Index
Index forum Index forum
Autentificare Autentificare
Inregistrare Inregistrare
Cine este online Cine este online
Galerie imagini Galerie imagini
Calendar evenim. Calendar evenim.
Cautare detaliata Cautare detaliata
Ghid forum Ghid forum
Album astrofoto
M101.jpg
Imagine aleatoare
Blog
Inregistreaza-te pe forumul astronomy.ro
Colaboratori

Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.

Meteo
Vremea in Bucuresti
Statistici forum
Numar total de mesaje in forum: 235365
Numar de utilizatori inregistrati: 2859
Cel mai nou utilizator inregistrat: Savoia
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 830 la data de Mar Iun 03, 2025
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat   
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute
Legenda
Mesaje noi Mesaje noi
Nu sunt mesaje noi Nu sunt mesaje noi
Forumul este inchis Forumul este inchis

Merita NORCONIA ASTRO RET 47?

Du-te la pagina Anterioara  1, 2, 3  Urmatoare
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect  

Lunete/Telescoape

Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Autor Mesaj
CristiB
Membru
Membru

Data inscrierii: 19 Mar 2008

MesajTrimis: 19 Mar 2008 23:07 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Catalin Paduraru a scris:
Mai telescopul cumparat de tine este standard. Adica telescoape cu aceste caracteristici sunt produse de toate firmele din lume. Nu e un telescop slab ca optica dar mecanica e la fel de importanta. Si este posibil sa fie slabuta mecanica si sa fi dezamagit.
Eu de asta ti-am recomandat altul.
Numai bine!

Nu am cumparat acel telescop, de asta va si ,,stresez" cu intrebarile! Multumesc Catalin pentru sfaturi, ai fost foarte activ! Acel telescop e postat pe un site de arme Arrow. Acum sunt in constructie acele pagini si nu se vede imaginea dar au zis ca il primesc vineri la mine in Iasi. Apare intr-un catalog al firmei dar nu pe site-ul principal. http://64.233.183.104/search?q=cache:LSKTj...&gl=ro

Minusurile m-ar interesa la optica, mecanica mai putin!
Dar daca spuneti ca Astromaster ( Celestion) e mai bun o sa fac cum spuneti voi! Daca o sa ma intrebati si pe mine ce arma de autoaparare va recomand o sa va dau cel mai bun sfat, asa ca trebuie sa dau Cezarului cei al Cezarului, si lui Dumnezeu cea ce e a alui Dumnezeu(parte care de obicei lipseste cand se foloseste aceasta ,,vorba".
Sus
CATALIN_RG
Membru
Membru

Data inscrierii: 08 Dec 2007

Motto: In intuneric vad cel mai departe,privesc trecutul! (c.i.)

MesajTrimis: 19 Mar 2008 23:32 Download mesaj
Titlul subiectului: site

http://www.norconia.de/norc_opt/norc_opt_tele_2.htm
Dau niste puteri de marire la instrumente cam exagerate asa ca nu prea cred ca stiu ceea ce fac ei acolo,poate se gandeau la arme cand scriau prezentarea, eu nu as avea incredere in producatori astia polivalenti pentru ca nu poti fi bun la prea multe lucruri, li se trage de la lunetele de pe arme care nu au nevoie de calitatile unui telescop astronomic!
Urmareste detaliile de rezolutie care sunt mai importante ca magnificare,mecanica conteaza pentru ca un focuser prost te face sa nu mai ai placerea de a folosi instrumentul ca si tremuratul monturii,ocularele conteaza la fel de mult ca si obiectivul,finderu poate sa-ti ofere multe satisfactii si singur,eu obijnuiesc sa-l iau de pe telescop si sa ma uit cu el asa ca detaliile fac diferenta!
Ca si armele cea cu aer comprimat seamana cu una de 9mm doar ca nu se compara!
Numai bine si orice ai alege bucurate si ai rabdare cu el ca si cu o femeie frumoasa,numai asa o sa ai satisfactii!
Sus
CristiB
Membru
Membru

