Index
Index forum Index forum
Autentificare Autentificare
Inregistrare Inregistrare
Cine este online Cine este online
Galerie imagini Galerie imagini
Calendar evenim. Calendar evenim.
Cautare detaliata Cautare detaliata
Ghid forum Ghid forum
Album astrofoto
luna_0503_11a_final.jpg
Imagine aleatoare
Blog
Inregistreaza-te pe forumul astronomy.ro
Colaboratori

Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.

Meteo
Vremea in Bucuresti
Statistici forum
Numar total de mesaje in forum: 235591
Numar de utilizatori inregistrati: 2862
Cel mai nou utilizator inregistrat: niezdradze
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 830 la data de Mar Iun 03, 2025
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat   
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute
Legenda
Mesaje noi Mesaje noi
Nu sunt mesaje noi Nu sunt mesaje noi
Forumul este inchis Forumul este inchis

Baader Astrosolar - montare

Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect  

Oculare/Filtre

Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Autor Mesaj
Claudiu
Membru
Membru

Data inscrierii: 16 Noi 2007

Motto: Og say aperture always win and Durk say central obstruction bring contrast demons”

MesajTrimis: 14 Ian 2008 13:33 Download mesaj
Titlul subiectului: Baader Astrosolar - montare
Raspunde cu citat (quote)

Sunt nelamurit dpdv tehnic in legatura cu montarea acestui tip de folie/filtru.
Masuratorile facute de Baader pe site (si multe dintre testele facute independent) au plasat folia intre doua suprafete de sticla plane.
Astfel a rezultat lambda 6.023... testul si graficele se pot vedea aici :
http://www.baader-planetarium.com/pdf/astro_solar_test_e.pdf

Ceea ce ma nelamureste este ca montarea foliei, dupa cum o recomanda producatorul se face a.i. folia nu este perfect plana.. si nici nu poate fi decit daca este pusa intre 2 placi. Toate fotografiile de pe net o prezinta montata aproximativ prin presare intre doua discuri perforate, mai mult sau mai putin.
Baader spune :
Citat:
The film must be mounted flat and free of any tension - Only this will provide first class Solar images. The quality of this patent pending material is so high that any wrinkles or strain on the film will lead to a very noticeable deterioriation of optical quality.
When mounted carefully, AstroSolar TM Film can reach the quality levels of truly precision polished glass plates (not to compare with several glass filters made of ordinary window glass w/o ever having seen a polishing machine).

Deeci ? am inteles ca masuratorile cu laser nu se pot face decit in conditii de planetiate perfecta.. dar nu ar beneficia observatiile vizuale sau fotografice de acelasi lucru ? de ce se monteaza asa nasol pe telescoape ? (la aperturi mari, filtrul prezinta deformari mai mari, fiind intins intre margini)

Membru
Membru

Data inscrierii: 02 Mar 2006

Motto: PER ASPERA AD ASTRA

MesajTrimis: 14 Ian 2008 15:28 Download mesaj
Titlul subiectului:

Folia solara Baader se foloseste asa cum e, intinsa pe cat de neted posibil la gura tubului telescopului, prinsa eventual cu un elastic (de borcane sau de chiloti Smile). La subtirimea ei, usoare ondulatii inerente nu strica imaginea. Nu e in regula daca e sifonata, tensionata sau si mai rau zgariata sau impunsa. In rest da rezultate apropiate (dar nu egale) cu filtrele solare pe sticla plana.
Sus
Emil
Membru
Membru

Data inscrierii: 30 Aug 2007

MesajTrimis: 14 Ian 2008 18:03 Download mesaj
Titlul subiectului:

Salut,
de chiloti mai rau ca dupa aia mai avem parte si de nudism in zona! Very Happy sau facem observatii cu o mana ocupata!
Montajul poate fi facut relativ usor daca aveti un capac metalic cu un diametru apropiat cu deschiderea telescopului (apropiat insemana ceva mai mare decat deschiderea telescopului si portfiltrul este cel cu suruburi de fixare pe telescop. Idea de baza este ca acest capac sa aiba diamentrul mai mare ca deschiderea telescopului dar mai mica ca si portfiltrul pentru ca trebuie sa intre unul in altul.
Puneti filtrul pe acest capac si il intindeti bine de tot si uniform (capacul trebuie slefuit in prealabil pentru a nu deteriora filtrul) apoi fixati filtrul pe capac, puteti folosi lipici mai slab.
Pe portfiltru aveti o zona din jurul deschiderii pe care o puteti folosi pe post de rama pentru filtru. Pe aceasta zona aplicati lipici, nu conteaza de care atat timp cat tine, nu e influentat de umezeala si nu e SuperGlue, ideal ar fi un lipic cu o durata mai mare de uscare.
Dupa acest punct (aplicarea lipiciului) puneti portfiltrul cu rama in jos si introduceti capacul cu filtrul in portfiltru, puneti deasupra o greutate si asteptati sa se usuce. Apoi se inceparteaza capacul dupa ce in prealabil cu un instrument bine ascutit ati indepartat capacul de filtru (din cauza capacului nu puteti ajunge cu cutitul la filtrul care deja este fixat pe portfiltru). Daca ati lucrat corect veti avea o suprafata aproape perfect plana. Depozitati intr-un loc ferit pentru a nu se deteriora filtrul.
Pentru cei doresc din cand in cand sa arunce un ochi si spre soare un portfiltru se poate face si din carton iar pe post de filtru se poate folosi si folia de aluminiu de prim ajutor insa specific pe aceasta cale ca aceasta folie trebuie sa fie pusa cel putin in dublu si din acesta cauza calitatea imaginii va avea de suferit. Insa puteti astfel incepe observatii solare iar daca va pasioneaza puteti sa treceti la filtre serioase.
Referitor la filtrele solare care se monteaza inaintea ocularului va recomand un ciocan de 2 Kg si dati in filtru pana nu mai ramane nimic din el. Datorita energiilor care se concentreaza pe acest filtru, sansele ca filtrul sa crape sau sa "sara smaltzul" sunt foarte mare iar riscul nu merita, deci daca cumva aveti asa ceva aruncati-l dupa ce l-ati distrus.

Numai bine
Emil
Sus
Claudiu
Membru
Membru

Motto: Og say aperture always win and Durk say central obstruction bring contrast demons”

MesajTrimis: 14 Ian 2008 18:29 Download mesaj
Titlul subiectului:

Va multumesc pentru raspunsuri.
Am mai citit diferite sugestii de montare si consider ca este mai bine ca filtrul sa fie "caserat" pe margini deci lipit cu un adeziv usor (solubil in apa sau alcool spre exemplu) decit preforat sau prins cu adezivi de contact.
Pentru montura lui am sa incerc cu lemn sau PVC.. as dori un filtru utilizabil la nivel foto si calitatea monturii este importanta.

Mai am o intrebare asociata. Cei care folosesc refractoare pentru observatiile solare si care fotografiaza in afocal prefera sa reduca aberatia cromatica prin vignetarea obiectivului.
Un instrument ca al meu, f:8.33 ar putea deveni f:20 prin aplicarea filtrului cu un diametru de 50mm.. Imi puteti oferi o parere in legatura cu aceasta ?
Oricum am de gind sa fabric un filtru de 110-120mm pentru luminozitate si rezolutie maxima prin folia ND5 si un filtru mic pentru puteri mari. Nu am experimentat efectele aberatiei cromatice asupra unui corp luminos ca soarele (si oricum in prezent nu posed oculare mici) deci incerc sa merg la sigur.

Membru
Membru

MesajTrimis: 14 Ian 2008 18:32 Download mesaj
Titlul subiectului:

PS. Nu as recomanda nimanui sa incerce cu folie de aluminiu.. Desi in teorie ar merge, (in 2 straturi ca sa nu se alinieze eventualele imperfectiuni) .. cred ca merita un mic efort pentru un petec de Astrosolar. Macar reziduu de la SH.. cu siguranta va ramine pentru ca foliile se livreaza dreptunghiulare si majoriatea obiectivelor sunt rotunde Very Happy
Membru
Membru

Data inscrierii: 31 Mar 2006

Motto: decat ceva prost, mai bine nimic bun ...

MesajTrimis: 14 Ian 2008 19:20 Download mesaj
Titlul subiectului:

Citat:
Un instrument ca al meu, f:8.33 ar putea deveni f:20 prin aplicarea filtrului cu un diametru de 50mm.. Imi puteti oferi o parere in legatura cu aceasta ?
Oricum am de gind sa fabric un filtru de 110-120mm pentru luminozitate si rezolutie maxima prin folia ND5 si un filtru mic pentru puteri mari.

