Index |
Index forum |
Autentificare |
Inregistrare
|
Cine este online |
Galerie imagini
|
Calendar evenim. |
Cautare detaliata |
Ghid forum |
Colaboratori
Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.
Statistici forum |
|
Numar total de mesaje in forum: 235811 |
|
Numar de utilizatori inregistrati: 2867 |
|
Cel mai nou utilizator inregistrat: raul |
|
|
|
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 830 la data de Mar Iun 03, 2025 |
|
|
|
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat
|
|
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute |
|
Legenda |
 |
Mesaje noi |
 |
Nu sunt mesaje noi |
 |
Forumul este inchis |
|
|
Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
Autor |
Mesaj |
valy Membru

Data inscrierii: 21 Iul 2005 Mesaje: 11368
|
Trimis: 28 Ian 2022 16:50 Download mesaj |
Titlul subiectului: Camera senzor aprox 20mm |
|
|
|
Aveti vreo recomandare pentru o camera color cu senzor de aprox 20mm diagonala?
M-ar interesa ceva de genul acesta: https://www.teleskop-express.de/shop/produ...-8-mm.html
Are cateva chestiuni care sunt conforme cu cerintele mele:
- pret sub 1000E
- carcasa de diametru mic (low profile, sub 70mm)
- cablurile in spate (nu in lateral)
- ampglow mic/deloc
- racire pasiva (ventilator) si asta e ok din anumite puncte de vedere (nu genereaza caldura suplimentara)
Multumesc.
|
|
Sus |
|
 |
dmtr69 Moderator

Data inscrierii: 24 Sep 2011 Mesaje: 2784
|
Trimis: 28 Ian 2022 20:50 Download mesaj |
Titlul subiectului: |
|
|
|
Am cautat teste cu aceasta camera (in special cum arata dark-urile), dar nu am gasit. Nici ZWO nu are camera cu acest senzor. Eram curios daca chiar este fara ampglow.
Pixelii sunt mici, de 3,3 microni, deci este recomandata pentru focale mici-medii (sub 700mm, ca sa ai macar 1 arcsec/px), dar daca ai seeing foarte bun sau folosesti tehnica lucky-imaging (expuneri foarte scurte), ai putea merge si la focale mai mari. Daca ai cadre multe, cu 21Mpx, spatiul pe hard ar putea fi o problema.
Faptul ca nu are racire activa te va obliga sa faci dark-uri aproape la fiecare sesiune (nu mai zic ca temperatura poate scadea noaptea si cu 7 grade). Stiu ca 300 de euro in plus este un efort financiar serios, dar o racire activa te va scuti de multe probleme.
Trebuie sa te interesezi si cat de bun este suportul celor de la Altair, in caz de vei avea probleme cu camera.
_________________ Marius |
|
Sus |
|
 |
valy Membru

|
Trimis: 30 Ian 2022 13:15 Download mesaj |
|
|
|
Relevante observatii. Intr-adevar si eu am observat ca nu prea sunt teste cu aceasta camera, dubios.
Alte variante mai sunt?
|
|
Sus |
|
 |
Erwin Moderator

Data inscrierii: 02 Aug 2008 Mesaje: 9747
Motto: panta rhei Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 30 Ian 2022 15:29 Download mesaj |
|
|
|
ATIK11000. Dar te muți să dormi în coteț cu câinele...
_________________ bino: 8x22, 7x42, 10x50, 10x80, spotting: 10x46, 20x60
Telescoape RFT70 F/4, 80/900, RFT 110 F/5.5, Meade 90 F/10, ED80 F/6
MTO-11CA 100/1000, Cass Clasic 8"F/15, dobson newt.158/1240 DH, 4"F/4.6
piston AZ mount (R), Vixen GP, minidob |
|
Sus |
|
 |
dmtr69 Moderator

|
Trimis: 30 Ian 2022 17:43 Download mesaj |
|
|
|
Poate ca vor apare camere cu acest senzor si la alti producatori. Dar sunt deja modele cu pixelii apropiati ca marime (3,76-3,80 microni), la ZWO sunt seriile 1600/2600/6200. Daca vrei neaparat camera color, eu ti-as recomanda ASI533 (pret cam de 1000E, cu racire), senzorul este mai mic si patrat (11,3x11,3), pixeli de 3,76 microni, nu are ampglow (verificat de cumparatori) si ceva important- ADC pe 14 biti.
Daca te impaci cu ampglow-ul, si vrei pixeli mai mari (si senzor mai mare), te poti orienta la camerele cu senzor IMX294MC: varianta planetery de la ZWO, sau de la Altair (cu ventilator). Ca detinator al unei ASI294MC Pro (racita) pot spune ca sunt multumit de ea. Ampglow-ul este mai evident la expuneri mai mari sau castig mare, dar in mare parte se corecteaza cu dark-uri.
|
Sus |
|
 |
valy Membru

