Index |
Index forum |
Autentificare |
Inregistrare
|
Cine este online |
Galerie imagini
|
Calendar evenim. |
Cautare detaliata |
Ghid forum |
Colaboratori
Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.
Statistici forum |
|
Numar total de mesaje in forum: 236039 |
|
Numar de utilizatori inregistrati: 2870 |
|
Cel mai nou utilizator inregistrat: Nicu |
|
|
|
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 830 la data de Mar Iun 03, 2025 |
|
|
|
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat
|
|
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute |
|
Legenda |
 |
Mesaje noi |
 |
Nu sunt mesaje noi |
 |
Forumul este inchis |
|
|
Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
Autor |
Mesaj |
Alexandru Claudiu Membru

Data inscrierii: 19 Aug 2021 Mesaje: 272
|
Trimis: 08 Aug 2025 11:36 Download mesaj |
Titlul subiectului: Newtonian de calitate vs. Refractor de calitate |
|
|
|
As vrea sa intreb pe cei care au experienta in astrofotografie (nu discutam aici despre vizual) cu newtoniene si refractoare bune, daca un newtonian de 200 mm f/5 (deci focala de 1000 mm) produce intr-adevar imagini de calitate superioara fata de un refractor foarte bun apo de 130 mm cu focala de 910 mm (deci f/7), in conditiile de seeing tipic de Romania ?
Deci vorbim de un seeing mediu, nu ma refer aici la varfurile muntilor de peste 2500 m sau desert sau observatoare remote de prin alte tari. Ci in satele sau campiile de pe unde tragem majoritatea.
Utilizarea telescopului ar fi: se cara telescopul cu masina, se monteaza apoi se strange. Eventual in concedii poate sta montat in acelasi loc cateva zile, apoi se muta iar. Deci nu ar avea o pozitie fixa, un balcon sau un observator.
Ma refer la imagini cu tinte mici (doar DSO), galaxii si nebuloase. Nu discut despre fotografie planetara sau solara.
Ca idee, camera ar fi cu pixeli de 3.7, in genul Asi 2600MC su Asi 533MC. Montura EQ6-R.
Discut despre 2 cazuri clare:
a) sa zicem ca telescopul ar fi unul de carbon cu corector bun 1000mm, f/5: TS-Optics 8" f/5 ONTC Carbon Tube Newtonian (https://www.teleskop-express.de/en/telesco...zable-5020)
b) sa presupunem ca refractorul ar fi un TS-Optics PHOTOLINE 130 mm f/7 EDT Triplet Apo - 3.7" Focuser - cu sticla fpl53 (https://www.teleskop-express.de/en/telesco...cuser-7717)
Observ cateva avantaje/dezavantaje teoretice:
1. Avantaje refractor:
- corectia culorilor este cam aceeasi cu cea oferita de newtonian (?)
- nu are spike-uri (stiu ca unora le plac; eu sunt undeva la mijloc, insa as prefera lipsa lor, acestea nefiind elemente reale ci adaosuri ale opticii)
- inca un aspect, cred important: neavand spike-uri in jurul stelelor, se pot suprapune mai usor multiple nopti cu aceeasi tinta. In cazul un newtonian, care nu este intr-un observator ci il iei cu tine si faci la intervale diferite de timp aceeasi tinta (zile sau chiar ani), spike-urile nu se vor alinia exact...cum le suprapui ? Poate nu inteleg eu corect acest aspect ...???
- mai subtire, ceea ce face ca la vant sa fie putin mai rezistent
- contrast mai ridicat
- fara colimare, deci il descarci, il aclimatizezi si tragi cu el
- cu reducator poate fi folosit si la alta focala: focala de 718 cu f/5.5
- nu mi-as face griji daca au iesit bine spike-urile din jurul stelelor luminoase (observ ca am devenit destul de tipicar cu acest aspect)
- felul in care este distribuita greutatea face ca impactul asupra monturii sa fie mai mic, deci poate ofera un ghidaj mai bun (???)
2. Avantaje newtonian-carbon:
- in noptile cu seeing foarte bun (deci foarte rar) ofera detalii mai bune pe structurile fine
- fiind f/5 fata de f/7 ofera un raport semnal zgomot mai bun, insa nu(!) de 2 ori mai bine cum ar fi in cazul fotografiei clasice ( in fotografia clasica: 5 x 1.4 = 7...deci 1 f_stop). Iar in acelasi interval de timp imaginea finala este mai luminoasa cu 1 f_stop.
- foarte putin mai usor (8kg fata de 10.3kg)
Ce am scris eu este pur teoretic. Nu am avut pana acum newtonian, doar refractor triplet. Probabil m-as descurca cu colimarea, desi nu-mi face placere sa pierd 10-20 minute inainte de fiecare sesiune foto.
M-ar interesa opiniile celor cu experienta, care au folosit atat newtoniene cat si refractoare de calitate. Eventual chiar pe aceeasi tinta, daca se poate, astfel incat comparatia sa fie cat mai corecta.
Incerc sa-mi dau seama daca se justifica intr-adevar in cazul seeingului mediu de Romania si in conditiile enumerate mai sus un newtonian de 200 mm fata de refractorul de 130 mm.
Multumesc. |
|
Sus |
|
 |
valy Membru

