Index |
Index forum |
Autentificare |
Inregistrare
|
Cine este online |
Galerie imagini
|
Calendar evenim. |
Cautare detaliata |
Ghid forum |
Colaboratori
Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.
Statistici forum |
|
Numar total de mesaje in forum: 234756 |
|
Numar de utilizatori inregistrati: 2851 |
|
Cel mai nou utilizator inregistrat: Empedocles85 |
|
|
|
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 830 la data de Mar Iun 03, 2025 |
|
|
|
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat
|
|
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute |
|
Legenda |
 |
Mesaje noi |
 |
Nu sunt mesaje noi |
 |
Forumul este inchis |
|
|
Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
Autor |
Mesaj |
dragos.n Membru

Data inscrierii: 20 Dec 2007 Mesaje: 6900
Motto: Iisus a spus: Aveti ochi sa vedeti dar sunteti orbi, aveti urechi sa auziti dar sunteti surzi Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 06 Mar 2025 19:40 Download mesaj |
Titlul subiectului: O noua montura si un nou tip de reductor |
|
|
|
Se pare ca japonezii de la Vixen, care au creat cu multi ani in urma montura Vixen Grant Polaris, copiata de toti, dau din nou lovitura, creand un nou tip de reductor, functionand cam pe acelasi principiu cu monturile Harmonic Drive, dar la care reductorul nu e compus din roti dintate flexibile concentrice cu o diferenta la numarul de dinti, ci de o roata oscilanta cu dinti perpendiculari pe axa de rotatie. Se obtine astfel o reducere de 1/715 cu o singura treapta a reductorului, si o eroare periodica mai mica.
https://youtu.be/7TTscmfc3KE
_________________ Dragos N |
|
Sus |
|
 |
Erwin Moderator

Data inscrierii: 02 Aug 2008 Mesaje: 9718
Motto: panta rhei Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 07 Mar 2025 09:43 Download mesaj |
Titlul subiectului: |
|
|
|
Am văzut ieri filmuletul, e foarte interesant acest reductor. Probabil necesita niste prelucrari la mare artă așa cum doar japonezii știu să facă...
_________________ bino: 8x22, 7x42, 10x50, 10x80, spotting: 10x46, 20x60
Telescoape RFT70 F/4, 80/900, RFT 110 F/5.5, Meade 90 F/10, ED80 F/6
MTO-11CA 100/1000, Cass Clasic 8"F/15, dobson newt.158/1240 DH, 4"F/4.6
piston AZ mount (R), Vixen GP, minidob |
|
Sus |
|
 |
Stanescu Octavian Moderator

Data inscrierii: 02 Apr 2006 Mesaje: 3631
|
Trimis: 07 Mar 2025 11:09 Download mesaj |
|
|
|
monturile merg oricum cu autoghidare si merg bine . mecanisme sofisticate nu au ce aduce in plus la astrofoto . problemele sunt la seeing . sunt deja de mult cele direct drive fara reductie mecanica . asta e un pas important . harmonicele wave sunt sciumpe nu merita . poze mai bune nu scoti
|
|
Sus |
|
 |
dragos.n Membru

Data inscrierii: 20 Dec 2007 Mesaje: 6900
Motto: Iisus a spus: Aveti ochi sa vedeti dar sunteti orbi, aveti urechi sa auziti dar sunteti surzi Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 07 Mar 2025 13:05 Download mesaj |
|
|
|
Eu stiam ca monturile direct drive sunt cele mai scumpe. De 2-3 ori mai scumpe decat harmonicele. Si toate, indiferent de tip, au nevoie de autoguiding pentru foto.
Ce m-a interesat este noutatea tehnica. Si cred ca nu doar japonezii sunt in stare sa faca asa ceva. Probabil ca intr-un an, sau cel mult doi, vom vedea si altii facand astfel de monturi. Inclusiv constructori amatori. Pentru ca, principial, sistemul imi pare mai simplu de construit decat cel de la harmonice. Nu ai nevoie de o roata dintata flexibila, care implica materiale speciale. Ci de unelte de precizie, care sunt relativ disponibile in unele parti ale lumii.
_________________ Dragos N |
|
Sus |
|
 |
varadinagypal Membru

Data inscrierii: 27 Iul 2013 Mesaje: 537
|
Trimis: 07 Mar 2025 18:35 Download mesaj |
|
|
|
Am vazut si eu filmuletul. La cum arata, mi se pare un aranjament alternativ dpdv mecanic, undeva intre harmonic si angrenajul planetar. Vedem daca e ceva OK
|
|
Sus |
|
 |
nobody Membru

Data inscrierii: 02 Apr 2010 Mesaje: 5166
Motto: Never ever give up ! Localitate: Nowhere
|
|
Sus |
|
 |
|
|
|
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum Nu puteti vota in chestionarele din acest forum Nu puteti atasa fisiere in acest forum Puteti descarca fisiere in acest forum
|
|