Index
Index forum Index forum
Autentificare Autentificare
Inregistrare Inregistrare
Cine este online Cine este online
Galerie imagini Galerie imagini
Calendar evenim. Calendar evenim.
Cautare detaliata Cautare detaliata
Ghid forum Ghid forum
Album astrofoto
Sunspot_1106+1108.jpg
Imagine aleatoare
Blog
Inregistreaza-te pe forumul astronomy.ro
Colaboratori

Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.

Meteo
Vremea in Bucuresti
Statistici forum
Numar total de mesaje in forum: 235591
Numar de utilizatori inregistrati: 2862
Cel mai nou utilizator inregistrat: niezdradze
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 830 la data de Mar Iun 03, 2025
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat   
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute
Legenda
Mesaje noi Mesaje noi
Nu sunt mesaje noi Nu sunt mesaje noi
Forumul este inchis Forumul este inchis

Ce ocular mi se potriveste ?

Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect  

Oculare/Filtre

Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Autor Mesaj
Seghedin Mihai
Membru
Membru

Data inscrierii: 20 Oct 2007

MesajTrimis: 23 Feb 2008 23:10 Download mesaj
Titlul subiectului: Ce ocular mi se potriveste ?
Raspunde cu citat (quote)

Am o lunetica mica f buna pt observatii terestre, numai buna pt pus pe pervaz, sunt f multumit de ea, dar as dori sa-i cumpar un eyepiece de 4mm sau mai mic pe langa cel de 9mm si 17mm

http://www.amazon.com/Meade-60AZTD-60AZ-TD...B000KHIXG6

Stiu ca dimensiunea eyepiece-ului e 1-1/4, ce inseamna asta, nu stiu exact...
Se potrivesc aceste oculare ? :

http://telescop-expert.ro/index.php?page=s...;Itemid=26

Sau eventual ce trebuie sa fac pt a stoarce si ultima picatura de zoom posibila cu aceasta luneta ?
Sus
Claudiu
Membru
Membru

Data inscrierii: 16 Noi 2007

Motto: Og say aperture always win and Durk say central obstruction bring contrast demons”

MesajTrimis: 24 Feb 2008 00:07 Download mesaj
Titlul subiectului:

Ocularele au urmatoarele caracteristici : Distanta focala (in milimetri), field stop, numar de lentile (si structura), dimensiunea uneori precizata a lentilei finale, cimp vizual aparent (intre 40 si 70-80 de grade) si dimensiunea barrelului (0.96", 1.25" sau 2")
Toate ocularele cu distanta focala mica sunt pe 1.25" (nu are sens sa fie mai mari). Categoria 0.96 este in desuetudine.

Acum, luneta ta ar putea atinge o marire maxima de 120x pentru luna/jupiter/saturn/venus.. (atit) Totusi nu o vei folosi chiar asa de mult la acest factor. Nu poti observa detalii prin ea pentru ca acestea solicita sisteme optice de rezolutie mare, dar o sa ai o idee. Luna probabil ca ti-ar umple cimpul vizual (daca acesta se situeaza in jurul cifrei de 50 de grade)
Pentru ca sa vezi planetele ca niste buline simpatice ai nevoie de un ocular de 3 mm.. (din pacate ai focala scurta) Asa ceva nu poate fi comod pentru privire deci 9mm cu un barlow 3x este mult mai recomandat pentru luneta ta. Sau 6 mm cu un 2x (dar la ocularele kellner si "super" este bine sa nu te duci prea jos cu focalele).
Si o vei putea folosi ca instrument pentru obs. solare. (cu o folie)

Membru
Membru

MesajTrimis: 24 Feb 2008 01:07 Download mesaj
Titlul subiectului:

Deci sa ma risc sa comand ocularul de 3,6mm de aici ? :

Si apoi barlow-ul 3x :
350 / 3.6 = 97.2 x3 = 291x Shocked

Deci pot obtine 291x Shocked ?

