Index
Index forum Index forum
Autentificare Autentificare
Inregistrare Inregistrare
Cine este online Cine este online
Galerie imagini Galerie imagini
Calendar evenim. Calendar evenim.
Cautare detaliata Cautare detaliata
Ghid forum Ghid forum
Album astrofoto
luna1~0.jpg
Imagine aleatoare
Blog
Inregistreaza-te pe forumul astronomy.ro
Colaboratori

Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.

Meteo
Vremea in Bucuresti
Statistici forum
Numar total de mesaje in forum: 235118
Numar de utilizatori inregistrati: 2859
Cel mai nou utilizator inregistrat: Savoia
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 830 la data de Mar Iun 03, 2025
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat   
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute
Legenda
Mesaje noi Mesaje noi
Nu sunt mesaje noi Nu sunt mesaje noi
Forumul este inchis Forumul este inchis

Coada cometei 3I/ATLAS


Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect  

Comete, Asteroizi, Meteoriti si Meteori

Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Autor Mesaj
Astroclubul Bucuresti
Membru
Membru


Data inscrierii: 10 Iun 2019
Mesaje: 182

Motto: We are made of star-stuff (Carl Sagan)

Localitate: Bucuresti

MesajTrimis: 04 Iul 2025 20:23 Download mesaj
Titlul subiectului: Coada cometei 3I/ATLAS
Raspunde cu citat (quote)

Un obiect interstelar cu aspect cometar a fost observat in urma cu trei zile in sistemul solar. In articolul de ieri va prezentam miscarea lui printre stele (a se vedea postarea pe pagina de Facebook a Astroclubului Bucuresti), astazi va aratam coama cometei. Ce stim pana acum despre ea?

Cronologia evenimentelor:
- 1 iulie 2025 la ora 05:15 UT surveyul ATLAS din Chile (cod W68) observa si raporteaza catre Minor Planet Center (MPC) un obiect ce se misca printre stelele din constelatia Sagetatorului. Imediat MPC ii atribuie codul provizoriu A11pl3Z si este inclus pe lista prioritara de observatii. Ulterior este confirmat independent de catre alti observatori din lume printre care si doi romani. Dupa cateva ore de la descoperire aveam confirmarea ca obiectul exista si este real.
- 1 iulie 2025 ora 20:12 UT- astronomul amator roman Felician Ursache observa si masoara obiectul folosind telescopul sau de 0.4 metri aflat in orasul Sfantul Gheorghe, cod M45.
- 2 iulie 2025 ora 20:26 UT- astronomul amator roman Lucian Hudin observa si masoara obiectul utilizand telescopul sau de 0.3 metri aflat in Cluj-Napoca, cod L04. Observatiile colegilor nostri Felician Ursache si Lucian Hudin au adus o contributie semnificativa deoarece au fost realizate in timp scurt de la prima identificare a obiectului, ei fiind inclusi alaturi de observatoare profesioniste din toata lumea in telegrama care anunta oficial existenta acestui obiect si caracterizarea orbitei lui.
- 2 iulie 2025 ora 21:31- Minor Planet Center emite telegrama M.P.E.C. 2025-N12 prin care obiectul A11pl3Z devine oficial cometa interstelara 3I/ATLAS. Cifra 3 indica faptul ca este al treilea obiect cu origine interstelara descoperit vreodata, dupa Oumuamua (descoperit in anul 2017) si cometa 2IBorisov (descoperita in anul 2019) iar ATLAS este numele surveyului care a descoperit-o.
- 2 iulie 2025 ora 21:31 UT – Bogdan Dumitru, Max Teodorescu, Marcel Popescu si Daniel Bertesteanu continua observatiile din Magurele, de la Institutul de Stiinte Spatiale, confirma obiectul si raporteaza noi pozitii astrometrice.
- orele trec si observatoare din toata lumea privesc spre A11pl3Z cu ochii lor mari de sticla. Se strang suficiente date astfel incat Minor Planet Center sa determine orbita obiectului.
- devine clar ca 3I este un obiect exotic: excentricitatea orbitei are valoarea de 6.29 si se misca cu o viteza mare in raport cu Soarele, cu mult peste viteza de evadare din sistemul solar de la nivelul planetei noastre.

Ce stim pana acum despre 3I/ATLAS?
- cometa se afla aparent in dreptul constelatiei Sagetatorului langa steaua μSgr. Avand magnitudinea aparenta 18 (V), cometa nu este vizibila cu ochiul liber si se poate evidentia doar fotografic.
- cometa se apropie de Soare, a trecut de orbita planetei Jupiter si se apropie de cea a lui Marte Periheliul (punctul cel mai apropiat de Soare) va fi atins in 30 octombrie 2025 cand cometa va fi intre Marte si Pamant la 210 milioane de kilometri de Soare.
- cometa are un diametru de ~20 de km in diametru (calculat pe baza stralucirii sale si considerand reflectanta suprafetei tipica cometelor din Sistemul Solar), dublu fata de dimensiunile medii ale celor mai multe comete native ale sistemului nostru solar;
- viteza de deplasare fata de Soare este uriasa, 61 km/sec (conform site-ului JPL/Horizons interogat astazi 4 iulie 2025). Spre comparatie, viteza orbitala medie a Pamantului in jurul Soarelui este de 29.7 km/sec iar viteza de evadare din sistemul solar a unui obiect aflat la nivelul orbitei terestre este de 42 km/sec.
- observatiile realizate cu telescoapele gemene TTT3 de 2 metri de la Observatorul din Teide au confirmat existenta activitatii cometare a obiectului prin evidentierea unei coame difuze ce se intinde pe aproximativ 25000 km in spatele cometei (https://www.astronomerstelegram.org/?read=17264)

