Index
Index forum Index forum
Autentificare Autentificare
Inregistrare Inregistrare
Cine este online Cine este online
Galerie imagini Galerie imagini
Calendar evenim. Calendar evenim.
Cautare detaliata Cautare detaliata
Ghid forum Ghid forum
Album astrofoto
Helix_5h35m_ASI294_cr.jpg
Imagine aleatoare
Blog
Inregistreaza-te pe forumul astronomy.ro
Colaboratori

Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.

Meteo
Vremea in Bucuresti
Statistici forum
Numar total de mesaje in forum: 230228
Numar de utilizatori inregistrati: 2897
Cel mai nou utilizator inregistrat: Fane89
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 627 la data de Lun Oct 21, 2024
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat   
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute
Legenda
Mesaje noi Mesaje noi
Nu sunt mesaje noi Nu sunt mesaje noi
Forumul este inchis Forumul este inchis

Test comparativ oculare 25mm


Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect  

Oculare/Filtre

Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Autor Mesaj
tudor
Moderator
Moderator


Data inscrierii: 28 Iul 2015
Mesaje: 3035




MesajTrimis: 20 Iun 2024 11:40 Download mesaj
Titlul subiectului: Test comparativ oculare 25mm
Raspunde cu citat (quote)

Mi-am unit fortele cu Iulian si am reusit sa punem impreuna 10 perechi de oculare de focala 25mm. Pentru exactitate doua perechi au fost de 24mm si doua s-au dovedit a fi de 26mm. Dar groso/modo putem spune ca este un meci intre oculare de 25mm. Observatiile au fost facute pe obiecte terestre cu luneta Sky-Watcher 120mm ED f7.5. Pentru usurinta comparatiilor am optat in principal sa le probam in mod mono, pentru ca era mai usor de schimbat un ocularul decat o pereche. Dar unele ne-au trezit interesul si le-am probat si in mod binoviewer, astfel putand sa ne dam seama de comoditatea de privire si alte aspecte ergonomice sau de estetica imaginii. Pentru a trage concluzii cat mai bine, am schimbat ocularele intre ele de zeci de ori, la fiecare test in parte de rezolutie, luminozitate etc.
Voi incepe cu ocularele de 24mm apoi cu cele de 25mm (26mm)

APM UFF 24mm 65° vs Explore Scientific 24mm 68°
Chiar daca ES are 68° si APM 65° campul vizual real este acelasi. Magnificatia acestor oculare a fost testata si s-a dovedit identica, deci sunt amanadoua oculare de 24mm. Inseamna ca diferenta de FOV vine din gestionarea diferita a distorsiunilor geometrice. APM nu are distorsiuni liniare, elementele verticale si orizontale ramanand pana la margini drepte. Dar ES are distorsiuni tip perna. Aceasta diferenta explica similitudinea de FOV. APM practic comprima in cele 65° ale lui aceeeasi informatie ca ES in 68°. Astfel in APM se observa ca pe margini are o magnificatie mai mica decat pe centru, observandu-se efectul de perna cand se face translatare cadrului (rolling ball).
Am mai observat urmatoarele diferente:
1 Distanta de privit prin APM este mult mai comoda avand un eye relief mai mare. ES este foarte zgarcit la acest aspect. In modul bino acest lucru se simte si mai mult.
2 Diametrul exterior la ES este un pic mai mare decat la APM, lucru ce poate fi un impediment in modul bino. In schimmb APM este mai lung.
3 Luminozitatea lui ES este vizibil mai buna decat la APM.
4 Culorile ES sunt mai neutre decat tenta usor calda a APMului. Practic ES reda culorile cel mai natural dintre toate ocularele testate.
5 Pe centru parca rezolutia APM a fost un pic mai buna (?)

