Index
Index forum Index forum
Autentificare Autentificare
Inregistrare Inregistrare
Cine este online Cine este online
Galerie imagini Galerie imagini
Calendar evenim. Calendar evenim.
Cautare detaliata Cautare detaliata
Ghid forum Ghid forum
Album astrofoto
eclipsa_turcia_1.jpg
Imagine aleatoare
Blog
Inregistreaza-te pe forumul astronomy.ro
Colaboratori

Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.

Meteo
Vremea in Bucuresti
Statistici forum
Numar total de mesaje in forum: 242306
Numar de utilizatori inregistrati: 2820
Cel mai nou utilizator inregistrat: Pitagora
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 1450 la data de Lun Mai 11, 2026
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat   
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute
Legenda
Mesaje noi Mesaje noi
Nu sunt mesaje noi Nu sunt mesaje noi
Forumul este inchis Forumul este inchis

Mecanism focalizare bino Van seria ED4

Du-te la pagina Anterioara  1, 2, 3 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12  Urmatoare
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect  

Binocluri / Spottingscope

Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Autor Mesaj
zoth
Membru
Membru

Data inscrierii: 31 Mar 2006

Motto: decat ceva prost, mai bine nimic bun ...

MesajTrimis: 21 Oct 2024 16:02 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Da, e nevoie de o ventuza mica, exact ca aia pe care am aruncat-o in ideea ca nu mai aveam ce sa fac cu ea. Maine ma duc sa-mi cumpar un pistol cu ventuze Very Happy Tre sa gasesc eu ceva ..
Multumesc pentru idei Smile

Membru
Membru

MesajTrimis: 22 Oct 2024 18:22 Download mesaj
Titlul subiectului:

O noua zi, o noua belea .. am cumparat azi o ventuza, adica doua sa am si o rezerva. Am ajustat-o la diametrul potrivit si am incercat sa scot lentila. Am tras de ea de ziceam ca se rupe in doua dar nu a vrut sa se clinteasca din loc. E posibil sa fie ceva adeziv pe lateralul lentilei cu toate ca nu se vede nimic. Nu prea vad ce as mai putea face .. decat sa iau o pauza ..
Membru
Membru

Data inscrierii: 22 Iul 2010

Motto: telescopul scuza mijloacele

MesajTrimis: 22 Oct 2024 19:30 Download mesaj
Titlul subiectului:

Puțin aer cald și apoi repejor cu ventuza !
Membru
Membru

Data inscrierii: 30 Iun 2018

MesajTrimis: 22 Oct 2024 21:33 Download mesaj
Titlul subiectului:

Incearca sa nu tragi pe directia axei optice ci intr-o parte cum ai vrea sa o basculezi, incarca sa o basculezi din diferite directii, exact cum faci cand vrei sa desfaci ventuza de pe o suprafata plana, nu tragi de ea ci o basculezi intr-o parte. Daca vezi ca nu vrea, lipesti un capat de bagheta de silicon de ea, o poti dezlipi cu alcool lejer, asta in ultima instanta, cale de intoarcere nu mai este, ori reparat ori la morga, nu lasa dupa el (dupa binoclu), trebuie sa stie de frica. Smile O sa vezi ca dupa ce il faci pe asta, Fujinonul o sa ti se para o joaca, nu in sensul ca ar avea ceva probleme si trebuie reparat, ci doar asa....sa vedem o comparatie intre ele ca si constructie....interioara. Smile)))
Sus
CristiB
Membru
Membru

Data inscrierii: 19 Mar 2008

MesajTrimis: 22 Oct 2024 21:58 Download mesaj
Titlul subiectului:

Cristian Kata a scris:
... ori la morga..

Din acest motiv am si recomandat ventuze de pe bisericesti.ro, āsta din momentul actual nu mai e Van ci moastele lui Van. 😊
Sus
tudor
Moderator
Moderator

Data inscrierii: 28 Iul 2015

MesajTrimis: 22 Oct 2024 23:17 Download mesaj
Titlul subiectului:

Binoclul ăsta o sa iasă din mâinile pricepute ale lui Zoth mai bun decât a ieșit din fabrica! Sunt sigur de asta! Chiar dacă nu poate merge mai departe cu scosul lentilei tot l-a imbunatatit la reglarea dioptriilor.
Cristian Kata
Membru
Membru

MesajTrimis: 22 Oct 2024 23:40 Download mesaj
Titlul subiectului:

Lentila sigur o scoate si rezolva si problema, vorbesc serios. Mai sus am glumit cu Fuji dar in rest vb serios.
Sus
zoth
Membru
Membru

MesajTrimis: 23 Oct 2024 10:10 Download mesaj
Titlul subiectului:

Dintre toti, de departe pe Cristi il simt a fi cel mai optimist si cu cea mai mare incredere in mine Laughing Laughing
Va multumesc pentru sprijin si idei, am sa le incerc ca pana la urma nu am nimic de pierdut...
Cand o sa am noutati va anunt.

