Index
Index forum Index forum
Autentificare Autentificare
Inregistrare Inregistrare
Cine este online Cine este online
Galerie imagini Galerie imagini
Calendar evenim. Calendar evenim.
Cautare detaliata Cautare detaliata
Ghid forum Ghid forum
Album astrofoto
GT2_TX__8_iulieJPG.jpg
Imagine aleatoare
Blog
Inregistreaza-te pe forumul astronomy.ro
Colaboratori

Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.

Meteo
Vremea in Bucuresti
Statistici forum
Numar total de mesaje in forum: 236674
Numar de utilizatori inregistrati: 2881
Cel mai nou utilizator inregistrat: avis
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 1016 la data de Mar Sep 09, 2025
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat   
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute
Legenda
Mesaje noi Mesaje noi
Nu sunt mesaje noi Nu sunt mesaje noi
Forumul este inchis Forumul este inchis

olympus 10*50 DPS I

Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect  

Binocluri / Spottingscope

Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Autor Mesaj
KERAUNOS
Membru
Membru

Data inscrierii: 04 Sep 2006

MesajTrimis: 07 Sep 2006 12:56 Download mesaj
Titlul subiectului: olympus 10*50 DPS I
Raspunde cu citat (quote)

Salutare.Sunt nou pe astronomy.ro.De curand am achizitionat un binoclu olympus 10*50 DPS I.Pot spune ca est un binoclu bun pt pretul care-l are(2.300-2.500.).Prezinta un contrast ridicat, iar optica(lentile,prisme,oculare) este acoperita pe toate suprafetele cu un strat dielectric (lentilele au culoarea albastra,puternic spre mov,de altfel prismele si ocularele).Pt. obs. deep-space prezinta imagini impresionante pe un cer negru sau cu poluare luminoasa redusa.In privinta observatiilor asupra lunii, ofera niste detalii incredibile,comparate cu 60 mm refractor,17 mm plossl.Un singur incovenient, probabil din cauza acoperirilor: la oberv. asupra lunii mai apar in camp 3-4 luni mai mici,de culoare albastra.Stie cineva precis de la ce sunt aceste reflexii ?Sa fie oare vb ca prismele sunt Bak7,iar acoperirea un singur strat ?
Sus
Catalin Paduraru
Membru
Membru

Data inscrierii: 08 Mai 2006

MesajTrimis: 07 Sep 2006 13:07 Download mesaj
Titlul subiectului: Re: olympus 10*50 DPS I

KERAUNOS a scris:
Salutare.Sunt nou pe astronomy.ro.De curand am achizitionat un binoclu olympus 10*50 DPS I.Pot spune ca est un binoclu bun pt pretul care-l are(2.300-2.500.).Prezinta un contrast ridicat, iar optica(lentile,prisme,oculare) este acoperita pe toate suprafetele cu un strat dielectric (lentilele au culoarea albastra,puternic spre mov,de altfel prismele si ocularele).Pt. obs. deep-space prezinta imagini impresionante pe un cer negru sau cu poluare luminoasa redusa.In privinta observatiilor asupra lunii, ofera niste detalii incredibile,comparate cu 60 mm refractor,17 mm plossl.Un singur incovenient, probabil din cauza acoperirilor: la oberv. asupra lunii mai apar in camp 3-4 luni mai mici,de culoare albastra.Stie cineva precis de la ce sunt aceste reflexii ?Sa fie oare vb ca prismele sunt Bak7,iar acoperirea un singur strat ?

Din cate stiu reflexiile sunt interne si sunt datorita suprafetelor neacoperite. Ce vreau sa te intreb. La Luna cand ai observat-o, pe margine prezenta culori (albastru sau orange)?
Numai bine!
Sus
horatius
Membru
Membru

Data inscrierii: 06 Apr 2006

MesajTrimis: 07 Sep 2006 13:28 Download mesaj
Titlul subiectului:

Citat:
.)Prezinta un contrast ridicat, iar optica(lentile,prisme,oculare) este acoperita pe toate suprafetele cu un strat dielectric (lentilele au culoarea albastra,puternic spre mov,de altfel prismele si ocularele).Pt. obs. deep-space prezinta imagini impresionante pe un cer negru sau cu poluare luminoasa redusa.

Coating dielectric pe lentile la sub 100$ binoclul... nu prea cred. Lentilele tale sunt multicoated, iar prismele cred ca maxim un strat au.

