Index |
Index forum |
Autentificare |
Inregistrare
|
Cine este online |
Galerie imagini
|
Calendar evenim. |
Cautare detaliata |
Ghid forum |
Colaboratori
Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.
Statistici forum |
|
Numar total de mesaje in forum: 235593 |
|
Numar de utilizatori inregistrati: 2862 |
|
Cel mai nou utilizator inregistrat: niezdradze |
|
|
|
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 830 la data de Mar Iun 03, 2025 |
|
|
|
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat
|
|
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute |
|
Legenda |
 |
Mesaje noi |
 |
Nu sunt mesaje noi |
 |
Forumul este inchis |
|
|
Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
Autor |
Mesaj |
catalin dumitru Membru

Data inscrierii: 22 Iul 2010 Mesaje: 2945
Motto: telescopul scuza mijloacele Localitate: Shatra Neamtz
|
Trimis: 05 Apr 2025 22:48 Download mesaj |
Titlul subiectului: |
|
|
|
Probabil majoritatea nu au aproape nimic pe stoc . Cel mult vreo "petardă" , adică vreo sculă cu probleme , pe care încearcă să o bage pe gât celui care pare mai fraier .
Cam așa e cu magazinele virtuale . Dar la înhățat loveaua , nu sunt virtuale absolut deloc . _________________ Hai noapte , hai !! |
|
Sus |
|
 |
Erwin Moderator

Data inscrierii: 02 Aug 2008 Mesaje: 9740
Motto: panta rhei Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 08 Apr 2025 11:05 Download mesaj |
|
|
|
Cred că, înainte de a comanda nu ar fi rău să suni la ei (vb de magazinele din România) și să îți confirme data livrării. Stocurile de pe site-uri nu sunt actualizate în timp real. Majoritatea sunt oameni serioși, cu mici excepții, cunoscute. _________________ bino: 8x22, 7x42, 10x50, 10x80, spotting: 10x46, 20x60
Telescoape RFT70 F/4, 80/900, RFT 110 F/5.5, Meade 90 F/10, ED80 F/6
MTO-11CA 100/1000, Cass Clasic 8"F/15, dobson newt.158/1240 DH, 4"F/4.6
piston AZ mount (R), Vixen GP, minidob |
|
Sus |
|
 |
Dimebag1 Membru

Data inscrierii: 13 Apr 2021 Mesaje: 86
|
Trimis: 16 Iul 2025 10:36 Download mesaj |
|
|
|
Citat: | Majoritatea sunt oameni serioși, cu mici excepții, cunoscute. |
Cred ca e bine sa spui numele direct, nu te poti astepta sa stie toti asta.
In orice caz, mie personal mi se pare ca romanii prefera sa cumpere prima mana decat SH. Ma refer aici la lucruri bune. Lucru care e nasol rau, fac astia cu magazinele de astronomie la bani maxim. Desi ei au preturi in general umflate pentru ca doar asa ar putea face profit cu ce angajati au si ce taxe trebuie sa plateasca.
Deci romanii nu prea inteleg piata de SH, pe langa faptul ca sunt multi incompetenti care cumpara a prost chestii din Lidl sau emag.
Ah, si pentru un motiv foarte cretin romanii au impresia ca astronomia e un hobby care costa 2-3 mii de lei. Sa nu-i uitam pe aia cu buget 1000 lei pentru setup complet. Aia sunt 'fruncea'
Ah si pentru cine nu stie, mergeti pe site-urile alea de achizitii publice. Sa vedeti acolo cu cat se vand telescoapele. Acolo sunt si spagi facute. Si aici ii includ pe toti de la magazinele romanesti. Daca e necesar, dau si linkuri. |
|
Sus |
|
 |
Rhemaxos Membru

Data inscrierii: 21 Apr 2019 Mesaje: 151
|
Trimis: 17 Iul 2025 00:35 Download mesaj |
|
|
|
Dimebag1 a scris: |
Ah, si pentru un motiv foarte cretin romanii au impresia ca astronomia e un hobby care costa 2-3 mii de lei. Sa nu-i uitam pe aia cu buget 1000 lei pentru setup complet. Aia sunt 'fruncea'
|
Nu cred ca este cazul sa descurajam oamenii la modul acesta.
Cu 3000 de lei, daca ii cheltuiesti inteligent, poti sa cumperi tot ce-ti trebuie sa te bucuri multi ani de observatii astronomice.
Uite o lista cu scule noi, din magazin :
SkyWatcher Skyliner 150/1200 Classic -1700 lei
3 oculare Lacerta de 250 lei bucata (5.5mm,10mm, 20 mm, plus cel primit gratis de 25 care in general este destul de ok) aproximativ 750 lei
Binoclu Lacerta Explorer 8x45 -550 lei
Total 3000 lei
Nu-ti trebuie nimic altceva sa descoperi tainele cerului instelat.
Ca este distractiv si reconfortant sa poti utiliza ce telescop vrei tu in functie de locatia in care te afli, sau chiar doua in paralel cum imi place mie sa fac sau ca este o placere sa utilizezi oculare de top, binoview-ere, mai multe tipuri de binocluri, etc, asta nu inseamna ca nu poti face observatii astronomice cu un setup ca cel de mai sus.
P.S. nu mai spun ca, daca poate fi marit bugetul cu cateva sute de lei, sau daca accepti sa cumperi second hand, iei varianta de 8 inch, SkyWatcher Skyliner 203/1200, iar asta chiar ca te poate insoti intreaga viata fara nicio problema. _________________ SkyWatcher 254/1200 Flex-Dobson
Celestron C6 XLT
TS-Optics ED 102 mm f/7 Refractor
Omegon Maksutov 90mm
Celestron Skymaster 20x80
LACERTA EXPLORER 8X45
Binoclu Omegon 2x54 (Galileic) |
|
Sus |
|
 |
Super Mario Membru

