Index
Index forum Index forum
Autentificare Autentificare
Inregistrare Inregistrare
Cine este online Cine este online
Galerie imagini Galerie imagini
Calendar evenim. Calendar evenim.
Cautare detaliata Cautare detaliata
Ghid forum Ghid forum
Album astrofoto
IMGP2392-2.jpg
Imagine aleatoare
Blog
Inregistreaza-te pe forumul astronomy.ro
Colaboratori

Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.

Meteo
Vremea in Bucuresti
Statistici forum
Numar total de mesaje in forum: 235090
Numar de utilizatori inregistrati: 2859
Cel mai nou utilizator inregistrat: Savoia
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 830 la data de Mar Iun 03, 2025
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat   
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute
Legenda
Mesaje noi Mesaje noi
Nu sunt mesaje noi Nu sunt mesaje noi
Forumul este inchis Forumul este inchis

Review binoclu Bresser Montana 10,5x45


Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect  

Review instrumente

Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Autor Mesaj
Dbird
Moderator
Moderator


Data inscrierii: 06 Noi 2012
Mesaje: 1558



Localitate: Bucuresti

MesajTrimis: 06 Ian 2018 16:27 Download mesaj
Titlul subiectului: Review binoclu Bresser Montana 10,5x45
Raspunde cu citat (quote)

Review binoclu Bresser Montana 10,5x45

1-PREZENTARE GENERALA
Binoclul cap de serie al celor de la Bresser. Un binoclu la care in mod ciudat nu gasesti decat vreo 3 semireview-uri. Bresser firma care in general a produs echipamente bune dar intr-o gama inferioara de pret scoate si acest model pe care il declara un varf de serie echivalent cu binocluri gen Svarovski si Carl Zeiss si mai ales facut “nu intergral in China”. Asta cu “nu integral in China” mi-a placut cel mai mult. Un review, probabil singurul relativ mai coerent gasit pe net compara acest model cu Svarovski EL si concluzia finala (in care insa intra si pretul la jumatate al germanului) este “draw” adica un fel de egalitate. Chiar daca egalitatea este intre un 10,5x45 si un 10x42. Un Bresser egal cu un Svarovski sau CZ ? Sau poate totusi ceva marketing. Cum de nu gasim oare si alte referinte in acest sens daca pretul este atat de bun ? Poate fi adevarat ca de data asta Bresser si-a depasit cu adevarat productia sa clasica? Din nefericire raspunsurile la aceste intrebari vor ramane sa le gasiti voi caci in acest review nu avem posibilitatea sa il comparam cu nici unul din modelele de mai sus.

Date tehnice:
- putere de marire: 10.5x;
- diametru obiectiv: 45 mm;
- oculare: 6 lentile in 4 grupuri
- tip constructiv: Roof (SP);
- pupila de iesire: 4.3 mm
- eye relief: 17 mm;
- compensare dioptrii: +/- 2;
- material sticla: ED, BaK7, Hoya (denumire chinezeasca echivalent BaK4 Schott);
- cupe ocular: rotativ;
- camp vizual la 1000m: 109 m;
- intensitate luminoasa: 18.5;
- factor de intunecare: 21.2;
- limita de focalizare in apropiere: 2.5 m; (la modelul testat 1,75m)
- utilizabil cu ochelari: da, dar cu contact;
- rezistent la apa: 1 metru /5 min; (n.a. – de preferabil sa nu testate aceasta calitate la nici un binoclu!)
- sistem de focalizare: focalizare centrala;
- acoperire antireflex a lentilelor: multipla antireflex culori galben, mov, verde surprinzator de palide;
- dimensiune: 155 x 55 x 128 mm;
- greutate: 770 g; (la modelul testat 777g impreuna cu cureaua de sustinere);
- material suprafata: armura de cauciuc;
- sistem de prindere pe trepied: da


2- ISTORIC
Nu este un binoclu cu “istoric”, desi este aparut de cativa ani se pare ca nu a fost tinta unor cumparari masive, deci indirect neexistand nici review-uri, sau reclame suficiente pentru a fi cunoscut. Cele circa 3- 4 referinte sunt laudative (una din ele find aferenta lui 8,5 x 45 ceea ce totusi se poate echivala “in familie”).

