Index |
Index forum |
Autentificare |
Inregistrare
|
Cine este online |
Galerie imagini
|
Calendar evenim. |
Cautare detaliata |
Ghid forum |
Colaboratori
Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.
Statistici forum |
|
Numar total de mesaje in forum: 234583 |
|
Numar de utilizatori inregistrati: 2845 |
|
Cel mai nou utilizator inregistrat: Liviu144 |
|
|
|
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 830 la data de Mar Iun 03, 2025 |
|
|
|
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat
|
|
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute |
|
Legenda |
 |
Mesaje noi |
 |
Nu sunt mesaje noi |
 |
Forumul este inchis |
|
|
Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
Autor |
Mesaj |
Mig71 Membru

Data inscrierii: 18 Mar 2020 Mesaje: 193
|
Trimis: 09 Iun 2025 21:32 Download mesaj |
Titlul subiectului: Mica problema ocular SW planetary |
|
|
|
Salutare,
La unul dintre ocularele mele, respectiv SW planetary de 6 mm am observat o problema- apare o mica pata difuza chiar in centrul campului
Situatia se mentine atat la telescop cat si la luneta( bineinteles am verificat cu alte oculare si instrumentele sint ok).
Am banuit ca este ceva mizerie asa incat am demontat ocularul , am sters toate lentilele cu solutie alcool izopropolic si apa distilata + laveta curata la fiecare lentila.
Pata este inca acolo, se mai estompeaza doar cand te apropii la cativa mm de ocular. Cu toate ca l-am folosit destul de des nu pot sa zic daca a fost de la inceput asa sau a aparut ulterior problema.
A fost un ocular ieftin , intreb mai mult de amorul artei daca aveti o explicatie.
Multumesc!
|
|
Sus |
|
 |
zoth Membru

Data inscrierii: 31 Mar 2006 Mesaje: 5909
Motto: decat ceva prost, mai bine nimic bun ... Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 10 Iun 2025 08:08 Download mesaj |
Titlul subiectului: |
|
|
|
Mig21, te rog sa verifici cu o lupa eventual, integritatea si transparenta dubletului barlow de la intrarea ocularului. Am intalnit un fenomen foarte asemanator cu descrierea ta la acelasi tip de oculare, unde dubletul de la intrare avea la sudura dintre cele doua lentile o zona opacizata.
Lipire defectuoasa sau degradarea stratului in timp, nu stiu. Am incercat in zadar sa dezlipesc acele lentile, stratul de adeziv polimer e foarte rezistent la temperatura si nu a cedat nici la 200 grade Celsius.
Singura solutie este schimbarea dubletului de la alt ocular cu focala egala care are alte probleme.
_________________ Fujinon 10x50FMTR SX; AR 80F15; TS 102SD |
|
Sus |
|
 |
catalin dumitru Membru

Data inscrierii: 22 Iul 2010 Mesaje: 2939
Motto: telescopul scuza mijloacele Localitate: Shatra Neamtz
|
Trimis: 10 Iun 2025 10:12 Download mesaj |
|
|
|
Am avut pe mână dubletul frontal de la un obiectiv de car TV , Taylor Hobson , de 140 mm diametru .
Singura metodă găsită , pentru a desface lentilele , a fost scufundarea în apă rece și încălzirea vasului până aproape de fierbere .
L-am ținut așa vreo două zile , pe o plită electrică de putere mică (ceva din domeniul medical) și în urma unui mic efort mecanic , s-a desprins . Ulterior , am jupuit ușor folia de rășină , practic întreagă . Devenise mată și mirosea a plastic acrilic.
_________________ Hai noapte , hai !! |
|
Sus |
|
 |
Mig71 Membru

Data inscrierii: 18 Mar 2020 Mesaje: 193
|
Trimis: 11 Iun 2025 15:15 Download mesaj |
|
|
|
Multumesc pentru sfaturi.
Am redemontat ocularul si am cercetat mai atent componentele, respectiv 2 grupuri de cate 2 lentile lipite si 1 lentila singura. Am folosit si lumina locala + lupa dar nu am vazut ceva in neregula ( zone mai opace , zgarieturi , praf).
Le-am sters , de data aceasta cu solutie de curatat optica si am montat ocularul, trebuie mare atentie ca toate filetele sunt unse .
Am facut o proba cu luneta pe Luna plina si pata tot acolo.A urmat a treia demontare , am eliminat cele 2 mici lentile barlow si pentru a intra in focus am montat pe ocular un segment dintr-un barlow care permite atasarea pe bucati.
Ocularul nou creeat , cu o focala necunoscuta, a functionat , imagine clara dar cu pata prezenta.
Am remontat ocularul cu toate piesele originale , ofera imagini bune daca ignori zona aceea, nu cred ca mai pot face vreo minune.
Cel mai important este ca am scapat de ideea ca s-a dezvoltat in interior fungus, condens sau altele datorate neglijentei mele.
Si eu ma gandesc ca cel mai probabil s-a opacizat putin adezivul cu care sunt lipite lentilele.
Descriere: |
|
Marime fisier: |
205.64 kb |
Vizualizat: |
de 368 ori |