MesajTrimis: 19 Mar 2008 23:39 Download mesaj
Titlul subiectului: Re: site

CATALIN_RG a scris:
http://www.norconia.de/norc_opt/norc_opt_tele_2.htm
Dau niste puteri de marire la instrumente cam exagerate asa ca nu prea cred ca stiu ceea ce fac ei acolo,poate se gandeau la arme cand scriau prezentarea, eu nu as avea incredere in producatori astia polivalenti pentru ca nu poti fi bun la prea multe lucruri, li se trage de la lunetele de pe arme care nu au nevoie de calitatile unui telescop astronomic!
Urmareste detaliile de rezolutie care sunt mai importante ca magnificare,mecanica conteaza pentru ca un focuser prost te face sa nu mai ai placerea de a folosi instrumentul ca si tremuratul monturii,ocularele conteaza la fel de mult ca si obiectivul,finderu poate sa-ti ofere multe satisfactii si singur,eu obijnuiesc sa-l iau de pe telescop si sa ma uit cu el asa ca detaliile fac diferenta!
Ca si armele cea cu aer comprimat seamana cu una de 9mm doar ca nu se compara!
Numai bine si orice ai alege bucurate si ai rabdare cu el ca si cu o femeie frumoasa,numai asa o sa ai satisfactii!

Deci propunerea dumneavoastra in alegerea unui telescop ar fi....?
Sus
Catalin Paduraru
Membru
Membru

Data inscrierii: 08 Mai 2006

MesajTrimis: 20 Mar 2008 08:24 Download mesaj
Titlul subiectului:

Recomadarea mea o ai, Celestronul. E cel mai ieftin de pe piata si bun in categoria in care se invarte.
Numai bine!
Sus
Volans
Membru
Membru

Data inscrierii: 26 Dec 2007

MesajTrimis: 20 Mar 2008 09:02 Download mesaj
Titlul subiectului:

Salut. Voi incerca si eu cateva raspunsuri, in limita priceperii.
Deci:
1)orice telescop este mai bun decat nici un telescop....DAR unul prost ales te poate umple de frustrari, asa ca alege cu grija...
2) in astronomie :bigger is better" cel putin cand vine vorba de marimea obiectivului (oglinda sau lentila). Asadar cauta telescopul cu diametrul obiectivului cel mai mare pe care ti-l poti permite., diferenta conteaza clar.
3) in opinia mea, pentru observatii vizuale, ia-ti un dobson....o montura ecuatoriala din clasa eq1 (si chiar eq2) este destul de instabila, iar manevrarea ei (unei monturi ecuatoriale) te va incurca destul, vei gasi mult mai greu (ca incepator) diverse obiecte pe cer, stand in pozitii contorsionate demne de Nadia Comanici Very Happy ....sa nu mai amintim ca, pt a o folosi corect trebuie pusa "in statie", adica aliniata pe directia polului nord ceresc, nu poti doar sa o scoti repede afara si sa-i "dai bataie".
Avantaje montura dobson: o scoti rapid afara si este gata de folosit din secunda unu, vibratii aproape zero (si crede-ma, vibratiile DERANJEAZA...rau!), manevrare intuitiva, ocularul are mereu o pozitie paralela cu solul ceea ce inseamna ca poti sta frumos pe un scaunel si observa dupa pofta inimii, Dezavantaje: no foto, exceptie fotografii unor obiecte luminoase gen luna, cu expuneri mici.
Totusi, in opinia mea, pentru un INCEPATOR si pt. observatii VIZUALE dobson este recomandat.