3- MECANICA
Mecanica este de fapt si primul impact vizual, forma, alura, finisare. Toate sunt perfecte. Sunt folosite linii de executie cu masini de prelucrare super performante, a fost acordata atentie la fiecare detaliu rezultatul fiind un binoclu extem de placut atat ca si feeling cat si ca echilibru in mana. Forma este simpla, extrem de simpla si clasica, economisindu-se la maxim materialul pentru a se obtine o greutate cat mai mica. Fabricantul mentioneaza cum ca de fapt “cota parte din binoclu este facut in Germania” , personal nu cred, dar daca ar fi asa, atunci aceasta parte ar fi cea in discutie. Rotile de reglaj merg ferm mentinand reglajul ferm, culisele ocularelor se misca in 2 trepte mari fiecare avand inca o treapta de deplasare mai mica. Deci in total cam patru pozitii. Cauciucul este cu mare aderenta, asigurand o prindere ferma si sigura. Distanta interpupilara este corecta ca si miscare, si se mentine fara probleme in utilizare (cel putin la modelul testat , scriu asta ca pe unul din siteuri cineva se plangea de miscarea prea usoara a acestui sistem, este pur si simplu ceva reglabil). Un binoclu destul de maricel totusi, dar avand greutatea optima inca pentru tinut in mana (770 grame).

4- OPTICA .
Primul soc poate aparea atunci cand privesti densitatea depuerilor antireflex. Este evident ceva totalmente diferit fata chiar de cele Bresser. Depuneri galbene, verzi si mov-indigo in egalamasura dar cam palide, avand insa un puternic aspect “oglinda”. Privind prin acesta incepi sa intelegi ca totusi este vorba de ceva calitate in plus fata de celelate modele cu care le compari (in cazul nostru: Lacerta 10x50 porro, Lacerta 10x42 roof, Lacerta 10x56 roof si Bresser Condor 10x56 roof). Lumina, contrastul, coloritul si definitia sunt foarte bune. Iese in evidenta insa violent defintia imaginii. Avem o definitie extrem de buna a imaginii, in mod evident la aceastq contribuind si celellate calitati mentionate anterior, dar rezultanta finala este definitia. Componetele imaginii (obiectele din cadrul campului vizual) sunt nu numai conturate dar chiar creeaza senzatia unei separari in 3D a acestora. Fiecare element din imagine este cumva individualizat diferentiindu-se de cele din jurul sau evident , si generand aceasta senzatie 3D. Coloritul este foarte natural, nu sunt irizatii contralumina, si in mod placut zona de neclaritate este undeva la circa 15% fata de marginea campului. Campul este perfect delimitat, si nu exista nici o reflexie interioara in binoclu. De altfel in poza de mai jos se poate vedea acest lucru in imaginea ocular spre obiectiv contralumina. Si partea abasolut superba este lipsa tuturor reflexiilor posibil a fi generate de surse de lumina parazite atat din fata cat si din spate. In tubul optic nu exista limitari sau obturari, obtinandu-se efectul de “ochelari cu rama subtire” (vezi poza). Putine binocluri prezinta acest fenomen ce garanteaza lipsa oricaror limitatori in claea optica si implicita o proiectare adecvata a sistemului ocular-prisma-obiectiv. In mod terestru zi, diurn si nocturn precum si in mod astro este net superior tuturor binoclurilor care mi-au trecut pana acum prin mana (exceptie facand totusi un Nikon Monarch 5 10x42 care cred ca este cam la fel, dar nu am apucat decat acum ceva timp in urma cateva priviri prin el … pe fuga, cine stie poate cineva va face si aceasta comparatie Smile ). Si mai este tousi o execeptie ….revenim.
Stelele sunt punctiforme, coloritul este redat absolut perfect (inclusiv in terestru zi , cred ca am mai zis asta?).