Membru
Membru

MesajTrimis: 24 Oct 2024 10:14 Download mesaj
Titlul subiectului:

Cristian Kata a scris:
Fujinonul o sa ti se para o joaca, nu in sensul ca ar avea ceva probleme si trebuie reparat, ci doar asa....sa vedem o comparatie intre ele ca si constructie....interioara. Smile)))

Intotdeauna am sa prefer Fujinonul pentru ca este un binoclu clasic si simplu. Lucrurile simple sunt indelung si bine gandite. Lucrurile complicate sunt solutii de moment, sunt imature si neduse pana la capat si asta se vede in performantele finale si in fiabilitate.

Optic Fujinonul are obiectiv dublet lipit deci cu 2 treceri aer-sticla si sistem de redresare Porro cu 4 treceri aer-sticla si 4 reflexii interne pe cand Vanul are obiectiv cu 4 lentile in 3 grupe deci cu 6 treceri aer-sticla si sistem de redresare Schmidt-Pecan cu 4 treceri aer-sticla si 6 reflexii interne.
Ambele binocluri folosesc AR moderne si teoretic Vanul cu pupila lui de iesire de 5,25mm ar trebui sa fie mai luminos decat Fujinonul care are pupila de doar 5mm dar in realitate lucrurile nu stau asa. Vanul ramane usor in urma la luminozitate.

Despre partea mecanica nu mai spun, cine a citit topicul pana aici isi poate da seama singur.

Moderator
Moderator

Data inscrierii: 12 Feb 2008

Motto: ''OBSERVO ERGO SUM''

MesajTrimis: 24 Oct 2024 15:40 Download mesaj
Titlul subiectului:

zoth a scris:
Lucrurile complicate sunt solutii de moment, sunt imature si neduse pana la capat si asta se vede in performantele finale si in fiabilitate.

Silviu

In aceasta fraza ai facut sinteza ingineriei franceze. Sa te fereasca Sfantu' sa ai de reparat o masina, o instalatie gandita de ingineri francezi. Cel putin la masini-unelte te mirai si te cracanai si te spargeai in figuri cum au ajuns la solutiile aplicate in practica. O dovada indirecta este faptul ca o reparatie la un Peaugeaut , oricat de simpla, costa cam cat mentenanta pe zece ani la Skoda mea.

Zic si eu asa ... Mircea

Sus
Erwin
Moderator
Moderator

Data inscrierii: 02 Aug 2008

Motto: panta rhei

MesajTrimis: 25 Oct 2024 11:37 Download mesaj
Titlul subiectului:

Citroen așijderea. Însă cine nu a rămas mască văzând un DS care se ridică pneumatic când era copil? Very Happy

Este greu să rămâi în avangarda tehnologiei, mai ales azi când sunt o mulțime de incubatoare tehnologice care se concurează reciproc. Dezavantajul este al consumatorului pentru că timpul de la dezvoltarea unui produs până la producția de serie s-a scurtat considerabil și s-a împrumutat conceptul din software, de a lansa pe piață produse netestate suficient pentru că oricum au o viață scurtă.

piston AZ mount (R), Vixen GP, minidob
Sus
sorin georgescu
Membru
Membru

Data inscrierii: 13 Feb 2024

Motto: a fi prost e o arta!

MesajTrimis: 25 Oct 2024 12:39 Download mesaj
Titlul subiectului:

Citat:
In aceasta fraza ai facut sinteza ingineriei franceze. Sa te fereasca Sfantu' sa ai de reparat o masina, o instalatie gandita de ingineri francezi. Cel putin la masini-unelte te mirai si te cracanai si te spargeai in figuri cum au ajuns la solutiile aplicate in practica. O dovada indirecta este faptul ca o reparatie la un Peaugeaut , oricat de simpla, costa cam cat mentenanta pe zece ani la Skoda mea.