Daca vezi mai multe luni ori sunt reflexii interne, ori e decolimat binoclul tau.
Sus
HoO_Germany
Membru
Membru

Data inscrierii: 13 Mar 2006

MesajTrimis: 07 Sep 2006 13:42 Download mesaj
Titlul subiectului: Re: olympus 10*50 DPS I

KERAUNOS a scris:

Daca apar aceste 3-4 luni in camp si se fac inca mai mici, ar putea fie greaseala din cauza ne coating, sau cumva reflex. Daca se vad 2 luni care au aceeas marime, atunci vine greseala de la decolimare.

www.hoo-germany.de / info(@)hoo-germany.de

Tel.: +49 2452 976144
Sus
zoth
Membru
Membru

Data inscrierii: 31 Mar 2006

Motto: decat ceva prost, mai bine nimic bun ...

MesajTrimis: 07 Sep 2006 14:40 Download mesaj
Titlul subiectului:

Citat:
lentilele au culoarea albastra,puternic spre mov,de altfel prismele si ocularele

esti sigur ca vorbesti de Olympus 10x50 DPSI ?
la exemplarul pe care il am obiectivele sunt doar cu acoperire care se vede albastra, nici poveste de mov, nici macar o irizatie. ceea ce spui tu se vede doar pe oculare. si acum hai sa fim seriosi, e un binoclu de 80$ (pret de Romania).
ultima data am vazut luna aseara dar nu apare decat o imagine. e totusi un lucru care deranjeaza, daca iesi cu obiectivul din discul lunii intra o lumina difuza care cam zgarie ochiul dar cred ca e normal sa fie asa.
tot in cazul lunii aberatie cromatica nu am vazut nici macar la craterele marginale.
pentru deepsky imaginea e buna pentru 80% din diametrul campului dar la margine apare aberatia sferica (stelele nu se mai vad punctual). ai observat si tu fenomenul asta?
Sus
KERAUNOS
Membru
Membru

Data inscrierii: 04 Sep 2006

MesajTrimis: 07 Sep 2006 23:08 Download mesaj
Titlul subiectului:

pt sarpe:pe margni nu prezinta nici un fel de culori,nici albastru nici orange,se vede normal;pt.zircon:s-ar putea sa ai dreptate in privnta acoperirilor,depinde din ce unghi privesti lentilele, insa un lucru il stiu sigur:i-am desfacut lentilele,iar prismele si ocularele sunt acoperite sigur;in privnta aberatiei sferice la merginea campului nici vorba, insa asta-seara am privit eclipsa de luna, iar cele 2-3 luni mici albastre au aparut din nou in camp, cred ca e vorba de colimarea opticii(am privit luna printr-un binoclu TCM 10*30*60 cu ruby coatings,iar lunile nu apareau).
Sus
HoO_Germany
Membru
Membru

Data inscrierii: 13 Mar 2006

MesajTrimis: 08 Sep 2006 08:46 Download mesaj
Titlul subiectului:

M-am dus ieri seara afara si am luat binoclu meu sa ma uit la luna, ca sa-mi pot dea seama ce problema ar putea avea KERAUNOS cu binoclul lui.

Daca m-am uitat la luna paralel si drept, nu am vazut nici un fel de reflexii sau niste efecte nevreute. Luna se vedea normal, cratar-ul Tycho pentru ca este foarte mare, si asa se poate vedea bine in binoclu.

Daca am tinut binoclul stramb si il dadeam ca sa "merga" luna de la o parte la alta in obiectiv, atunci se faceau reflexe mici, rotunde cu o culoare albastra (venind de la coating). Aceste reflexe mergeau in contraversa cum dadeam eu directia binoclului. Adica daca eu tineam asa stramb binoclul si ma uitam la luna de la dreapta la stanga, mergeau reflexele mice de la stanga la dreapta. Marimea aparenta lunei era cam 25m si marimea aparenta acelor reflexii era cam 4mm.

www.hoo-germany.de / info(@)hoo-germany.de

Tel.: +49 2452 976144
Sus
zoth
Membru
Membru

MesajTrimis: 08 Sep 2006 09:30 Download mesaj
Titlul subiectului:

am spus asa : coatingul de pe obiectivele binoclului (pentru ca are coating) are aparenta albastra indiferent de unghiul din care privesti. la oculare ai dreptate, este o combinatie de albastru cu violet. aberatia cromatica si de sfericitate intradevar nu apare in cazul lunii, dar la stele daca privesti marginal ai sa poti observa ce am scris in mesajul precedent. e posibil sa apara reflexii interne din cauza luminozitatii foarte mari a lunii, poate un filtru ar fi util.
daca insa problema e din colimare atunci e destul de urat pentru ca modelul asta de binoclu are prismele lipite, deci nu se pot colima.
Sus
Forever_Man
Membru
Membru