|
Trimis: 30 Ian 2022 20:55 Download mesaj |
|
|
|
Ideea cu cotetul nu e rea deloc, daca fac observator acolo ar fi a win-win situation.
Totusi poti edita mesajul si sa zici "ATIK11000. Dar costa 100 lei, cu noroc o iei sh la 50" ca sa o arat sotiei in caz ca intreaba?
Am observat si eu 533 dar parca as vrea senzor mai mare ca sa utilizez la maxim campul, desi 17mm diagonala nu e cu mult mai mic. Pixel size-ul nu e asa diferit, 3-4um, sunt toate cam pe acolo, mai poti face binning si scazi dimensiunea fisierelor sau daca ai focala prea lunga. Are 14 biti, pe cand 269C are doar 12. Senzorul patrat nu e neaparat rau ca acopera mai bine cercul.
Nu vreau senzor mai mare de 20mm diagonala, oricum si daca as vrea au niste preturi comparabile doar cu instrumentele capabile sa ofere un camp corectat de 40mm.
|
|
Sus |
|
 |
valy Membru

|
Trimis: 08 Feb 2022 02:39 Download mesaj |
|
|
|
dmtr69 a scris: | .. Ca detinator al unei ASI294MC Pro (racita) pot spune ca sunt multumit de ea. Ampglow-ul este mai evident la expuneri mai mari sau castig mare, dar in mare parte se corecteaza cu dark-uri. | Ai efectul descris aici? Zic ca apare in cazul folosirii filtrelor ha OIII sau in general cele narrowband/multiband:
https://www.cloudynights.com/topic/661685-...-nb/page-3
|
|
Sus |
|
 |
dmtr69 Moderator

|
Trimis: 08 Feb 2022 10:29 Download mesaj |
|
|
|
Nu conteaza ce filtre folosesti, este o problema interna a camerei. Conteaza expunerea (la banda ingusta expunerea este mai mare, de unde si efectul mai accentuat), castigul si viteza de transfer (daca descarcarea este rapida, pe USB 3.0, efectul este micsorat).
Ce se vede in link-ul tau este o problema de flat-uri si de gradient, posibil si de condens pe oglinda secundara sau pe obiectiv, deci camp neuniform necorectat. Poate apare si daca dark-urile de corectie s-au facut cu un capac de plastic insuficient de opac pus pe camera si expunerea facuta in timpul zilei. Eu pentru dark-uri pun capac metalic. De asemenea, si flat-generatorul trebuie sa fie uniform iluminat, altfel mai mult strica imaginea.
Conteaza mult si cu ce soft se fac corectiile- stivele. Eu am folosit mult timp DSS, fiind usor de utilizat, dar nu am gasit setarile cele mai bune pentru a elimina ampglow-ul.
Postez doua master-dark, fara debayer, cu auto STF. Plus doua imagini, una cu o corectie mai buna si alta mai slaba.
Descriere: |
|
Marime fisier: |
629.54 kb |
Vizualizat: |
de 4086 ori |

|
|
654.07 kb |
de 4086 ori |

|
|
456.89 kb |
de 4086 ori |

|
|
1.06 MB |
de 4086 ori |

|
|
Sus |
|
 |
valy Membru

|
Trimis: 08 Feb 2022 12:12 Download mesaj |
|
|
|
Multumesc, imaginile sunt foarte bune (ma refer la ultimile doua )
Ambele sunt scumpe, una mai scumpa ca cealalta. Si nu stiu cum sa abordez situatia. Pe de o parte daca ai un obiect rotund, conteaza latura mai mica a senzorului si aici avem 11 vs 13 mm, nu e mult nu e putin. 533 pare a avea senzor mai curat, dar totusi e o diagonala de 16 mm, si cum "vin" de la diagonala mea de 35mm de la DSLR, parca diferenta este prea abrupta. Pe de alta parte lumea este foarte multumita de 294 iar senzorul este mai mare (ca arie).
|
|
Sus |
|
 |
dmtr69 Moderator

|
Trimis: 08 Feb 2022 12:32 Download mesaj |
|
|
|
Poate mai apare una SH la vanzare in bazarul nostru. A fost prin august o camera ASI294 cu 4400lei.
|
Sus |
|
 |
valy Membru

|
Trimis: 08 Feb 2022 12:36 Download mesaj |
|
|
|
Am luat in calcul si varianta sa stau cuminte si sa ma joc cu ce am, pana cand/daca apare ceva interesant.
|
|
Sus |
|
 |
|
|
|
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum Nu puteti vota in chestionarele din acest forum Nu puteti atasa fisiere in acest forum Puteti descarca fisiere in acest forum
|
|