Eu deja am un ocular de 9mm si un barlow 2x, deci 350 / 9 = 38 x2 = 77x
Daca as pune barlow 3x as avea deci 38 x 3 = 114x

Eu ma tem sa nu ma trezesc ca am comandat un ocular si sa fie prea mic, adica sa nu se potriveasca in barlow, eu mai am un telescop cu oculare K 6mm, K 12mm, K 17mm si acestea sunt mult mai mici ca dimensiuni decat cele de la luneta, adica daca as pune un ocular de la telescop la luneta, acestea intra cu totul in barlow.

Sau daca cel de 3.6mm e prea mic, stii u un ocular de 6mm sau 4mm care sa-l comand ?
Sus
zoth
Membru
Membru

Data inscrierii: 31 Mar 2006

Motto: decat ceva prost, mai bine nimic bun ...

MesajTrimis: 24 Feb 2008 09:02 Download mesaj
Titlul subiectului:

Citat:
Deci pot obtine 291x ?

Poti dar nu te ajuta cu nimic!
Diametrul obiectivului la o luneta sau telescop te ajuta sa castigi doua lucruri importante:
1. castig in magnitudine stelara
2. putere de rezolutie
Privind aspectul care te intereseaza pe tine, grosismentul pana la care poti castiga rezolutie sau altfel spus putere de separare este egal cu raza obiectivului exprimata in mm (concret in cazul tau 30x).
crescand grosismentul de doua ori peste aceasta valoare nu faci decat sa ajuti ochiul sa vada aceasta putere de separatie si ajungi astfel la grosismentul util care va fi egal cu diametrul obiectivului exprimat in mm (in cazul tau 60x).
crescand grosismentul si peste aceasta valoare (pana la 1.7-2 x diametrul obiectivului) poti mari mai mult imaginea obtinuta dar aceasta nu va mai contine nici o informatie suplimentara pentru ochi.
acesta este grosismentul maxim ce poate fi folosit de un telescop sau luneta (in cazul tau 100-120x).
folosind un grosisment peste aceasta valoare, imaginea incepe sa-si piarda repede din luminozitate si contrast si vei ajunge sa vezi o "splendida" imagine cetoasa si intunecata.
accesoriile cu care a venit luneta ta (ocularele si barlow-ul) scot din ea cam tot ce poate da.
este regretabil ca aceste lucruri care au fost scrise de multe ori pe forum nu sunt citite, probabil credeti ca teoria e una si practica o putem modela dupa vointa...
nu prea este asa Smile
daca nu crezi, incearca!!!
Sus
Doru Dragan
Membru
Membru

Data inscrierii: 02 Mar 2006

Motto: PER ASPERA AD ASTRA

MesajTrimis: 24 Feb 2008 10:43 Download mesaj
Titlul subiectului:

O sa incerc inca odata sa explic povestea cu rezolutie/putere de separare intr-un mod accesibil celor care au calculator si se uita la imagini cu el. Toate programele de vazut imagini (ACDsee, Irfan etc.) au optiunea de zoom. La un moment dat facand zoom imaginea se "pixeleste" ("pixelizeaza", doamne fereste, doara ne aude Pruteanu Smile). Degeaba mai faci zoom ca acolo nu mai exista informatie in plus. Informatia e data de oglinda principala (sau de lentilele obiectivului, la lunete). De aceea nu se poate mari oricat.
Sus
Mircea Pteancu
Moderator
Moderator

Data inscrierii: 12 Feb 2008

Motto: ''OBSERVO ERGO SUM''

MesajTrimis: 24 Feb 2008 13:55 Download mesaj
Titlul subiectului:

Mihai
te rog sa nu te superi pe mine dar nu ma pot abtine sa nu te intreb.De ce nu folosesti cuvantul ''ocular''?Nu sunt nationalist ,nici macar patriot.Dar asta parca aduce a ''lingurition ,furculition''.Am o mare simpatie pentru americani,as fi preferat ca Romania sa devina o noua stea pe drapelul lor decat sa intre in bordelul european.Eu am confectionat cel putin 20 de oculare,deci asa ceva creste si in tara lui Dracula,nu doar in USA.Ma rog,diferenta de performanta este in defavoarea mea.Apoi ''eyepiece'' este ,in original, un cuvant compus ,destul de urat,fad.Cuvant cu cuvant se traduce ''bucata de la ochi''.Nu-i prea grozav!
Inca odata,te rog sa nu te superi.Mircea
Sus
horatius
Membru
Membru