4) Un instrument cu focala mica (si aici ma refer specific la reflectoare gen celestronul 130/650) este un instrument minunat cand vine vorba de portabilitate. Trebuie sa stii ca totul vine cu un pret: sunt mai sensibile la decolimare, ceva mai greut de colimat (decat sa zicem un reflector cu o focala de peste 900mm), sunt mai pretentioase la oculare-ai nevoie de la plossl in sus. de asemenea nici o combinatie de barlow nu poate suplini cu adevarat o focala mai lunga atunci cand vine vorba de grosismente (marire) mare pt planete, de ex. INTOTDEAUNA oglinda principala (obiectivul) unui astfel de reflector "rapid" TREBUIE sa fie parabolica, daca ai cea mai vaga banuiala ca este doar sferica, fugi de asa ceva!!!!
Totusi, aceste reflectoare sunt foarte bune la deep sky, ti-am enumerat si cateva probleme, pentru ca sa STII despre ce e vorba.

Opinia mea personala:cu banutii de care dispui: un tub optic (newton) cu principala de 150, parabolica cu focala 900-1200mm, careia ii vei construi o montura dobson (materiale procurate de la bricostore/praktiker..etc totul la cativa zeci de lei 50-60 adica). Cum sa construiesti o montura dobson? Pai este plin internetul de asa ceva, ba chiar cred ca exista pe forum cativa membrii cu experienta in asa ceva, caraora le poti cere sfatul.
Sus
CristiB
Membru
Membru

MesajTrimis: 20 Mar 2008 11:23 Download mesaj
Titlul subiectului:

Multumesc mult pentru efortul facut ca sa ma lamuriti ce e mai bine de facut! Iar ce am dedus eu acum ca e mai bine de facut e sa mai adaug la suma initiala ceva fonduri care sa acopere unele lipsuri ale telescoapelor mai ieftine. Pana in 15 milioane ce credeti ca ar fi acceptabil?
Sus
Catalin Paduraru
Membru
Membru

MesajTrimis: 20 Mar 2008 17:39 Download mesaj
Titlul subiectului:

cristib a scris:
Pana in 15 milioane ce credeti ca ar fi acceptabil?

Pai depinde ce vrei tu de la telescop. Este ca la masini, ce vrei sa fuga tare sau sa care mult?

Iar cel mai bun instrument ever pentru oricine este cel pe care il folosesti cel mai mult nu cel cu oglinda cea mai mare Wink

Numai bine!
Sus
CristiB
Membru
Membru

MesajTrimis: 21 Mar 2008 08:03 Download mesaj
Titlul subiectului:

... telescopul dat exemplu de tine are oglinda sferica, cel recomandat de mine o are parabolica. Te rog sa ma crezi ca este un mare plus in calitatea imaginii.

Te rog spune-mi si mie cum ai dedus ca Norconia are oglinda sferica?
Sus
Catalin Paduraru
Membru
Membru

MesajTrimis: 21 Mar 2008 08:21 Download mesaj
Titlul subiectului:

Nu exista telescop 114mm f=900mm cu oglinda parabolica (doar daca o face cineva la el in garaj, in comert nu exista). Te rog sa ma crezi fiindca am construit ca 10-15 telescoape cu optica la fel.
Iar dovada este simpla, este mult mai ieftin sa faci o oglinda sferica (fiindca una parabolica mai intai a fost sferica dupa care s-a parabolizat).
Iar al doilea motiv este ca intr-o aproximatie (in general de la F/8 in sus) diferentele dintre sferica si parabolica nu mai sunt asa de mari. Asa ca in cazul de fata telescop de 4.5" are cam f/8 si nu mai trebuie parabolizat.
Dar the right way este o oglinda parabolica indiferent de focala. Fiindca parabolic mai bun ca sferic.
Numai bine!
Sus
CristiB
Membru
Membru

MesajTrimis: 21 Mar 2008 09:38 Download mesaj
Titlul subiectului:

Multumesc de explicatii. Azi ma duc sa-l vad si o sa iau cartea tehnica sa o studiez. E asa mare diferenta intre telescopul recomandat de tine si cel de care zic eu, doar datorita formei lentilei? Adica se simte in mod vizibil diferenta?
Sus
Forever_Man
Membru
Membru

