Index |
Index forum |
Autentificare |
Inregistrare
|
Cine este online |
Galerie imagini
|
Calendar evenim. |
Cautare detaliata |
Ghid forum |
Colaboratori
Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.
Statistici forum |
|
Numar total de mesaje in forum: 234110 |
|
Numar de utilizatori inregistrati: 2836 |
|
Cel mai nou utilizator inregistrat: @urelian |
|
|
|
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 637 la data de Dum Mai 11, 2025 |
|
|
|
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat
|
|
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute |
|
Legenda |
 |
Mesaje noi |
 |
Nu sunt mesaje noi |
 |
Forumul este inchis |
|
|
Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
Autor |
Mesaj |
nobody Membru

Data inscrierii: 02 Apr 2010 Mesaje: 5156
Motto: Never ever give up ! Localitate: Nowhere
|
|
Sus |
|
 |
zoth Membru

Data inscrierii: 31 Mar 2006 Mesaje: 5884
Motto: decat ceva prost, mai bine nimic bun ... Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 04 Iul 2023 21:38 Download mesaj |
Titlul subiectului: |
|
|
|
Multumesc, m-am lamurit
Magnitudinile date in linkul 2 imi par mai rezonabile decat celelalte vehiculate pe aici.
_________________ Fujinon 10x50FMTR SX; AR 80 F15; TS 102SD |
|
Sus |
|
 |
Mircea Pteancu Moderator

Data inscrierii: 12 Feb 2008 Mesaje: 9515
Motto: ''OBSERVO ERGO SUM'' Localitate: Arad
|
Trimis: 05 Iul 2023 00:13 Download mesaj |
|
|
|
nobody
Multumesc pentru extrasul din Popular Astronomy !
Ma uimeste de fiecare data ce rezultate obtineau cu lunetele lor astronomii ''secolului de aur a Astronomiei vizuale''.
''If now in turn we take our four inch glass ...'' !!! Uimitor ! In poluarea luminoasa actuala, ai nevoie de o apertura dubla pentru acelasi rezultat.
Cer senin, Mircea
_________________ http://observoergosum.blogspot.ro/
https://astroclubgalaxis.blogspot.com
Dotare: reflectoare, lunete, cateva binocluri si un catadioptric.
Ultima modificare efectuata de catre Mircea Pteancu la 05 Iul 2023 23:00, modificat de 1 data in total |
|
Sus |
|
 |
zoth Membru

|
Trimis: 05 Iul 2023 19:07 Download mesaj |
|
|
|
Mircea Pteancu a scris: | Magnitudinea vizuala 10 este accesibila fara efort pentru o apertura de 50mm. |
Nu stiu ce sau daca vrei sa insinuezi ceva cu afirmatia de mai sus, dar eu spun ca accesibilitatea de care vorbesti este functie de nivelul de poluare luminoasa. Probabil ca pe cerul de acolo vezi lejer componenta I in 50mm, nu te contrazic. Daca insa vei veni cu jucariile la cerul de aici ai sa constati ca "I" nu mai e chiar atat de accesibila. Eu am vazut-o la limita vederii periferice in 70mm si nu mananc rahat. Este la fel de adevarat ca binocularul cu oculare carmite nu beneficiaza de o paleta de mariri ca cea a unei lunete clasice in schimb beneficiaza de vedere binoculara si pe undeva cred ca lucrurile se compenseaza.
Si pentru ca tot am ajuns la mariri, as vrea sa fac un comentariu personal cu privire la acest subiect.
Am vazut ca mi-ai facut recomandarea pentru luneta de 13cm sa maresc magnificatia. Sunt total de acord cu acest lucru dar in ce priveste perceptia stelelor sa nu-mi spuna nimeni ca trebuie sa ajung pe instrumentul meu la magnificatia folosita de tine pe dobul de 200 pentru ca nu voi fi de acord.
In fond perceptia stelelor se bazeaza pe diferenta dintre luminozitatea stelei si cea a fundalului. Daca punem instrumentele noastre pe acelasi cer vom avea nevoie de mariri diferite pentru a obtine aceeasi luminozitate a fundalului si lucrul asta nu este dat de magnificatia in sine ci de pupila de iesire.
Concret la dobul de 200 la o magnificatie de 385x o sa ai o pupila de iesire de aprox 0,52mm. Pentru a ajunge la aceeasi luminozitate a fundalului, deci o pupila de 0,52mm, instrumentul meu are nevoie de o magnificatie de 250x. Asta asa ca paranteza.
In ce priveste componenta C unele cataloage (ex WDC) o dau dubla. Chiar si in primul tabel postat de tine pe acest topic la SAO 67315 apare pe una din pozitii Ca, Cb data acolo cu separatia de 0,2". Altii o dau cu 0,1". Tragedia mare nu e insa separatia mica dupa cum am spus in postul precedent ci faptul ca nu se cunoaste inca magnitudinea companionului. Evident ca era gluma cand am spus ca vreau sa citesc depre separarea acestei duble.
Descriere: |
|
Marime fisier: |
45.86 kb |
Vizualizat: |
de 3655 ori |

|
|
Sus |
|
 |
Mircea Pteancu Moderator

Data inscrierii: 12 Feb 2008 Mesaje: 9515
Motto: ''OBSERVO ERGO SUM'' Localitate: Arad
|
|
Sus |
|
 |
zoth Membru

|
Trimis: 06 Iul 2023 07:46 Download mesaj |
|
|
|
Nu asta era ideea dar ma rog, fiecare face cum vrea.
|
Sus |
|
 |
|
|
|
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum Nu puteti vota in chestionarele din acest forum Nu puteti atasa fisiere in acest forum Puteti descarca fisiere in acest forum
|
|