Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
Autor |
Mesaj |
Cuart Membru

Data inscrierii: 26 Noi 2017 Mesaje: 18
|
Trimis: 02 Sep 2024 09:14 Download mesaj |
Titlul subiectului: Recomandare prim telescop copil 7-8 ani |
|
|
|
Salut,
Asa cum zice si titlul m-ar interesa un telescop cat mai usor de folosit pt un copil de 7-8 ani care sa ii permita sa vada daca e atras de partea de astronomie si nu numai.
Ca si tip eu m-am gandit la ceva refractor mai low-power asa, ce sa ii permita sa vada pe langa luna/Jupiter/Saturn...si ceva pe partea de zi (peisaje, etc).
De exemplu: https://telescop-expert.ro/telescop-refrac...az3_99722.
Eventual pe langa ocularele incluse de 10 si 20mm (zoom de 50x si 25x) sa se mai ia separat si un ocular de 32mm pt un zoom mai mic de 15x.
Is deschis si la alte propuneri.
Mersi
|
|
Sus |
|
 |
Bivanus Membru

Data inscrierii: 23 Ian 2023 Mesaje: 216
Motto: Dintre sute de catarge intrebarea nu e cate se vor sparge ci cate au asigurarea la zi... Localitate: Constanta
|
Trimis: 02 Sep 2024 11:30 Download mesaj |
Titlul subiectului: |
|
|
|
Suna bine, singura adaugire - daca cumva gasesti un zoom la un pret bun cred ca ar fi util.
Ceva de genul https://astromagazin.ro/oculare/8836-ocula...9uWPvuYWXe
La un momentdat erau si pe site de vanzare , unul l-am luat eu si sunt multumit de el , isi traieste traiul intre luneta cautatoare si un Bresser 70/350.
_________________ 2 x Ochi Mk.1 și diverse scule de băgat lumina in ei. |
|
Sus |
|
 |
catalin dumitru Membru

Data inscrierii: 22 Iul 2010 Mesaje: 2939
Motto: telescopul scuza mijloacele Localitate: Shatra Neamtz
|
Trimis: 02 Sep 2024 13:36 Download mesaj |
|
|
|
Poate un spotting scope cu zoom din alea ieftine , dar pe probate . Așa am luat eu pe vremuri un " Jiehe" 25-75 x60 , din cauciuc , plastic și metal .
O panaramă care arăta o Lună grozavă și peisaje terestre faine. Băiatul nu a pus prea tare botul pentru că tocmai instalasem internet în casă și jocurile de pe "Miniclip" l-au acaparat în totalitate .
Am dezmembrat chinezăria pentru a-i face ceva modificări , pentru că era o brânză bună în burduf de câine . Obiectivul 60/300 , era fantastic . Nu am mai întâlnit așa ceva .
_________________ Hai noapte , hai !! |
|
Sus |
|
 |
Mircea Pteancu Moderator

Data inscrierii: 12 Feb 2008 Mesaje: 9521
Motto: ''OBSERVO ERGO SUM'' Localitate: Arad
|
|
Sus |
|
 |
Erwin Moderator

Data inscrierii: 02 Aug 2008 Mesaje: 9716
Motto: panta rhei Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 02 Sep 2024 15:08 Download mesaj |
|
|
|
Copilul este prea mic ca să aibă un instrument adevărat pe care să-l manevreze singur. O jucărie va dezamăgi pentru că este ceva ca o mașinuță de jucărie. Luați un telescop bun pentru când mai crește și până atunci manevrați-l dvs. Poate fi și second-hand. În caz că se plictisește prea repede măcar nu pierdeți prea mult la revânzare. Instrumentele optice nu se uzează dacă doar te uiți prin ele.
_________________ bino: 8x22, 7x42, 10x50, 10x80, spotting: 10x46, 20x60
Telescoape RFT70 F/4, 80/900, RFT 110 F/5.5, Meade 90 F/10, ED80 F/6
MTO-11CA 100/1000, Cass Clasic 8"F/15, dobson newt.158/1240 DH, 4"F/4.6
piston AZ mount (R), Vixen GP, minidob |
|
Sus |
|
 |
valy Membru

