Index |
Index forum |
Autentificare |
Inregistrare
|
Cine este online |
Galerie imagini
|
Calendar evenim. |
Cautare detaliata |
Ghid forum |
Colaboratori
Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.
Statistici forum |
|
Numar total de mesaje in forum: 236302 |
|
Numar de utilizatori inregistrati: 2874 |
|
Cel mai nou utilizator inregistrat: Svidana |
|
|
|
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 830 la data de Mar Iun 03, 2025 |
|
|
|
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat
|
|
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute |
|
Legenda |
 |
Mesaje noi |
 |
Nu sunt mesaje noi |
 |
Forumul este inchis |
|
|
Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
Autor |
Mesaj |
Mircea Pteancu Moderator

Data inscrierii: 12 Feb 2008 Mesaje: 9616
Motto: ''OBSERVO ERGO SUM'' Localitate: Arad
|
Trimis: 14 Aug 2025 13:12 Download mesaj |
Titlul subiectului: |
|
|
|
Cu transportul ma temeam si eu ca vei avea de furca. In viata reala, telescoapele sunt niste bestii mult mai voluminoase si mai ... agatatoare decat par in poze.
Parerea mea este ca trebuie sa te concentrezi mult pe aceasta problema. Am povestit ca o cunosc prea bine. Cu rucsacuri si huse nu cred ca vei rezolva bine problema. Ceea ce-ti trebuie tie este un troller care sa-ti duca tot, impachetat compact dar care sa permita si desfasurarea si strangerea rapida a calabalacului.
Cu un troller poti urca in metrou, in tren si va incapea si in portbagajului de taxi. Transportul in mai multe ''colete'' iti va face mari probleme.
La ''dubla-dubla'' din Lyra, marirea de 75x e cam mica pentru a rezolva si separat bine stelele componente.
M71 este un roi slab luminos, sters si de aceea vizibilitatea lui este puternic influentata de poluarea luminoasa.
Dar ai obtinut rezultate frumoase din buricul Bucurestiului, sincere felicitari !
Cer senin, Mircea _________________ http://observoergosum.blogspot.ro/
https://astroclubgalaxis.blogspot.com
Dotare: reflectoare, lunete, cateva binocluri si un catadioptric. |
|
Sus |
|
 |
dreammer54 Membru

Data inscrierii: 09 Feb 2014 Mesaje: 371
|
Trimis: 15 Aug 2025 03:10 Download mesaj |
|
|
|
@Mircea Pteancu: o rezolv eu si cu transportul. Practic ideea mea era sa iau luneta doar in excursii de vreo zi-doua; mai mult, devine prea mult bagaj, ca se aduna si hainele etc.si e prea mult. O rezolv eu cumva, cred.
Multumesc.
In seara (noaptea) asta, pe la ora 2 am iesit in balcon sa vad de Luna, dar am dat de Saturn!
Am luat trepiedul si luneta pe balcon si da-i si priveste! Mi-a trecut repede de 150x (ortho-ul de 6 mm).
La 75x (Celestron Omni Plossl 12 mm) se vedea cel mai clar, dar...prea mic, prea putin!
Asa ca cea mai mare parte a timpului am folosit 120x (Lacerta de 7,5 mm) si m-am putut delecta cu inelele; acestea fiind foarte putin inclinate, umbra lor peste planeta s-a vazut foarte foarte putin, practic ca un contur negru foarte subtire la marginea de jos a inelelor, suficient cat se se vada frumos, cu volum (nu stiu altfel cm sa exprim...); o alta banda, mai lata, mult, mult mai decolorata si mai palida, in sudul planetei, abia vizibila si doar uneori...deh, ca la detaliile planetare.
120x a fost un compromis mai mult decat decent si, in total, am stat vreo 20 de minute pe Saturn.
Planeta asta cand are de gand sa se incline cum trebuie?!? Vreau sa vad si eu inelele altfel decat doar ca un fir subtire de ata intins peste planeta.
Iar acum, surpriza surprizelor:
Dupa ce mi-a ajuns cat Saturn am vazut, m-am uitat din nou, cu ochiul liber, peste balcon, poate-poate ar fi accesibile si altele de vazut.
Din locatia asta Stellarium mobile si restrictiile balconului mi-au aratat globularul M2 si...cam atat la ora asta. Am zis: de ce nu, mai ales daca copacii imi permit?
Si mi-a luat destul de putin pana sa-l gasesc cu 25 mm, iar apoi am trecut la 12 mm si cu asta m-am uitat vreo cateva minute bune, incantat de faptul ca am vazut cu apertura de 80 mm si pe cerul spalat de Luna si de reclamele.luminoase (pentru mine mascate in totalitate de copaci, e drept, dar cerul tot afectat ramane).
Imaginea globularul M2 a fost parca un pic mai acceptabila, mai satisfacatoare decat asa cum s-a vazut nebuloasa Dumbell ieri seara.
Asa ca acum merg la somn multumit ca am vazut primul globular cu luneta asta  |
|
Sus |
|
 |
zoth Membru