Data inscrierii: 14 Iul 2024 Mesaje: 24
|
Trimis: 18 Iul 2025 10:59 Download mesaj |
|
|
|
Dimebag1 - daca te uite pe emag o sa vezi ca si acolo aproape 100% din telescope si accesoriile pt telescoape is vandute de astromagazin, astroshop, astrovest, etc. Emag e doar un intermediar.
Cu aproximativ 2000 lei poti sa cumperi un setup frumusel pt observatii vizuale. Un newton de 150 mm si oculare acceptabile (altele decat cele venite cu telescopul) sau un acromat 102/1000 mm cu EQ3, diagonala dielectrica 99% si oculare acceptabile (altele decat alea venite cu telescopul). Iar la 2500-3000 lei deja se poate cumpara un newton 200 mm. Nu vad nimic rau in asta, cu astfel de telescoape nu e cum sa nu iti placa cea ce vezi. Pt astrofotografie 2000-3000 lei sunt bani putini bineinteles dar pt observatii vizuale e binisor dupa parerea mea (de amator).
1000 lei ar fi intradevar mult prea putin inclusiv pt observatii vizuale. In suma aia ar intra maxim un acromat 70/700 sau 70/900 mm cu montura si accesorii de slaba calitate.
Ultima modificare efectuata de catre Super Mario la 18 Iul 2025 11:31, modificat de 1 data in total |
|
Sus |
|
 |
valy Membru

Data inscrierii: 21 Iul 2005 Mesaje: 11340
|
|
Sus |
|
 |
Bivanus Membru

Data inscrierii: 23 Ian 2023 Mesaje: 220
Motto: Dintre sute de catarge intrebarea nu e cate se vor sparge ci cate au asigurarea la zi... Localitate: Constanta
|
Trimis: 18 Iul 2025 11:31 Download mesaj |
|
|
|
Avantajul si dezavantajul astronomiei pentru amatori este ca se intinde de la amatorism - care se poate face si cu scule de la Lidl - pana la astronomie - unde cerul e limita si la preturi Cred ca cel mai important lucru este ce inveti pe parcurs , inclusiv la capitolul echipamente si achizitii.
Ma uit la mine care am inceput cu un binoclu Celestron , urmat de un telescop Bresser , urmat de APO TS si cu monturi de la trepied foto la AltAz manual la EQ6 la Wave 150i Nu mai spun de oculare care au avut un parcurs gen Omegon - Explore Scientific - Televue.
Fara piata SH nu as fi avut nici o sansa sa am atatea TVuri, dar de exemplu montura Wave am preferat sa o iau noua si cu garantie.Si ce sa vezi - la a treia utilizare axa Dec a decis ca nu vrea sa mai mearga. Filmat , trimis la Astrovest de unde a ajuns la producator via importatorul din Ungaria si montura noua era pe drum inainte sa apuc sa trimit eu montura defecta.
Acu teoretic ar putea fi un subiect de discutie de ce importatorul e in Ungaria (tavcso.hu) sau Polonia (teleskopy.pl) si nu in Romania , dar uitandu-ma la cartofii egipteni , rosiile turcesti si pepenii grecesti de pe taraba din coltul strazii as zice ca n-are rost  _________________ 2 x Ochi Mk.1 și diverse scule de băgat lumina in ei. |
|
Sus |
|
 |
Rhemaxos Membru

|
Trimis: 18 Iul 2025 13:24 Download mesaj |
|
|
|
Super Mario a scris: |
1000 lei ar fi intradevar mult prea putin inclusiv pt observatii vizuale. In suma aia ar intra maxim un acromat 70/700 sau 70/900 mm cu montura si accesorii de slaba calitate. |
Sa presupunem ca efectiv nu iti permiti decat 1000 de lei buget dar vrei neaparat sa faci observatii astronomice.
Uite tocmai am dat o cautare pe olx si am vazut un Skywatcher Dobson 150/1200 cu 800 lei. Daca negociezi putin poate il iei chiar cu 700, cine stie.
De restul banilor cumperi doua sau chiar trei oculare tot sh mai ieftine dar decente pentru inceput si fac pariu ca o sa te bucuri de observatiile facute. _________________ SkyWatcher 254/1200 Flex-Dobson
Celestron C6 XLT
Omegon Maksutov 90mm
LACERTA EXPLORER 8X45
|
Sus |
|
 |
valy Membru