Cum am observat-o noi si ce am aflat despre ea?
Pe langa observatiile astrometrice raportate anterior alaturi de colegii de la ISS, am folosit o serie de telescoape comandate remote pentru a afla mai multe lucruri despre 3I/ATLAS. Daca in primul post de ieri am vazut miscarea cometei printre stele, astazi va aratam coama cometei. Observatiile au fost efectuate prin inchirierea a doua telescoape de 0.5 metri aflate in Spania si Chile iar in imaginea in paleta termica de culori se observa o mica coama ca un halou alungit spre dreapta. Prin urmare, in drumul ei prin sistemul nostru solar cometa se incalzeste, gazele inghetate din nucleu sublimeaza iar ea a inceput sa sfaraie.
La ce sa ne asteptam in continuare?
Se spune ca cometele sunt ca pisicile: au coada, sunt imprevizibile si fac intotdeauna ce vor ele!

In saptamanile urmatoare telescoape terestre si spatiale o vor urmari pentru a ii observa variatia de stralucire, culoarea si spectrul prilej cu care vom afla mai multe informatii despre locul din Univers in care s-a format, compozitia chimica si abundenta elementelor volatile comparativ cu cometele native ale sistemului nostru solar. Difera apa din sistemul nostru solar de apa din alte sisteme extrasolare? Exista compusi chimici necunoscuti aici de noi dar care se intalnesc in alte locuri ale universului? Ce procese si evenimente arunca spre noi periodic astfel de obiecte interstelare, cate mai sunt oare in drum spre noi nedescoperite inca si ce ne spun ele despre regiunile aflate in afara influentei Soarelui?
Formata intr-un sistem solar indepartat de al nostru, nascuta poate ca o aschie dintr-o coliziune catastrofica sau perturbata gravitational, cometa 3I/ATLAS a fost aruncata in adancurile intunecate ale spatiului si a calatorit nestiuta spre noi vreme de milenii ajungand aici ca un veritabil martor al unei lumi ce ar putea fi ca a noastra. Povestea ei abia incepe sa fie inteleasa de noi oamenii dar drumul ii va fi fara intoarcere.
Tineti aproape, maine revenim si cu alte imagini cu aceasta cometa!

Autor text si fotografie: Dan Bertesteanu, Astroclubul Bucuresti

Nota explicativa: imaginea este redata in paleta termica de culori si NU reflecta culorile reale ale obiectului, stelelor sau fundalului cosmic. Am ales aceasta paleta de culoare deoarece ea reda mai bine diferentele subtile de intensitate luminoasa ale obiectului si pune mai bine in evidenta difuza coama cometara. Imaginea este rezultatul unui stack din 60 de cadre aliniate pe cometa, fara Photoshop sau alte bazaconii.



Cometa 3IATLAS.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  192.92 kb
 Vizualizat:  de 223 ori

Cometa 3IATLAS.jpg


Sus
Astroclubul Bucuresti
Membru
Membru


Data inscrierii: 10 Iun 2019
Mesaje: 182

Motto: We are made of star-stuff (Carl Sagan)

Localitate: Bucuresti

MesajTrimis: 04 Iul 2025 20:24 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Telegrama prin care Minor Planet Center a confirmat existenta cometei, caracteristicile orbitei si originea ei interstelara. In lista de observatori care au contribuit la confirmarea obiectului se afla si doi astronomi amatori romani care prin pasiune si finantare proprie si-au construit propriul observator. Rezultatele lor pe confirmari de obiecte si follow-up sunt comparabile cu cele ale observatoarelor profesioniste.
Felicitari Felician Ursache si Lucian Hudin, pasiunea si expertiza voastra este un model pentru noi ca daca iti doresti ceva, se poate! https://www.minorplanetcenter.net/mpec/K25/K25N12.html
Sus
romh
Membru
Membru


Data inscrierii: 19 Mar 2023
Mesaje: 302

Motto: Dupa suisuri urmeaza coborasuri


MesajTrimis: 06 Iul 2025 10:20 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Bravo celor implicati. Este destul de incurajator sa auzi ca a fost observata cu obiective de 30/40cm. Si mag 17 nu mi se pare imposibila acum...

Eu de pe situl MPC am ajuns clickand pe ceva numit neofixer care ar trebui sa identifice obiectele de importanta mare.

Insa circularele MPC sunt ceva separat din cate vad... Trebuie sa te abonezi aici

https://minorplanetcenter.net/mpcops/signup/mpecs/

Si in functie de cat de multe mesaje sunt, trebuie verificat mailul periodic...

Multumim pt informatie, cat mai multe comete!

_________________
Mak 70, binoclu 2x54
Ochiul drept
Sus
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect   Comete, Asteroizi, Meteoriti si Meteori

Download topic
Pagina 1 din 1
 
Mergi direct la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum
Nu puteti atasa fisiere in acest forum
Puteti descarca fisiere in acest forum
© 2015 astronomy.ro
Termeni si conditii generale      Termeni si conditii forum      Contact