Index
Index forum Index forum
Autentificare Autentificare
Inregistrare Inregistrare
Cine este online Cine este online
Galerie imagini Galerie imagini
Calendar evenim. Calendar evenim.
Cautare detaliata Cautare detaliata
Ghid forum Ghid forum
Album astrofoto
24aug0333.jpg
Imagine aleatoare
Blog
Inregistreaza-te pe forumul astronomy.ro
Colaboratori

Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.

Meteo
Vremea in Bucuresti
Statistici forum
Numar total de mesaje in forum: 234576
Numar de utilizatori inregistrati: 2845
Cel mai nou utilizator inregistrat: Liviu144
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 830 la data de Mar Iun 03, 2025
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat   
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute
Legenda
Mesaje noi Mesaje noi
Nu sunt mesaje noi Nu sunt mesaje noi
Forumul este inchis Forumul este inchis

achizitie star tracker pentru astrofotografie

Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect  

Achizitie instrumente

Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Autor Mesaj
plc
Membru
Membru

Data inscrierii: 31 Oct 2023

MesajTrimis: 05 Apr 2025 19:02 Download mesaj
Titlul subiectului: achizitie star tracker pentru astrofotografie
Raspunde cu citat (quote)

Va salut colegi dragi , sunt un impatimit al astrofotografiei la inceput de drum inca in cautarea unor echipamente ptr ceva mai bune rezultate . Am folosit pana acum un Star Adventurer 2i Wi-Fi ce are o capacitate de 5 kg desi eu nu am pus mai mult de 2 kg cred pe el , mi-am dorit sa incerc sa folosesc si teleobiective cu focala peste 400 ( cum ar fi tamron 160-600 mm ) si mi s-a recomandat sa nu ma complic fiindca mecanica trackerului nu este asa de lina incat sa iasa pozele cat de sharp ar fi nevoie .

Teoretic acum sunt in cumpana ori sa-mi vand toate echipamentele care le mai am ori sa mai fac o investitie destul de solida ptr a trece la nivelul urmator ptr mine , nebule sau niste capturi mai detaliate facute cu focale mai mari de 300 mm . Am incercat aproape un an sa ma lupt cu ideea sa-mi vand arsenalul format in timp dar sincer acum ca vine iar caldura nu cred ca nu voi regreta si nu-mi va fi dor de noptile petrecute langa tracker si aparat .

Asadar va rog ceva sfaturi in ce priveste achizitia unui tracker ce ar da rezultate cu un 160-600 mm , cea mai defavorabila alegere in cazul in care aleg focala variabila ca sa pot folisi obiectivul si la wildlife .

Am aici o lista cu ce trackere am gasit :

Star Adventurer Gti 2900 lei capacitate 5 kg;
Star Adventurer 2i Wi 2300 lei capacitate 5 kg ;
Bresser cu trepied si pana ecuatoriala 2300 lei 2.5 kg ;
Skywatcher NEQ-5 2200 lei 9 kg ;
Bresser StarTracker PM-100 1900 lei 2 kg ;

Va rog daca aveti alte idei sunt bine venite . Teroetic incarcatura monturii pe trecker nu va avea mai mult de 2,5 kg in cazul in care folosesc un teleobiectiv cu focala mare , daca aleg sa merg pe cele cu focala fixa incarcarea va fi in jur de 1 kg sau 1.5 , insa ma intereseaza ca trackerul sa fie cat ma smooth , in ceea ce priveste gasirea obiectivelol nu-mi fac griji nici la focala de peste 300 mm .
Sus
Catalin Paduraru
Membru
Membru

Data inscrierii: 08 Mai 2006

MesajTrimis: 05 Apr 2025 19:59 Download mesaj
Titlul subiectului:

Cauta sa cumperi un Fornax Light Track II, altceva nu cred ca are specificatiile pe care le cauti.
Sus
mmarin
Membru
Membru

Data inscrierii: 07 Ian 2014

MesajTrimis: 05 Apr 2025 20:31 Download mesaj
Titlul subiectului:

La focale mai lungi nu prea mai merge cu trackerul, ai nevoie de expuneri ghidate - asta înseamnă montură ecuatorială motorizată, lunetă și cameră de ghidaj, calculator și sursă de curent babană; se adună o grămadă de calabalâc.
Ca variantă de avarie poți încerca cu expuneri mai scurte și mai multe - în funcție de tracker, de focala folosită și de precizia alinierii polare ceva între 10 secunde și 2 minute. Eu am scos imagini decente la expuneri de cca 30s cu focala de 432mm. Dezavantajul e că ai nevoie spațiu de stocare și de timp pentru stivuirea imaginilor.
Sus
plc
Membru
Membru

MesajTrimis: 06 Apr 2025 10:13 Download mesaj
Titlul subiectului:

Ma gandesc sa aleg GTI mai ales ca este GoTo , insa sunt putin nelamurit , eu folosindul ptr inceput cu aparat si obiectiv , trebuie sa atasez pe el doar sina ce fixeaza obiectivul tele sau pot pune si o sina scura adaptor si cap bila astfel incat sa pot orienta aparatul catre orice punct al cerului noaptea?
Nedumerierea mea este in principiu fiind GoTo trebuie aparatul sa stea indreptata in directia in care se alinieaza el catre ce target ii fixez din aplicatie sau pot sa indrept camera oriunde .
Sus
mmarin
Membru
Membru

MesajTrimis: 06 Apr 2025 11:37 Download mesaj
Titlul subiectului:

Teleobiectivele cu talpă de prindere pe trepied au și inelul care permite să rotești camera în orice poziție; pe astea le îndrepți spre subiect cu go-to și ajustezi încadrarea prin încercări repetate. Pentru obiectivele cu focală mai scurtă ai într-adevăr nevoie de un adaptor care să-ți permită să încadrezi ținta așa cum dorești. În cazul ăsta camera n-o să țintească în aceeași direcție cu montura dar dacă alinierea polară e bună nu-i niciun bai.
Sus
plc
Membru
Membru

MesajTrimis: 06 Apr 2025 12:47 Download mesaj
Titlul subiectului:

mmarin a scris:
În cazul ăsta camera n-o să țintească în aceeași direcție cu montura dar dacă alinierea polară e bună nu-i niciun bai.

Aici era nedumerierea , inca nu am inteles perfect dinamica trackerelor .
Go To este foarte util cata vreme obiectivul este cat de cat in directia trackerului nu ? Dupa care faci ajustarile necesare daca tragi cu focala mai mare si necesita reincadradea tintei in cadru nu ?
Sus
mmarin
Membru
Membru

MesajTrimis: 06 Apr 2025 14:31 Download mesaj
Titlul subiectului:

Pe montura ecuatorială cu go-to o să ai obiectul cât de cât în centrul imaginii dacă axa optică a obiectivului e paralelă cu șina de prindere pe montură; asta e ușor de verificat ochiometric. Dar adesea o să ai nevoie să rotești cadrul imaginii ca să cuprindă întregul subiect sau ansamblu de subiecte pe care vrei să le fotografiezi. Dacă obiectivul nu are talpă de prindere, singurul mod în care o poți face e adăugând între șină și cameră un ansamblu care să permită rotirea camerei, ceva de genul a două piese în„L” sau un cap cu bilă.
Sus
plc
Membru
Membru

MesajTrimis: 07 Apr 2025 18:24 Download mesaj
Titlul subiectului:

multumesc , va rog pareri daca se poate in a alege intre sigma sau tamron 150-600 mm
Sus
valy
Membru
Membru

Data inscrierii: 21 Iul 2005

MesajTrimis: 07 Apr 2025 18:36 Download mesaj
Titlul subiectului:

Avem un coleg care pozeaza cu Sigma 150-600: Alexandru Claudiu - https://www.astronomy.ro/forum/AstroFoto---incepatori-f76.html
Sus
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect   Achizitie instrumente

Download topic
Pagina 1 din 1

Mergi direct la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum
Nu puteti atasa fisiere in acest forum