|
Trimis: 18 Iul 2025 14:53 Download mesaj |
|
|
|
Rhemaxos a scris: |
Sa presupunem ca efectiv nu iti permiti decat 1000 de lei buget dar vrei neaparat sa faci observatii astronomice.
Uite tocmai am dat o cautare pe olx si am vazut un Skywatcher Dobson 150/1200 cu 800 lei. Daca negociezi putin poate il iei chiar cu 700, cine stie. | Da, daca ai experienta, cunosti domeniul poti apela la SH, dar daca ai experienta si cunosti domeniul nu mai esti incepator. Unii incepatori se aventureaza la SH, nu cunosc rata de succes/tzeapa. Daca esti incepator si te documentezi sau discuti cu cineva mai experimentat, in prealabil, sansele cresc fie ca mergi SH sau nou. Nu tot timpul exista ceva SH disponibil. E drept ca nici nou nu gasesti tot timpul in stoc.
Cu incepatorii e mai complicat, multi vor ceva nou, cu garantie. Cu avansatii e mai simplu de discutat, ar trebui sa fie mai curajosi. |
|
Sus |
|
 |
Rhemaxos Membru

|
Trimis: 18 Iul 2025 15:37 Download mesaj |
|
|
|
Din punctul meu de vedere pasul corect pentru a incepe acest hobby, inainte de a cumpara orice, este sa te inscrii pe un forum de specialitate.
Din fericire in Romania acest forum este destul de activ, cel putin raportat la dezinteresul major al societatii si al statului pentru cercetarea astronomica.
In orice domeniu, daca te apuci si comanzi scule inainte sa te documentezi, sansele sa achizitionezi ceva nepotrivit sunt extrem de mari.
Intr-o lume ideala acromatele de tip LIDL, montate pe niste sarmulite de asazise monturi, n-ar putea sa fie vandute ca ,,telescoape astronomice'' ci cel mult la raionul de jucarii.
P.S. fac putin offtopic, nu ma pot abtine. Legat de dezinteresul statului pentru acest domeniu, in cele cateva observatoare astronomice inca in functiune de la noi gasesti scule pe care le avem unii dintre noi, cu oglinda de 25-30 cm.
Ca o comparatie, o tara ca Spania are deja un telescop cu oglinda principala de peste 10 metri... _________________ SkyWatcher 254/1200 Flex-Dobson
Celestron C6 XLT
Omegon Maksutov 90mm
LACERTA EXPLORER 8X45
|
Sus |
|
 |
valy Membru

|
Trimis: 18 Iul 2025 15:47 Download mesaj |
|
|
|
Asta in teorie.
Ca in practica, daca elevii ar avea la scoala un laborator si un profesor cat de cat instruit, n-ar mai fi nevoie neaparat de un forum pt educatie. Daca ar exista cluburi, maifestari etc n-ar mai fi nevoie de telescoape de plastic la 99 lei la LIDL, si poate LIDL ar aduce APO (cum defapt vad prin ce posteaza colegul CristiB de prin DE).
Era sa zic "daca nu s-ar discuta asa mult de binocluri, astronomii ar avea timp de astronomie adevarata"..ptiu, bine ca n-am scris ce am gandit!
Intr-un fel e bine ca forumul exista. Nu stiu ce trafic si ce expunere are, as paria ca azi nu prea mare. De asemenea banui ca multi iau telescoape de pe emag, in principal pocnitori din considerente de pret si/sau lipsa de educatie/informare minimala.
Din fericire azi ai chatgpt, o sa avem surpriza ca inlocuieste scoala, educatia, forumul..si ne lasa fara paine. |
|
Sus |
|
 |
CristiB Membru

Data inscrierii: 19 Mar 2008 Mesaje: 1845
|
Trimis: 18 Iul 2025 15:54 Download mesaj |
|
|
|
Doar o mica corectie, mica de tot.
Noi putem cumpara apocromate de la Kaufland , nu stiu daca au si cei de la Lidl.
In schimb Lidl vinde aici mici romanesti. E bine si asa. 🙂
Kaufland tradus in romana inseamna Tinutul / Țara/Teritoriul cumparaturilor , asa ca poate vinde orice. |
|
Sus |
|
 |
|
|
|
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum Nu puteti vota in chestionarele din acest forum Nu puteti atasa fisiere in acest forum Puteti descarca fisiere in acest forum
|
|