Skoda este VW, deci nemteasca iar cehii au fost buni mereu la mecanica, un fel de nemti in versiune slava.
Am lucrat sub francezi si sub englezi. Diferenta este totala. La englezi seful vine primul in birou (de jena.... ca e platit mai bine ca toti si cam pleaca ultimul. Sta cot la cot cu phulimea si adresarea in engleza e la "per tu", mai degraba seful e un fel de colaborator in mijlocul echipei si nimeni nu se simte cu statut de "mujic pe aratura".
La francezi pe sef nu-l vezi, se afla sus, deasupra norilor. Pana la el este mereu un culoar foarte lung si intotdeauna o secretara grijulie si drastica SA NU-L DERANJEZI. Seful francez este eminamente ingamfat si plin de importanta. Se uita la aia de sub el cum se uita Stapanul la mujici pe aratura. Mujicii sunt inghesuiti gramada in locurile cele mai ieftine, biroul sefului este mare, spatios, e din alta galaxie. Cand Seful coboara intre muritori e cum ar veni Ludovic al 14-lea "Regele Soare" in vizita. Angajatul de rand e un mic soricel bagat sa dea repede din picioruse in roata. Si trebuie sa vina "in intampinare" mereu cu ceva deosebit, remarcabil, adica sa se faca REMARCAT in mijlocul celorlalti soricei, ca poate va ajunge si el Sef o data si atunci se va muta intr-un birou luxos pazit de o secretara. La francezi ingamfarea si zgarcenia fac probabil parte din bagajul genetic. Astfel nu exista un dialog sau feedback intre phulime si cei de sus. De aceea produsele ies complicate, alambicate, rascucite, e un rezultat intre dorinta de remarcare a mujicului-soricel si lipsa de dialog intre Marele Sef si phulimea de jos. De obicei isi dau cu parerea sefii care habar nu au de problema, rar mai e cate unul chemat, ala spasit si pus intr-un colt de masa. Ei sunt un popor foarte capabil, destept si talentat, insa sistemul lor este parca mostenit din absolutismul medieval, fiecare sef si sefuletz fiind un mic Ludovic al 14-lea.
La nemti habar nu am cum este dar constant sunt cei mai buni la mecanica.
Eu nu mi-as lua masina frantuzeasca niciodata! De fapt, dupa ce am avut contact cu ei si felul lor arogant de a fi, imi e cam scarba de ei. In Franta totul este complicat si daca nu e complicat se va complica pana la urma. Dar ei sunt totusi si organizati si eficienti si bine pregatiti in meserie. Diferenta de venit si nivel de trai intre Seful cel mare si soricelul de jos este foarteeee mare acolo! In contrast maxim, la englezi mai nimeni nu vrea sa fie sef ca e o corvoada in plus si diferentele nu sunt la fel de mari! La aia trebuie sa te duca capul, altfel ajungi la tomberon instant. E un fel de concurenta tacita si permanenta dar nu stresanta .... daca esti capabil si sti meserie. Ei sunt mai degraba o echipa decat un popor. La francezi insa mai exista feudalism si clase. Englezii le zic 'broscoi" nu numai pentru accent si pentru ca francezii mananca broaste, dar si din cauza ingamfarii si arogantei specifice. Cu "panash" asa cum se spunea in secolul 19 cand au mancat o mama de bataie crunta de la prusaci care erau mult mai modest impodobiti/imbracati. Se dusera in praf superbii francezi cu pene in cap impopotzonatzi ca niste pauni mandrii si ingamfati. Apropos, si fatza de noi rumanii au o atitudine aroganta si superioara ca aceea fatza de negrii lor din Africa.
Sus
zoth
Membru
Membru

MesajTrimis: 27 Oct 2024 15:35 Download mesaj
Titlul subiectului:

Foarte interesante detalii, sunt bine de stiut Smile

Intre timp am aplicat tehnica pasilor mici si rari si am reusit sa scot lentila de focus din asa zisa ei montura. Nu a cedat "pe uscat" asa incat i-am strecurat nitel wd40 pe muchie si dupa ce am tinut-o o vreme la soare a cedat si s-a lasat trasa afara de ventuza.
Urmeaza sa curat urmele de wd40 din tub si sa capacesc fereastra prismei cu o rondela de carton si numai apoi pot investiga ce se afla sub montura lentilei.

Ca sa nu uit, lentila de focus este una negativa, are diametrul brut de 26mm si grosimea marginala de 3mm. Fata ce are concavitatea mai pronuntata este orientata spre prisma.

Lentila focus (2).jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  309.94 kb
 Vizualizat:  de 1175 ori

Lentila focus (2).jpg

Membru
Membru

MesajTrimis: 27 Oct 2024 16:13 Download mesaj
Titlul subiectului:

Pe azi ajunge avand in vedere ca e duminica...bine ca nu ai scos doua...bucati Smile. In acest moment eu zic ca esti cam la 80% din lucrare.
Sus
zoth
Membru
Membru

MesajTrimis: 27 Oct 2024 18:15 Download mesaj
Titlul subiectului:

Da, usurel ca nu ne alearga nimeni Smile .. si asa am avansat cu viteza de melc dar bine ca am ajuns unde vroiam fara daune majore.
Ma tot gandesc acum la configuratia obiectivului, de ce le-or fi trebuit chiar 4 lentile? Cand o sa-mi vina cheful cred ca am sa fac o simulare in OSLO sa vad daca imi dau seama de ce au recurs la solutia asta ...
Pana atunci am gasit ceva pe situl lor care seamana destul de bine cu ce am descoperit eu in burta lui Van.
Schema simplificata pe care am gasit-o pe net nu este pentru modelul meu dar seamana la partea de obiectiv ..

Configuratie obiectiv.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  61.37 kb
 Vizualizat:  de 1153 ori

Configuratie obiectiv.jpg

Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect   Binocluri / Spottingscope Du-te la pagina Anterioara  1, 2, 3 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12  Urmatoare

Download topic
Pagina 8 din 12

Mergi direct la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum
Nu puteti atasa fisiere in acest forum
Puteti descarca fisiere in acest forum
© 2015 astronomy.ro
Termeni si conditii generale      Termeni si conditii forum      Contact