|
In primul rind pt. Claudiu spor in utilizarea viitorului instrument.
Vreau sa mai detaliez putin problema astigmatismului, intrucit eu am fost subiectul testelor.
FAPTE PRACTICE:
- La vederea (cu ochii liberi) monoculara alternativa, ochiul afectat de astigmatism iese in evidenta prin imaginea mai putin clara oferita. In cazul binocular nu sint nici un fel de probleme.
- La vederea monoculara alternativa prin instrumente astronomice, folosind grosismente de cel putin 0.7*D[mm], nu mai apare nici o diferenta la nivelul celor mai fine detalii percepute, indiferent de ochiul de observare, fara nici o ajustare a focalizarii.
SUSTINEREA TEORETICA (pe care o gasisem):
Prin astigmatism, acuitatea ochiului scade, implicit crescind unghiul minim de separare, depasind acea valoare de 60''.
Grosismentul rezolvant sau cel efectiv, care au la baza tocmai unghiul minim de separare al ochiului, vor creste…in cazul ochiului cu acest defect.
( http://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php?t=1537 , pag. 2- se pot gasi inf. despre grosismentele la care fac referire)
Recent am mai testat si printr-o luneta terestra 20x50 (G=0.4*Dmm), acceptind ca stiu ce e aia o imagine clara (terestra/astro), cu cilindricitatea mea de +0.75, din nou imagini clare. Nu pot sa trag o concluzie evidenta, dar ar fi interesante si alte pareri practice ale unor persoane cu un astigmatism mai accentuat. |
|
Sus |
|
 |
|
|
|
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum Nu puteti vota in chestionarele din acest forum Nu puteti atasa fisiere in acest forum Puteti descarca fisiere in acest forum
|
|