Masuyama MOP 53° vs Takahashi TPL 48° vs Fujiyama HD Ortho 42° vs Leica 52° 10x/23 vs Zeiss WPL 10x 52° vs Zeiss KPL 10x
Grupa asta este grupa "greilor". Trebuie sa spun de la inceput ca Zeiss WPL are in realitate cel putin 26mm la fel ca Zeiss KPL. Aceste oculare Zeiss de microscop au o magnificatie vizibil mai mica decat restul de oculare 25mm, parca fiind un standard Zeiss. Pentru asta, la capitolul rezolvare detalii, nu le voi compara cu restul de oculare, aceste oculare Zeiss fiind dezavantajate. Deasemenea nici la capitolul luminozitate nu e cinstita comparatia, pentru ca ocularele Zeiss sunt avantajate de pupila mai mare.

Rezolvare detalii centru
Diferentele de rezolutie intre toate ocularele pe centrul FOVului au fost foarte greu de estimat, ochii nostrii fiind elementul limitativ si veriga slaba in acest test (trebuia sa facem si putina pauza din cand in cand, pt ca ochii obosesc destul de repede la astfel de teste). Insa asa subiectiv cum a fost testul, nu o sa va las cu ochii in soare, si o sa fac totusi un clasament. Dar din nou accentuez faptul ca acest clasament este subiectiv, reflectand doar o impresie generala la oculare.
1 Takahashi si Fujiyama
2 Masuyama si Leica

Claritate pe margini
Fujiyama este ocularul care are pe 100% din marginile FOVului aceeasi rezolutie si contrast ca in centrul imaginii. Este fantastic! De departe este cel mai bun dintre toate la acest capitol. Bineinteles trebuie mentionat faptul ca are si AFOVul cel mai mic din grupa, de doar 42°.
Urmatorul care m-a uimit la claritatea pe centru este Zeiss W PL. Zeiss W PL are diferenta de claritate dintre centru si margni, practic foarte mica. Si asta in conditiile in care Iulian i-a scos diafragma de camp!!!, marind campul aparent de la 52° la 58°. Chiar si asa, Zeiss WPL are rezolutia si contrastul excelente pe marginile FOVului. In ideea de a fi cat mai similar testul, le-am scos si eu diafragma de camp ocularelor de microscop Leica, dar la acestea imaginea se degradeaza un pic mai mult fata de Zeiss, chiar daca rezulta un camp aparent mai mic decat la Zeiss (57° vs 58°). Deci in acest test ocularele Leica sunt folosite fara diafragma de camp la 57°. (Insa eu la observatii astro, in viitor, le voi folosii cu diafragma, pentru ca sunt mult mai bine corectate si ador field stopul ca de cutil al acestor oculare). Takahashi si Masuyama au cam aceeeasi claritate pe margini cu Leica (diafragma de camp scoasa!). Nu sunt foarte slabe dar vizibil mai slabe decat la Zeiss, nu mai zic dacat Fujiyama.
1 Fujiyama
2 Zeiss W PL (diafragma de camp scoasa)
3 Leica (diafragma de camp scoasa), Takahashi, Masuyama
4 Zeiss KPL foarte slab pe margini

Luminozitate
Este un test si el destul de subiectiv dar iata clasamentul din care am eliminat Zeiss urile pentru ca au alta pupila de iesire, datorita diferentelor de focala semnalata mai sus. Diferentiate detasat de grup sunt Fujiyama si Takahashi. Acestea doua dau impresia cea mai puternica de luminozitate. Apoi urmeaza Leica si Masuyama foarte similare ca luminozitate.
1 Fujiyama si Takahashi
2 Leica si Masuyama

Redarea culorii alb
Aceste diferente se observa doar comparand succesiv si imediat aceste oculare intre ele. Daca nu alternam aceste oculare de mai multe ori, aceste diferente subtile de nuante nu pot fi percepute. In urma testarii acuratetii culorilor am ajuns la urmatorele concluzii: Culorile cele mai naturale le dau Fujiyama si Takahashi. Totusi intre acestea doua exista o diferenta subtila de nuanta. Fujiyama este natural cu o mica insinuare de albastru, iar Takahashi este natural cu o mica insinuare de galbui. Pe locul doi la redarea culorilor sunt Zeiss urile care au si ele o tenta generala foarte naturala, dar comparat cu Takahashi au un strop de tenta mai galbuie. In coada clasamentului se afla Leica si Masuyama cu imaginile cele mai calde din grupa "greilor". Dar tenta lor galbuie este foarte discreta si chiar placuta la observatii terestre! De exemplu si la Luna am observat ca Leica este mai odihnitor decat Fujiyama datorita acestei fine nuante calde (cumva similar nuantei caracteristice ocularelor TeleVue)
1 Fujiyama si Takahashi
2 Zeiss W PL si Zeiss KPL
3 Leica si Masuyama