Data inscrierii: 21 Iul 2005 Mesaje: 11375
|
Trimis: 08 Aug 2025 11:47 Download mesaj |
Titlul subiectului: |
|
|
|
Dileme dileme
Ai mentionat "cu corector bun" si "f5". Daca ai un corector bun dece nu mergi pe f4? Daca e si focal reducer, deja la f4 poti poza tinta in juma de timp fata de refractor f7 ... teoretic..
Spyke-urile se scot cu softuri gen AI. Exista si solutii "mecanice" care sa reduca/elimine pe cat posibil spykeurile de difractie. |
|
Sus |
|
 |
Erwin Moderator

Data inscrierii: 02 Aug 2008 Mesaje: 9753
Motto: panta rhei Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 08 Aug 2025 12:00 Download mesaj |
|
|
|
Nu fac astrofoto așa că punctul meu de vedere este strict dpdv mecanic. Colimarea la un newtonian upgradat pentru astrofoto nu ar trebui să ridice nicio problemă, tubul închis nu suferă la transport, dacă ai grijă să nu îl lovești. Se schimbă spiderul drept cu unul cu brațe curbate, se micșorează sau se înlocuiesc clemele de la oglinda primară cu un inel, se schimbă șuruburile de colimare de la ambele oglinzi. Focalizatorul motorizat cu senzor de temperatură elimină necesitatea tubului de carbon. Oricum nu este mai ușor decât tubul de fier. Dacă vrei să reduci dilatarea îl înlocuiești cu unul din inox, are coeficient ceva mai mic. La newtonian contează obstrucția iar aceasta trebuie optimizată pentru a maximiza câmpul de plină lumină și pentru a nu avea vignetare. Dpdv optic trebuie testate riguros oglinzile pentru astigmatism sau alte defecte. Montura EQ6-R duce și un 250mm așa că mărimea și greutatea tubului nu cred că este o problemă. Sigur, și aici se poate umbla, se tunează montura sau se folosește una armonică, acum la modă. _________________ bino: 8x22, 7x42, 10x50, 10x80, spotting: 10x46, 20x60
Telescoape RFT70 F/4, 80/900, RFT 110 F/5.5, Meade 90 F/10, ED80 F/6
MTO-11CA 100/1000, Cass Clasic 8"F/15, dobson newt.158/1240 DH, 4"F/4.6
piston AZ mount (R), Vixen GP, minidob |
|
Sus |
|
 |
Alexandru Claudiu Membru

|
Trimis: 08 Aug 2025 12:58 Download mesaj |
|
|
|
valy a scris: | Dileme dileme
Ai mentionat "cu corector bun" si "f5". Daca ai un corector bun dece nu mergi pe f4? Daca e si focal reducer, deja la f4 poti poza tinta in juma de timp fata de refractor f7 ... teoretic..
Spyke-urile se scot cu softuri gen AI. Exista si solutii "mecanice" care sa reduca/elimine pe cat posibil spykeurile de difractie. |
Motivele la care ma gandeam sunt:
1. un f/4 carbon este mai greu ca un f/5 carbon: 8 kg vs. 12 Kg. Adaugand toate cele la telescop (camera, ghidaj etc.) mi-e teama ca nu mai face fata EQ6-R
2. la f/4 are diametrul mai mare, deci este mai afectat de vant....aceeasi problema cu ghidajul.
3. la f/4 din cate stiu, trebuie sa faci o colimare mult mai exacta. Altfel se vede problema.
4. F/5 este mai ieftin fata de un f/4 !!!
Intr-adevar timpul care se injumatateste este un avantaj!
Dar revin cu intrebarea, la un seeing mediu ca la noi, inafara de timpul mai scurt, obtin calitate/detalii mai bune cu newtonianul ? |
|
Sus |
|
 |
gpaunescu Membru

