Index |
Index forum |
Autentificare |
Inregistrare
|
Cine este online |
Galerie imagini
|
Calendar evenim. |
Cautare detaliata |
Ghid forum |
Colaboratori
Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.
Statistici forum |
|
Numar total de mesaje in forum: 234138 |
|
Numar de utilizatori inregistrati: 2836 |
|
Cel mai nou utilizator inregistrat: @urelian |
|
|
|
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 637 la data de Dum Mai 11, 2025 |
|
|
|
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat
|
|
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute |
|
Legenda |
 |
Mesaje noi |
 |
Nu sunt mesaje noi |
 |
Forumul este inchis |
|
|
Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
Autor |
Mesaj |
iulian90 Membru

Data inscrierii: 13 Sep 2016 Mesaje: 2822
|
Trimis: 11 Iul 2021 18:26 Download mesaj |
Titlul subiectului: Montura alt-azimutala cu un singur brat (single arm fork) |
|
|
|
Buna ziua tuturor.
De curand am decis sa construiesc o noua montura alt-azimutala pentru observatii vizuale, care sa permita montarea si demontarea simpla a telescoapelor ,eventual sa fie compatibila cu sistemul de prindere dovetail si sa permita montarea oricarui telescop dintre cele care le detin, fiindca vechile monturi ,cea Dobson a telescopului de 114mm si cea cu un singur brat a telescopului de 150mm, nu le mai folosesc fiindca nu sunt suficient de rigide ,fiind construite din panel din lemn masiv care flexeaza pe o directe perpendiculara fata de fibra lemnoasa, iar montura ecuatoriala este cam incomoda la observatii vizuale in anumite pozitii ale telescopului, mai ales cand acesta e indreptat spre nord ,nord-est sau nord-vest, vine cu ocularul indreptat in pozitii ciudate, dificile.
Noua montura am construit-o din placaj multistrat, mult mai rigid decat panelul si mai usor de prelucrat, fiind in acelasi timp mai frumos la aspect. Montura este tot cu un singur brat, ca si fosta montura a telescopului de 150mm, din doua motive:
-Tipul acesta de montura cu un singur brat permite montarea unui sistem de prindere rapida a telescopului, cum ar fi cel tip Vixen sau Dovetail, in acest fel fiind compatibila cu mai multe instrumente din cele care le detin, nu doar un singur instrument si care pot fi montate de pe aceasta montura pe montura ecuatoriala fara alte complicatii (desfacut urechile de sprijin si suruburi in cazul unei monturi Dobson).
-Inelele de pe telescopul de 150mm nu permit montarea a doua urechi de sprijin pe altitudine ,de o parte si de alta a telescopului, pentru a putea fi folosit pe o montura tip Dobson, cu furca cu doua brate. In aceasta si situatie intra si reflectorul de 76mm, ale caror inele de prindere nu pemit montara a doua urechi de sprijin pe altitudine.
In pofida faptului ca montura cea noua este cu un singur brat, s-a dovedit a fi mai rigida decat vechile montur, facand fata cu brio cu telescoapele de 114mm si de 150mm, miscarile pe ambele axe fiind line, fara gripare.
Ansamblarea placilor din placaj multistrat am facut-o cu aracet si cepuri din lemn, ca la mobila, in acest fel nemaifiind nevoie de suruburi. care ar strica dealtfel si aspectul monturii. Nu am folosit suruburi decat la un mic coltar din lemn aflat cu capete taiate la 45 grade si care e montat intre placa de baza si placa verticala pentru rigidizare suplimentara in partea din spate a monturii, in rest numai ca sa prind discurile de vinil pe ambele axe a mai folosit suruburi si la prinderea partilor mobile intre ele.
Ca baza am folosit mini-tripodul de la vechea montura Dobson, dar o sa fac eu ceva mai frumos pe care sa asez noua montura.
Am montat si raftul pentru oculare primit de la Erwin si care se potriveste la aspect cu montura.
Mai ramane sa dau montura cu lac sau cu bait si o sa iasa mai faina.
Descriere: |
Noua montura alt-azimutala cu un singur brat. |
|
Marime fisier: |
894.98 kb |
Vizualizat: |
de 3737 ori |

|
|
733.17 kb |
de 3737 ori |

|
|
791.77 kb |
de 3737 ori |

|
|
749.14 kb |
de 3737 ori |

|
Imbinarea placilor cu aracet si cepuri (dibluri) din lemn. In imagine nu se vede, dar am dat cu aracet toata muchia ca sa faca lipirea durabila intre placi. |
|
232.24 kb |
de 3737 ori |

|
Placa de baza a partii mobile a monturii. |
|
236.13 kb |
de 3737 ori |

|
Elemente de rigidizare a monturii |
|
209.64 kb |
de 3737 ori |

|
Imbinarea placii verticale (bratului) cu cea orizontala de baza. |
|
228.07 kb |
de 3737 ori |