Un filtru mic pentru puteri mari?
Pai tocmai la puteri mari ai nevoie de apertura.
Un filtru mic ar fi util pentru marirea raportului focal asa cum scrii mai sus pentru ponderarea aberatiei cromatice dar prin aceasta masura pierzi din rezolutie.
O posibila solutie in cazul refractoarelor ar fi limitarea raspunsului spectral prin asocierea cu filtrul solar a unui filtru colorat montat inaintea ocularului (de obicei se foloseste un filtru verde, galben sau orange unde si raspunsul unui refractor obisnuit este cel mai bun).
O solutie si mai buna pentru un refractor ar fi folosirea unui helioscop cu prisma wedge sau pentaprisma.
In acest caz nu mai ai nevoie nici de filtrul astro-solar insa solutia e ceva mai scumpa dar si mai buna.
Sus
Catalin Paduraru
Membru
Membru

Data inscrierii: 08 Mai 2006

MesajTrimis: 14 Ian 2008 19:30 Download mesaj
Titlul subiectului:

Raportul F/d nu are nici o treaba cu "puterea" instumentului ci cu luminozitatea lui. La f/20 o sa ai mai putina lumina dar tot aceiasi distanta focala deci tot la fel de mare o sa iti fie Soarele in poze doar ca o sa ai nevoie de timpi de expunere mai mari ca sa ai aceleasi rezulatate ca si cand ai folosi un F/8.
Numai bine!
Sus
Claudiu
Membru
Membru

MesajTrimis: 14 Ian 2008 19:48 Download mesaj
Titlul subiectului:

RE: nu stiu daca am dat de inteles ca nu pricep marimile care caracterizeaza instrumentul meu sau ce rol au ele. Sa fim seriosi.

Am sa incerc o serie de filtre foto, am in dotare un set rusesc pentru fotografii alb-negru care contine pentru galben 2 modele. Galben si galben-orange, pentru ceatza. Oricum as prefera sa nu vad soarele in alb monocrom, mi se pare putin sec.
Apropo, coatingul XLT este verde.. Sa mai incerc si cu un filtru verde ? (nu vreau sa para stupida intrebarea, stiu ca nu se poate considera un filtru real avind in vedere transmisia, dar poate ca exista o particularitate in clipa in care se observa un obiect cu o asemenea luminozitate)

Sunt curios daca filtrele de contrast ar putea sa ofere ceva in plus sau daca diminueaza din detaliul imaginii.. intreb asta pentru ca am inteles ca folia solara uneori poate arata si ceva turbulente de suprafata, filamente, etc.. nu protberante dar oricum, un zgomot cit -de cit inteligibil.
Modificarea raportului focal il doream in directia corectarii aberatiei, desigur. Am considerat ca fiind un obiect luminos ( chiar si cu transmisia de 0.001% a foliei) expunerile nu vor fi nicind o problema.

Membru
Membru

Data inscrierii: 31 Mar 2006

Motto: decat ceva prost, mai bine nimic bun ...

MesajTrimis: 14 Ian 2008 21:27 Download mesaj
Titlul subiectului:

Un filtru verde pare a fi foarte bun.
Ca sa te lamuresti usor si repede despre acest aspect citeste despre filtrul Solar Continuum aici: http://www.telescope-service.de/baader/sol...rContinuum
daca vrei insa studiul soarelui in culoare naturala helioscopul este singura solutie si cea mai buna dupa incercarile pe care le-am facut pana acum.
filtrul astro-solar pe mine nu ma multumeste in momentul in care vreau sa vad granulatia suprafetei soarelui, poate nu am nici cele mai bune instrumente.
cea mai mare problema cu soarele e turbulenta atmosferica.

PS. despre coatinguri as prefera o discutie separata.
Sus
HoO_Germany
Membru
Membru

Data inscrierii: 13 Mar 2006

MesajTrimis: 15 Ian 2008 15:08 Download mesaj
Titlul subiectului:

Cu o folie solara in legatura uzarei unui instrument cu o apertura destul de mare 6 - 8 " este posibil a vedea granulatia. Aici filtrul trebue sa aiba aceeas apertura cum si instrumentul, sa intre destul lumina.
Sub folosirea unui Herschel-Wedge sau pentraprisma, tot este posibil a observa soarele fara pericol, dar aici NU este voie a se uita in lumina data de aceste instrumente, care iese in unghiul de jos. Un Herschel-Wedge sau o pentraprisma imparte lumina venind de la soare in 2-5% si 98-95%.
Partea luminii cu 2-5% merg spre ocular, restul se duce "afara". Aici instrumentul este asa construit ca lumina sa poate sa iese, pe partea de jos unde este o energie foarte mare. De multe ori se poate intampla ca se aprind pantalonii, stand prea lung in functul focal acestei raze.

www.hoo-germany.de / info(@)hoo-germany.de

Tel.: +49 2452 976144
Sus
Claudiu
Membru
Membru

MesajTrimis: 23 Ian 2008 14:52 Download mesaj
Titlul subiectului:

Filtrul pe sest "Fund de Bebelush"

Aceasta este solutia pe care am adoptat-o dupa ce am facut citeva simulari cu folie acetofan. Filtrul pentru finderul de 50mm l-am facut in stilul clasic cu pliere pe rotund si a iesit okl.. vizual la soare faldurile sunt imperceptibile si filtrul arata exact ca cele care se gasesc in comert pentru aceasta dimensiune (este dificila plierea fara sa apara cute). Totusi nu sunt multumit de aspectul lui.