Data inscrierii: 01 Sep 2020 Mesaje: 831
|
Trimis: 08 Aug 2025 13:25 Download mesaj |
|
|
|
Alexandru Claudiu a scris: |
...
Motivele la care ma gandeam sunt:
1. un f/4 carbon este mai greu ca un f/5 carbon: 8 kg vs. 12 Kg. Adaugand toate cele la telescop (camera, ghidaj etc.) mi-e teama ca nu mai face fata EQ6-R
2. la f/4 are diametrul mai mare, deci este mai afectat de vant....aceeasi problema cu ghidajul.
3. la f/4 din cate stiu, trebuie sa faci o colimare mult mai exacta. Altfel se vede problema.
4. F/5 este mai ieftin fata de un f/4 !!!
...
|
1. Aici e putin ciudat: de obicei un F4 e mai usor decat un F5 pt ca are tubul scurt (focala mai mica).
Oricum la Newtonul din link-ul tau e mentionata greutatea de 6-7.5 kg (in specificatii) in functie de focuser.
La fel e si la F4, din aceiasi categorie cu F5-ul mentionat de tine:
https://www.teleskop-express.de/en/telesco...zable-6119
Aici sunt putin confuz de unde ai luat datele.
2. De ce are diametrul mai mare? Oglinda are acelasi diametru.
3. Aici ai dreptate; eu am un 8" F4, si cea mai buna colimare mi-a reusit numai cu OCAL. O diferenta de la cer la pamant intre cea mai buna reusita fara OCAL si cea cu OCAL
4. F5 e mai ieftin decat F4 pt ca prelucrare unei oglinzi cu F mai mic e mult mai pretentioasa.
Inca un ultim aspect de mentionat: la luneta pt fotografie DSO iti trebuie reducer (de obicei sunt de 0.8) pt a reduce timpul de captura. _________________ Reflector: Celestron C6, TS-PHOTON 8" F4 Newton
Refractor: TS-Optics SD Apo 102 mm f/7, Omegon 90/500
Montura: iOptron GEM28, TS-Optics AZ5 Alt-azimuthal
APM Astro and Yachting 10x50 FMC
Gosky EagleView 10x42 ED
Bresser Pirsch 15x56 ED |
|
Sus |
|
 |
valy Membru

|
Trimis: 08 Aug 2025 13:29 Download mesaj |
|
|
|
Punctual se poate discuta fiecare din punctele tale de mai sus, astfel ca se pot combate/contrazice/confirma, dupa caz.
Alexandru Claudiu a scris: | obtin calitate/detalii mai bune cu newtonianul ? | A fost la un mom dat aici pe forum o dezbatere aprinsa, cu imagini, APO VS newton ceva mai mare, inclusiv cu poze, poate o gasesti. Eu zic ca este relevanta pt. discutia "APO vs Newton la DSO" de acum.
Pe de o parte, la aperturi mai mici asa, pana in 130 APO respectiv 200Newt nu cred ca sunt diferente fundamentale. Pe de alta parte se reduce totul la preferinte personale.
De ex. colegul dmtr69 pozeaza in mod curent cu APO si cu newton, poti sa analizezi situatiile: https://www.astronomy.ro/forum/AstroFoto---avansati-f35.html |
|
Sus |
|
 |
Stanescu Octavian Membru

Data inscrierii: 02 Apr 2006 Mesaje: 3674
|
Trimis: 08 Aug 2025 13:45 Download mesaj |
|
|
|
instrument f/7 necesita expuneri mai indelungate . preferabil un Newton f/4 cu totul alta lume viata . se poate ajunge si la Newton f/3 si 2.8 |
|
Sus |
|
 |
Alexandru Claudiu Membru

|
Trimis: 08 Aug 2025 13:48 Download mesaj |
|
|
|
Erwin a scris: | Nu fac astrofoto așa că punctul meu de vedere este strict dpdv mecanic. Colimarea la un newtonian upgradat pentru astrofoto nu ar trebui să ridice nicio problemă, tubul închis nu suferă la transport, dacă ai grijă să nu îl lovești. Se schimbă spiderul drept cu unul cu brațe curbate, se micșorează sau se înlocuiesc clemele de la oglinda primară cu un inel, se schimbă șuruburile de colimare de la ambele oglinzi. Focalizatorul motorizat cu senzor de temperatură elimină necesitatea tubului de carbon. Oricum nu este mai ușor decât tubul de fier. Dacă vrei să reduci dilatarea îl înlocuiești cu unul din inox, are coeficient ceva mai mic. La newtonian contează obstrucția iar aceasta trebuie optimizată pentru a maximiza câmpul de plină lumină și pentru a nu avea vignetare. Dpdv optic trebuie testate riguros oglinzile pentru astigmatism sau alte defecte. Montura EQ6-R duce și un 250mm așa că mărimea și greutatea tubului nu cred că este o problemă. Sigur, și aici se poate umbla, se tunează montura sau se folosește una armonică, acum la modă. |
Referitor la greutate, observ ca un tub de 250mm de carbon cu 7 mm grosime este 12 KG, un sw Quattro de 250 mm de otel este 14 kg. Nu e mare diferenta, dar exista.
Din cate am citit sunt tot felul de probleme cu newtonienele care nu-s din carbon, de exemplu se indoaie, mai ales daca sunt mari.
Si da, vad ca, fie iei un newtonian entry-level si apoi te apuci sa-l modifici, ceea ce inseamna timp, bani etc. , fie iei unul stabil de la inceput, evident mai scump, la care nu mai modifici nimic. Oricum nu sunt genul care sa-l tot "bibileasca"...
Ma mai gandesc la o problema cu newtonienele: le trebuie acel parasolar anti-roua si anti-poluare luminoasa, ceea ce le face si mai lungi, transformandu-le intr-o panza-n vant (pentru cei care nu au observator). |
|
Sus |
|
 |
tudor Moderator