La usurinta de privit in mod bino, pot spune ca cele mai comode dintre toate ocularele au fost Ocularele Leica si Zeiss KPL. Amandoua au un eye relief enorm, pozitionarea la pupila facandu-se cu mare naturalete si confort!

Sky Watcher Planetary 25mm 58° vs Meade HD 60°
Am lasat aceste oculare la urma nu pentru ca se comporta prost optic ci doar ca sunt in alt sector de pret.
Se observa ca Meade in realitate nu are 60° , ci chiar sub cele 58° ai lui SkyWatcher. Atat claritatea pe centru cat si cea de pe margini este foarte asemantoare in aceste oculare. Claritatea pe centru a acestora nu este cu foarte mult sub claritatea celor din grupa "greilor".
Culorile lui SkyWatcher pot spune ca sunt chiar cele mai naturale dintre toate cele 10 perechi de oculare. Doar ES este la fel de natural in redarea culorilor. Meade are o usoara tenta galbuie similara cu Masuyama, Leica si APM. Deasemenea luminozitatea lui SkyWatcher pare mai mare decat la Meade.


Sper ca aceste teste comparative sa va fie utile in alegerea de oculare! Dar, totusi, cel mai important lucru este sa le probam fiecare pe viu, pentru ca, fiecare dintre noi, avem perceptii diferite, mai ales cand vorbim de diferente destul de subtile!



_5300240.JPG
 Descriere:
 Marime fisier:  1001.59 kb
 Vizualizat:  de 2000 ori

_5300240.JPG



oculare 25mm.JPG
 Descriere:
 Marime fisier:  970.79 kb
 Vizualizat:  de 2000 ori

oculare 25mm.JPG



_________________
Fără nemurire nu există adevăr!
‐------------------
Instrumente: Ceva binocluri, două binoscoape, o lunetă ED și un Maksutov rusesc
Sus
zoth
Membru
Membru


Data inscrierii: 31 Mar 2006
Mesaje: 5771

Motto: decat ceva prost, mai bine nimic bun ...

Localitate: Bucuresti

MesajTrimis: 20 Iun 2024 16:32 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Foarte utile informatiile, multam frumos Smile
_________________
Fujinon 10x50FMTR; TSky 70ED; TS 102SD; Vixen NA130SS
Sus
iulian90
Membru
Membru


Data inscrierii: 13 Sep 2016
Mesaje: 2642



Localitate: Braila

MesajTrimis: 20 Iun 2024 20:23 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Frumoasa colectie de oculare ,Tudor. Very Happy
_________________
Gigant 245/1286mm,Seben 150/1400mm ,Sky-Watcher 130/900mm,Atlas Explorer 114/900mm,Optus 76/700mm, Luneta 80/900mm, Spectroheliograf cu retea de difractie 1800 l/mm si apertura de 60mm, Binoclu Bresser Superfocus 10x50.
Sus
Erwin
Moderator
Moderator


Data inscrierii: 02 Aug 2008
Mesaje: 9592

Motto: panta rhei

Localitate: Bucuresti

MesajTrimis: 21 Iun 2024 08:12 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Mulțumim pentru împărtășirea acestui test!
Astfel, unii dintre noi aflăm despre caracteristici ale ocularelor pe care nu ne-am bătut capul să le studiem. Cool

_________________
bino: 8x22, 7x42, 10x50, 10x80, spotting: 10x46, 20x60
Telescoape RFT70 F/4, 80/900, RFT 110 F/5.5, Meade 90 F/10, ED80 F/6
MTO-11CA 100/1000, Cass Clasic 8"F/15, dobson newt.158/1240 DH, 4"F/4.6
piston AZ mount (R), Vixen GP, minidob
Sus
catalin dumitru
Membru
Membru


Data inscrierii: 22 Iul 2010
Mesaje: 2823

Motto: telescopul scuza mijloacele

Localitate: Shatra Neamtz

MesajTrimis: 21 Iun 2024 11:01 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Ce istorie grozavă !! Ce aș fi dat să fi fost și eu pe acolo .