|
Montarea elementelor de rigidizare a bratului. |
|
155.38 kb |
de 3737 ori |

|
|
192.6 kb |
de 3737 ori |

|
Sistemul de prindere a telescopului si discul de larguire pe altitudine. Ulterior am renuntat la acest sistem de prindere in favoarea celui Dovetail. |
|
264.63 kb |
de 3737 ori |

|
Discul de larguire din lemn pe altitudine, cu discul de vinil fixat pe fata care vine spre bratul monturii si care vine in contact cu trei pastile de teflon de pe brat. |
|
284.87 kb |
de 3737 ori |

|
Prinderea discului de altitudine de bratul monturii |
|
216.01 kb |
de 3737 ori |

|
Montarea inelelor de prindere ale telescopului de 150mm pe discul de altitudine. |
|
217.77 kb |
de 3737 ori |

|
Montarea telescopului de 150mm pe discul de altitudine. |
|
247.44 kb |
de 3737 ori |

|
Inlocuirea primei variante de prindere a telescopului cu sistemul de prindere Dovetail. Clema de prindere Dovetail este luata de pe montura ecuatoriala pana ce fac rost de alta clema. |
|
166.35 kb |
de 3737 ori |

|
Telescopul de 114mm pe noua montura. |
|
222.22 kb |
de 3737 ori |

|
O vedere de asamblu a sistemului de prindere Dovetail, care permite montarea telescopului mult mai rapid decat prima varianta cu 2 suruburi de prindere. |
|
228.71 kb |
de 3737 ori |

|
Montarea raftului pentru oculare. |
|
214.14 kb |
de 3737 ori |

|
Mini-tripodul de la vechea montura Dobson a telescopului de 114mm ,peste care vine partea mobila a noii monturi. |
|
328.31 kb |
de 3737 ori |

|
_________________ Gigant 245/1286mm,Seben 150/1400mm ,Sky-Watcher 130/900mm,Atlas Explorer 114/900mm,Optus 76/700mm, Luneta 80/900mm, Spectroheliograf cu retea de difractie 1800 l/mm si apertura de 60mm, Binoclu Bresser Superfocus 10x50. |
|
Sus |
|
 |
Erwin Moderator

Data inscrierii: 02 Aug 2008 Mesaje: 9704
Motto: panta rhei Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 12 Iul 2021 00:38 Download mesaj |
Titlul subiectului: |
|
|
|
Știu că tu ești destul de înalt, nu e prea joasă montura? O pui pe o ladă sau ceva rigid? Tripodul tot mic pare a fi.
Stai pe scăunel când faci observații? Dl. Mircea are o ladă construită special pentru a sta la telescop ce așezată pe o parte sau alta îți dă posibilitatea să stai mai sus sau mai jos. Cum tu ești priceput cred că poți construi o ladă din asta sau chiar un scaun de observații reglabil pe înălțime, sub formă de triunghi.
Oricum, montura este foarte interesantă și cred că ideea cu discul și pe altitudine poate fi foarte bună, câtă vreme poți echilibra telescopul și nu alunecă prea tare. Pune în loc de piuliță simplă o rozetă cu care să poți tensiona axul și astfel să ai o forță de frecare reglabilă. Poți decupa rozeta din placaj, rezistă bine, pui o piuliță specială pentru lemn, din aia cu flanșă cu 4 dinți care se înfig în lemn.
_________________ bino: 8x22, 7x42, 10x50, 10x80, spotting: 10x46, 20x60
Telescoape RFT70 F/4, 80/900, RFT 110 F/5.5, Meade 90 F/10, ED80 F/6
MTO-11CA 100/1000, Cass Clasic 8"F/15, dobson newt.158/1240 DH, 4"F/4.6
piston AZ mount (R), Vixen GP, minidob |
|
Sus |
|
 |
iulian90 Membru

|
Trimis: 12 Iul 2021 09:05 Download mesaj |
|
|
|
Da , este un pic cam joasa montura, pentru privitul prin cautator , mai ales spre zenit ,caci cautatorul este montat pe inelele telescopului undeva pe la mijlocul tubului, dar pentru privit prin telescop nu este chiar joasa, stau pe scaunel ca sa pot privi la ocular. Am facut montura mai joasa in primul rand pentru stabilitate si sa fie cat mai compacta ,usoara si rigida.
Desigur, nu va ramane cu acel tripod mic , ci voi face un altul un pic mai inalt ca sa permita observarea prin telescop stand pe un scaun obisnuit care e mai inalt decat scaunelul, in acelasi timp facilitand si privitul prin cautatorul telescopului. Si poate si un tripod inalt care sa permita observarea din picioare, util mai ales cand observ obiecte ceresti aflate la declinatii sudice, aproape de orizont, unde sunt multe obstacole , casa vecinului ,pomi , garduri etc. In rest voi face observatiile stand pe scaun , caci din picioare devine cam obositor dupa 2 ore de observatii.
Pe partea de altitudine piulita obisnuita am inlocuit-o cu una tip fluture,dar cred ca mai buna este ideea ta cu rozeta cu piulita incorporata in ea. Numai sa gasesc astfel de piulite care se incastreaza in lemn, caci la Dedeman nu am gasit, incerc si la Bricostore , poate gasesc.
_________________ Gigant 245/1286mm,Seben 150/1400mm ,Sky-Watcher 130/900mm,Atlas Explorer 114/900mm,Optus 76/700mm, Luneta 80/900mm, Spectroheliograf cu retea de difractie 1800 l/mm si apertura de 60mm, Binoclu Bresser Superfocus 10x50. |
|
Sus |
|
 |
iulian90 Membru