Data inscrierii: 31 Mar 2006 Mesaje: 5994
Motto: decat ceva prost, mai bine nimic bun ... Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 15 Aug 2025 08:00 Download mesaj |
|
|
|
Foarte aproape de Saturn spre SE trebuia sa-l vezi pe Titan m8.5 iar spre NE la doar un grad distanta se afla Neptun m7.8, usor vizibil si el in 80mm. _________________ Fujinon 10x50FMTR SX; AR 80F15; TS 102SD |
|
Sus |
|
 |
dreammer54 Membru

|
Trimis: 16 Aug 2025 02:23 Download mesaj |
|
|
|
@zoth: am vazut aseara ca este Uranus acolo unde ai spus, dar m-am gandit ca nu orea maerita la alertura de 80 mm si n-ma insistat aproape deloc.
In seara asta l-am cautat pana l-am gasit, folosindu-ma de ocularul de 25 mm si comparand imaginea din Stellarium cu imaginea din ocular, pana am gasit-o.
Apoi am trecut la 120x (7,5 mm).
S-a vazut ca o stea oarecare, aceeasi marime ca o stea oarecare si nici un pic de nuanta spre albastru.
Am mai vazut-o o singura data, demult, prin Heritage (130 mm) cu care, daca te uitai atent, observai ca e putin, putin mai mare decat o stea obisnuita si are o tenta de albastru-cenusiu.
Ce am vazut aseara, dar n-am mai scris: sateliti de-ai lui Saturn:
- la 120x: Titan, Rhea (da, vizibila cu vederea periferica, dar certa) si Iapetus, tot cu vedere periferica dar mai usor de vazut decat Rhea;
- la 36x (ocular de 25 mm), culmea, Rhea s-a vazut mult mau usor, dar n-sm mai vazut deloc Iapetus.
Am spus ca am vazut Rhea si Iapetus dupa ce am cautat pe Internet si comparat magnitudinile saltelitilor din zona si i-am ales pe aia cu magnitudinea cea mai mare (Rhea si Iapetus).
In seara asta am mai vazut 2 globulare: M15 din Pegasus si M2 din Aquarius. Ambele s-au vazut putin mai bine (nu asa intunecate) fata de cum s-a vazut M2 cu o seara inainte. Si, evident, tot doar niste pete difuze, chiar daca nu uniform (nucleele erau usor mai luminoase, iar nucleul lui M15 se distingea mai bine de restul roiului decat se distingea nucleul lui M2).
Si cam atat. |
|
Sus |
|
 |
zoth Membru

Data inscrierii: 31 Mar 2006 Mesaje: 5994
Motto: decat ceva prost, mai bine nimic bun ... Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 16 Aug 2025 09:10 Download mesaj |
|
|
|
Citat: | .. am vazut aseara ca este Uranus acolo unde ai spus .. |
Scriu eu erata, probabil erai somnoros la ora aia.. E vorba de Neptun aflat la aprox 1 grad NE de Saturn.
Asta doar ca sa nu inducem lumea in eroare ..
Am iesit si eu asta noapte la ora 2.00 sa-i vad cu jucariile cele mici, Prichindel (ED70) si Muc cel mic (AR45 f11). Am observat nuanta albastrie cu ambele dar in 45 f11 era vizibila mai greu, trebuia sa ma uit direct la Neptun si sa-mi concentrez atentia. Aspectul la toate magnificatiile doar stelar in ambele si nici nu ma asteptam la altceva..
Titan vizibil la fel in ambele dar nu am sapat mai adanc pentru alti sateliti, au totusi magnitudini cam mari pentru cerul de aici si pentru aperturile folosite.
Citat: | Am spus ca am vazut Rhea si Iapetus dupa ce am cautat pe Internet si comparat magnitudinile saltelitilor din zona si i-am ales pe aia cu magnitudinea cea mai mare (Rhea si Iapetus) |
Aici nu prea inteleg ce ai vrut sa zici, la mine dupa Titan sunt trecuti usor in alta ordine functie de cresterea magnitudinii:
Rhea m9.9
Tethys m10.4
Iapetus m10.5
Dione m10.6
Enceladus m11.9
Mimas m13.1
Hyperion m14.4
Cu jucariile mici am sa incerc eventual doar la Rhea cu vedere periferica, altceva nu cred ca va fi posibil.
Bafta si cer senin! _________________ Fujinon 10x50FMTR SX; AR 80F15; TS 102SD |
|
Sus |
|
 |
dreammer54 Membru

|
Trimis: 17 Aug 2025 20:36 Download mesaj |
|
|
|
@zoth: multumesc si scuze, e vorba de Neptun, intr-adevar.
Despre satelitii lui Saturn am scris, iarasi, gresit, ca i-am ales pe aia cu magnitudinea cea mai mare; greseala mea, ar fi trebuit sa scriu magnitudinea cea mai mica dintre cei aflati in zona lui Rhea, respectiv zona lui Iapetus.
Eu folosesc SkySafari, Stellarium de mult nu-mi mai place (de variantele pe telefon mobil vorbesc).
Dar dupa ce mi-ai spus, in grade, unde se afla Neptun, am cautat si vazut ca Stellarium arata campul vizual daca introduci date de spre telescop si despre ocular - si asa am putut fi sigur ca e Neptun si nu o stea oarecare. Altfel, ochii mei de discromat nu au sesizat nici o nuanta de albastru si ar fi trecut drept o stea oarecare. |
|
Sus |
|
 |
|
|
|
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum Nu puteti vota in chestionarele din acest forum Nu puteti atasa fisiere in acest forum Puteti descarca fisiere in acest forum
|
|