Index |
Index forum |
Autentificare |
Inregistrare
|
Cine este online |
Galerie imagini
|
Calendar evenim. |
Cautare detaliata |
Ghid forum |
Colaboratori
Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.
Statistici forum |
|
Numar total de mesaje in forum: 234676 |
|
Numar de utilizatori inregistrati: 2850 |
|
Cel mai nou utilizator inregistrat: kometa |
|
|
|
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 830 la data de Mar Iun 03, 2025 |
|
|
|
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat
|
|
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute |
|
Legenda |
 |
Mesaje noi |
 |
Nu sunt mesaje noi |
 |
Forumul este inchis |
|
|
Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
Autor |
Mesaj |
zoth Membru

Data inscrierii: 31 Mar 2006 Mesaje: 5918
Motto: decat ceva prost, mai bine nimic bun ... Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 30 Mar 2025 20:22 Download mesaj |
Titlul subiectului: |
|
|
|
Azi la ora 19.00 (noua ora de vara), cu 40 min inainte de apusul soarelui am urmarit apropierea stelei Sirius de meridian. Echipament binoclu Fuji 10x50 si luneta ED80 cu ocularele de 25 si 4mm. Tre sa spun ca mai usor am gasit steaua cu luneta ED si ocularul de 25mm decat cu binoclul. Din cauza campului mare si foarte luminos steaua era mai putin evidenta in binoclu.
Spendida imaginea stelei in luneta ED si ocularul de 4mm. Din pacate dupa vreo 20 de minute au navalit din nou norii si joaca a luat sfarsit.
Cer senin! _________________ Fujinon 10x50FMTR SX; AR 45F11; AR 80F15; TS 102SD |
|
Sus |
|
 |
zoth Membru

|
Trimis: 18 Apr 2025 09:20 Download mesaj |
|
|
|
Ieri la ora locala 18.05 am observat din nou trecerea stelei Sirius la meridian. Cerul nu foarte prietenos, in aparenta senin sau mai bine zis aproape senin, la o privire mai atenta erau vizibile panze translucide de nori de mare altitudine, culoarea cerului mai mult alburie decat albastrie, probabil de la cantitatea consistenta de praf saharian, in rest toate bune. La ora amintita mai sus Sirius era la o altitudine de 28,8 grade si putin inainte de meridian iar Soarele undeva spre vest la o altitudine de 20 grade. Cu binoclul 10x50 mi-a fost imposibil sa-l gasesc, fundalul cerului mult prea luminos pentru aceasta intreprindere. In fapt mi-a fost imposibil sa-l vad in binoclu chiar dupa ce l-am gasit in luneta si ii cunosteam foarte bine pozitia. E un aspect pe care il consider ciudat. In luneta ED80 l-am gasit mai usor cu ocularul de 25mm. Si la cautarea cu luneta sunt unele aspecte foarte sensibile, in afara de pozitia stelei trebuie sa cunoastem foarte bine pozitia de focus pe ocularul de cautare altfel sansele de a fi gasit scad la zero. Un pic daca suntem decalati cu focusul, figura de difractie a stelei se dilueaza imediat in fundalul cerului si nu mai vedem nimic. Dupa ce l-am gasit pe Sirius am trecut imediat de la 20x la 140x sa-l pot urmari in voie. Pe fondul alburiu si foarte luminos al cerului mi-a fost imposibil sa fac un test pe stea din motivele descrise mai sus, asa incat l-am urmarit pana aproape sa-mi iasa din fereastra vizuala spre ora 18.30.
Cer senin! _________________ Fujinon 10x50FMTR SX; AR 45F11; AR 80F15; TS 102SD |
|
Sus |
|
 |
Erwin Moderator

Data inscrierii: 02 Aug 2008 Mesaje: 9716
Motto: panta rhei Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 19 Apr 2025 08:33 Download mesaj |
|
|
|
Ce montură folosești? Este amplasată permanent și cauți după coordonate? _________________ bino: 8x22, 7x42, 10x50, 10x80, spotting: 10x46, 20x60
Telescoape RFT70 F/4, 80/900, RFT 110 F/5.5, Meade 90 F/10, ED80 F/6
MTO-11CA 100/1000, Cass Clasic 8"F/15, dobson newt.158/1240 DH, 4"F/4.6
piston AZ mount (R), Vixen GP, minidob |
|
Sus |
|
 |
zoth Membru

|
Trimis: 19 Apr 2025 14:44 Download mesaj |
|
|
|
Montura simpla, manuala, azimutala cu reglaj fin si pe elevatie si pe azimut. Montura nu este fixa dar in locatia mea stiu pe unde e meridianul si aproximez vizual pe repere terestre. Pentru elevatie mi-am facut un indicator primitiv adaptat la montura si cam asta e tot  _________________ Fujinon 10x50FMTR SX; AR 45F11; AR 80F15; TS 102SD |
|
Sus |
|
 |
zoth Membru

|
Trimis: 21 Apr 2025 14:42 Download mesaj |
|
|
|
Pentru ca a fost senin, ieri dupa amiaza am refacut observatia la steaua Sirius, de data asta putin mai devreme (ora 17.50) si cu alt echipament. Am schimbat luneta ED80 cu cea acromata de 45 f11. Sirius la o elevatie de 28,8 grade, putin inainte de meridian, Soarele spre vest la 23,3 grade inaltime.
L-am gasit putin mai greu decat data precedenta dar nu pentru ca ar fi fost mai putin stralucitor in ocularul cautator ci pur si simplu pentru ca este atat de mic incat daca nu te uiti direct la el, nu-l vezi.
M-am centrat bine in ocularul cautator dupa care am comutat pe 5mm, ocular cu care ajung la 99x in luneta acromata. Figura de difractie a stelei semnificativ mai palida in aceasta luneta minuscula decat in ED80 dar parca mai ferma si mai stabila, o placere sa stai sa te uiti la ea... _________________ Fujinon 10x50FMTR SX; AR 45F11; AR 80F15; TS 102SD |
|
Sus |
|
 |
|
|
|
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum Nu puteti vota in chestionarele din acest forum Nu puteti atasa fisiere in acest forum Puteti descarca fisiere in acest forum
|
|