Data inscrierii: 21 Iul 2005 Mesaje: 11271
|
Trimis: 02 Sep 2024 15:17 Download mesaj |
|
|
|
Poate un binoclu n-ar fi rau pt. inceput, unul micut ca sa poata fi manevrat si de cei mici, de forma:
https://telescop-expert.ro/binoclu-lacerta-smart-8x26_120220
Important e sa fie de calitate mai buna, nu d'alea din plastic de 100 de lei din talcioc.
Poate ca nu vede prea bine Jupiter sau Saturn dar la observatii tereste si la portabilitate sta mult mai bine decat un refractor pe un trepied.
Acel telescop din primul link cred ca nu arata imaginea corecta ci rasturnata/oglindita, la observatii terestre s-ar putea sa fie derutant.
|
|
Sus |
|
 |
Gogu Membru

Data inscrierii: 27 Feb 2024 Mesaje: 55
|
Trimis: 02 Sep 2024 15:29 Download mesaj |
|
|
|
Copilul meu de 5 ani se uita mereu cu placere prin dob-ul de 8. Dar utilizarea imi revine mie. El doar admira minunatiile de pe cer.
Este si foarte usor de manevrat dar nu este pentru observatii terestre.
Eu as merge pe ceva cu putere mare de captare si utilizare foarte facila, care sa nu fie nici greu de montat si nici greu de carat (nu neaprat de un copil)
Un model ca cel de mai jos cred ca isi va face decent treaba foarte bine ar fi:
https://telescop-expert.ro/telescop-dobson...rte_138338
Si pentru oculare, poate un zoom cum recomanda Bivanus o sa fie foarte util, nu mai sta sa schimbe si sa aiba grija de 2-3-4 oculare cand priveste cerul.
_________________ SkyWatcher 8" F/6, 6" F8;
SkyWatcher EQ6-R
TS Optics APO 85 F6
SkyWatcher 2.5mm 58°, 23mm 82°
ES 35mm 70°, 6.7mm, 8.8mm 83°,
Celestron LX 18mm 60°, 23mm, 10mm, 6mm 62°
Barlow 2x, 3X
Luger 8x42 ED |
|
Sus |
|
 |
Cuart Membru

|
Trimis: 02 Sep 2024 17:47 Download mesaj |
|
|
|
Context:
Copilul meu e si mai mic(1 an) dar tatal copilului de 7-8 ani care imi e prieten bun, m-a rugat sa ii recomand ceva telescop pt. copilul lui care isi serbeaza ziua saptamana asta. Oamenii au casa pe o zona mai inalta langa oras si au view bun spre dealurile de langa oras (Baia Mare) asa ca m-am gandit ca ar fi pacat sa nu fie ceva ce sa nu poata fi folosit si pt terestru.
Pana una alta i-am scris amicului in cauza ca ii recomand acel 70/500 de care am scris si in postul initial. Daca as fi gasit la viteza ceva cu focala mai scurta sa fie mai low-power si cu potential FOV mai mare...acela l-as fi recomandat .
@Bivanus - am inclus in recomandare sa ia in plus un ocular de 32mm sau ocularul cu zoom recomandat de tine.
@catalin dumitru - poate ar fi mers si un spotting scope insa daca solicitarea a fost spre telescop, as merge pur in directia acea.
@Mircea Pteancu - ok, o sa ii amintesc si asta, desi sigur copilul o sa se uite impreuna cu tatal lui.
@Erwin - haideti va rog cu o recomandare. Nu cred sa fie o problema de buget cat mai mult de bun simt, adica sa nu fie crleva prea scump pt. ca exista riscul ca instrumentul sa ramana nefolosit dupa curiozitatea initiala.
@valy - inteleg f. bine ideea binoclului desi aici ii pot da chiar 10x50-ul meu dar totusi au vrut telescop. Pe de alta parte binoclul de astro e mai greu de tinut in mana de un copilas.
@Gogu - frumos Dob-ul dar ar cam elimina partea terestra din experienta, imaginea fiind rasturnata. Oamenii chiar au 2 platforme ridicate pentru view (sigur sunt amenajate cu mese/scaune pt timp liber) asa ca mi s-ar parea pacat sa nu profite de locatia si "campul liber" ce il au deja. Totusi precum ziceai, tatal lui, ma gandesc ca se va ocupa de punere in pozitie, reglaje, etc
Multumesc tuturor pt sugestii/implicare.
|
|
Sus |
|
 |
tudor Moderator