Data inscrierii: 28 Iul 2015 Mesaje: 3147
|
Trimis: 08 Aug 2025 13:51 Download mesaj |
|
|
|
Scuze ca nu am o opinie pt astrofotografie. Dar merita sa amintesc ca am avut de nenumarate ori ocazia sa compar un newtonian de 500mm diametrul, o namila de instrument, cu o luneta ED 150mm diametrul obiectivului. Ce pot sa iti spun ca, strict pe vizual, refractorul ED imi dadea imagini mai bune la planete decât in newtonian. Refractorul avea un contrast net superior reflectorului. Atât de mare era diferenta de contrast încât deținătorul newtonianului de 500mm diametrul si-a luat și o luneta 130mm ca s-o foloseasca special pentru planete. Insa la obiecte dso newtonianul 500mm castiga de departe datorita luminozității.
Deci în rezumat, la vizual refractorul castiga la contrast iar newtonianul la luminozitate! Dar dacă amandoua instrumentele ar avea aceeași capacitate de captare a luminii si aceeasi calitate optica ireprosabila, parerea mea, și a multor altor astronomi amatori, este ca luneta ED este peste newtonian datorita contrastului mult mai bun la vizual. Dar la astrofotografie cred ca instrumentele pot sa se comporte relativ similar. _________________ Fără nemurire nu există adevăr!
‐------------------
Instrumente: Ceva binocluri, două binoscoape, o lunetă ED și un Maksutov rusesc
Ultima modificare efectuata tudor la 08 Aug 2025 13:57, modificat de 2 ori in total |
|
Sus |
|
 |
valy Membru

|
Trimis: 08 Aug 2025 13:54 Download mesaj |
|
|
|
Alexandru Claudiu a scris: | .. transformandu-le intr-o panza-n vant (pentru cei care nu au observator). |
Pai si un APO 130 cu parasolar, si cu toate cele, crezi ca e imun la vant?
In plus, daca ai corector pe Newt, si ala trebuie studiat putin, nu e chiar asa simplu, trebuie si el colimat, posibil sa nu acopere APSC.
Pe de alta parte, aclimatizarea la un APO triplet cat timp "te costa"? Un APO nu e perfect, decat in prezentarile fabricantilor/vanzatorilor.
La vant te poti proteja printr-un fel de cort/paravan ceva, ai solutii.
La dilema ta as raspunde asa:
- un refractor necesita mai putina mentenanta, spre 0, deci este mai comod de purtat pe coclauri
- un newton rapid produce "acelasi" rezultat intr-un timp mai scurt
Deci depinde ce vrei: comoditate sau productivitate. |
|
Sus |
|
 |
dmtr69 Moderator