Poate îmi mai iau un Pan24 , îl modific la fel ca pe cel din dotare ( Twisted Evil ) și vin naibii la București .

_________________
Hai noapte , hai !!
Sus
gpaunescu
Membru
Membru


Data inscrierii: 01 Sep 2020
Mesaje: 814



Localitate: Popesti-Leordeni, Ilfov

MesajTrimis: 21 Iun 2024 11:44 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Cand ma uit la linia de oculare, imi e frica sa nu le dea cineva un cot si sa cada de pe balcon !

Multumim pentru generoasele informatii.

Cer senin!

_________________
Reflector: Celestron C6, TS-PHOTON 8" F4 Newton
Refractor: TS-Optics SD Apo 102 mm f/7, Omegon 90/500
Montura: iOptron GEM28, TS-Optics AZ5 Alt-azimuthal
APM Astro and Yachting 10x50 FMC
Gosky EagleView 10x42 ED
Bresser Pirsch 15x56 ED
Sus
mcuzic2002
Membru
Membru


Data inscrierii: 06 Ian 2007
Mesaje: 440

Motto: -

Localitate: Sibiu

MesajTrimis: 21 Iun 2024 16:01 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Tudor,imi spui te rog ce model de trepied folosesti ?...caut ceva asemanator pt o luneta ED 80mm f/7...mersi Smile
Sus
tudor
Moderator
Moderator


Data inscrierii: 28 Iul 2015
Mesaje: 3035




MesajTrimis: 21 Iun 2024 19:27 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Multumesc tuturor!
mcuzic2002, trepiedul este al lui Ilulian. O sa il întreb si revin aici cu un raspuns.

_________________
Fără nemurire nu există adevăr!
‐------------------
Instrumente: Ceva binocluri, două binoscoape, o lunetă ED și un Maksutov rusesc
Sus
nobody
Membru
Membru


Data inscrierii: 02 Apr 2010
Mesaje: 5035

Motto: Never ever give up !

Localitate: Nowhere

MesajTrimis: 21 Iun 2024 20:50 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Tudor, foarte buna descrierea distorsiunilor, in principiu alea cu linii drepte sunt pentru terestru, celelalte pentru astro.

Cred ca ai mai putea adauga si niste observatii referitor la 'aberatia sferica a pupilei de iesire' (cea care da 'kidney bean blackout'). Asta cred ca mai deranjanta in modul bino, unde e mai greu sa-ti repozitionez ochii fata de un AFOV (foarte) larg.

Si nu mai pune poze cu oclare puse ca piesele de domino pe marginea balustradei, nu toata lumea sta bine cu inima.
Sus
julliano
Membru
Membru


Data inscrierii: 13 Mai 2010
Mesaje: 319



Localitate: Bucuresti

MesajTrimis: 21 Iun 2024 22:57 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

nobody a scris:
Cred ca ai mai putea adauga si niste observatii referitor la 'aberatia sferica a pupilei de iesire' (cea care da 'kidney bean blackout').

Pot sa-ti spun parerea mea aici, niciunul din oculare din poza nu are kidney bean blackout, cel putin nu asa evident cum e la ocularul 9mm GoldLine.

