Index |
Index forum |
Autentificare |
Inregistrare
|
Cine este online |
Galerie imagini
|
Calendar evenim. |
Cautare detaliata |
Ghid forum |
Colaboratori
Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.
Statistici forum |
|
Numar total de mesaje in forum: 235961 |
|
Numar de utilizatori inregistrati: 2870 |
|
Cel mai nou utilizator inregistrat: Nicu |
|
|
|
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 830 la data de Mar Iun 03, 2025 |
|
|
|
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat
|
|
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute |
|
Legenda |
 |
Mesaje noi |
 |
Nu sunt mesaje noi |
 |
Forumul este inchis |
|
|
Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
Autor |
Mesaj |
AlinGeorge Membru

Data inscrierii: 04 Noi 2007 Mesaje: 7
|
Trimis: 13 Noi 2007 12:26 Download mesaj |
Titlul subiectului: help |
|
|
|
Salut.Vreau s imi cumpar un Dobson 200/1200 si as vrea s stiu si eu ce as putea s vad cu el?e ok pt un incepator?Imi trebuie filtru,ceva pt luna?
Multumesc mult. |
|
Sus |
|
 |
Emil Membru

Data inscrierii: 30 Aug 2007 Mesaje: 1271
|
Trimis: 23 Noi 2007 16:54 Download mesaj |
Titlul subiectului: |
|
|
|
SAlut,
la dobsonuri nu ma pricep asa bine, eu am un 254 pe equatoriala insa pot sa iti spun ca pentru Luna ai nevoie de un filtru neutral pentru a atenua din stralucirea ei (este mult prea luminoasa si "orbeste", apropos, luna este cel mai frumos de observat ca jumatate sau ca secera, cand e plina nu e asa spectaculoasa, nu mai ai sentimentul de spatialitate datorita lipsei umbrelor pe suprafata ei), de asemenea poti sa il folosesti foarte bine pentru Pleiade, Andromeda, obiectele clasice sau de parada sa zic asa, nu te astepta sa vezi nebuloasa din Orion in culori, pentru asta iti trebui un telescop cu alte dimensiuni adica mai MAARE. Andromeda o sa o vezi in forma de disc insa nu o sa poti sa remarci detalii cum ar fi brate sau praf stelar. De asemenea iti recomand sa iti achizitionezi o lentila Barlow pentru marirea puterii de marire (stiu ca suna ciudat insa asa este), puterea de marire este data de raportul intre focala telescopului (in cazul tau 1200 mm) si focala ocularului cu care faci observatia (de exemplu 30 mm) adica in acest caz ai o putere de marire de 40 ori. Barlowul de 2X dubleaza lungimea focala a telescopului asigurand in acest caz cu acelasi ocular o putere de marire de 80 ori atentie insa obiectele vor aparea mai putin stralucitoare. Barlow-ul te va ajuta pentru observatii planetare unde vei avea nevoie de putere de marire pentru a vedea detalii. Pentru obiecte DS Deep Space iti trebuie o putere de marire cat mai mica pentru ca astfel vei avea o imagine mai luminoasa.
Altfel spus putere mare de marire - luminozitate redusa si invers.
Telescopul de care vorbesti il consider, personal, foarte bun pentru cineva care face primii pasi in astronomia practica.
Daca te hotaresti sa il cumperi nu cred ca te va dezamagi. Sa il stapanesti sanatos si sa ai parte de cat mai multe nopti senine. |
|
Sus |
|
 |
AlinGeorge Membru

Data inscrierii: 04 Noi 2007 Mesaje: 7
|
Trimis: 24 Noi 2007 22:54 Download mesaj |
|
|
|
Multumesc mult pt msg.Acum k s iti mai cer un deget,de unde as putea s imi iau o harta s pot s descopar mai usor?Multumesc |
|
Sus |
|
 |
Ovidiu M. Membru

Data inscrierii: 16 Sep 2007 Mesaje: 1289
Motto: "The best light pollution filter is gasoline--you put it in your car and drive to darker skies." Localitate: Buzau
|
Trimis: 25 Noi 2007 10:15 Download mesaj |
|
|
|
Salut! Este un program pe care recent l-am incercat si eu, Stellarium, ce are doar 36 de Mb. Il gasesc mai intutitiv si mai placut de utilizat decat gigantul Starry NIght Pro 6 care se instaleaza pe 11 Gb. Uite link, este freeware:
http://www.stellarium.org/ |
|
Sus |
|
 |
HoO_Germany Membru

Data inscrierii: 13 Mar 2006 Mesaje: 1260
|
Trimis: 25 Noi 2007 13:12 Download mesaj |
Titlul subiectului: Re: help |
|
|
|
AlinGeorge a scris: | Salut.Vreau s imi cumpar un Dobson 200/1200 si as vrea s stiu si eu ce as putea s vad cu el?e ok pt un incepator?Imi trebuie filtru,ceva pt luna?
Multumesc mult. |
Salut
un Dobson iti arata exact tot la fel ce-ti arata un Newton cu aceeas masura, de 8".
Cu un Dobson care il mentionezi poti observa obiecte Deepsky ca roiuri deschise, nebulae NGC (ex. NGC 7000) sau Crescent nebulae, mai departe poti observa cu el nebuloaze planetare ca M 57, M 27 sau poti sa obeservezi luna, planete, soare (NUMAI cu filtru solar).
Asa ca asa un telescop poate sa-ti arate multe obiecte.
Treaba este numai sa le poti gasi, cum le poti gas ti-au raspuns deja membrii. _________________ CS Robert
House of Optics Germany
www.hoo-germany.de / info(@)hoo-germany.de
Tel.: +49 2452 976144 |
|
Sus |
|
 |
sky Membru

Data inscrierii: 08 Noi 2005 Mesaje: 442
|
Trimis: 26 Noi 2007 00:19 Download mesaj |
|
|
|
))) Un telescop de 200 mm te asigur ca te va tine ocupat vreo 3-5 ani, in functie de cat il folosesti. Si chiar poti vedea ceva culoare in Orion cu el (la M42 ma refer). Nu mai spun ca sunt galaxii la care ai sa observi brate spirale (evident cu o putere de marire corespunzatoare) si multe altele, te las pe tine sa le descoperi. O sa ai o supriza placuta la roiurile globulare. )) Pt observatii la Soare ai nevoie de un filtru adecvat ( de preferinta baader ca este relativ ieftin si bun) in nici un caz sa nu folosesti improvizatii !!!! |
|
Sus |
|
 |
Emil Membru

Data inscrierii: 30 Aug 2007 Mesaje: 1271
|
Trimis: 26 Noi 2007 11:51 Download mesaj |
|
|
|
Citat: | Si chiar poti vedea ceva culoare in Orion cu el (la M42 ma refer)
He he ori are telescopul meu o problema ori ma lasa pe mine ochii! Cred ca trebuie sa mergem amandoi la un optician (eu) si la un colimator (telescopul). Un pic off-topic da m-a umflat rasul la imaginea unui telescop cu ochelari si eu cu suruburi de colimare!
Numai bine
Emil |
|
|
Sus |
|
 |
|
|
|
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum Nu puteti vota in chestionarele din acest forum Nu puteti atasa fisiere in acest forum Puteti descarca fisiere in acest forum
|
|