Data inscrierii: 04 Iun 2005

MesajTrimis: 21 Mar 2008 11:00 Download mesaj
Titlul subiectului:

Este vorba de oglinda, nu lentila. Telescoapele au oglinzi, iau lunetele au lentile.
Catalin Paduraru
Membru
Membru

MesajTrimis: 21 Mar 2008 15:34 Download mesaj
Titlul subiectului:

cristib a scris:
E asa mare diferenta intre telescopul recomandat de tine si cel de care zic eu, doar datorita formei lentilei? Adica se simte in mod vizibil diferenta?

Pur matematic este mai bine parabolic decat sferic indiferent de raportul focal. Fizic peste F/8 nu prea mai deranjeaza asa de mult vizual si de asta zic este OK si cel de 114m F=900mm. Se simte enorm de mult daca scazi sub F/8 si nu prea ai cum sa nu observi diferentele dintre cele doua design-uri.
Pe de alta parte tu este incepator si probabil nu o sa vezi diferentele dar cineva mai experimentat isi va da seama imediat. Ideea este ca in timp o sa capeti experienta si este mai bine sa iti cumperi unul bunicel de pe acum decat sa il schimbi dupa 1 an.
Numai bine!
Sus
CristiB
Membru
Membru

MesajTrimis: 21 Mar 2008 15:46 Download mesaj
Titlul subiectului:

Ideea este ca in timp o sa capeti experienta si este mai bine sa iti cumperi unul bunicel de pe acum decat sa il schimbi dupa 1 an.
Numai bine!

Perfect adevarat, de aceea am mai ridicat un pic stacheta la asta http://www.skywatcher.ro/SK/Dob8retro.htm Din cate am vazut sunt cam voluminoase, iar pe un site chiar le numeau ,,galeti de lumina", dar pana la urma asta poate fi un mare avantaj.
Sus
Catalin Paduraru
Membru
Membru

MesajTrimis: 21 Mar 2008 15:55 Download mesaj
Titlul subiectului:

Mai tot raul spre bine. Adica deja intram in alta categorie de "jucarii" Very Happy care or sa te tina ocupar cativa ani buni de acum incolo.
Am avut cateva telescoape identice cu ce ne arati tu acolo.
Asa ca te sfatuiesc:
- sa iti iei masina
- sa stai undeva la curte sau la un etaj mic
- sa ai spatiu de depozitat
- sa poti sa cari
Daca in mare indeplinesti conditiile de mai sus atunci e perfect. Un astfel de telescop necesita mai multe resurse fizice si materiale.
Si inca un sfat, ti-l recomand pe cel de 1200mm focala fiindca da imagini mai bune si nu iti trebuiesc oculare asa de bune pentru utilizarea cu el.
Numai bine!
Sus
CristiB
Membru
Membru

MesajTrimis: 21 Mar 2008 16:09 Download mesaj
Titlul subiectului:

Asa ca te sfatuiesc:
- sa iti iei masina
- sa stai undeva la curte sau la un etaj mic
- sa ai spatiu de depozitat
- sa poti sa cari
!

Si uite asa cumparand un telescop ma fac om gospodar, cu de toate Very Happy Very Happy !
Nu l-am vazut in marime naturala dar pana la urma are 90 cm lungime la fel ca si celalalt de care am vb la inceput. E doar un ,,pic" mai grasut Very Happy . Asa arata cel de la norconia http://www.arw.ro/produs.php?p=4870 .
Off, oricum o dai tot apare cate ceva Sad !
Sus
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect   Lunete/Telescoape Du-te la pagina Anterioara  1, 2, 3  Urmatoare

Download topic
Pagina 2 din 3

Mergi direct la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum
Nu puteti atasa fisiere in acest forum
Puteti descarca fisiere in acest forum
© 2015 astronomy.ro
Termeni si conditii generale      Termeni si conditii forum      Contact