Data inscrierii: 28 Iul 2015 Mesaje: 3110
|
Trimis: 02 Sep 2024 19:02 Download mesaj |
|
|
|
Eu nu as trece cu vederea asa repede peste Spotting Scope, doar pentru ca tatal vrea telescop. Un spotting scope este defapt o luneta terestra, deci tot un telescop. Deci nu vad nici o problema. O luneta terestra ar ingloba cam toate cerintele din contextul prezentat de tine. Usor de carat. Usor de manevrat. Usor de folosit pentru ca are zoom si nu necesita schimbarea ocularelor. Intuitiva si pentru un copil mic.
Are ocularul la 45 de grade foarte comod pentru terestru dar si pentru astro. Nu intoarce imaginea cum ar face o luneta (stanga drepata). La 60x din Bucuresti mie o astfel de luneta terestra (ieftina) mi-a aratat dungile lui Jupiter si inelele lui Saturn. Eu as recomanda o luneta terestra de 80mm. Ceva de genul asta cu trepied solid. https://www.astroshop.ro/instrumente/omego...er/p,80267
Trepiedul este un element important! Pentru ca poti avea cea mai buna luneta din lume dar daca nu e stabila si nu se poate misca fluent, experienta va fi un esec!
_________________ Fără nemurire nu există adevăr!
‐------------------
Instrumente: Ceva binocluri, două binoscoape, o lunetă ED și un Maksutov rusesc |
|
Sus |
|
 |
valy Membru

Data inscrierii: 21 Iul 2005 Mesaje: 11271
|
Trimis: 02 Sep 2024 19:28 Download mesaj |
|
|
|
As fi tentat sa votez cu recomandarea colegului tudor dintr-un motiv simplu: este simplu de utilizat si bifeaza atat terestru cat si astro, arata si bine. Posibil sa fie cam mult plastic in trepiedul acela, dar nu pare sa fie ceva grav, cel putin la acel pret.
Cuart a scris: |
@valy - inteleg f. bine ideea binoclului desi aici ii pot da chiar 10x50-ul meu dar totusi au vrut telescop. Pe de alta parte binoclul de astro e mai greu de tinut in mana de un copilas. | De aceea am si recomandat un binoclu mic, gen 8x25 sau pe acolo. Nu este chiar un instrument astro "adevarat" dar e bun la casa/deplasarile omului.
|
|
Sus |
|
 |
Cuart Membru

|
Trimis: 02 Sep 2024 20:08 Download mesaj |
|
|
|
@ tudor - i-am recomandat si spotting scope-ul din postul tau.
@vali - dap e fain un binoclu mic 8x25 :)Am si un lacerta 8x34 si mi se pare mare. Tudor parca avea ceva binocluri faine de buzunar cu 8x20.
|
|
Sus |
|
 |
Bivanus Membru

Motto: Dintre sute de catarge intrebarea nu e cate se vor sparge ci cate au asigurarea la zi... Localitate: Constanta
|
Trimis: 03 Sep 2024 20:23 Download mesaj |
|
|
|
De curiozitate , sa ne spui ce parere au si copilul si tatal despre privelistea de zi si noapte , indiferent care va fi instrumentul ales. Suna tare bine ce ai povestit de vederea care o au , dupa ce am citit asa m-am uitat urat la blocurile din jurul meu si la lambile de pe stalpi
_________________ 2 x Ochi Mk.1 și diverse scule de băgat lumina in ei. |
|
Sus |
|
 |
Cuart Membru

|
Trimis: 05 Sep 2024 20:41 Download mesaj |
|
|
|
@Bivanus - sigur ca da, o sa anunt. Deocamdata am vazut ca a luat refractorul 70/500 ce l-am pus in primul post. De saptamana viitoare o sa stiu mai multe, doar duminica primeste juniorul lui "cadoul".
Dap, unde locuiesc, si eu am doar blocuri imprejur, iti inteleg "durerea" )
|
|
Sus |
|
 |
Bivanus Membru

|
|
Sus |
|
 |
|