Data inscrierii: 24 Sep 2011 Mesaje: 2790
|
Trimis: 08 Aug 2025 21:14 Download mesaj |
|
|
|
Sunt sigur ca un subiect asemanator a fost discutat pe forumul nostru, de asemenea si pe forumuri externe.
Eu sunt fan newton pentru astrofoto. E mai rapid si are capacitate de colectare a luminii mai mare. Dar nu am avut un APO cu o apertura apropiata, ci doar de 80mm.
Trebuie sa fii constient de un lucru: nici un apo nu este perfect apo! Doar sa te uiti pe diagramele de test si vezi curbele RGB care nu coincid in punctul focal. Chiar daca prin corectii perfecte coincid in centrul imaginii, nu o sa fie asa si pe marginile campului. Problema va fi vizibila pe stele (halouri albastre de regula). Punctul de focalizare pentru filtre RGB (parfocale) poate fi diferit si stelele pot avea marimi diferite.
Dar si newtonul trebuie sa aiba oglinzile bune (cu cele de serie este loterie). Newtonul nu are aberatii cromatice daca nu are mediu refractor pe traseu (corectoare de coma- dar care sunt obligatorii pentru newtonul rapid). Aberatiile sunt totusi mult mai mici (depinde si de calitatea corectorului) pentru ca lentilele sunt aproape de senzor.
"Spike-urile" apar doar la stelele mai luminoase. Ele sunt de un real ajutor la repozitionarea camerei (le aliniezi cu reticulul softului de captura). In principiu sunt suficiente doua pozitii de baza ale camerei, pentru 95% din tintele abordate. E-V pentru latura mare a senzorului si cea sucita la 90 grade, N-S pentru aceasta latura. Nu sunt probleme la stivuire chiar daca schimbi pozitia camerei. Doar daca schimbi pozitia focuserului fata de spider.
Repozitionrea camerei la un refractor este mai dificila, neavand aceste repere (raze de difractie), deci necesita mai multe tatonari.
-colimarea poate fi un bau-bau pentru un incepator, dar odata ce o faci bine, colimarea se mentine daca nu zgaltai telescopul (la oglinzi mari este mai greu de mentinut).
-telescopul trebuie echilibrat pe montura, indiferent ce tip este.
-F-ul ( "rapiditatea" ) nu are treaba cu SNR-ul. Telescopul, de orice tip ar fi, nu are treaba cu SNR-ul. Nu am vazut recenzii ale instrumentelor cu referire la SNR.
Ala depinde de calitatea cerului, de senzor (expunere, zgomot termic si de citire), de filtru.
-seeingul afecteaza la fel ambele tipuri de telescope, daca au aceeasi rezolutie fotografica (as/px). _________________ Marius |
|
Sus |
|
 |
mmarin Membru

Data inscrierii: 07 Ian 2014 Mesaje: 287
|
Trimis: 08 Aug 2025 23:45 Download mesaj |
|
|
|
Simplificând foarte mult, apertura mai mare dă reflectorului un avantaj semnificativ, chiar dacă seeingul limitează sever rezoluția imaginii un obiectiv mai mare captează mai multă informație utilă. Refractorul, pe de altă parte, oferă o imagine mai „curată” și un câmp corectat mai larg - full frame sau chiar mai mare în timp ce newtonul se oprește la APS-C.
Newtonul dă mai multe bătăi de cap - e o curbă de învățare destul de abruptă, mai ales că sfaturile bune sunt înecate în zgomot de fond și, ca atare, greu de găsit. Refractorul e o investiție MUUULT mai costisitoare... |
|
Sus |
|
 |
Alexandru Claudiu Membru

|
Trimis: 09 Aug 2025 10:04 Download mesaj |
|
|
|
Da, observ că toată lumea înclină către newtonian... |
|
Sus |
|
 |
valy Membru

|
Trimis: 09 Aug 2025 13:21 Download mesaj |
|
|
|
Alexandru Claudiu a scris: | ..observ că toată lumea înclină către newtonian... | Nu! |
|
Sus |
|
 |
Bivanus Membru

Data inscrierii: 23 Ian 2023 Mesaje: 226
Motto: Dintre sute de catarge intrebarea nu e cate se vor sparge ci cate au asigurarea la zi... Localitate: Constanta
|
Trimis: 10 Aug 2025 08:14 Download mesaj |
|
|
|
Dragilor, nu pot decat sa va povestesc o intamplare personala: acum cativa ani cand m-a lovit privitul la stele si am trecut de la binoclu din mana la Miss Violet 70/350 de pe AltAz un prieten a patit aceeasi patanie dar cu un SW Quatro 200mm de pe EQ5. La mine boala s-a adancit pe APO, el s-a vindecat cam intr-un an Cand l-am intrebat care-i baiu raspunsul fu asa :
1. Ioc loc de folosit in oras
2.Timpul de pus pe pozitie vs timpul de utilizare da cu virgula
3.Se vede dragut dar nu e ca in poze si ca sa scoti poze "ca in poze" tre sa mai ai o viata in paralele cu cea profesionala si de familie
Acu fiecare cu ale lui , dar asta cu timpu , locu si iocu trancende orice specificatie tehnica. _________________ 2 x Ochi Mk.1 și diverse scule de băgat lumina in ei. |
|
Sus |
|
 |
|
|
|
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum Nu puteti vota in chestionarele din acest forum Nu puteti atasa fisiere in acest forum Puteti descarca fisiere in acest forum
|
|