|
Trimis: 16 Iul 2021 12:12 Download mesaj |
|
|
|
Buna ziua tuturor.
Am mai facut "upgrade" la montura alt-azimutala zilele trecute.
Am inlocuit piulita-fluture de pe axa de altitudine, cu o rozeta din lemn, in care am incastrat o piulita M 8 speciala, care e prevazuta cu 4 "gheare", care intra in lemn si nu permite piulitei sa se miste. Cu rozeta imi este mult mai usor sa reglez gradul de franare al axei de altitudine a monturii.
Apoi am construit si un tripod mai inalt si mai rigid, pentru a inalta montura doar cat telescopul sa vina cu ocularul la nivelul ochiului ,cand stau pe un scaun obisnuit, cand este orientat spre zenit.
De asemenea si privitul prin cautatorul telescopului este mai facil acum, fiindca vine la o inaltime mai mare si imi este mai usor sa privesc cand cautatorul este orientat spre zenit odata cu telescopul.
|
185.22 kb |
de 3625 ori |

|
|
221.21 kb |
de 3625 ori |

|
|
348.29 kb |
de 3625 ori |

|
|
312.68 kb |
de 3625 ori |

|
|
Sus |
|
 |
Erwin Moderator

Data inscrierii: 02 Aug 2008 Mesaje: 9704
Motto: panta rhei Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 16 Iul 2021 14:01 Download mesaj |
|
|
|
Nu vreau să mă tot repet, dar ce să fac dacă bifezi succes după succes? Bravo și de data asta!
_________________ bino: 8x22, 7x42, 10x50, 10x80, spotting: 10x46, 20x60
Telescoape RFT70 F/4, 80/900, RFT 110 F/5.5, Meade 90 F/10, ED80 F/6
MTO-11CA 100/1000, Cass Clasic 8"F/15, dobson newt.158/1240 DH, 4"F/4.6
piston AZ mount (R), Vixen GP, minidob |
|
Sus |
|
 |
Mircea Pteancu Moderator

Data inscrierii: 12 Feb 2008 Mesaje: 9515
Motto: ''OBSERVO ERGO SUM'' Localitate: Arad
|
Trimis: 16 Iul 2021 16:35 Download mesaj |
|
|
|
Felicitari Iulian !
E deja Iulie si tu esti cel mai harnic ATM-ist, va fi greu sa te mai depasesca cineva pana la sfarsitul anului.
Intreb din curiozitate, ochiul tau dominant este stangul?
Cer senin si cat mai multe observatii faine, Mircea
_________________ http://observoergosum.blogspot.ro/
https://astroclubgalaxis.blogspot.com
Dotare: reflectoare, lunete, cateva binocluri si un catadioptric. |
|
Sus |
|
 |
iulian90 Membru

|
Trimis: 16 Iul 2021 20:59 Download mesaj |
|
|
|
Multumesc tuturor.
Dl. Pteancu. Asa este, ochiul dominant este stangul la mine, asa m-am obisnuit de cand fac observatii astronomice. Dealtfel sunt "stangaci", scriu cu stanga , am control mai bun cu mana stanga decat cu dreapta.
Pe caldura asta pana si eu fac pauza intre orele 13 si 16 si ma retrag in casa la racoare, pe urma spre seara reiau lucru in ATM. Eu am atelier unde sa lucrez ferit de intemperii,dar pe canicula asta evit sa stau acolo fiindca se face cald ca in sauna la orele pranzului si a dupa amiezii.
|
Sus |
|
 |
Mircea Pteancu Moderator

Data inscrierii: 12 Feb 2008 Mesaje: 9515
Motto: ''OBSERVO ERGO SUM'' Localitate: Arad
|
|
Sus |
|
 |
iulian90 Membru

|
Trimis: 07 Aug 2021 18:04 Download mesaj |
|
|
|
Buna ziua tuturor.
Prezint montura alt-azimutala sub o noua infatisare.
Zilele trecute am vopsit montura cu lac de culoare mahon inchisa, profitand de vremea neprielnica care m-a determinat sa iau pauza de la observatii. Diseara insa va fi un cer exceptional de senin pentru observatii.
|
630.6 kb |
de 3445 ori |

|
|
616.63 kb |
de 3445 ori |

|
|
646.21 kb |
de 3445 ori |

|
|
654.69 kb |
de 3445 ori |

|
|
473.14 kb |
de 3445 ori |

|
|
Sus |
|
 |
|
|
|
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum Nu puteti vota in chestionarele din acest forum Nu puteti atasa fisiere in acest forum Puteti descarca fisiere in acest forum
|
|