Desigur, la un diametru mare cutele ar fi estompate dar nu ar disparea total. Asa ca am inventat o solutie care cred ca este dintre cele mai simple si mai eficiente daca planeitatea este de dorit.

Se utilizeaza 2 placi carton Mouss (3mm sau 5mm) patrate in care se decupeaza un gol rotund egal cu diametrul tubului sau dew-shieldului intrumentului. Este important ca acest gol rotund sa fie un cerc cu raza mai mica cu minim 1 cm decit raza cercului inscris in patrat. (concentric)
Se face bordarea marginii taiate pe rotund daca este nevoie si se aplica folia ca in imaginile de mai jos. Cel mai bun este scothcul de hirtie pentru ca se prelucreaza usor. Metoda de prindere a filtrului pe tub se face prin montarea unei prime placi de mousse care serveste drept piesa de control. Ea trebuie sa lase numai 4-5 mm de tub, exact cit este necesar pentru filtru ca sa nu apese tubul pe folie. Prima placa trebuie deci sa nu se miste prea usor.
Calitatea reflexiei din poza demonstreaza avantajele metodei.

bucatarie 004.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  237.16 kb
 Vizualizat:  de 8546 ori

bucatarie 004.jpg

bucatarie 005.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  228.49 kb
 Vizualizat:  de 8546 ori

bucatarie 005.jpg

Membru
Membru

MesajTrimis: 03 Feb 2008 23:49 Download mesaj
Titlul subiectului:

Am prins acum 2 zile grupul 983, care azi arata ca in poza de jos (fiind in remisie). Am testat filtrul full-aperture si cel de 50mm (executat mai putin precis pentru finder) si diferenta a fost clara.
Scaderea luminozitatii, a rezolutiei imagninii, etc. Parca s-a redus si din turbulenta atmosferica aparenta la nivelul discului solar.
Am avut parte si de un cer destul de nepotrivit asa incit imaginea la 125x avea intensitatea vizibila in poza de jos.
Totusi ma bucur ca am reusit sa observ aceste mici pete (si parca, pentru citeva clipe, si o zona usor intunecata cu aspect radial... e posibil sa-mi fi jucat ochiul feste).
Ca o ultima remarca, la observatiile de zi se vede fiecare firicel si punct de praf de pe lentila.. Confused

sunspot.gif
 Descriere:
 Marime fisier:  132.67 kb
 Vizualizat:  de 8286 ori

sunspot.gif

Membru
Membru

Data inscrierii: 02 Mar 2006

Motto: PER ASPERA AD ASTRA

MesajTrimis: 04 Feb 2008 08:29 Download mesaj
Titlul subiectului:

... frontala a ocularului. Cel mai probabil. Ia-l si sterge-l usurel cu o carpa mai moale.
Sus
Ovidiu M.
Membru
Membru

Data inscrierii: 16 Sep 2007

Motto: "The best light pollution filter is gasoline--you put it in your car and drive to darker skies."

MesajTrimis: 28 Feb 2008 19:30 Download mesaj
Titlul subiectului:

Referitor la refractorul meu de 70mm. Se merita sa incerc si observatii solare? O sa vad mai mult decat o bila de un alb mat fara detalii? Cam ce solutie economica ar fi pt ca am vazut filtre pe la 800 de lei?
Mersi!
Sus
Claudiu
Membru
Membru

MesajTrimis: 28 Feb 2008 19:40 Download mesaj
Titlul subiectului:

Folia astrosolar este incontestabila alegere. Indiferent de apertura si preferinte, oricine trebuie sa aiba un filtru macar de 50mm.
Daca ai noroc cu un grup de pete solare mai maricele atunci raspunsul este clar.
Iar bila aceea ... well.. La acea lipsa de detalii te poti uita, dar la fetele noastre ba ? Twisted Evil

Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect   Oculare/Filtre

Download topic
Pagina 1 din 1

Mergi direct la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum
Nu puteti atasa fisiere in acest forum
Puteti descarca fisiere in acest forum
© 2015 astronomy.ro