|
|
197.84 kb |
de 368 ori |

|
|
198.28 kb |
de 368 ori |

|
|
|
Sus |
|
 |
zoth Membru

|
Trimis: 11 Iun 2025 17:22 Download mesaj |
|
|
|
Daca am inteles bine, ai eliminat din ecuatie dubletul barlow si pata centrala a ramas prezenta. In cazul asta cercul suspectilor se restrange considerabil. Lentila simpla aproape iese si ea de sub incidenta vinovatiei deoarece orice prelucrare defectuoasa s-ar vedea usor pe suprafetele ei. Ramane in final dubletul mare la care defectul poate fi ascuns privirii pe suprafetele lipite. Chiar daca pare in regula e posibil sa nu fie asa. De multe ori la chinezi suprafete convexe nu sunt prelucrate suficient la centrul lentilei. Daca blancul lentilei este doar putin mai subtire decat ar trebui sau daca acesta nu este montat la cota corespunzatoare pe inaltime prelucrarea suprafetei nu se mai face pana la centrul ei, cu alte cuvinte rezulta niste lentile cu centrul tesit si am avut ocazia sa vad mai multe astfel de cazuri. Prin lipire pe lentila negativa defectul dispare vizual dar comportamentul optic al dubletului nu mai este cel asteptat.
Cred asadar ca un defect de genul asta se intampla si la ocularul tau. Din pacate nu are leac.
|
Sus |
|
 |
catalin dumitru Membru

Data inscrierii: 22 Iul 2010 Mesaje: 2939
Motto: telescopul scuza mijloacele Localitate: Shatra Neamtz
|
Trimis: 11 Iun 2025 17:40 Download mesaj |
|
|
|
Gălbejiții naibii !!
Ar putea exista teoretic o soluție , anume dezlipirea dubletului și apoi spațierea lui cu un lichid cu index cat mai apropiat de cel al lentilei "retezate" .
Dar lichidul în cauză trebuie să mai aibă și alte caracteristici : transparență incoloră , vâscozitate adecvată și mai ales , să nu înghețe până la vreo minus 25-30 de grade Celsius .
_________________ Hai noapte , hai !! |
|
Sus |
|
 |
zoth Membru

|
Trimis: 11 Iun 2025 18:52 Download mesaj |
|
|
|
De asta era bun balsamul de Canada, cate defecte minore rezolva ..
Da nu mai e la moda, ce sa-i faci ..
|
Sus |
|
 |
Erwin Moderator

Data inscrierii: 02 Aug 2008 Mesaje: 9716
Motto: panta rhei Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 13 Iun 2025 12:16 Download mesaj |
|
|
|
Nu se mai găsește balsam de Canada pe undeva?
_________________ bino: 8x22, 7x42, 10x50, 10x80, spotting: 10x46, 20x60
Telescoape RFT70 F/4, 80/900, RFT 110 F/5.5, Meade 90 F/10, ED80 F/6
MTO-11CA 100/1000, Cass Clasic 8"F/15, dobson newt.158/1240 DH, 4"F/4.6
piston AZ mount (R), Vixen GP, minidob |
|
Sus |
|
 |
tudor Moderator

Data inscrierii: 28 Iul 2015 Mesaje: 3112
|
Trimis: 13 Iun 2025 14:23 Download mesaj |
|
|
|
Poate doar în Canada
_________________ Fără nemurire nu există adevăr!
‐------------------
Instrumente: Ceva binocluri, două binoscoape, o lunetă ED și un Maksutov rusesc |
|
Sus |
|
 |
|
|
|
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum Nu puteti vota in chestionarele din acest forum Nu puteti atasa fisiere in acest forum Puteti descarca fisiere in acest forum
|
|