Data inscrierii: 04 Iun 2005

MesajTrimis: 08 Sep 2006 09:43 Download mesaj
Titlul subiectului:

Si la mine apar reflexii interne, dar doar atunci cand Luna e stralucitoare. Cand e doar jumate, sau cand se afla la orizont nu apare nici o reflexie. Asta e o problema a binoclului meu, sau asa se intampla la orice binoclu ?
Liony
Membru
Membru

Data inscrierii: 18 Ian 2008

MesajTrimis: 15 Feb 2008 14:11 Download mesaj
Titlul subiectului:

Eu am un binoclu Bresser 10x50.

La luna apar si la mine reflexii daca misc binoclul astfel incat luna sa se plimbe prin campul vizual, reflexii care sunt mai mici decat luna si care cum zicea si Robert se misca in sensul invers cum se misca luna prin campul vizual. Aberatii cromatice la marginea lunii nu apar.
Tot la luna apare si acel halou care e cam deranjant.

Stelele se vad punctiforme in centrul campului vizual; la margine se vad ca niste pete ovale...sa fie problema de colimare sau este normal?

Am mai intalnit un lucru ciudat la binoclul meu...daca il pun in lumina si ma uit dintr-un anumit unghi in obiectiv: in barrelul din dreapta apare o culoare albastra, iar in barrelul din stanga o culoare albastru-violet...la oculare apare culoarea albastra in ambele. Din ce cauza sa fie asa? Binoclul are fully coated nu multi coated...dar totusi nu inteleg de ce culorile difera intre cele 2 obiective. Precizez ca am studiat din mai multe unghiuri si culorile difera cum am scris mai sus.
Sus
zoth
Membru
Membru

MesajTrimis: 16 Feb 2008 14:21 Download mesaj
Titlul subiectului:

Citat:
Stelele se vad punctiforme in centrul campului vizual; la margine se vad ca niste pete ovale...sa fie problema de colimare sau este normal?

faptul ca o stea focusata in centrul campului vizual se transforma intr-o pata daca e dusa la marginea campului indica prezenta aberatiei de sfericitate. daca aceasta pata e ovala exista toate sansele sa fie prezent si astigmatismul.
nu vad cat de anormale sunt aceste fenomene intr-un binoclu ieftin...

Citat:
Am mai intalnit un lucru ciudat la binoclul meu...daca il pun in lumina si ma uit dintr-un anumit unghi in obiectiv: in barrelul din dreapta apare o culoare albastra, iar in barrelul din stanga o culoare albastru-violet...la oculare apare culoarea albastra in ambele. Din ce cauza sa fie asa? Binoclul are fully coated nu multi coated...dar totusi nu inteleg de ce culorile difera intre cele 2 obiective. Precizez ca am studiat din mai multe unghiuri si culorile difera cum am scris mai sus.

aceste lucruri sunt cunoscute sub denumirea de defecte cosmetice dar nu au influienta negativa in practica.
cel mai probabil cele doua lentile ale obiectivelor sunt din loturi diferite de depunere a stratului antireflex.
fenomenul respectiv se intampla mai pe la toti fabricantii de optica si la chinezi si la rusi si chiar pe la case mai mari... William Optics a avut multe loturi de asemenea lentile pe care totusi le-a pus in vanzare.
Sus
Liony
Membru
Membru

Data inscrierii: 18 Ian 2008

MesajTrimis: 17 Feb 2008 02:16 Download mesaj
Titlul subiectului:

Multumesc pt raspuns. Ma surprinde faptul ca pt un binoclu ieftin totusi colimarea este buna...l-am trecut prin testele de verificare a colimarii si totul e ok pana acum...pupila de iesire perfect rotunda...o stea vazuta prin binoclu la o distanta de 10-15 cm de oculare nu formeaza imagina dubla... singurele defecte sunt acelea cu aberatia de sfericitate la marginea campului si reflexiile produse din cauza coatingului slab. Oricum cred ca e mai bun decat un tasco 20x50 spre care ma orientasem la inceput sa il comand... avand in vedere ca aman2 au acelasi pret.
Sus
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect   Binocluri / Spottingscope

Download topic
Pagina 1 din 1

Mergi direct la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum
Nu puteti atasa fisiere in acest forum