5- TESTE .
Dupa posibilitatile avute a fost comparat cu:
Lacerta 10x42 roof
Montana depaseste “cu putin” luminozitatea, contrastul si definitia. Coloritul este “cu putin” mai natural. In astro Montana depaseste Lacerta cam la nivelul la care ceea ce vezi la unul cu periferica vezi la celalat direct.
Bresser Condor 10x56 roof
Montana este cam egal ca si colorit si luminozitate dar parca contrastul si definitia lui Montana este cu “foarte putin“ mai bun. In astro au parut egale ca si performante.
Lacerta 10x56 roof
Este singurul binoclu care a depasit Montana “binisor” la luminozitate restul parametrilor fiind relativ egali. In mod astro ceea ce vezi la Montana cu vederea periferica vezi la Lacerta direct. Aceasta egalitate relativa intre un 56 si 45 nu as pune-o doar pe diferenta de sticla (ED si celalat sa zicem HD) ci pur si simplu pe cantitatea de bani investiti in plus deci si in restul componentelor binoclului (oculare cu mai multe lentile, antireflex mai bun si nu in ultima instanta, proiectarea in sine).
Lacerta 10x50 porro
Este depasit “cu putin” la toate capitolele. Dar este acolo , aproape si nu pot sa nu mentionez ca desi apropiate intre ele exista o foarte mare diferenta de pret. Totusi un binoclu de 80 Euro il comparam cu unul de 12 ori mai scump!

6- CONCLUZII
Pretul unui astfel de binoclu, este in jurul a 999 de EURO. Toate acestea pentru “cu putin mai bun”. Caci acest putin se pare ca de la un nivel de 200 - 300 de EURO incepe sa coste din ce in ce mai mult proportional cu din ce in ce mai putin. Very Happy
Daca bani investiti merita sau nu, cred ca este o poveste lunga in care intervin prea multi factori subiectivi pentru a putea cuantiza correct. Depinde de fiecare.
Din punctual meu de vedere pe masura ce gasesc binocluri calitativ mai bune, pe masura ce admir mai mult emisiile ieftine (vezi Lacerta 10x50) accesibile tuturor fara eforturi prea mari financiare dar si fara a afecta “cultura ochilor” in zona observatiilor binoculare.
In final un binoclu de foarte buna calitate recomandat strict prin prisma unor doleante speciale si atat de exigente incat, efortul financiar in sine sa merite.



MontanaMic.jpg
 Descriere:
Montana 10,5 x 45 un binoclu, totusi pe nedrept, putin mediatizat
 Marime fisier:  1008.75 kb
 Vizualizat:  de 3139 ori

MontanaMic.jpg


Sus
Dbird
Moderator
Moderator


Data inscrierii: 06 Noi 2012
Mesaje: 1558



Localitate: Bucuresti

MesajTrimis: 18 Aug 2021 10:51 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Cu ceva intarziere revin la afirmatia:
Dbird a scris:
Din nefericire raspunsurile la aceste intrebari vor ramane sa le gasiti voi caci in acest review nu avem posibilitatea sa il comparam cu nici unul din modelele de mai sus.

Am avut ocazia sa testez unul langa celalalt CZ Conquest 10x42 cu Bresser Montana 10,5x45. Ca pret diferenta este de circa 1300 lei (Montana este mai ieftin). Ca performanta putem merge pe o vaga egalitate ochiometrica (teste din mana) desi:
-CZ are campul mai mare
-Lumina, contrast si definitie cam la fel (diferenta este neglijabila, interpretabila fiind extrem de mica... ele sunt acolo amndoua) dar acesta in contextul compararii unui 45 cu un 42 .... deci oricum Bresser este in dezavantaj.
-Rezistenta la lumina parazita mai buna la CZ.
Pe scurt, as putea spune ca in anasamblu diferenta in pret se reflecta in calitatea aferenta binoclurilor.
Deci raspunsul corect ar cam fi ... Nu, Bresser nu a scos un concurent asa cum s-a afirmat initial. Departe insa de a fi un binoclu prost, efortul celor de la Bresser merita apreciat ... reusind sa obtina un binoclu cu raport pret / calitate egal cu cei de la Zeiss. Dar dupa parerea mea acest lucru nu il face un pretendent viabil in piata.
Sus
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect   Review instrumente

Download topic
Pagina 1 din 1
 
Mergi direct la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum
Nu puteti atasa fisiere in acest forum
Puteti descarca fisiere in acest forum
© 2015 astronomy.ro
Termeni si conditii generale      Termeni si conditii forum      Contact