Data inscrierii: 06 Apr 2006

MesajTrimis: 24 Feb 2008 13:56 Download mesaj
Titlul subiectului:

Eu zic sa nu mai faci nici o investitie in luneta aceea ca nu merita. E mai mult o jucarie. Incearca si vinde tot ce ai, inclusiv oculare si ia-ti o luneta adevarata sau un telescop. Ocularul Super de 3.6mm e un kelner decent, dar ca performante e slab. Spui ca ai niste oculare K (kelner): nu merita sa mai colectionezi asa ceva. Lumea a trecut de mult la Plossuri si alte oculare mai bune. Mai bine sa ai cateva oculare bune, decat multe oculare proaste.
Sus
Mircea Pteancu
Moderator
Moderator

Data inscrierii: 12 Feb 2008

Motto: ''OBSERVO ERGO SUM''

MesajTrimis: 24 Feb 2008 14:16 Download mesaj
Titlul subiectului:

Dupa putina etimologie astronomica ,sa ne ocupam si de optica practica.Un ocular de 1,25 toli are diametrul exterior nominal (teoretic) de 31,75mm.Probabil ca ocularele Kellner de la telescopul tau au un diametru de 0,96 toli adica 24,5mm.Poti folosi linistit un ocular de 24,5mm la luneta ta care are portocularul de 31,75 mm cu ajutorul unei reductii ,a unei bucse, care are alezajul/gaura de 24,6mm iar diametrul exterior de 31,7mm.Orice strungar poate sa-ti execute bucsa respectiva.Eu am trei oculare de 24,5mm si te asigur ca nu am de gand sa le arunc ,deoarece cu ajutorul cate unei bucse le-am modificat in format 1,25 toli/31,75mm pe toate trei.
Ca un comentariu,diametrul exterior nu-ti garanteaza valoarea unui ocular.Doua din ocularele mele de 24,5mm/0,96 toli sunt ortoscopice Vixen si sunt chiar bune,iar celalalt este un Kellner Celestron excelent.
In acelasi timp am vazut ,ca de observat cu ele nu se prea putea, oculare de 31,75mm/1,25 toli cu lentile din plastic.Pfui...Cauta un strungar,fa-ti bucsele.Mircea
Sus
Seghedin Mihai
Membru
Membru

MesajTrimis: 25 Feb 2008 00:20 Download mesaj
Titlul subiectului:

Shocked Ok, am inteles analogia cu programele de calculator, deci degeaba caut zoom mai mare cand practic lentila/oglinda e limita care stabileste rezolutia.

Deci sa inteleg ca un barlow 3x si un ocular 9mm sau un barlow 2x si un ocular 6mm e cam tot ce poate da lunetica mea.

Bine, eu o folosesc pt observatii terestre, nu pentru astro, inteleg ca pt astro e o jucarie, dar pt observatii terestre e numai buna, e micuta si e numai buna de pus pe pervaz, cu un binoclu puternic nu as ajunge la 80x sau 120x si nu la asa claritate.
Sus
Seghedin Mihai
Membru
Membru

MesajTrimis: 28 Feb 2008 23:18 Download mesaj
Titlul subiectului:

Azi mi-a venit ocularul de 3.6mm...rezultatul e mai bun decat ma asteptam, se vede mult mai aproape (194x fata de 78x), si se vede cam la fel de bine calitatv precum cu ocularul de 9mm. Deci...super multumit.
Sus
horatius
Membru
Membru

Data inscrierii: 06 Apr 2006

MesajTrimis: 29 Feb 2008 00:26 Download mesaj
Titlul subiectului:

E bine ca esti multumit de ocularul achizitionat.
Sus
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect   Oculare/Filtre

Download topic
Pagina 1 din 1

Mergi direct la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum
Nu puteti atasa fisiere in acest forum