Dintre toate ocularele de mai sus, cel mai bun e Delite 18.2mm Smile) De 8 ani nu inceteaza sa ma uimeasca, din cand in cand mai fac cate un test si ma uimeste contrastul dar si claritatea pana pe margini, si nu doar simplu ci si in combinatie cu diverse barlowuri (Nikon EIC 16, Masuyama 2x etc)

Revenind la seria de 25mm, cred ca Tak TPL e cel mai luminos si cel mai bun la DSO, ES 24 68 e cel mai bun la observatii relaxate de camp cat mai larg, zeiss wpl 10x/23 e f bun in combinatie cu barlow pt planete/luna. Pentru terestru mi-au placut f mult si ocularele Leica ale lui Tudor, tenta aia de warm ajuta mult in situatia asta. Tot pt terestru sunt bune si MOP-urile avand o claritate si un contrast aparte.
Iar ocularul care le bifeaza pe toate, pret, calitate, luminozitate, afov bunicel, eye relief bun si usurinta utilizarii in binoviewer este Skywatcher Planetary 25mm, care pe centru este sharp precum cele de top, insa pe margine se degradeaza imaginea, dar nu atat de mult incat sa deranjeze. Nu vreau sa se inteleaga ca e cel mai bun, insa e cel mai accesibil, adica nu trebuie bani multi ca sa te bucuri de viata Smile)

Am vazut ca a intrebat cineva mai sus de trepied, acesta este: https://ipon.ro/shop/produs/benro-tma47axl...4UQAvD_BwE
Pentru luneta SW 80ED e f bun, pt cea din poza (120ed) nu prea e ok pt ca tremura, dar e bun ca grab&go.

_________________
SW 150ED/120ED/80ED | Sharpstar 94EDPH | APM 16X70 ED | Fujinon 10x50 FMTR-SX | Nikon E2 8x30
Sus
tudor
Moderator
Moderator


Data inscrierii: 28 Iul 2015
Mesaje: 3035




MesajTrimis: 24 Iun 2024 07:25 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Da, Takahashi TPL si Fujiyama sunt cele mai luminoase din grupa testata, având și cele mai puține treceri aer sticla, beneficiind si de optică cu transmisie mare. Sunt vizibil mai luminoase chiar si decât Zeiss WPL, care e avantajat de pupila de iesire mai mare (datorita focalei mai mari de cel putin 26mm). Atat de luminoase sunt aceste doua oculare japoneze! Bineînțeles ca plătesc cu o formula optică cu AFOV mic. Takahashi are AFOVul un pic mai mare 48° vs 42°, dar pe margini nu poate tine pasul cu claritatea orthoscopicului. Practic, după cum am spus, cu Fujiyama pe instrument f7.5, ca te uiti pe margini sau in centru tot una este, imaginea fiind impecabila din toate punctele de vedere, și nici nu este foarte scump. Parerea mea e ca aceasta pereche Fujiyama Kokusay Kokhi HD 25mm este aproape fara cusur optic. Singurul compromis fiind campul aparent mic de orthoscopic 42 grade. Dar credeti-ma, merita acest compromis, ca în rest are totul la superlativ:
Claritate fantastica pe centru
Claritate fantastica pe margini.
Transmisia luminii dusa la maxim
Nu are aberatii cromatice.
Nu are reflexii parazite.
Field stopul este bine definit
Distorsiunile sunt minime si echilibrate, atat cât sa nu producă efectul de bila la panning, dar nici sa deformeze exagerat liniile drepte.
Eye relieful este generos, suficient și pentru purtătorii de ochelari Constructie metalica de calitate fără plastic.
Au un volum mic extrem de compact, astfel nu induc greutate sau probleme la folosirea în mod bino.
Și cu toate acestea sunt relativ ieftine!

ATENTIE!!
Ocularele Fujiyama 25mm sunt sharp ca un cutit japonez. A se manevra cu extrem de mare grija! Laughing



Fujiyama Sharp.JPG
 Descriere:
 Marime fisier:  1005.58 kb
 Vizualizat:  de 1638 ori

Fujiyama Sharp.JPG



_________________
Fără nemurire nu există adevăr!
‐------------------
Instrumente: Ceva binocluri, două binoscoape, o lunetă ED și un Maksutov rusesc
Sus
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect   Oculare/Filtre

Download topic
Pagina 1 din 1
 
Mergi direct la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum
Nu puteti atasa fisiere in acest forum
Puteti descarca fisiere in acest forum
© 2015 astronomy.ro
Termeni si conditii generale      Termeni si conditii forum      Contact